Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Anonymous - 16 Lipca 2010, 12:35
| dalambert napisał/a | | Kto jakie wybory , kiedy i z jakim kretesem ? |
Samorządowe na pewno, bo jeśli PiS nie wymyśli czegoś nowego, to skończy na 30 procentowym poparciu. Ludzie nie lubią politycznego ekstremizmu, ani oglądania się na przeszłość. Mówię oczywiście o ogóle społeczeństwa. Parlamentarnych w 2011 przewidywać się nie odważę, bo nie wiem, co planują sztaby, ani nie jestem w stanie przewidzieć trafnie, czy nie pojawi się kolejna afera w rządzie. Za dużo zmiennych.
| dalambert napisał/a | | Żeran wyluzuj - tu nikogo nie przekonasz, chyba że już przekonanych a cytowanie GW jako argumentu, czy informacji to zart. |
Cytowałem TVN24:D Ale skoro nie ufasz TVN | Cytat | | Jeśli Bronisław Komorowski usunie krzyż spod Pałacu Prezydenckiego będzie jasne, kim jest, i po której jest stronie, w różnego rodzaju sporach dotyczących polskiej historii - oświadczył Jarosław Kaczyński. Następnie dodał: - Ten krzyż to symbol, można go będzie przenieść, jeśli stanie tam pomnik. Każdy, kto uważa inaczej dopuszcza się moralnego nadużycia. | To masz tutaj Polska The Times. KLIK
@ Matrim: To jest po prostu polityka, tyle że polityka archaiczna. PiS świetnie prowadził kampanię zagłaskiwania PO na śmierć, ale po tak nagłej zmianie wizerunku mało kto mu uwierzy, nie jest w stanie narzucić swojej narracji, bo ona po prostu nie jest spójna.
dalambert - 16 Lipca 2010, 12:40
| Żerań napisał/a | | Samorządowe na pewno, bo jeśli PiS nie wymyśli czegoś nowego, to skończy na 30 procentowym poparciu |
Rozumiem, ze to proroctwo.
Ja się nie odważę prorokować, co do samorządowych, zbyt wiele może się jeszcze wykercić, a i kierują się one nieco innymi prawami niż ogólno krajowe.
Co gmina to kontekst, co powiat to inne układy i zaszłosci- owszem i samorządowe są "polityczne" szczególnie w dużych miastach, ale .....
NURS - 16 Lipca 2010, 12:40
Z tymu 30ma procentami, Żeraniu, to ja bym uważał. JarKacz dostał tyle, na fali Smoleńska. Ale to cholernie ulotne poparcie, emocjonalne. Jeśli PO teraz pojedzie spokojnie do mety (bez afer prawdziwych) bo te w stylu kotki-cukier to kurscy bedą co chwilę wyciągać, to PiS dostanie słabszy wynik. w granicach 20% bo to żelazny elektorat idący za każdym, kto pokaże wroga.
Anonymous - 16 Lipca 2010, 12:47
| dalambert napisał/a | Rozumiem, ze to proroctwo.
Ja się nie odważę prorokować, co do samorządowych, zbyt wiele może się jeszcze wykercić, a i kierują się one nieco innymi prawami niż ogólno krajowe.
Co gmina to kontekst, co powiat to inne układy i zaszłosci- owszem i samorządowe są polityczne szczególnie w dużych miastach, ale ..... |
Nie proroctwo, raczej przewidywanie oparte na wiedzy z zakresu marketingu politycznego. Wybory samorządowe rzeczywiście mają nieco inny charakter, dużą rolę odgrywają np. komitety lokalne, a i w dużych miastach kandydaci niezależni mają większe szanse niż w parlamentarnych/prezydenckich: vide Dutkiewicz, który jest chyba właśnie niezależny, choć popierany we Wrocku i przez PO, i PiS. Ale jednak poparcie spadnie, z kilku powodów. Postaram się wieczorem opisać, jeśli ktoś chce, na czym ten cały mechanizm polega. Ostatnio trochę czytałem o mp, bo to są w gruncie rzeczy wskazówki przydatne nie tylko w polityce.
dalambert - 16 Lipca 2010, 12:54
| Żerań napisał/a | | Cytowałem TVN24:D Ale skoro nie ufasz TVN |
Tak, nie tyle nie ufam, ile mam za manipulatorów usiłujących kreować wydarzenia, a nie informowac.
