Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
NURS - 17 Lipca 2010, 11:17
| dalambert napisał/a | | NURS napisał/a | Rozumiem, że podżegałem do zamachu? |
Alez skąd. za to wprowadziłeś standard mówienia o PiS w sposób arogancki, obraźliwy i szyderczy.
Więcej wycinanki robić nie będę, ale z całym szacunkiem to Tobie ten watek zawdzięcza styl' wypowiadania się. Cóż szok i protesty zaczęły się dopiero po tym, jak się okazało, że nie tylko o PiS można mówić w tym stylu. |
Nie wykręcaj kota ogonem. Nikt ci nie zabrania mówić w tym stylu - to ty usilnie twierdzisz, że mówienie o PiS w tym stylu jest czymś nagannym. Tym się właśnie różnimy.
Polityka zasługuje na pogardę, a wielki w tym udział Kaczyńskich i ich totumfackich. Choć nie tylko. Ostatnia kampania pokazała dobitnie do czego zdolny jest posunąć się wodzuś, byle zdobyć głosy. Możesz wić się i kpić, ale faktów nie zmienisz.
Agi - 17 Lipca 2010, 11:19
Poncyliusz już zniknął ze sceny, a i Kluzik - Rostkowskiej za chwilę "podziękują", bo jej się za dobrze współpracowało z Nowakiem.
NURS - 17 Lipca 2010, 11:20
I dobrze, Agi. PiS z ludzką twarzą mógł mamić naiwnych a tak będzie jasne kto jest kim.
dalambert - 17 Lipca 2010, 11:21
| NURS napisał/a | | Nikt ci nie zabrania mówić w tym stylu - to ty usilnie twierdzisz, że mówienie o PiS w tym stylu jest czymś nagannym. Tym się właśnie różnimy. |
Po pierwsze nie lubie, po drugie byłes pierwszy i tego nic Ci nie odbierze
a co do formy to pare postów wyżej banem mnie straszyłeś jak Ci moja wypowiedź nie podeszła.
dziękuje za takiego rozmówce-
Przymijmy, ze tu Wygraliście, Zwyciezyliście, Pognębiliście
i WPROWADZILIŚCIE zgodnie z polityka miłości szczęśliwość powszechną bez PiS
I daj Wam Boze jak najlepiej .
Agi - 17 Lipca 2010, 11:24
| NURS napisał/a | | I dobrze, Agi. PiS z ludzką twarzą mógł mamić naiwnych a tak będzie jasne kto jest kim. |
Masz rację NURSie, tylko strasznie trudno znieść ten język ociekający jadem i zajadłość wobec wszystkich, którzy ośmielają się myśleć inaczej, co wcale nie znaczy, że gorzej.
NURS - 17 Lipca 2010, 11:36
A teraz pokażę ci jaki PiSowsko kłamiesz, mój drogi przyjacielu.
Po pierwsze, nie straszyłem cię bo mi treść posta nie podeszła tylko za to:
| Cytat | | Nie udawaj z łaski swojej głupszego niż jesteś. |
odpisująć:
| Cytat | | dalambert, jeszcze raz pojedziesz po mnie w tym stylu, a krawat ci się wydłuży |
Czyli nie banem a krawatem.
Tak wygląda obiektywna prawda, którą usiłujesz wypaczać, jak za każdym razem zresztą.
A co do polityki. Ruchy tego typu, narodowosocjalistyczne, bo tym w istocie jest prawdziwy PiS zapisały się tak niechlubną kartą w historii świata, ze wolę im podziękować, zanim znów ktoś będzie musiał chodzić z opaskami na rękach.
Zwyciężyliśmy, bo rozsądek zawsze zwycięża a Kaczyński kłamał w żywe oczy, co widziałem w TVPowych mendiach i normalnych telwizjach. I mam nadzieję, ze to go bedzie kosztowało.
