To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

ilcattivo13 - 18 Czerwca 2016, 22:09

Martva napisał/a
... i nawet są jakieś emocje w czytelniku. Znaczy, we mnie.
Niech zgadnę, nienawiść do autora? ;P:

Silaqui - też już prawie kończę czytać Gambit - Gambit jest git :D Misiek lepiej pisze jako debiutant, niż David Weber jako super-duper-mega gwiazda :D

Silaqui - 19 Czerwca 2016, 22:40

ilcattivo13 napisał/a
Misiek lepiej pisze jako debiutant, niż David Weber jako super-duper-mega gwiazda :D

Z Weberem miałam styczność tylko raz, przy okazji "Trolla zagłady". I jakoś nie zachwyciło... Za to Gambit da się słuchać bez zgrzytania zębami :P

Fidel
wiem, że gdzieś był do ściągnięcia pakiet zajdlowski ale nie potrafię go teraz zlokalizować. Gdzie tego szukać?

Fidel-F2 - 19 Czerwca 2016, 23:07

Nie wiem, ja mam papier.
Lowenna - 20 Czerwca 2016, 08:56

A w tym roku mieć nie będziesz :evil:
Rafał - 20 Czerwca 2016, 09:28

bio napisał/a
Dalekie szlaki Sniegowa
O właśnie, trzeba będzie poszukać, nawet nie wiedziałem, że mam na to taką ochotę. Thx.
dalambert - 20 Czerwca 2016, 11:58

Evan Currie - cykl Hayden War miłe lubudubu :wink:
konopia - 20 Czerwca 2016, 13:28

Silaqui, proszę:
http://zajdel.art.pl/2015...jako-e-booki-2/

ilcattivo13 - 20 Czerwca 2016, 22:43

Silaqui napisał/a
Z Weberem miałam styczność tylko raz, przy okazji Trolla zagłady. I jakoś nie zachwyciło... Za to Gambit da się słuchać bez zgrzytania zębami :P:

Akurat Troll Zagłady to jedna z najsłabszych książek Webera ;P: Ale nawet jak był w formie, to Miśkowi nie podskoczył ;)

"Apropo" Gambitu - już za mną :) Jak na razie to najsłabsza część cyklu, ale 6.5/10 się należy. Największy błąd to
Spoiler:

Ktoś, kto zaczyna przygodę z Wierzbą, może się końcówką Gambitu rozczarować ;)
Nic to, spotkam kiedyś Autora, to mu wygarnę. A do wznowienia ma pójść wydanie poprawione i rozszerzone :)

Luc du Lac - 21 Czerwca 2016, 09:16

Troll zagłady - serio ?taki tytuł ?
ilcattivo13 - 21 Czerwca 2016, 16:39

Ehe :D
Magnis - 23 Czerwca 2016, 17:46

James Patterson, Michael Ledwidge Terror na Manhattanie
Powieść sensacyjna o nieuchwytnym mordercy, którego wszyscy się boją. Dobra pozycja do przeczytania, lekka z ciekawą fabułą, chociaż nie za bardzo oryginalna. Podobał mi się twist jaki zastosowali autorzy w opowieści. Zakończenie standardowe i pozostawia niedosyt.

Michał Gołkowski Komornik
Świat po Armagedonie robi ponure wrażenie i oprócz wielu niebezpieczeństw każdy uważa na Wysłanników. W takim świecie poznajemy Ezekiela, który pełni funkcję Komornika i wykonuje wyroki wydane z Góry. Czasami miałem wrażenie opowiadań połączonych ze sobą, bo autor przerzuca nieraz akcję sporo do przodu. Nie przeszkadza to za bardzo, ale tempo opowiadania trochę cierpi na tym. Po za tym to solidnie napisana książka rozrywkowa z dynamiczną akcją.

Marcin Jamiołkowski Okup krwi
Bardzo dobra lektura o przygodach Herberta Kruka, pełna dynamicznej akcji, magii i niesamowitych przygód. Wspaniale się czyta i jestem zadowolony z lektury.