Ostatni piekny przykład - gadaczka opowiada co to nasi eksperci nie odcyfrowali z czarnych skrzynek / skrzynki i orginały taśm dalej w Moskwie/ , a ilustrują jej rewelacje obrazki " czarnych skrzynek' i owartych i zamknietych, kręcoej się tasmy itp.
Sugerujące obrazem, że wszystko o czym nam się opowiada to z samych orginałów wzięte jest.
I to jest własnie medialne kłamstwo.
jewgienij - 16 Lipca 2010, 12:58
To jest życie, Dlambercie. Masz pretensje, że media koloryzują, to idź powściekaj się na deszcz, że pada. Albo że psy się po jajkach liżą, jak powiedział doktor House, nie ja.
Rafał - 16 Lipca 2010, 13:08
| jewgienij napisał/a | | Ta relacja GW spod krzyża jest rzeczywiście tendencyjna i po prostu głupia. Niektórzy ludzie może i tak myślą, ale dziennikarze zmanipulowali to na chamca. | Samem na własne uszy słyszał, jak dość spora grupa ludzi pod tym krzyżem była instruowana przez gościa z megafonem jak to Tusk z Ruskimi magnesem samolot naszego prezydenta ściągnęli. Ludzie stali zszokowani i z poważnymi minami kiwali głowami.
NURS - 16 Lipca 2010, 13:11
dalambert, a czym to0 mieli ilustrować? Obrazkami z procesji na Jasną Górę? Każda telewizja na świecie robi dokładnie to samo. Ilustruje materiał na temat, obrazkami na temat.
Co w tym materiale jest manipulacją?
To są te skrzynki, te taśmy i pracuje się na nich tak samo. Czasy wiadomości czytanych przez lektora na tle logo dziennika przebrzmiały, dzisiaj takie coś zobaqczysz tylko w korei północnej.
Agi - 16 Lipca 2010, 13:12
| Rafał napisał/a | | Samem na własne uszy słyszał, jak dość spora grupa ludzi pod tym krzyżem była instruowana przez gościa z megafonem jak to Tusk z Ruskimi magnesem samolot naszego prezydenta ściągnęli. |
Ten gość z megafonem był autorem artykułu w GW?
Martva - 16 Lipca 2010, 13:12
| jewgienij napisał/a | | Niektórzy ludzie może i tak myślą, ale dziennikarze zmanipulowali to na chamca. |
Niekoniecznie, podejrzewam że w tym miejscu jest szczególne natężenie tych niektórych.
NURS - 16 Lipca 2010, 13:16
swego czasu udałem się na spotkanie sympatyków PiS w katowicach - ktoś powiesił zaproszenie u nas w budynku. teksty z GW cytowane powyżej są niczym w porównaniu z tym, co wygadywali ludzie przed tym spotkaniem między soba. Aż żałuję, ze nie miałem czym tego nagrać.
I żeby nie było, zajrzałem też kiedyś na wiece innych partii, dla porównania. wszędzie są oszołomy, ale nawet ci z samoobrony nie byli w połowie tak nienawistni do wszystkiego wokoło, jak elektorat PiS.
Kai - 16 Lipca 2010, 13:17
| NURS napisał/a | Ilustruje materiał na temat, obrazkami na temat.
