To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Kruk Siwy - 29 Lipca 2016, 15:39

I mnie sie podobało.
m_m - 30 Lipca 2016, 19:02

Martva napisał/a
jak jesteśmy przy najlepszym Kingu, to kończyłam Mroczną Wieżę parę dni temu i wiem że to zdecydowanie nie jest najlepszy King jakiego czytałam a raczej wręcz przeciwnie.
Skończyłem ten cykl kilka tygodni temu, nie jest to coś, co powtórzyłbym. Zbyt przeciągnięte, a finał mało satysfakcjonujący. Można by było się trochę popastwić nad wprowadzeniem postaci
Spoiler:
do opowieści, ale nie warto chyba. Mi to się nie podobało. Przeczytałem, zapomnę i będzie ok.

Potem piątym tomem Pomnika Cesarzowej Achai zdruzgotałem sobie obszar mózgu odpowiedzialny za czytanie. $%%$%^ jak dobrze że to już koniec. Następnych trylogii, tetralogii czy megalogii Ziemiańskiego nie tknę kijem.

Cykl Centrum Galaktyki George'a Benforda zaliczony, nieco nierówny, ale wart przeczytania.

Zacząłem Hyperiona. Jaka to szalona przyjemność wrócić do tamtego świata i bohaterów.

BTW, ostatnio czytam jak najęty, dobrze że mam zapas książek, inaczej zbankrutowałbym.

feralny por. - 30 Lipca 2016, 21:59

Podróże z Herodotem - jakie to jest dobre... :omg:
fealoce - 31 Lipca 2016, 14:23

Kochanie, ale nie wiedziałeś?
Beata - 1 Sierpnia 2016, 21:57

Martva napisał/a
Przerwa to na razie Przekraczając granice (Oksana Pankiejewa), póki co sympatyczne czytadło o alternatywnym świecie fantasy.

Dzięki za namiar. :D Sympatyczne i zaciekawia.

Magnis - 2 Sierpnia 2016, 17:33

Terry Pratchett Zimistrz.
Po drugiej części miałem lekkie obawy czy będzie zniżkowa tendencja, ale wyszła lepsza książka niż oczekiwałem. Najwięcej dają Nac Mac Feegle, których rozmowy bawią, a ich łojzicku to przeszło normalnie do historii :mrgreen: . Sama opowieść ze świetnym mroźnym klimatem, ciekawą historią z dużą dawką humoru i absurdu. Postacie również są wspaniale nakreślone i spotykamy nieraz znane nam z innych książek postacie. Znakomita książka. Ocena 7/10.

Agi - 3 Sierpnia 2016, 08:32

Jørn Lier Horst - Jaskiniowiec i Ślepy trop. Na jakiś czas mam dość skandynawskich kryminałów.
Magnis - 8 Sierpnia 2016, 17:28

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt Ciemne sekrety
Thriller kryminalny, w którym autorzy położyli duży nacisk na psychologie. Ciekawe postacie i historia potrafiąca przykuć uwagę czytelnika sprawiają, że nie można się oderwać. Świetna książka, bo chociaż początkowo czytanie idzie pomału to później akcja przyspiesza i robi się interesująco. Na plus, że odgadnięcie kto za wszystkim stoi jest praktycznie niemożliwe, a autorzy podsuwają fałszywe tropy non stop. Ocena 7/10.

Czarny pies to antologia krótkich opowieści zawierająca dwie historie "z dreszczykiem" i kolejne przygodowe. Niezła i ciekawa antologia. Ocena 6/10.

Agi - 9 Sierpnia 2016, 14:07

Magda Jethon - Państwu pierwszym powiem o Trójce.
Smutek wielki, że już właściwie nie ma mojego radia.

krisu - 9 Sierpnia 2016, 18:55

Michał Cholewa.
Gambit, WarBook 2012
Punkt cięcia, WarBook 2013
Forta, WarBook 2014
Inwit, WarBook 2016
Bardzo fajna seria,ale mam nadzieję, że autor kiedyś ją dokończy. Na razie wojna EU z USA, EU z Chinami. a w planach,nadal w odległej przyszłości, wojna z androidami. Rośnie nam polski Weber. Warbook ma serię na następne 20 lat.

Beata - 9 Sierpnia 2016, 22:06

Podpisuję się pod wszystkimi pochwałami Fidela pod adresem Pyłu, co opada ze snów. Znakomita lektura, szalenie klimatyczna i wciągająca.
bio - 9 Sierpnia 2016, 22:14

Oho, to już mi się widzi Światło.... No, ale zakupiłem.
Beata - 9 Sierpnia 2016, 23:12

Nie mów, co Ci się widzi, tylko siadaj i czytaj. :)
Chal-Chenet - 10 Sierpnia 2016, 10:26

Stephen King - To

Kawał powieści.
Książka jest naprawdę solidną cegłą, ale czyta się ja bardzo dobrze. King gawędzi, umiejętnie unikając dłużyzn. Zdecydowana zaleta to opis dziecięcych dni głównych bohaterów - jest sentymentalnie i intrygująco. Postacie są charakterystyczne, z miejsca zjednują sobie sympatię odbiorcy. Co ważne, dotyczy to także części rozgrywającej się w latach późniejszych.

Autorowi udał się także główny antagonista - Pennywise i jego kolejne manifestacje bezsprzecznie robią wrażenie.
Jedyny minus to chyba niedostateczne wykorzystanie postaci Toma, co do którego można było podejrzewać, że jego rola w wydarzeniach w Derry będzie większa niż ta, którą ostatecznie odegrał. Tu czuć niewykorzystany potencjał.

Patrząc całościowo - to na tę chwilę jeden z najlepszych Kingów, jakie miałem okazję czytać.