Darłeś się tutaj, dalambercie złoty, ze Polska zamienia się w drugą Białoruś, że jest rozkardana, tymaczasem lata płyną i nic dziwnego się nie dzieje. Nawet z kryzysu wyszliśmy całkiem spokojnie, chociaż wieszczyliście zagładę. I dlaej się będziesz darł, jak ci ludzie spod krzyża, których wczoraj widziałem w Polsacie News. Bo tylko to ci zostało. Pomstować, pomstować, pomawiać. Szczęśliwość społeczna moze zapanować tylko, kiedy nie będzie PiS, bo ta partia funkcjonuje tylko dzięki dzieleniu ludzi i napuszczaniu ich na siebie. Rządziła i nic nie zrobiła, bo zajmowała się głównie napuszczaniem ludzi, którzy sobie nie radzą, na tych, którym się powiodło. Bo jaki mają, to kradną. Zabierają to, co należy się Narodowi.
dalambert - 17 Lipca 2010, 11:40
NURS, zostawiam ten watek Tobie, Twemu zwycięstwu i twej Wielkiej Chwale - mam dość Twego sposobu wykręcania rzeczywistości
bawcie się dobrze.
jewgienij - 17 Lipca 2010, 11:42
NURS
Brutalnie, ale prawdziwie Nic dodać, nic ująć.
NURS - 17 Lipca 2010, 12:07
dalambercie złoty, dziękuję, będziemy się bawić, a ty się nie smuć, to tylko polityka, czasem się przegrywa.
jewgienij - 17 Lipca 2010, 12:32
| dalambert napisał/a | NURS, zostawiam ten watek Tobie, Twemu zwycięstwu i twej Wielkiej Chwale - mam dość Twego sposobu wykręcania rzeczywistości
bawcie się dobrze. |
Takie "oddawanie", komuś zwycięstwa, kto je obiektywnie odniósł, to typowe myślenie, które doprowadziło nas do tego, że wszystkie powstania uważamy za wygrane, przynajmniej moralnie, trzecie miejsce na mundialu jak zdobycie pucharu, a przegraną w wyborach jako zwycięstwo.
Duchowe zwycięstwo najważniejsze, mamy komfort psychiczny, a materialny świat wciąż ucieka.
Piech - 17 Lipca 2010, 12:38
| hrabek napisał/a | | Ja też pamiętam. I mam nadzieję, że teraz dla odmiany dobry przykład przyjdzie od góry. |
No to masz, hrabku, przykład z góry:
| NURS napisał/a | | Ruchy tego typu, narodowosocjalistyczne, bo tym w istocie jest prawdziwy PiS |
| NURS napisał/a | | zanim znów ktoś będzie musiał chodzić z opaskami na rękach |
| NURS napisał/a | | widziałem w TVPowych mendiach |
NURS - 17 Lipca 2010, 12:49
Przepraszam cię Piechu, ale PiS jest nowoczesną odmianą narodowego socjalizmu, jak byś się nie obrócił, wszędzie masz te same hasła i slogany charakteryzujące tego typu ruchy. I tak, obawiam się, że rządy absolutne Kaczyńskiego skończyłyby się tym, co kilkadziesiąt lat temu, tylko teraz w opaskach chodziliby nie Żydzi ale zwolennicy innych opcje - może postkomuchy? , a może wszyscy inaczej myślący niż wódz. Ten człowiek nie umie rządzić, jego metoda polega na wyszukowaniu hipotetycznych wrogów, zwalaniu na nich całej winy za wszelkie niepowodzenia i rozpoczęciu polowań - patrz dwa lata rządów, w czasie których głównie starano się dac ludziom igrzyska typu aresztowania przy kamerach (niemal wszycy uniewninnieni), co skończyło się na sprawie Blidy. Co więcej, żyjemy w wolnym kraju i mam prawo mówić co sądzę, tak samo, jak ty mozesz prezentować swoje poglądy. W powyższych cytatach nie naruszyłem ani netykiety, ani regulaminu forum. Za to mój romówca raczył przed nadęciem się, skłamać i to podwójnie, co zostało mu natychmiast wytknięte i jeszcze szybciej uznane za naginanie rzeczywistości.