Rafał - 24 Czerwca 2016, 07:44

Natchniony Bio pożeram Sniegowa. Ostatnio czytałem to brzdącem będąc w postaci wkładki do Fantastyki i bez kilku kartek, ale z wypiekami na uszach. Pomimo lat, jest to nadal dobre, ba coraz lepsze. A nawet momentami aluzyjne :wink:
Nocturn - 24 Czerwca 2016, 09:01

Legenda nieświętego Marcina Piotr Dutkiewicz
Nawet nie wiemy co napisać. To było słabe. Słabo napisane I bardzo słabą fabułe miało. I jeszcze źle poukładane rozdziały. Nie polecamy - zęby cierpną.

Lewiatan Autor: Scott Westerfeld cykl o tym samym tytule.Tom 1.
Trafione z przypadku. Niby to dla młodzieży... ale jeżeli takich rzeczy uczy sie młodych w ksiażkach to biada nam. Aczkolwiek komuś sie to moze spodobac. Sa przygody - naiwne że hej, ale są. W pierwszym tomie zaczyna sie wątek romantyczny - jeszcze bardziej naiwny niz przygody... Nie mamy pojęcia komu to sie moze podobać, ale w sumie jak kogoś zmobilizuje do czytania taki ciezki gniot to tylko sie cieszyć, bo moze za pare miesiecy siegnie ten ktos po cos innego.
Ogólnie - nie polecamy.

Samozwaniec, tom 1 i 2 Autor: Jacek Komuda
Baliśmy sie troszkę tej lektury. Komude lubimy, ale Dymitriady też znamy (nasz konik) I wiemy conieco o husarii. I sie nie zawiedlismy, chociaz w drugim tomie jakieś lukrowane kawałki wyskoczyły.Reszte przeczytamy na pewno :)

Luc du Lac - 24 Czerwca 2016, 09:39

Nocturn napisał/a

Samozwaniec, tom 1 i 2 Autor: Jacek Komuda
Baliśmy sie troszkę tej lektury. Komude lubimy, ale Dymitriady też znamy (nasz konik) I wiemy conieco o husarii. I sie nie zawiedlismy, chociaz w drugim tomie jakieś lukrowane kawałki wyskoczyły.Reszte przeczytamy na pewno :)

no wiesz, Komudzie nieznajomości tematu zarzuć w żaden sposób nie można :)

Nocturn - 24 Czerwca 2016, 10:10

Luc du Lac,

A że tak sparafrazuje
"Dlatego, panowie, że Komuda wielkim poetą jest! Wielkim poetą!"

Problem z tamtymi czasami jest taki, że odnośnie codziennego życia polskiego sarmaty mamy kilka memuarów, jakieś sprawozdania z bitew (głównie dotyczace pogłowia husarza I konika polskiego), rozliczeń wyroków sadowych itp.Owe pisma sa nie do końca zrozumiałe, bo inaczej sie wtedy myslało. Chociażby w pamietanikach jednego z panów braci jest użyte słowo krzaki odnosnie tego co bys dzisiaj nazwał lasem iglastym. I nie wiadomo czy tak sie mówiło, czy Pan Brat specjalnie tak napisał, żeby coś/kogoś poniżyć?

I nigdy, choćbyś nie wiem jak sie statał nie da sie zrekonstruowac tego świata. Jak sie skaleczysz batorówką proch z piszczeli przypali Ci twarz to zamiast zagniecionego z pajeczyna I sliną chleba masz antyseptyczny bandaż.
Są inne siodła, inaczej sie konia prowadzi I mamy anglezowanie. W ogóle nie jestem sobnie wstanie wyobrazic wielogodzinnego kłusu albo kilkukrotnego ataku w cwale bez anglezowania. D*pa zbita....

Nie odmawiam Komudzie, bo fajnie sie zafiksował na tym temacie. Jeździ na koniu w starym musztrunku, walczy szabla I strzela z puffera. Ciekawe czy pije jak Panowie bracia :P

Fidel-F2 - 24 Czerwca 2016, 12:18

Komuda też popełnił błędy, między innymi dotyczące husarii. Odnośnie koni też. A jazda kłusem wysiadywanym to nie żadne halo jeśli się umie. Nie ma czegoś takiego jak cwał anglezowany.
Nocturn - 24 Czerwca 2016, 12:33

Fidel-F2 napisał/a
Nie ma czegoś takiego jak cwał anglezowany.

