To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Kai - 14 Lipca 2010, 21:46

jaskiniowiec napisał/a
Przyznaję że na większość moich pytań można znaleźć odpowiedź. Tylko trzeba poszukać. Jeżeli trafi się na sprzeczne informacje, trzeba drążyć dalej, nie mając pewności czy podane informacje są prawdziwe. Uważam tylko że takich informacji nie powinno się szukać. Powinny wszystkie być podane razem z wyjaśnieniami ekspertów którzy się podpisują imieniem i nazwiskiem pod groźba odpowiedzialności karnej za wprowadzanie w błąd. Powinny być na takiej stronie analizowane wszystkie wypowiedzi medialne z podaniem nazwiska dziennikarza który wprowadzał w błąd. Istnienie takiej strony zawierającej tylko sprawdzone i prawdziwe informację zmniejszyłoby ilość przypuszczeń i teorii spiskowych.

A powiedz mi, jaką masz wiedzę, aby ocenić, czy te informacje są prawdziwe, czy nie? Czy dany autorytet jest autorytetem, czy hochsztaplerem?
Ale o takiej stronie zawsze można pomarzyć...

feralny por. - 14 Lipca 2010, 21:47

jaskiniowiec napisał/a
Taką stronę (dotyczącą tylko tej katastrofy) powinien stworzyć jeden z organów państwa.
Toć wiadomo, że rząd kłamie. Podobno nawet "zbrodniczą politykę" prowadzi, choć to nie jest potwierdzona informacja. Kto by tam rządowym ekspertom wierzył?
Ziemniak - 14 Lipca 2010, 21:47

Komentarz rzecznika rządu do wypowiedzi J. Kaczyńskiego i J. Brudzińskiego

http://www.tvn24.pl/0,166...,wiadomosc.html

jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 22:06

dalambert napisał/a
Fidel-F2 napisał/a:
'facet który zabił stokilkadziesiąt osób' leży na Wawelu

Równie dobrze można powiedzieć o Kościuszce - nie powinien spoczywać na Wawelu bo przegranym powstaniem doprowadził do 3 rozbioru Polski. O Piłsudski - nie powinien spoczywać na Wawelu człowiek który doprowadził do przewrotu majowego.
Spoczęli na Wawelu ponieważ dla części społeczeństwa byli bohaterami narodowymi.

Kaczyński spoczął na Wawelu ponieważ dla dużej części społeczeństwa powinien tam spocząć. Koniec, kropka.

Cytat
A powiedz mi, jaką masz wiedzę, aby ocenić, czy te informacje są prawdziwe, czy nie? Czy dany autorytet jest autorytetem, czy hochsztaplerem?

Oczywiście że nie mam takiej wiedzy. Słucham wypowiedzi eksperta ufam mu, jeżeli jednak inny ekspert podaje informacje sprzeczne z wypowiedzią pierwszego to pojawiają się wątpliwości. Dlatego istnienie takiej strony jest potrzebne.

feralny por. napisał/a
Toć wiadomo, że rząd kłamie. Podobno nawet zbrodniczą politykę prowadzi, choć to nie jest potwierdzona informacja. Kto by tam rządowym ekspertom wierzył?

Gdyby nie dało się przyłapać tych ekspertów na kłamstwie ludzie by uwierzyli.
Smutne że nie ma instytucji której wszyscy by ufali.

Matrim - 14 Lipca 2010, 22:31

jaskiniowiec napisał/a
ponieważ dla dużej części społeczeństwa powinien tam spocząć

Czyżby?

dalambert - 14 Lipca 2010, 22:34

Matrim, a no tak dla bardzo dużej, tylko nie tak głośniej i"salonowej" jak przeciwnicy tegoz.
Easy - 14 Lipca 2010, 22:40

dalambert napisał/a
Matrim, a no tak dla bardzo dużej, tylko nie tak głośniej isalonowej jak przeciwnicy tegoz.

