To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

dalambert - 14 Lipca 2010, 13:17

Hej witajcie chłopaki -
A bas la Bastille !!!!

Easy - 14 Lipca 2010, 15:00

http://www.tvn24.pl/0,166...,wiadomosc.html

No to zaraz rozpęta się w telewizji nowe piekiełko.

dalambert - 14 Lipca 2010, 15:04

No tak, z pod WC w Prokuraturze nadaje dla was wasza Joanna Komolka TVN24.

Slon szaleje :evil:

hrabek - 14 Lipca 2010, 15:09

Dalambert: naprawdę chcesz odpocząć tydzień od forum?
dalambert - 14 Lipca 2010, 15:19

hrabek, nie nie chce, ale ta informacja nie jest wiarygodna , a szczególnie w odniesieniu do tego błękitnego linku " Stenogram z ostatnich 40 minut lotu" kiedy wiadomo, że taśma miała pojemność 30 minut , jak w te rewelacje można wierzyć, a moze Ty mi laskawie wyjaśnisz skąd są one brane iw jakim celu puszczane w obieg?

By nie ranić Twej wysublimowanej estetyki zmieniłem jedno slowo na WC
uprzedazam, ze też jest to skrót z obcego języka /angielski/ acz powszechnie znany.

hrabek - 14 Lipca 2010, 15:25

dalambercie drogi. Ja już dawno przestałem wnikać w rewelacje podawane przez jakąkolwiek stację telewizyjną. Czekam na oficjalne werdykty wydane przez polską i rosyjską prokuraturę. Ciekaw jestem na ile się różnią.
Jeśli taśma ma 30 minut, to zakładam, że brakuje 10 minut z początku lotu, które zostały "zagrane" po tym, jak się skończyło miejsce.

Natomiast wszelkie Twoje wątpliwości możesz wyrazić w sposób jak chociażby z powyższego posta. Używanie rynsztokowego języka (czy może w tym przypadku lepsze byłoby użycie słowa: toaletowego) z posta poprzedniego przestało być tolerowane. I wierz mi, że (co prawda z wielkim żalem), ale następnym razem dostaniesz ode mnie bana, mimo całej mojej do Ciebie sympatii i bez względu na Twój dotychczasowy forumowy dorobek.

Matrim - 14 Lipca 2010, 15:26

dalambert napisał/a
ale ta informacja nie jest wiarygodna

Co zostało zaznaczone i w telewizji i w Internecie, że to wiadomość "nieoficjalna", na dodatek nie zostało potwierdzone przez ministra sprawiedliwości. Więc ja nie wiem skąd to twoje oburzenie? Plotka, jak plotka :)

dalambert - 14 Lipca 2010, 15:31

OK.
Natomiast może to wyjaśni mi ktoś kumaty TAŚMA ma 30 minut zapisu, chodzi w pętli, czyli " w kółko", czyli jak rozumiem kasuje wcześniejszy zapis robiąc aktualny.
To jak to jest możliwe by istniał "stenogram 40 minut czy tam jak gdzie indziej podawano 38 minut, bo tyle obelmują przeslane z Rosji stenogramy - to je technika nie sf - tu cudow nie ma.

moje oburzenie Matrim jest na to, że TVN GRA poltką,wiadomosciami nieoficjalnymi, ipt czy, ze nie są o infornacje, ale świadoma manipulacja w jakimś celu robiona.

hrabek - 14 Lipca 2010, 15:33

Sprawdziłem stenogram, rzeczywiście trwa 40 minut. A skąd wiadomo, że taśma ma 30? Czy jest na to jakiś regulamin, czy po prostu zwykle wkłada się taką? Albo chodzi o taśmę, która trwa co najmniej 30 minut, a czasami zdarzają się z zapasem?
dalambert - 14 Lipca 2010, 15:37

hrabek, niestety nie zlinkuję tego , ale były informacje "techniczne" że do TYCH skrzynek czarnych "wchodzi" taśma 30 minutowa i więcej się nie wciśnie, to jest znormalizowane- tak słyszałem w TVP1 i w TVPinfo - jakieś dwa , tzry tygodnie temu ten temat wypłynął, ale w trakcie kampanii więc jakoś to " się nie nagłośniło"
hrabek - 14 Lipca 2010, 15:43

Pół roku czy rok przed katastrofą samolot przechodził gruntowny przegląd. Może też wtedy wymienili taśmy na bardziej pojemne?

