Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
bio - 20 Maj 2016, 23:27
Pierwsze trzy Nekroskopy są świetne. Potem robi się gorzej. Lumley to bez wątpliwości jeden z odświeżycieli gatunku. Innych cykli nie czytałem, acz porastają kurzem na półkach.
Magnis - 21 Maj 2016, 16:40
bio napisał/a | Pierwsze trzy Nekroskopy są świetne. Potem robi się gorzej. Lumley to bez wątpliwości jeden z odświeżycieli gatunku. Innych cykli nie czytałem, acz porastają kurzem na półkach. |
Wszystkie pięć części jest lepsze od tych późniejszych ze względu, że autor później wykorzystuje podobny pomysł jak w pierwszych częściach . Ale nie można narzekać, bo nadal są to dobre horrory.
Brian Lumley Nekroskop : Wampiry
Trzecia część Nekroskopa tym razem z inną fabułą. Rzecz się dzieje po kilku latach kiedy Harry wyrusza zbadać tajną bazę w Rosji. Akcja dzieje się w krainie, gdzie królują wampiry, ale również ukazuje walkę pomiędzy wydziałami w naszym świecie. Ciekawa pozycja chociaż zabrakło większej ilości makabry, ale za to dostajemy horror pełen akcji.
Clive Cussler Justin Scott Szpieg
Trzecia opowieść z Isaac Bellem w roli głównej. Tym razem najlepszy detektyw agencji Van Darena musi udaremnić spisek oraz odnaleźć szpiega. Całkiem dobra powieść przygodowo - sensacyjna, pełna szybkiej akcji i pościgów.
Chal-Chenet - 22 Maj 2016, 19:51
m_m napisał/a | Nie jestem fanatycznym przeciwnikiem spoilerów, ale przegiąłeś tym razem dopiero kończę tom trzeci, a ty wywalasz mi fabułę następnych |
Spoilerów staram się unikać jak ognia, jeśli jakieś były, to pardon, troszkę jednak odwoływać się do poprzednich części w recenzji w sumie trzeba, zwłaszcza, jeśli to już siódma część.
I sorki, że chwilę po czasie odpisuję, byłem tak trochę poza kompem w weekend.
PS. Ale nie zdradziłem zakończenia, a to jest... ciekawe.
nureczka - 22 Maj 2016, 20:34
Młoda proza polska, czyli http://polekturze.blogspo.../krivoklat.html Jacka Dehnela.
m_m - 22 Maj 2016, 23:19
Chal-Chenet napisał/a | I sorki, że chwilę po czasie odpisuję, byłem tak trochę poza kompem w weekend. |
Spoko, masz czujnych adwokatów
A tak serio, to dobrze, że chociaż ty właściwie łapiesz moje durne wypowiedzi.
edit: Jestem po jednej trzeciej Czarnoksiężnika i Kryształu. Miodzio.
Nocturn - 23 Maj 2016, 08:26
bio napisał/a | Pierwsze trzy Nekroskopy są świetne. Potem robi się gorzej. Lumley to bez wątpliwości jeden z odświeżycieli gatunku. Innych cykli nie czytałem, acz porastają kurzem na półkach. |
Kiedyś Nekroskopa pod kołdrą z latareczką, coby mama nie nakryłą, bo nie lubiła jak po nocach czytaliśmy.
Jakiś czas temu powtórzylismy cykl I już za starzy jesteśmy. Nie podeszło a nawet czkwaką się odbijało.
Luc du Lac - 23 Maj 2016, 09:40
bo Nekroskop był w najlepszym razie "taki sobie" - oczywiście jeżeli się go postawiło obok Guya N. Smitha, Harrego Adama Knighta czy nawet Grahama Mastersona i Paula Wilsona, to Lumley wyrastał na pisarza wybitnego, ale ...
Magnis - 23 Maj 2016, 16:02
Luc du Lac napisał/a | bo Nekroskop był w najlepszym razie taki sobie - oczywiście jeżeli się go postawiło obok Guya N. Smitha, Harrego Adama Knighta |
Nie ta klasa niestety autorów do porównania .
Luc du Lac napisał/a |
czy nawet Grahama Mastersona i Paula Wilsona, to Lumley wyrastał na pisarza wybitnego, ale ... |
Grahama Mastertona i Paul Wilsona można postawić koło Lumleya .
Nocturn napisał/a |
Kiedyś Nekroskopa pod kołdrą z latareczką, coby mama nie nakryłą, bo nie lubiła jak po nocach czytaliśmy.
Jakiś czas temu powtórzylismy cykl I już za starzy jesteśmy. Nie podeszło a nawet czkwaką się odbijało. |
Najlepsze są pierwsze 5, które czytałem jeszcze z wydawnictwa Phantom Press. Późniejsze części to powtórka z rozrywki z małymi zmianami i porównując je do wcześniejszych już nie robią takiego wrażenia , a że komuś nie podchodzi mariaż horroru i thrillera szpiegowskiego to już inna sprawa .
