To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Marcin Robert - 17 Stycznia 2010, 18:30

Zostawiam was do jutra, żebyście dokładniej przegryźli problem. ;P:
Fidel-F2 - 17 Stycznia 2010, 21:39

Marcin Robert, masz dwie odpowiedzi, ustosunkuj się a nie będziesz tu cyrki odstawiał
Marcin Robert - 18 Stycznia 2010, 11:58

Ponieważ występy Fidela są częścią tutejszego folkloru, dlatego nie będę ustosunkowywał się do powyższej wypowiedzi. ;P:

A teraz do rzeczy. Z grubsza biorąc chodzi o to, że cofając się w linii męskiej (bo można też w żeńskiej, ale to by nam za bardzo skomplikowało wywód) natrafiamy na szereg wspólnych przodków:

1. Mężczyzna będący wspólnym przodkiem 56% żyjących obecnie mężczyzn w Polsce (dla krótkości: Polaków) - a także 47% Rosjan, 64% Tadżyków itd. - żył gdzieś sobie w Europie Wschodniej albo na Bliskim Wschodzie między 15 000 a 18 000 lat temu. (Pojawiła się u niego mutacja chromosomu Y, oznaczona jako R1a, którą odziedziczyło właśnie 56% polskich mężczyzn. Uczenie mówi się, że są oni nosicielami haplogrupy R1a1).

2. Mniej więcej w tym samym czasie żył mężczyzna będący wspólnym przodkiem większości mieszkańców Europy Zachodniej, a także 20% Polaków. (Haplogrupa R1b).

3. Wspólny przodek tych dwóch mężczyzn (a także ich krewnych, ma się rozumieć :) ) żył prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie około 30 000 lat temu. (Haplogrupa R1).

4. Nieco wcześniej żył mężczyzna, u którego pojawiła się mutacja oznaczona jako R. (Jak łatwo się domyślić, był on przodkiem wszystkich poprzednio wymienionych mężczyzn).

5. Ogół Indian amerykańskich pochodzi od mężczyzny, u którego około 20 000 lat temu pojawiła się mutacja oznaczona jako Q. (Żył on prawdopodobnie gdzieś na Syberii).

6. I otóż mężczyźni, u których po raz pierwszy pojawiły się mutacje R oraz Q mają wspólnego przodka, oznaczonego jako P i żyjącego gdzieś w Azji Środkowej lub na Syberii ponad 30 000 lat temu. Właśnie ten mężczyzna jest wspólnym przodkiem większości Polaków oraz Rdzennych Amerykanów.

7. Natomiast większość Chińczyków pochodzi od mężczyzny, u którego mniej więcej w tym samym czasie pojawiła się mutacja O.

Podsumowując: Polacy oraz Indianie mają wspólnego przodka, który nie jest przodkiem Chińczyków.

Najbliżej prawdy dotarł więc dalambert (chociaż nic mi nie wiadomo, aby cała sprawa miała cokolwiek wspólnego z końmi ;P: ).

dalambert - 18 Stycznia 2010, 12:03

Bo walnąłęm na wyczucie. skoro nasuwają się jakieś mongoły to najprawdopodobniej prawidłowa odpowiedź będzie odwrotna czyli Polacy górą ;P:
A skoro o przodkach to :
czym się wsławil brat marszałka Piłsudskiego ?

Matrim - 18 Stycznia 2010, 12:15

Cytat
czym się wsławil brat marszałka Piłsudskiego ?

Ale który? :)

dalambert - 18 Stycznia 2010, 12:23

Bronek :D
Matrim - 18 Stycznia 2010, 12:26

Jak Bronek, to się wsławił był badaniem Ajnów na Sachalinie. Trochę z musu, bo go zesłali za knowania polityczne ;) W Dużym Formacie, chyba, był kiedyś duży artykuł o tym właśnie. Do dziś go tam znają i pamiętają. Ocalił ich kulturę od zapomnienia.
dalambert - 18 Stycznia 2010, 12:28

Matrim, a no zamach na cara , zesłanko i faktycznie bardzo cenne badania Ainów.
Czyli
ZADAJESZ :D

Matrim - 18 Stycznia 2010, 12:48

Kim jest Reynard, bohater średniowiecznego cyklu opowieści z Zachodniej Europy?
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2010, 12:50

bardem
Matrim - 18 Stycznia 2010, 12:55

Nie.
Inaczej zapytam - kim, lub czym jest Reynard... ?