Co w tym materiale jest manipulacją? |
Muszę jednak przyznać, że - nie nazwę tego manipulacją, tylko dziennikarskim niechlujstwem - bardzo często się zdarza, że do różnych komentarzy pokazywany jest ten sam materiał zdjęciowy, nie zawsze pokrywający się z treścią relacji, a jedynie w przybliżeniu z tematem, co jest bardzo irytujące.
dalambert - 16 Lipca 2010, 13:17
| NURS napisał/a | dalambert, a czym to0 mieli ilustrować? Obrazkami z procesji na Jasną Górę? Każda telewizja na świecie robi dokładnie to samo. Ilustruje materiał na temat, obrazkami na temat.
Nie udawaj z łaski swojej głupszego niż jesteś.
To, że manipulują wszystkie telewizje obrazem doskonale wiem. Jest to znacznie skuteczniejsze niż jeno tekst.
A czym mieli ilustrować ? Choćby widoczkiem prokuratury z której jakoby przeciekły im te informacje, widokiem CD który dostaliśmy od Rosjan, a nawet rozbitym Tupolewem. Widoczek "skrzynek' w tym kontekście sugerował, że są to dane wprost ze źródła, czy orginału.
i to jest właśnie oszustwo.
Kai - 16 Lipca 2010, 13:19
dalambert, może bardziej adekwatnego zdjęcia nie mieli, albo im się szukać nie chciało. Nie doszukiwałabym się diabła tam, gdzie go nie ma. Już wystarczą sprzeczne niusy.
NURS - 16 Lipca 2010, 13:20
| Kai napisał/a | | NURS napisał/a | Ilustruje materiał na temat, obrazkami na temat.
Muszę jednak przyznać, że - nie nazwę tego manipulacją, tylko dziennikarskim niechlujstwem - bardzo często się zdarza, że do różnych komentarzy pokazywany jest ten sam materiał zdjęciowy, nie zawsze pokrywający się z treścią relacji, a jedynie w przybliżeniu z tematem, co jest bardzo irytujące. |
copyright by CNN na którym wszyscy się wzorują. Oblicza dzisiejszych mediów mamy a la USA. Ostatnie parę tygodn i spędziłem w tamtym rejonie światka, napatrzyłem się dokładnie na to samo. BTW, w amerykańskich stacjach (a nie ich europejskich emulacjach, które mozemy oglądać) świat wygląda zupełnie inaczej
jewgienij - 16 Lipca 2010, 13:20
Ja mam kilku znajomych będących za PIS-em. Nawet mój najlepszy przyjaciel, z którym zjadłem beczkę soli w Polsce i za granicą, jest za Kaczyńskim. Ale takich argumentów nie używali i nie używają, więc to pewnie specyfika miejsca, a nie przekrój społeczny, mam nadzieję.
dalambert - 16 Lipca 2010, 13:20
Kai, bez żartów, mają ogromne archiwa dotyczące tej sprawy.
To był świadomy wybór.
NURS - 16 Lipca 2010, 13:24
| dalambert napisał/a | | NURS napisał/a | dalambert, a czym to0 mieli ilustrować? Obrazkami z procesji na Jasną Górę? Każda telewizja na świecie robi dokładnie to samo. Ilustruje materiał na temat, obrazkami na temat.
Nie udawaj z łaski swojej głupszego niż jesteś.
To, że manipulują wszystkie telewizje obrazem doskonale wiem. Jest to znacznie skuteczniejsze niż jeno tekst.
A czym mieli ilustrować ? Choćby widoczkiem prokuratury z której jakoby przeciekły im te informacje, widokiem CD który dostaliśmy od Rosjan, a nawet rozbitym Tupolewem. Widoczek skrzynek' w tym kontekście sugerował, że są to dane wprost ze źródła, czy orginału.
i to jest właśnie oszustwo. |
dalambert, jeszcze raz pojedziesz po mnie w tym stylu, a krawat ci się wydłuży.