Chal-Chenet - 24 Maj 2016, 12:15
m_m napisał/a | Jestem po jednej trzeciej Czarnoksiężnika i Kryształu. Miodzio. |
O tak!
Która część do tej pory Ci podeszła najbardziej?
m_m - 24 Maj 2016, 12:31
Nie wiem.
Nie podszedł Roland, a do reszty żadnych zastrzeżeń nie mam, czyta się, po prostu się czyta. Nawet ten przeskok w stylu narracji w wątku z młodzieńczych lat Rolanda mi nie przeszkadza, a nawet dodaje smaczku całej opowieści. Nie jest to może klasyczna powieść szkatułkowa, ale zrobiona jest wybornie.
Martva - 24 Maj 2016, 12:58
Drugi tom Mrocznej Wieży nadgryzłam. Łaaaał, coś się dzieje. Szok i niedowierzanie.
m_m - 24 Maj 2016, 13:52
Miałem tak samo.
Martva - 24 Maj 2016, 14:33
Znaczy to nie jest najlepszy King jakiego czytałam - on potrafi opisywać życie gospodyni domowej tak że czytelnik gryzie palce, tu na razie nie czuję specjalnych emocji. Ale przynajmniej nie usypiam po trzech stronach.
Chal-Chenet - 25 Maj 2016, 11:42
Hubert Klimko-Dobrzaniecki - Preparator
To druga po "Innej Duszy" książka z serii "Na Faktach", którą miałem okazję przeczytać. Mnie podeszła nieco mniej niż powieść Orbitowskiego, ale i tak jest to rzecz przynajmniej bardzo dobra.
Na plus przede wszystkim forma powieści - jest to niejako monolog mordercy, który opisuje swoje życie, informując co konkretnie ukształtowało go w mężczyznę, który w końcu popełnia zbrodnię.
W wielu momentach czuć tu dużą nostalgię, bohater opisuje kolejne wydarzenia w sposób bardzo zajmujący i plastyczny.
Autor próbuje pokazać motywację mordercy, choć nie jest to też zwykła próba uczłowieczenia przestępcy. Raczej czuć tu chęć wejścia w psychikę bohatera, ale bez niepotrzebnego oceniania i moralizowania. Do wniosków czytelnik ma dojść sam.
W mojej opinii, książka Klimko-Dobrzanieckiego to wartościowa i zajmująca lektura.
8/10
H. P. Lovecraft - Zgroza w Dunwich i inne przerażające opowieści
Absolutne crème de la crème jeśli chodzi o literaturę grozy. Ponadczasowa klasyka i lektura obowiązkowa dla fanów horroru (acz nie tylko dla nich).
Nawet jeśli ktoś ma już w swojej biblioteczce inne wydania zamieszczonych w tym zbiorze opowiadań, i tak warto nabyć tę edycję - nowe tłumaczenie (Macieja Płazy) jest naprawdę fachowe, oddaje też istotę tego, o czym pisał mistrz Lovecraft.
10/10
I to chyba najlepsza rekomendacja do książek po Rolandzie. Nie wiadomo która najlepsza.
Nocturn - 25 Maj 2016, 11:54
Chal-Chenet napisał/a | H. P. Lovecraft - Zgroza w Dunwich i inne przerażające opowieści
Absolutne crème de la crème jeśli chodzi o literaturę grozy. Ponadczasowa klasyka i lektura obowiązkowa dla fanów horroru (acz nie tylko dla nich).
Nawet jeśli ktoś ma już w swojej biblioteczce inne wydania zamieszczonych w tym zbiorze opowiadań, i tak warto nabyć tę edycję - nowe tłumaczenie (Macieja Płazy) jest naprawdę fachowe, oddaje też istotę tego, o czym pisał mistrz Lovecraft.
10/10 |
Wszystkie te bluźniercze kształty I strach ponad wyobrażenie. Jeszcze okropieństwa których sie nie da powiedzieć/napisać?
Lubimy Lovercrafta za pewne rzeczy, niecierpimy Lovercrafta za te wymienone powyżej chwyty.
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
Iwan - 25 Maj 2016, 14:35
tak apropopo Mrocznej Wieży
http://booklips.pl/adapta...ba-jako-roland/
ihan - 26 Maj 2016, 19:53
Czasomierze Mitchella. Trudno powtórzę się, jeśli podobał wam się Atlas chmur, przeczytajcie, będziecie zachwyceni. Podobał mi się, przeczytałam, jestem zachwycona. Pomarudziłabym na Skrypt, bo cały ten wątek zbędny dla mnie, ale nie będę marudzić, bo zachwyt trwa. A podchodziłam jak do jeża, bo ktoś narzekał,że słabo, że Atlas lepszy. Nie pamiętam kim był ten ktoś, ale mylił się cholernie. Czekam na cokolwiek wyjdzie spod pióra Mitchella i rzucę się na to natychmiast.