Marcin Robert - 18 Stycznia 2010, 12:59

Lisem?
Matrim - 18 Stycznia 2010, 13:15

Marcin Robert, tak jest.

Zadajesz.

dalambert - 18 Stycznia 2010, 13:19

Marcin Robert, Matrim, ale opowiedzcie coś więcej o tym typie bo zdaje się postać zacna i właściwie z literatury fantazy :!:
Matrim - 18 Stycznia 2010, 14:16

Zgodnie z życzeniem, dalambercie :)

Reynard jest bohaterem zbioru opowieści datowanych na XII wiek, choć w różnych przeróbkach i adaptacjach pojawia się do dziś. Wykorzystali go zarówno Goethe, jak i Gaiman.

Jak to lis, cwaniak nad cwaniaki, których przebiegłością i niezłą gadką potrafi wydobyć się z najgorszego... bagna.

Tuż przed wojną, w Holandii, powstała nawet wersja antysemicka, za niemieckie pieniądze.

Marcin Robert - 18 Stycznia 2010, 14:19

Jakiego mezoregionu fizycznogeograficznego częścią są Działy Orawskie?

EDIT: Wyedytowałem początek, bo Matrim już odpowiedział. :wink:
EDIT2: Poprawiłem "makroregionu" na "mezoregionu".

Rafał - 18 Stycznia 2010, 14:27

Strzelę sobie w ciemno - Karpaty (eeee.... ) zachodnie?
Marcin Robert - 18 Stycznia 2010, 14:32

Karpaty Zachodnie są - z grubsza biorąc - podprowincją fizycznogeograficzną. Dlatego z grubsza biorąc, bo formalnie do tej podprowincji należą także kotliny podkarpackie od pogranicza austriacko-morawskiego aż po Kotlinę Sandomierską.
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2010, 14:33

Karpaty centralne? :P
Marcin Robert - 18 Stycznia 2010, 14:36

Też nie. :P
Rafał - 18 Stycznia 2010, 14:44

Nie wytrzymałem i sprawdziłem. Jak się okazuje, onegdaj wizytowałem często tamte okolice. Autochtony na Orawie mawiały, że na Spiszu baby mają w poprzek :wink: Dumny naród tam mieszka.
Marcin Robert - 18 Stycznia 2010, 14:54

Rafał napisał/a
Nie wytrzymałem i sprawdziłem. Jak się okazuje, onegdaj wizytowałem często tamte okolice.

Ano przecież to wspaniałe grzybowe okolice! W sezonie aż z Krakowa ludzie tam przyjeżdżają. :D A jeżeli jest się już w owych Działach Orawskich, to jaką górę z tamtejszych polan widać i do jakiego mezoregionu ona należy?

Rafał - 18 Stycznia 2010, 14:56

Ja nie powiem, bo się wyeliminowałem googlaniem :wink:
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2010, 14:59

też wygooglałem
Marcin Robert - 18 Stycznia 2010, 17:38

No i jaką mam dać podpowiedź? :? W tej górze, którą widać z Działów Orawskich, znajdować się mają tunele UFO. Przynajmniej tak twierdzi słynny dr Jan Pająk. :wink:
mBiko - 18 Stycznia 2010, 20:21

Musiałbym sięgnąć do Kondrackiego, a strasznie mi się nie chce ruszyć.
Marcin Robert - 19 Stycznia 2010, 10:57

mBiko napisał/a
Musiałbym sięgnąć do Kondrackiego

Właśnie. Profesor Jerzy Kondracki podzielił ten mezoregion na cztery submezoregiony (w Wikipedii błędnie określone jako mikroregiony). Jeden z nich znajduje się na granicy ze Słowacją i sięga aż poza górną granicę lasu.

PS Poprawka do tego, co wyżej napisałem: Tak określone Karpaty Zachodnie są prowincją fizycznogeograficzną, a nie podprowincją.

Fidel-F2 - 19 Stycznia 2010, 11:02

jak w mordę, jak tylko się dorwę to będę pytał o szczegóły budowy wyrzutni torpedowych na australijskich kutrach z okresu IIwś
dalambert - 19 Stycznia 2010, 11:07

Fidel-F2, a ja o umundurowanie paradne dragonów Gwardii Królewskiej w początkach panowania Stanisława Augusta, pełniących slużbę na pokojach Królewskiego Zamku i ZERO podpowiedzi :mrgreen:
nimfa bagienna - 19 Stycznia 2010, 11:41

A ja o masę neutrina. :mrgreen:

Partner forum