Wiesz, dla dużej części społeczeństwa (choć nie rozumiem dlaczego) to Jaruzel się na Wawel kwalifikuje, więc to raczej jest broń obusieczna...

Agi - 14 Lipca 2010, 22:42

Easy napisał/a
Wiesz, dla dużej części społeczeństwa (choć nie rozumiem dlaczego) to Jaruzel się na Wawel kwalifikuje, więc to raczej jest broń obusieczna...

Moim zdaniem, ani jeden, ani drugi.

Easy - 14 Lipca 2010, 22:43

No i tu byśmy się widać zgodzili.
jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 22:51

A dla mnie i jeden i drugi. Powinni tam spoczywać wszyscy przywódcy Polski.
ihan - 14 Lipca 2010, 22:54

jaskiniowiec napisał/a

Kaczyński spoczął na Wawelu ponieważ dla dużej części społeczeństwa powinien tam spocząć. Koniec, kropka.

Idąc tym tropem i urządzając referenda to pewnie następna w kolejce wg dużej części społeczeństwa będzie Doda.
Sorki, moim skromnym zdaniem nie o to chodzi by pochówek na Wawelu był miarą popularności.

nureczka - 14 Lipca 2010, 23:06

ihan, i Jola Rutowaicz. Oraz jej słynny różowy zwierzak.
dalambert - 14 Lipca 2010, 23:08

Fajnie jest cytując klasyka
"Każdy krzyczał o czym innym
Jak zwykle w życiu rodzinnym ..." :mrgreen:

Ziemniak - 14 Lipca 2010, 23:12

dalambert, dlaczego o czymś innym?

jaskiniowiec napisał/a

ihan napisał/a

Idąc tym tropem i urządzając referenda to pewnie następna w kolejce wg dużej części społeczeństwa będzie Doda.

Popularność nie jest miarą wielkości, a argument "duża część społeczeństwa", jakoś mnie nie przekonuje.

dalambert - 14 Lipca 2010, 23:14

Ziemniak, właściwie powinienem zmienic w klasyku "czymś" na " kimś'"ale mi sie nie chciało ;P:
Dośpiewajcie sobie sami :wink:

Ziemniak - 14 Lipca 2010, 23:15

dalambert napisał/a
powinienem zmienic w klasyku czymś na kimś'

Co w dalszym ciągu nic nie zmienia ;P:

mad - 14 Lipca 2010, 23:17

Wawel był już wałkowany, chyba można sobie odpuścić - przynajmniej do momentu, gdyby jednoznacznie okazało się, że były naciski...
jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 23:22

ihan napisał/a
Sorki, moim skromnym zdaniem nie o to chodzi by pochówek na Wawelu był miarą popularności.

Idąc innym tropem nikt nie powinien być chowany na Wawelu. Zawsze będą przeciwnicy.

NURS - 14 Lipca 2010, 23:25

na wawelu powinni być chowani Wielcy Polacy - ludzie, którzy dokonali dla ojczyzny rzeczy wielkich. Nie muszą być lubiani, takie ruchy zazwyczaj tworzą masę wrogów, ale wymieńcie jedną wielka rzecz Lecha Kaczyńskiego. Śmierć w katastrofie jest tragiczna, ale nie wielka. To wypadek, co roku tysiące ludzi w nich giną.
Matrim - 14 Lipca 2010, 23:29

dalambert napisał/a
Matrim, a no tak dla bardzo dużej, tylko nie tak głośniej isalonowej jak przeciwnicy tegoz.

Powtórzę: czyżby? Były jakieś badania przeprowadzone, że takie wnioski wysnuwacie? Uogólnianie i wyolbrzymianie to bardzo niebezpieczne narzędzia.

