Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Kruk Siwy - 19 Stycznia 2010, 11:45
Dane gazowego olbrzyma Delta Cygni też kuszą...
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 11:47
| nimfa bagienna napisał/a | A ja o masę neutrina. |
Zawsze mi się wydawało, że zerową, ale jakiś czas temu przeczytałem - chyba w Gazecie Wyborczej - że odkryto ich oddziaływanie z materią, co ma oznaczać, że jednak posiadają niewielką masę.
A wracając do tematu: Co widać z Gorców, jak się popatrzy na zachód?
Rafał - 19 Stycznia 2010, 11:50
Na zachód to Łopuszną, a dalej to Nowy Targ. Na południe i deczko w lewo to pasmo Lubania. Dalej Pieninki. Bywa, że z Turbacza widać Babią Górę i chyba też Baranią, ale nędznie. Za to widok z samego Lubania na Tatry jest rewelacyjny, najpiękniejszy jaki pamiętam.
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 12:15
| Rafał napisał/a | | Na zachód to Łopuszną, a dalej to Nowy Targ. Na południe i deczko w lewo to pasmo Lubania. Dalej Pieninki. |
Zależy skąd sie patrzy, ale Łopuszna i Nowy Targ to raczej południowe stoki Gorców. Pasmo Lubania jest częścią Gorców na południowym wschodzie, natomiast Pieniny zasadniczo biorąc widać na wschodzie, jednak patrząc z Lubania na południe widać ich część zwaną Hombarkiem (Pieniny Spiskie).
| Rafał napisał/a | | Bywa, że z Turbacza widać Babią Górę i chyba też Baranią, ale nędznie. |
No właśnie, z polan pod Turbaczem pięknie widać Babią Górę i Pilsko (a więc już Województwo Śląskie). Zresztą nie trzeba się wspinać tak wysoko, bo przy dobrej pogodzie wyraźnie widać obie góry z Nowego Targu.
| Rafał napisał/a | | Za to widok z samego Lubania na Tatry jest rewelacyjny, najpiękniejszy jaki pamiętam. |
Potwierdzam.
No to kolejna podpowiedź: Częścią jakiej grupy górskiej są Gorce oraz Babia Góra i która część tej grupy wzięła nazwę od miasta słynącego z produkcji piwa?
Agi - 19 Stycznia 2010, 12:29
To jest Beskid Żywiecki
Fidel-F2 - 19 Stycznia 2010, 12:29
ufff
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 12:41
| Agi napisał/a | | To jest Beskid Żywiecki |
Dokładnie tak! Beskid Żywiecki, podzielony przez prof. Kondrackiego na cztery submezoregiony (Wikipedia błędnie podaje - mikroregiony): Beskid Orawsko-Żywiecki, Pasmo Babiogórskie, Działy Orawskie oraz Pasmo Orawsko-Podhalańskie.
(Wprawdzie nie jestem geografem, ale moim skromnym zdaniem pierwszy z nich należałoby podzielić na dwa submezoregiony, a całemu pasmu nadać nazwę Beskid Orawsko-Żywiecki, ale jak wspomniałem nie jestem geografem, więc nie będę się z tym wychylał. Natomiast mikroregionem byłby na przykład sam Masyw Babiej Góry, położony na północ od Działów Orawskich).
Agi zadaje.
dalambert - 19 Stycznia 2010, 12:58
ufff daj coś z bufetu
Rafał - 19 Stycznia 2010, 13:25
Jestem trochę zaskoczony dokoptowaniem Gorc do Beskidu Żywieckiego, myślałem, że na Żywcu się on kończy. Gdzieś tak od Wisły z Koniakowem do zalewu Żywieckiego, a Gorce bardziej ku Beskidowi Sądeckiemu ciążą. Podział pasm z GOTki nie przekłada się na geograficzny? BTW, blisko siedzisz, jak tam Księżna Pani v.Habsburg z Żywca, jeszcze żyje? Z okazji powrotu, kilka ładnych lat temu poprosiła swoich dawnych "znajomych" na przyjęcie, był mój znajomy (ze swoim ojcem dostarczali na dwór drewno), prawie się popłakali ze wzruszenia jak się zobaczyli.
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 13:34
Gorce są odrębnym mezoregionem, nie są więc częścią Beskidu Żywieckiego. Natomiast wchodzą w skład Beskidów.