Co do ostatniego cytaciku, to zauważ, ze odpowiadam dalambertowi, stosując jego słownictwo. Jak powiadają kto sieje wiatr ten zbiera burzę.
jewgienij - 17 Lipca 2010, 12:54
Skojarzenia ze systemami dzielącymi na lepszych i gorszych, prawdziwych i nieprawdziwych, choćby daleko idące, są uprawnione. W zarodku trzeba dusić akcje grające na najniższych instynktach: zawiści, nienawiści, szowinizmu i ksenofobii
Słowo "mendia" nie podoba mi się, ale to Dalambert nim szafuje na prawo i lewo, więc użycie go przez NURSA w poście do Dalamberta odczytuję jako złośliwość, sprowokowaną przez adresata, a nie wyznanie wiary.
dalambert - 17 Lipca 2010, 13:05
| NURS napisał/a | | co widziałem w TVPowych mendiach |
jeden drobiazd używałem słowa "mendia" powsiech adresując je do całego naszego ładu medialnego / zresztą teraz tego nie czynie/
Ty byłes łaskaw namasciś nim jedynie TVP = ot dodając następnie
| NURS napisał/a | | i normalnych telwizjach. |
cóz wyjątkowo wynajesz tu zasade, ze tylko telewizje które uprawiaja propagande Tobie odpowiadająca są normalne. Obiektywne to to nie jest, ale szczere.
Zaś- | NURS napisał/a | | le PiS jest nowoczesną odmianą narodowego socjalizmu, |
Pozwolę sobie w takim razie zauważyć, ze propaganda uprawiana w twoich "normalnych' telewizjach
jest nowoczesną adaptacją nauk Józefa Geobelsa.
Piech - 17 Lipca 2010, 13:10
| NURS napisał/a | | Przepraszam cię Piechu, ale PiS jest nowoczesną odmianą narodowego socjalizmu |
Moja uwaga była do hrabka, który wspierany przez innych moderatorów próbuje ostatnio podnieść poziom dyskusji w tym wątku. W ramach tej akcji kilku użytkowników zostało postawionych pod pręgierzem "za pisanie postów poniżej dopuszczalnego poziomu". W związku z tym pytam czy dopuszczalne jest kojarzenie nielubianej opcji politycznej z nazizmem? Ponadto dalambert był niejednokrotnie krytykowany za pisanie o "mendiach". Pytam zatem w kwestii formalnej, czy jemu nie wolno, a NURSowi wolno?
jewgienij - 17 Lipca 2010, 13:11
Czy Ty się, Dalambercie, już oficjalnie nie pożegnałeś z wątkiem? Czy to był kolejny teatralny "foch", bo zabrakło argumentów?
dalambert - 17 Lipca 2010, 13:16
jewgienij, Mogę komentowac Wasze Wielkie Zwycięstwo I Ogrom Moralnej Wyższości jaką tu wykazujecie jak mi sie podoba
NURS - 17 Lipca 2010, 13:19
dalambert, przecież sobie poszedłeś
Piechu - odpowiem ci tak, usiłujesz odwrócić kota ogonem. Jewgiej celnie to wykazał.
A co do porównan, sprawdź do czego odwoływał się narodowy socjalizm w swoich początkach a do czego odwołuje się PiS. Podobieństwa nie są przypadkowe. to po prostu jeden z nurtów myśli politycznej, wiecznie obecny. W latach trzydziestych minionego stulecia wykiełkował z tego nazizm (jako efekt wypaczeń systemu można powiedzieć), więc chyba warto dzisiaj nazywać rzeczy po imieniu, zanim ci co stoja tam gdzie ZOMO zostaną pozbawieni praw obywatelskich.
Anonymous - 17 Lipca 2010, 13:31
| Agi napisał/a | | Poncyliusz już zniknął ze sceny, a i Kluzik - Rostkowskiej za chwilę podziękują, bo jej się za dobrze współpracowało z Nowakiem. |
Poncyliusz jest w szpitalu, dlatego zniknął. A Kluzik na urlopie.
Mały apel: dajcie na wstrzymanie, bardzo was proszę. Każdy ma prawo porównywać partie polityczne do czego mu się żywnie podoba, ale skoro moderacja wymaga kultury od zwykłych userów, to powinna też wymagać od admina, który powinien świecić przykładem. Inaczej naraża się za śmieszność, skoro do mnie napisano upomnienie w sprawie Gazety Koszernej (tak, napisałem to słowo jeszcze raz, czekam na krawacik :powiedział z przekąsem żerań:), a toleruje porównanie PiSu do ideologii, której wyznawcy zamordowali kilkanaście milionów ludzi. Nie sądziłem, że kiedyś stanę jawnie murem za forumowymi pisowczykami, ale zestawianie Kaczyńskiego w jednej linii z Hitlerem to jest gruba przesada i nadużycie semantyczne. Mnie także retoryka Kaczyńskiego się nie podoba, czemu dawałem już wyraz w tym wątku, ale rzucanie nazistami uważam za przekroczenie wszelkich granic.