Edit: mały przecinek tylko.

jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 23:38

NURS,
Po 89 roku pojęcia takie jak ojczyzna, patriotyzm, historia były tratowane jako przestarzałe, anachroniczne i śmieszne. To Kaczyński sprawił że te słowa ponownie są ważne. To dzięki niemu powstało Muzeum Powstania Warszawskiego. Postępował pod prąd modom. Starał się przywrócić poczucie sprawiedliwości.
Ludzie którzy byli prześladowani w PRL, którzy tracili pracę z powodu swoich poglądów, którym były łamane kariery widząc w wolnej Polsce że lepiej się powodzi ubekom i kapusiom czuli gorycz i rozczarowanie. Takim ludziom Kaczyński przywracał godność.

jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 23:47

NURS napisał/a
a wawelu powinni być chowani Wielcy Polacy - ludzie, którzy dokonali dla ojczyzny rzeczy wielkich

Co to znaczy? Kto ma to ocenić? Jakieś przykłady Wielkich Polaków z naszych czasów?

NURS - 14 Lipca 2010, 23:50

Muzeum powstania jako coś wielkiego dla Polski? Nie kpij. To częśc legendy jaką budowali wokół sdiebie bracia K. Patrz mama powstaniec.
Nie jesteś w stanie podać żadnego czynu godnego Wawelu, bo ich nie było. LK był jednym z najbardziej upartyjnionych działaczy politycznych (patrz jego zachowanie po przegranej PiS), nieudolnym (patrz faworyzowanie Juszczenki, nacjonalisty, który nie zawahał się postawić na piedestale Banderę, jak mu stołek zaczął się palić pod tyłkiem, czy Saakaszwilego).
Nawet ten Katyń był pod publiczkę - patrz ilość wizyt (jedna, przed wyborami i druga nieudana, też przed wyborami.

Fakty a nie słowa - JK i LK zbudowali sobie drogę do władzy głosząc odnowę moralną ale jej dowodów nie znajdziesz. Ziobro i jego ubeckie metody a raczej czekistowskie - pokazywanie wrogów ludu, którzy stoją za jego biedą. Dęte afery, z których nigdy nic nie wychodziło (ten pan juz nikomu życia nie dobierze). A komuchy? Ponoć nigdy by im ręki nie podali, ale śedzia Kryże się przydał, jak było trzeba. A przyznawanie medali z pominięciem frakcji opozycji nieprzychylnych PiS? To jest twoim zdaniem państwowość?
PiS jest tak samo zgniły a nawet bardziej, bo mami ludzi obiecując rozliczenia, których nigdy nie bedzie bo być nie może.

Anonymous - 15 Lipca 2010, 00:07

jaskiniowiec napisał/a
NURS napisał/a
a wawelu powinni być chowani Wielcy Polacy - ludzie, którzy dokonali dla ojczyzny rzeczy wielkich

Co to znaczy? Kto ma to ocenić? Jakieś przykłady Wielkich Polaków z naszych czasów?

Mam wymieniać? Barańczak, Miłosz (to samo, co Kapuściński), Szymborska, Kapuściński (*beep* mnie obchodzi, że ktoś napisał o tym, że zmyślał część reportaży; to tylko świadczy dobrze o jego wyobraźni i talencie literackim), Geremek, Papież, Wałęsa (błagam, nie zaczynajmy sporu o esbecje - nawet gdyby był Bolkiem, w co wątpię, to przez swoją działalność na Wawel), nawet Walentynowicz bardziej należałoby się miejsce na Wawelu, niż Kaczyńskiemu, gdyby nie zginął w katastrofie lotniczej. Mam wymieniać bardziej zasłużonych dla Polski z PiSu, żeby nie posądzono mnie o brak politpoprawności? A proszę bardzo: Romaszewskiego bardzo cenię na ten przykład, z PO Borusewicz (nie ta klasa, co Miłosz, czy Szymborska, oczywiście - to ekstraliga), Maria Janion, *beep*, jeśli mówimy o ludziach kultury i Wielkich Polakach - Wajda, Bartoszewski (piękna karta w historii), Marek Edelman bardziej zasłużył na Wawel, czy nasz fantasta Lem. Muzeum Powstania to wspaniała rzecz, zgoda, ale nie przesadzaj z tym brakiem patriotyzmu w Polsce i wielkością Kaczyńskiego, bo jeszcze wyjdzie, że nie mieliśmy większych od niego Polaków w XX wieku, co byłoby już tak wielkim zakłamaniem historii, ze rzygać mi się chce. Sorry, zwykle nie okazuję emocji do takiego stopnia, ale nie cierpię zakłamania.