Oszustwem jest stawianie takich zarzutów TVN. Ta ilustracja materiału nie jest zadną manipulacją, tylko zwykłą metodą ilustracji materiału na temat.
Mówiąc o nagraniach pokazali skrzynki i taśmy.
A teraz proste pytanie - masz jakikolwiek, najmniejszy nawet dowód na to, że nagrania przekazane stronie polskiej różnią się od oryginałów?
Obawiam się, że nie - więc w myśl logiki i prawa, pisząc takie rzeczy sam manipulujesz faktami.
Kai - 16 Lipca 2010, 13:27
| jewgienij napisał/a | | Nawet mój najlepszy przyjaciel, z którym zjadłem beczkę soli w Polsce i za granicą, jest za Kaczyńskim. Ale takich argumentów nie używali i nie używają, więc to pewnie specyfika miejsca, a nie przekrój społeczny, mam nadzieję. | jewgienij, nie sądzę, abyś tak źle sobie wybierał przyjaciół, ale niestety jest to całkiem spora grupa społeczna.
dalambercie, ale z lenistwa wybrali to, co pod ręką.
dalambert - 16 Lipca 2010, 13:28
NURS, sam borze wiesz, ze nie masz racji, ale lubisz , no cóż
Dowód okazał się na razie przy długościstenogramów gdzie z 30 minutowego ładunku taśmy zrbiło się 40 minutowe nagranie . I proszę mi nie wmawiać, że mozna upchnąć było aż o 33 % więcej materiału.
I to by było na tyle,,
I dziękuje za miła i merytoryczną rozmowę.
jewgienij - 16 Lipca 2010, 13:30
| NURS napisał/a | | wszędzie są oszołomy, ale nawet ci z samoobrony nie byli w połowie tak nienawistni do wszystkiego wokoło, jak elektorat PiS. |
Co racja to racja, tylko dlatego głosowałem na Komorowskiego( mdłego gostka z partyjnym imejdżem a la Gierek ), żeby nie doszli do władzy psychopaci.
Słuchając Kaczyńskiego i Brudzińskiego, patrząc na nich, mam wrażenie, że są nie do końca poczytalni, a politycznie zupełnie się deprecjonują.
hrabek - 16 Lipca 2010, 13:33
Był dzień spokoju i znowu wjeżdżacie na stare tony. Mam zacząć kolejne krawaty rozdawać?
Rafał - 16 Lipca 2010, 13:35
| Agi napisał/a | | Ten gość z megafonem był autorem artykułu w GW? | Hm, do tej pory nie kojarzyłem tego w ten sposób, ale w tym szaleństwie jest metoda
NURS - 16 Lipca 2010, 13:36
| dalambert napisał/a | NURS, sam borze wiesz, ze nie masz racji, ale lubisz , no cóż
Dowód okazał się na razie przy długościstenogramów gdzie z 30 minutowego ładunku taśmy zrbiło się 40 minutowe nagranie . I proszę mi nie wmawiać, że mozna upchnąć było aż o 33 % więcej materiału.
I to by było na tyle,,
I dziękuje za miła i merytoryczną rozmowę. |
Miła merytoryczna rozmowa?
Zacytować ci, co o mnie napisałeś, miły, merytoryczny rozmówco?
Dowód? Gdyby to był dowód na cokolwiek, to by wszystkie światowe agencje o tym trąbiły, a tymczasem cisza w eterze. Już dawno przestałem komentowac takie doniesienia, dopóki nie rejestrują ich poważne agencje. Nawet agitatorzy PiS jakoś tego dowodu nie podchwycili.