9/10

Martva - 10 Sierpnia 2016, 10:49

Widziałam kiedyś film (głównie z zamkniętymi oczami), zrozumiałam skąd się wziął mój strach przed klaunami, dłuuuuuugo nie miałam odwagi sięgnąć po książkę. Ale
Chal-Chenet napisał/a
to na tę chwilę jeden z najlepszych Kingów, jakie miałem okazję czytać.

+1 :)

Magnis - 10 Sierpnia 2016, 17:09

Chal-Chenet napisał/a
Patrząc całościowo - to na tę chwilę jeden z najlepszych Kingów, jakie miałem okazję czytać.

Potwierdzam ;) .

+1 :) .

hardgirl123 - 11 Sierpnia 2016, 07:20

Aktualnie czytam "Nowy wspaniały Irak" Mariusza Zawadzkiego. Książka napisana jest dość dobrze, momentami przypomina powieść sensacyjną, nie brak tu też sarkastycznego humoru. Dużym plusem jest to, że nie ma tu zbędnego patosu, użalania się, czy też rażącej stronniczości. Plusem jest też to, że autor pokusił się o wplecenie historii Iraku, żeby nakreślić co z czego wynika i "kto zacz".
Chal-Chenet - 11 Sierpnia 2016, 18:04

Martva napisał/a

Magnis napisał/a

A poza "Tym" co uważacie za kingowską czołówkę? Może sobie coś w kolejce przesunę wyżej... :)

Kruk Siwy - 11 Sierpnia 2016, 18:31

Moje ulubione, do których wracam:
1. To
2. Lśnienie
3. Miasteczko Salem
4. Smentarz dla zwierzaków.

Luc du Lac - 11 Sierpnia 2016, 18:47

1. Wielki Marsz
thinspoon - 11 Sierpnia 2016, 19:31

Luc du Lac napisał/a
1. Wielki Marsz

Amen

Chal-Chenet - 11 Sierpnia 2016, 19:57

Kruk Siwy napisał/a
Moje ulubione, do których wracam:
1. To
2. Lśnienie
3. Miasteczko Salem
4. Smentarz dla zwierzaków.

Pierwsze trzy faktycznie klasa, a Smentarza chyba nie czytałem (tylko film).

Luc du Lac napisał/a
1. Wielki Marsz

O tak!

Adon - 11 Sierpnia 2016, 23:58

Pilipiuk - Litr ciekłego ołowiu - jak zwykle w przypadku opowiadań bezjakubowych całkiem sympatycznie.

A tymczasem, jako, że w sumie nie wiem, gdzie to napisać, a są zainteresowani wiadomością, więc napiszę tutaj. Byłem dziś na spotkaniu z grupą brytyjskich pisarzy i miałem możliwość porozmawiać troszkę z Mikem Careyem. Oprócz tego, że zaczynam się bać, bo facet mnie już rozpoznaje, to podpytałem go troszkę o Felixa Castora. Mówił, że ma zaplanowane wszystko już od 3 lat i nieco napisane, ale wydawca nie jest zainteresowany, bo za słabe Felix miał wyniki. :( Ale... jest zainteresowana wytwórnia filmowa, żeby serial zrobić. A sam Mike chce książkę wydać tak czy inaczej. W najgorszym wypadku opublikuje na platformie amazona.

konopia - 12 Sierpnia 2016, 11:04

ten Felix Castor to coś w klimacie Garrett P.I.? jakoś kompletnie nie kojarzę autora, komiksów nie czytałem od ponad 20 lat więc to pewnie dlatego.

Ostatni dorożkarz
opowiadanie rosyjskie, auto - Wiktor Saparin, skubany przepowiedział dość dokładnie erę komórek mizianych (tabletów). :shock:

W ogóle cały zbiór - Biały stożek Ałaidu bardzo przyjemnie się czyta.

Kruk Siwy - 12 Sierpnia 2016, 19:17

Jakem miłośnik fantastyki ze złotego wieku - Biały stożek Ałaidu to ramota okropna, część zaś tekstów nawet w chwili napisania była marna . Zaprawdę zdumiewasz mnie, konopia, .
ihan - 13 Sierpnia 2016, 12:17

Pierwsza trójka Kinga to: Cmentaż dla zwieżaków, Lśnienie, Miasteczko Salem. I zbiory opowiadań i Czwarta po północy i Marzenia i koszmary. Takie opowiadanie o paluchu ze zlewu było świetne.
Chal-Chenet - 15 Sierpnia 2016, 12:43

Joe Abercrombie - Ostre Cięcia

Solidny zbiór opowiadań osadzonych w świecie "Pierwszego Prawa".
7/10

Romek P. - 15 Sierpnia 2016, 14:54

I nikt nie wymienia niefantastycznych powieści Kinga? :) u mnie rządzą "Dolores Claiborne", "Misery" i dopiero trzecia jest groza, czyli "Lśnienie".
A w losowaniu dodatkowym wygrywa zbiór "Cztery pory roku", z nowelami takimi jak "Skazani na Showshank" czy "Ciało".

bio - 15 Sierpnia 2016, 21:19

Skończyłem biografię Putina pani Kurczab Redlich. Bardzo traumatyczna lektura. Fantastyczne połączenie szczegółu z ogniem osobistym. Cudnie kończy. Cudnie - to eufemizm.
Czytajcie!
To wklejone, ale uczciwie powtarzam - Czytajcie! By wiedzieć o swołoczy, skatinie. Co wiedzieć należy. Między Fantasy a SF. Warto wyczyścić zęby.

m_m - 15 Sierpnia 2016, 22:51

Głową o mur Kremla?

Partner forum