baranek - 17 Lipca 2010, 13:36
Żerań, przesadzasz. wiele jest takich ideologii. w imię których mordowano ludzi. porównuje się idee, a nie czyny jej wyznawców.
jewgienij - 17 Lipca 2010, 13:39
Nikt PIS-u do NSDAP nie przyrównuje w sensie dosłownym, musiałby być ktoś taki bałwanem totalnym Ale po to jest historia, żebyśmy byli mądrzejsi i na pewne hasła patrzyli ze szczególną uwagą
Anonymous - 17 Lipca 2010, 13:41
Nie, nie przesadzam. Ideom musi sprzyjać klimat polityczny. Dzisiaj szans na odrodzenie się narodowego socjalizmu NIE MA. Poza tym konserwatyzm społeczny, który uosabia PiS (nawet jeśli część polityków zachowuje się skandalicznie i nietolerancyjnie, vide poseł Górski) NIE równa się narodowy socjalizm.
btw - porównanie TVN do Goebbelsa też jest niesmaczne, coby zachować równowagę.
jewgienij: | NURS napisał/a | | Przepraszam cię Piechu, ale PiS jest nowoczesną odmianą narodowego socjalizmu, jak byś się nie obrócił, wszędzie masz te same hasła i slogany charakteryzujące tego typu ruchy |
No więc porównuje, czy nie? NSDAP nie zostało przywołane wprost, zgoda, ale w świadomości zbiorowej funkcjonuje równanie NSDAP=narodowy socjalizm. Jeśli więc porównuje się partię polityczną do narodowego socjalizmu (tzn ideologię, którą rzekomo ta partia wyznaje)...
Agi - 17 Lipca 2010, 13:45
| Żerań napisał/a | Agi napisał/a:
Poncyliusz już zniknął ze sceny, a i Kluzik - Rostkowskiej za chwilę podziękują, bo jej się za dobrze współpracowało z Nowakiem.
Poncyliusz jest w szpitalu, dlatego zniknął. A Kluzik na urlopie.
|
Może nie zauważyłeś, ale na poprzedniej stronie wątku linkowałam artykuł na temat pani Kluzik - Rostkowskiej
| Agi napisał/a | Koniec nadziei na jakąś współpracę PiSu z innymi w Sejmie.
Kuzik -Rostkowska nie ma poparcia we własnej partii, a jak w trakcie kampanii wyborczej ośmieliłam się twierdzić, że Jarosław Kaczyński udaje tylko zmianę, to niektórzy Forumowicze usiłowali mnie zakrzyczeć. |
Moja refleksja była związana z tym tekstem, jak również z ostatnimi wypowiedziami pana Kaczyńskiego i pana Brudzińskiego.
Anonymous - 17 Lipca 2010, 13:48
Wiesz, Agi, ja bym się nie zdziwił, gdybyś miała rację. Sam zresztą w przemianę PiSu nie wierzyłem...Przeczytam artykuł i się do niego odniosę.
jewgienij - 17 Lipca 2010, 13:54
| Żerań napisał/a |
jewgienij: | NURS napisał/a | | Przepraszam cię Piechu, ale PiS jest nowoczesną odmianą narodowego socjalizmu, jak byś się nie obrócił, wszędzie masz te same hasła i slogany charakteryzujące tego typu ruchy |
No więc porównuje, czy nie? NSDAP nie zostało przywołane wprost, zgoda, ale w świadomości zbiorowej funkcjonuje równanie NSDAP=narodowy socjalizm. Jeśli więc porównuje się partię polityczną do narodowego socjalizmu (tzn ideologię, którą rzekomo ta partia wyznaje)... |
Same hasła funkcjonują sobie w jakiejś abstrakcyjnej sferze, dopóki nie nadejdzie właściwy klimat na wywołanie pożaru. Lepiej dmuchać na zimne. Obowiązkiem naszym - wszystkich nas - jest przypominać konsekwencje radykalnych haseł, choćby to było na wyrost.
jaskiniowiec - 17 Lipca 2010, 17:03
| NURS napisał/a | | więc chyba warto dzisiaj nazywać rzeczy po imieniu, zanim ci co stoja tam gdzie ZOMO zostaną pozbawieni praw obywatelskich. |
Oczywiście ostrzeganie przed PIS jest światłe i wzniosłe. Taaa... oczywiście jak PIS będzie rządził to upadnie gospodarka, ludzie o innych poglądach będą pozbawienie praw obywatelskich, zapanuje ksenofobia i rasizm.