jaskiniowiec - 15 Lipca 2010, 00:21

Sądzę że zbudowali bo nie było takiego muzeum. Aby pamięć nie zaginęła.
Pamiętam zachowanie PO po przegranych wyborach parlamentarnych.
Ja widzę inaczej wspieranie Gruzji i Ukrainy. Robił wszystko aby Polska nie znalazła się osamotniona z potężną Rosją. To co zrobił by uratować Gruzję dla mnie przemawia na jego korzyść. Juszczenko postawił na piedestale Banderę ale był antyrosyjski. A to jest najważniejsze.
Wizyty w Katyniu, sądzę że szczerze chciał uczcić pomordowanych oficerów. Przypomnieć o tym.

Mami ludzi obietnica rozliczenia. Ale chociaż podnosi ta kwestię.

dalambert - 15 Lipca 2010, 09:05

NURS, zcałym szcunkiem, powtarzasz siei nie warto z Tobą polemizowac- postawa typowa dla "salonu", opisal to dokładnie Rafał a. Ziemkiewicz w ostatnim "subotniku" w rzepie pod jakże wdzięczym tytułem " CZy Palikot sie onanizuje?"
Zdaje się zresztą , ze ktos już dal link do tego.
Nie widze powodu by Ci cokolwiek wyjaśniac i udowadniac . Przycież TY WIESZ !

ps. drobiazg
NURS napisał/a
A przyznawanie medali z pominięciem frakcji opozycji nieprzychylnych PiS?
- Łgarstwo :!: - Lityński, Wujec, Wujcowa i wielu innych przeczą temu. To zaś , że odmówił rządaniu "dworu z Czerskiej" Orderu Orła Białego dla Adama Michnika i zasugerował, ze może by wielki mędrzec kontentował się Polonią Restituta, tylko dobrze świadczy o Jego wyczuciu proporcji.
Coż "dwór z Czerskiej" odrzucił tę sugestie było ultimatum "Albo Orzeł, albo nic" no i AM dostał nic.
Ale nie martw się nowy prezydent to skandaliczne niedopatrzenie napewno naprawi :mrgreen:

Matrim - 15 Lipca 2010, 11:01

Ranking polskich europosłów

I za co oni otrzymują pensję? O tych ostatnich w rankingu mówię ;)

Anonymous - 15 Lipca 2010, 11:04

Pewnie zaraz potem zwolennicy PiSu powiedzą, że Gazeta kłamie, ale po tym, co przeczytałem to ja naprawdę wolę być w salonie...Zastanawiałem się, jak to skomentować, bo ja o trupach politycznych rozmawiam z trudem, ale brakuje mi słów chyba, a rozmawiać trzeba; ignorancja wobec takiego...no, nawet nie wiem, jak to nazwać, głupoty? Przerażającego prania mózgu? Ignorancja byłaby najgłupszą rzeczą, jaką można zrobić, bo fanatyzm (o, tego słowa mi brakowało) konserwuje. Nam nie są potrzebni Rosjanie czy Niemcy do zniszczenia; sami się wyniszczymy w akcie narodowego sado-masochizmu, fanatycznej martyrologii i głupoty. Zobaczycie jeszcze, jaki cyrk będzie, jak będą chcieli usunąć ten cholerny krzyż spod pałacu. I tylko biednych harcerzy żal. Ale to jak w dowcipie: chcieli dobrze zrobić, wyszło, jak zwykle.
Pucek - 15 Lipca 2010, 11:16

Żerań, aż się chce zacytować: "Oj, ale ty życia nie znasz"....
Martva - 15 Lipca 2010, 11:18

Argh.

Partner forum