Jedyną szansa PiS na przetrwanie, jest zrobienie z Lecha Kaczyńskiego męczennika, ale poczekajmy. Ruskie jedną rzecz rozsądnie zrobiły, najgorętsze kartofle zostawiły nierozszyfrowane. Chociaż pewnie mogli spokojnie to odczytać. Za parę tygodni porozmawiamy merytorycznie.
jewgienij - 16 Lipca 2010, 13:41
| Kai napisał/a | | jewgienij, nie sądzę, abyś tak źle sobie wybierał przyjaciół, ale niestety jest to całkiem spora grupa społeczna. |
Kiedy się zaprzyjaźnialiśmy, nie było PIS-u, a to, że mamy w sumie podobne poglądy na życie, a jesteśmy za innymi partiami, zdumiewa mnie i skłania do refleksji, że cały ten pic to tylko łapanie się do wspólnoty i znajdowanie sobie wspólnego wroga, który jak widać wszystkim jest potrzebny.
dalambert - 16 Lipca 2010, 13:43
jewgienij, i to jest włąśnie dowód na to, że mając bliskie poglądy , można mieć różnych wrogów.
C'est la vie.
jewgienij - 16 Lipca 2010, 13:49
Sela żyzń
Rafał - 16 Lipca 2010, 13:53
| Jarosław Kaczyński napisał/a | | Po telefonie Władimira Putina do Donalda Tuska członkowie jego gabinetu zaczęli ogłaszać wprost, że do Katynia nikt prezydenta nie zaprasza i jego wyjazd na obchody 70. rocznicy tej zbrodni nie jest koniecznością i powinnością, ale czymś w rodzaju niezrozumiałej zachcianki. Ku mojemu zdumieniu rozpoczęło się podważanie prawa Lecha Kaczyńskiego do udziału w tej uroczystości. Muszę przyznać, że choć atak był kuriozalny, nawet jak na obyczaje gabinetu Tuska i jego medialnych sojuszników, to jednak nie wzbudził we mnie jakiegoś szczególnego zdziwienia, a wiedziałem już, że są zdolni posunąć się bardzo daleko. Niepokoiło, że tym razem wprost grają z Rosjanami. | | Jarosław Kaczyński napisał/a | | Ja mam moralny obowiązek zajmować się tą sprawą. Dotyczy mojego brata i bratowej i dziesiątek innych ludzi, którzy zginęli w tej dziwnej, trzeba powiedzieć, katastrofie. Prezydent był przedmiotem odrażającego moralnie ataku ze strony różnych sił. Ktoś, kto tych faktów ze sobą nie łączy, popełnia błąd albo ma kłopoty z myśleniem | To jest oskarżenie PO, że działając w porozumieniu z Rosjanami zamordowali prezydenta. Dla mnie jest to przerażające, dziwicie się co ludzie przed pałacem wygadują, a posłuchajcie tylko samego Jarosława. Nie znam się na psychiatrii, ale to chyba w tych kategoriach trzeba sprawę przedstawiać.
Agi - 16 Lipca 2010, 13:54
| jewgienij napisał/a | | Sela żyzń |
Jak mawiali starożytni Francuzi.
dalambert - 16 Lipca 2010, 14:00
| Rafał napisał/a | | Po telefonie Władimira Putina do Donalda Tuska członkowie jego gabinetu zaczęli ogłaszać wprost, że do Katynia nikt prezydenta nie zaprasza i jego wyjazd na obchody 70. rocznicy tej zbrodni nie jest koniecznością i powinnością, ale czymś w rodzaju niezrozumiałej zachcianki. |
ale to akurat jest szczera prawda, Prezydent "ogłosił " chęć uczestnictwa w styczniu 2010. Po czym nastąpil telefon Premiera Putina do Premiera Tuska, który NATYCHMIAST zaproszenie przyjąl i jego kancelaria zaczęła głosić, ze skoro Premier Tusk jedzie/ i to na zaproszenie samego Putina/ to po co Prezydent.
W normalnym kraju Premier dziękuje za incjatywę i odpowiada, ze skoro jedzie Prezydent to chętnie i On i Prezydent chetnie wezmą udział w proponowanej przez JE, Premiera Putina uroczystości.
|
|
|