Oczywiście obawy ludzi popierających PIS
o wyprzedaż / zniszczenie majątku (PGRy, stocznie),oczywiście nasza państwowa TPsa jest straszna, więc można ją sprzedać państwowemu France Telecom, oczywiście ludzie którzy ostrzegali przed sprzedażą prawie wszystkich baków w zagraniczne ręce byli oszołomami, a że dzisiaj Bielecki postuluje odkupienie prze PKO udziałów w WBK spowodowane jest zmiana sytuacji, to że przed taką sytuacją ostrzegano nie ma znaczenia.
o rozwarstwienie społeczeństwa, tworzenie się enklaw bogactwa i biedy (zamknięte, strzeżone osiedla, wysyłanie dzieci do prywatnych szkół – tak wychowane dzieci nie będą potrafiły zrozumieć potrzeb ludzi którym nie starcza do pierwszego),
o zezwolenie na aborcje (pamiętam opowiadanie chyba Dicka, najpierw pozwalano na aborcję do 3 miesiąca potem do 6 następnie do urodzenia. Później uznano że człowiekiem nie jest istota która nie może mówić, więc zabicie niemowlaka to tylko aborcja. Następnie uznano że człowiekiem nie jest istota która nie parafii myśleć abstrakcyjnie. Czyli dzieciak do chwili zdania odpowiedniego egzaminu z matematyki w wieku chyba 16 lat może być podany aborcji),
o odłączenie się regionów od Polski (Ruch Autonomii Śląska rośnie w siłę, ciekawe co będzie za 50 lat, Śląsk jako odrębne państwo, czy jako część Niemiec),
ruch homoseksualny – dzisiaj pragną uznania związków partnerskich, jutro zażądają prawa do adopcji, a za pięćdziesiąt lat? Może zakazu dla ślubów w związkach heteroseksualnych bez wcześniejszego stażu w związku homoseksualnym (przymusowym?), oczywiście w imię równości.
Obawy o konflikt z Rosją po wchłonięciu Ukrainy i Gruzji - to oczywiście tylko śmieszne obawy, przecież w dzisiejszym świecie nikt nie używa siły .
O dyskryminację religijną – dziś zakazuję się noszenia burek muzułmankom, juro może pojawić się zakaz noszenia krzyży.
Po pierwsze gospodarka – dlaczego ograniczać się do handlu towarami? A ludzkie organy? A testowanie leków na ludziach? A handel ludźmi? (skoro sobie nie radzą w gospodarce nie zasługują na to aby być wolni)
Prywatyzować wszystko – a dlaczego nie sprywatyzować policji, sądów i wojska. Może prawo powinno chronić tylko bogatych których tylko stać na prywatna ochronę. Może zamiast wojska zatrudniać najemników, tylko co zrobić gdy agresor jest bogatszy i przekupi naszych obrońców?
Taaaaa, oczywiście takie obawy to przykład głupoty i ciemniactwa, oczywiście tak się nie stanie, oczywiście takie obawy są głupie, oczywiste...
Śmieszne? Dla nie tak samo śmiesznie brzmią obawy NURSa
dzejes - 17 Lipca 2010, 18:54
Osz w mordę, jak ty wytrzymujesz na tym złym, wrogim świecie? Serio - jeśli pisałeś tylko jakieś wydumane bzdury jako przykłady, to nie sposób tak rozmawiać, bo na to wszystko ja mogę zrobić tylko "pffff".
Kai - 17 Lipca 2010, 19:02
jaskiniowiec, wybacz, ale
baranek - 17 Lipca 2010, 21:46
| Żerań napisał/a | | Dzisiaj szans na odrodzenie się narodowego socjalizmu NIE MA. |
tak to sobie przypomniałem, jak oglądałem relację z 'marszu grunwaldzkiego'.
Chal-Chenet - 17 Lipca 2010, 22:47
Edit. Obrazek usunięty.
|
|
|