Dziękuję :)

Luc du Lac - 24 Czerwca 2016, 18:32

Fidel-F2 napisał/a
Komuda też popełnił błędy, między innymi dotyczące husarii. Odnośnie koni też.

???

Fidel-F2 - 24 Czerwca 2016, 20:39

Myli chody, do szarży wysyła husarię z szumiącymi skrzydłami. Tyle z pamięci na szybko. Nie mam teraz możliwości a chęci w ogóle, by sprawdzać w tekście więcej
Luc du Lac - 24 Czerwca 2016, 20:57

aaa, o to chodzi. spoko.
Magnis - 26 Czerwca 2016, 12:10

Robert McCammon Magiczne lata
Piękna, pełna uroku i magiczna książka o czasach młodzieńczych głównego bohatera. Warto przeczytać.

ilcattivo13 - 27 Czerwca 2016, 09:58

Fidel-F2 napisał/a
Komuda też popełnił błędy, między innymi dotyczące husarii. Odnośnie koni też. A jazda kłusem wysiadywanym to nie żadne halo jeśli się umie. Nie ma czegoś takiego jak cwał anglezowany.

Tu mnie zaskoczyłeś. Komuda od lat zajmuje się chyba wyłącznie pisaniem i rekonstrukcyjną jazdą konną. Jak gadałem z nim na Falkonie, bodajże 2009, to już wtedy miał "rancho" i konie.

Luc du Lac - 27 Czerwca 2016, 10:07

no a "przeraźliwy szum skrzydeł" już dawno temu włożono między bajki
Fidel-F2 - 27 Czerwca 2016, 10:41

Luc du Lac, oczywiście, ja galopowałem w dwieście husarii że skrzydłami pięknymi, że aż strach. Wtedy wszystko słychać ale nie szum jakichś piórek.
Fidel-F2 - 27 Czerwca 2016, 10:45

ilcattivo13, Komuda czasem kręci filmiki. Jeśli się popatrzy na jeźdźców w tych filmikach to człowiek nabiera przekonania, że wybierał na castingu najgorzej jeżdżących z możliwych.
Luc du Lac - 27 Czerwca 2016, 12:03

nono Fidel, to ty taki ułan jesteś ?
kiedyś(za gławniarza) byłem na obozie jeździeckim - zabawa nie dla mnie :)

btw. tak mi się przypomina dość słabe realizacyjnie i widowiskowo walki z Ogniem i mieczem - i zapytam czemuż li to tak słabo wypadło ?
skoro w narodzie jest tylu zapaleńców ? czy to jeszcze wina dawniejszego okresu - lata '90 kiedy było jeszcze z tym ubogo ?

Fidel-F2 - 27 Czerwca 2016, 15:09

@btw A co to ma ze sobą wspólnego? Ważny jest budżet. Poza tym, IMHO, takie złe te walki nie były.
Chal-Chenet - 1 Lipca 2016, 11:56

Robert J. Szmidt - Wieża

Kontynuacja "Otchłani" prezentuje się naprawdę dobrze. Szmidt jest w formie.
7/10

dziko - 2 Lipca 2016, 22:36

Ken Liu - The Grace of Kings. Bardzo dobre, powiew świeżości w fantasy - niby klasyczny motyw walki o władzę ale w dalekowschodniej odsłonie. Przy czym nie jest to tylko sztafaż (latawce itp.) ale całość mocno nawiązuje do dalekowschodniej mentalności, ich rozumienia sztuki wojennej (bardzo w stylu Sun Tzu) itp. Napisane przy tym z lekkością i humorem.
ilcattivo13 - 3 Lipca 2016, 11:47

Michała Cholewy Punkt cięcia za mną. Teraz wiem, dlaczego tak a nie inaczej poprowadzony był Gambit. A książce daję 9.75/10 - jest tylko minimalnie słabsza od Inwitu.
Ech. Już nigdy lektura książek Webera, Drake'a i Ringo nie będzie taką przyjemnością, jak jeszcze kilka miesięcy temu.

Partner forum