Fidel-F2 - 26 Maj 2016, 20:08
http://katedra.nast.pl/ks...id-Slade-House/
ihan - 26 Maj 2016, 20:12
Dzięki, nie mogę się doczekać
Rafał - 27 Maj 2016, 08:13
Ostatni, końcowy, piąty pomnik Achaji, bardzo OK. Prawie 1000 stron lekkostrawnej, dobrej rozrywki. Aż szkoda, że to już koniec tego świata, ale objętościowo wypada nieźle. He, kilka akcencików i aluzyjek do aktualnej sytuacji w Polsce można było wyłapać. Będę wracał na bank.
m_m - 27 Maj 2016, 10:35
ooooooo.....już jest nowa Achaja? I że to koniec, powiadasz? Nie wiem z czego się bardziej cieszę
Rafał - 27 Maj 2016, 11:09
A, ty to taki antyfan podczytujący ukradkiem?
konopia - 27 Maj 2016, 11:22
ja chyba m_m rozumiem, bo ja mam mniej więcej tak w przypadku wielotomowych opowieści:
Super! W końcu to się skończy!
i nie znaczy to, że jestem antyfanem, porostu nie lubię przesadnie rozciągniętych opowieści, często jest tak, że od pierwszego do ostatniego tomu mijają lata i jeśli są kontynuacja to trzeba sobie przypominać wcześniejsze bo pamięć zawodna bywa. Klasyczny przykładem jest "Pieśń lodu i ognia"
dlatego często jak widzę że coś jest pierwszym tomem, to nawet nie sięgam po niego czekam, aż zostanie napisane/wydane wszytko.
m_m - 27 Maj 2016, 11:50
Rafał jaki antyfan? Fan właśnie, czego dowód wielokrotnie dawałem kłócąc się z osobami o bardziej wysublimowanych gustach literackich, a raz to takiego posta pod swoim adresem przeczytałem że mi kapcie z nóg spadły.
Konopia choć raz mądrze prawi, nie cierpię wielotomowych, nieukończonych cykli. Te ukończone czytuję.
A z Pomnikiem to był taki myk: miesiąc przed ukazaniem się trzeciego tomu zabrałem się za dwa wcześniejsze, myśląc iż będzie to trylogia i tak właśnie się wkopałem w oczekiwanie.
Rafał - 27 Maj 2016, 12:07
Muszę sobie dokupić pierwsze 3 tomy Achai, bo tom 1 i 3 wsiąkły po ludziach, a dwójka totalnie sczytana (zczytana? lepiej mi brzmi z "z", ale podkreśla mi wężykiem na czerwono, ki uj? ma być szczy-tana?). Jak ktoś głodny "co było dalej z Achają" to ostatni (hm, ósmy) tom go zaspokoi.
Magnis - 28 Maj 2016, 11:42
Renata Zwożniakowa Romans z ludożercą
Kupiłem, bo zaciekawił mnie podtytuł : opowiadania niezwykłe. W zbiorze znajdziemy opowiadania obyczajowe z nutką dreszczyku. Najpierw zaczynają się zwyczajnie i dopiero w połowie lub zakończeniu okazuje się, że coś dziwnego głównej postaci się zdarza. Przyjemnie się czyta, ale zabrakło mi trochę większej ilości mroku za to zakończenia w większości rekompensują wszystko.
Chal-Chenet - 28 Maj 2016, 14:36
Brandon Mull - Baśniobór
Naprawdę przyjemna fantastyka dziecięco/młodzieżowa. Być może nie będzie to drugi Potter, ale czyta się bardzo dobrze. Wartka akcja, promowane pozytywne wartości, intrygujący bohaterowie. Także fabuła jest przemyślana, co nie zawsze jest regułą w przypadku powieści dla młodzieży.
Podobało mi się na tyle, że na pewno zapoznam się z kolejnymi częściami tego cyklu.
7/10
Alexander Freed - Star Wars Battlefront. Kompania Zmierzch
Najlepsza z dotychczasowych powieści nowego kanonu SW.
8/10
Nocturn napisał/a | Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn |
Zawsze.
Podejrzewam, że wielu fanów może zbojkotować tę ekranizację.
Luc du Lac - 28 Maj 2016, 15:38
Ale że murzyn?
Chal-Chenet - 28 Maj 2016, 20:32
Że robienie bez uzasadnienia bohatera czarnego z bohatera białego.
Iwan - 28 Maj 2016, 20:36
Bond też w końcu będzie czarny.
|
|
|