A tak przy okazji: granica między Gorcami a Beskidem Żywieckim (dokładniej - Pasmem Orawsko-Podhalańskim) biegnie Przełęczą Sieniawską, którą zna każdy, kto jechał kiedykolwiek pociągiem do Zakopanego.
nimfa bagienna - 19 Stycznia 2010, 13:41
| Marcin Robert napisał/a | | Zawsze mi się wydawało, że zerową, ale jakiś czas temu przeczytałem - chyba w Gazecie Wyborczej - że odkryto ich oddziaływanie z materią, co ma oznaczać, że jednak posiadają niewielką masę. |
Za mało precyzyjnie. Konkret poproszę.
Tak po prawdzie - ten, kto kiedyś poda konkret, ma Nobla jak w banku.
Agi - 19 Stycznia 2010, 13:45
Marcin Robert, nie czytałam dzieła prof. Kondrackiego, odpowiedź wydedukowałam z Twojej podpowiedzi. Gorce przeszłam kiedyś z córką, a na Turbaczu dopadła nas potężna burza.
W jakim okresie funkcjonowała Rada Nieustająca i kto wchodził w jej skład?
dzejes - 19 Stycznia 2010, 13:49
Zdrada Nieustająca funkcjonowała w okresie rozbiorów oczywiście.
Agi - 19 Stycznia 2010, 13:49
To jeszcze doprecyzuj skład tej Zdrady i zadajesz.
dalambert - 19 Stycznia 2010, 13:54
| dzejes napisał/a | | okresie rozbiorów |
no no raczej od 1775 do 1789 / przerwa na Sejm Czteroletni/ i od 1793 do 1795 . no fakt powołano ją na pierwszym sejmie rozbiorowym a potem działała po przegranej sprawie majowej konstytucji.
Ale generalnie są to niewątpliwie czasy rozbiorowe.
dzejes - 19 Stycznia 2010, 13:55
Posłowie na Sejm i król.
Agi - 19 Stycznia 2010, 13:57
dzejes, proszę o zagadkę.
dzejes - 19 Stycznia 2010, 14:57
Czyja twarz widnieje na pierwszym znaczku pocztowym?
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 15:03
Królowej Wiktorii?
dzejes - 19 Stycznia 2010, 15:08
Jasne
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 15:26
To teraz coś z naszego fantastycznego podwórka:
Jaka katastrofa naturalna przyczyniła się do powstania Frankensteina Mary Shelley?
dalambert - 19 Stycznia 2010, 15:49
lawna w Alpach i konieczność spędzenia paru wieczorów razem,a ze TV nie było to trzeba było samemu bajki wymyślać?
Rafał - 19 Stycznia 2010, 15:55
Poniekąd, tak, ale obyłoby się może i bez tego. Mary Shelley w swoich peregrynacjach po Europie zawitała do uroczego miasteczka Frankenstein, gdzie zapoznała się z autentyczną historią miejscowych grabarzy wykopujących nocą zmarłych na dżumę (ospę, cholerę?) ze swoich grobów ( tu podobieństwo się kończy, bo grabarze owi przetwarzali trupy na broń biologiczną). Zdaje się, że ją to zapłodniło literacko, bo wykorzystała i nazwę miasteczka i sam pomysł na uzyskiwanie surowca.
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 16:05
To była katastrofa o znaczeniu globalnym. Może inaczej:
1. Czego brakowało w roku 1816?
2. Jaka katastrofa z roku 1815 stała się tego przyczyną?
Adon - 19 Stycznia 2010, 16:14
Brakowało lata oczywiście, co spowodowało klęskę głodu. W 1815 roku wybuchł wulkan Tambora, co oceniono jako największą erupcję w historii. Jej efektem było wyrzucenie do atmosfery takiej ilości materiału, iż spowodowało to obniżenie temperatury o jakieś bodaj 5 stopni i brak lata w roku następnym.
Edek: ciekawy artykuł: http://www.islandnet.com/...istory/1816.htm
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 16:30
Dokładnie tak. Właśnie wtedy grupa przyjaciół spędzających wakacje w Szwajcarii (m. in. Mary Shelley i George Byron) nie mogąc odbywać wycieczek podczas tego zimnego, deszczowego lata 1816 roku, zorganizowała konkurs na opowiadanie grozy, którego efektem był właśnie Frankenstein.
Adon zadaje.
terebka - 19 Stycznia 2010, 17:39
A, to ciekawe.
Fidel-F2 - 20 Stycznia 2010, 23:44
Adon
Adon - 21 Stycznia 2010, 19:54
Wybaczcie, zapomniałem zajrzeć do tego wątku.
Jakie były najbardziej znane muły starożytności?
Fidel-F2 - 21 Stycznia 2010, 20:10
muły Nilu użyźniające pola Egiptu
|
|
|