Sam widzisz; możemy tylko gdybać. Dopiero jak wszystkie dowody zostaną zbadane, a informacje ujawnione, dostaniemy oficjalne informacje. Dlatego przestałem się zajmować sprawą katastrofy, bo wszystko co mogę to rzucać hipotezy i czytać inne. A jak jest naprawdę i tak wcześniej z całą pewnością nie zgadniesz.

dalambert - 14 Lipca 2010, 15:55

hrabek, tu jest pare wątkow , a wszystkie mało przyzwoiteDziałania przd katastrofowe i to od stycznia 2010 .
Sama katstrofa
Śldztwo - się dzieje, ale jak to tak , a nie inaczej?
No i działania po katastrofowe,kradziejstwo na miejscu katastrofy / cóz zwykli żołnierze się polakomili/, to jeszcze zrozumiałe choć brzydkie, ale nie zwracanie przedmoitów po katastrofie i prywatnych i publicznych/ broń, telefon satelitarny/ to już nieco inna bajka.
no i ostatnia wypływająca sprawa, że przekazano ubrania dla zmarłyh do pochówku i teraz te ubrania wracają luzem.
Też można domiemywac, ze świadczy to o skandalicznej niekompetencji i balaganie w Rosji / jak już mieli w nosie porządne potraktowanie zmarlych, a jeno udawali, to sami się wysypali owym zwrotem ubrań/.
A na pare okazanych przezemnie "zakresow spraw okolo katastroficznych" śledztwo jakie by nie było nie odpowie, bo nimi się nie zajnuje.

bogow - 14 Lipca 2010, 16:41

Porannym niusem był wywiad Kaczyńskiego dla GP, więc "nasi przyjaciele z TVN" musieli go czymś "przykryć". Wypuścili "medialnego szczura" jako paliwo dla posła ziemi lubelskiej i jego licznych zwolenników.
Fidel-F2 - 14 Lipca 2010, 16:42

ale was porypało
Easy - 14 Lipca 2010, 16:45

Przykryć? Przecież dla wszystkich wrogów PiSu to, co wyczynia w tym wywiadzie dla GP prezes K, jest jak najbardziej na rękę. Oni wręcz powinni NAGŁAŚNIAĆ ów wywiad.
ketyow - 14 Lipca 2010, 17:10

http://blog.rp.pl/ziemkie...-sie-onanizuje/
Kai - 14 Lipca 2010, 19:49

Nie mogę się powstrzymać... cały dzień mi to chodzi po glowie, jak czytam te dyskusje.

Skumbrie w tomacie, skumbrie w tomacie,
(Skumbrie w tomacie, skumbrie w tomacie)
Chcieliście Polski, no to ją macie
Skumbrie w tomacie pstrąg..

Fidel-F2 - 14 Lipca 2010, 19:52

no i wychodzi powoli na moje, 'facet który zabił stokilkadziesiąt osób' leży na Wawelu
jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 19:53

To bardzo smutne :( Tragedia Katyńska i sprawa Olewnika pokazuje stan naszego państwa.

Gdy czytałem o sprawie Olewnika włos jeżył się na głowie. Policjanci którzy zostawiają otwarty samochód z którego kradnie się akta, nieumiejętność zorganizowania zasadzki w czasie przekazywania okupu, zatopienie akt w piwnicy. Straszne... Skala pomyłek jest zbyt wielka aby to był przypadek. Można wysnuć tylko dwa wnioski. Albo w sprawę Olewników jest zamieszana jakaś potężna siła (mafia, układ), albo taki jest stan naszego państwa. Całkowity brak przestrzegania procedur, koszmarna nieudolność policji i prokuratury. Chyba wolałbym wersję o mafii, wtedy miałbym nadzieję.

Z katastrofą Katyńską jest podobnie.
Dlaczego nie mamy nowych samolotów, to żenada że nasze władze latały tupolewami. Dlaczego oszczędza się na szkoleniu ludzi od których ma zależeć bezpieczeństwo najwyższych władz. czy prezydent złamał procedury? Czy rząd złamał procedury?

Gdzie jest jakaś strona rządową na której byłyby wszystkie wyjaśnienia?
Kilka pytań dotyczących katastrofy:
Słyszałem informacje że przed wszystkimi lotniskami są umieszczone radiolatarnie informujące o zbliżaniu się do lotniska w odległości 2 kilometrów. Lotnisko w Smoleńsku jest jedynym lotniskiem na którym te radiolatarnie są umieszczone w odległości 4 kilometrów. Jak się o tym nie wie można źle ocenić swoje położenie względem lotniska. Czy piloci o tym wiedzieli?
Czy czujniki w samolocie pokazywały wysokość nad poziomem morza, czy wysokość nad poziomem ziemi? Czy piloci lecąc 60 metrów na dnem jaru mogli myśleć że są 60 metrów nad poziomem lotniska?
Dziennikarze przyłapali po katastrofie obsługę lotniska na dokręcaniu żarówek. Ok., może żarówki nie miały wpływu na lądowanie, ale czy jesteśmy pewni że inne urządzenia tez nie zostały podmienione?
Pilot jaka lądującego przed prezydenckim samolotem słyszał wymianę zdań której nie ma w stenogramach. Jak to możliwe?
Czy Polska otrzyma oryginalne taśmy z czarnych skrzynek? Czy ma możliwość sprawdzić że zapisy na taśmach nie były modyfikowane?
Czy polska prokuratura ma możliwość przesłuchiwać obsługę lotniska i światków?
Czy zapisy w czarnych skrzynkach podają rzeczywiste parametry loty, czy parametry wyświetlane w kabinie pilotów? Czy jeżeli jakiś z czujników źle wyświetlał np. wysokość, wprowadzając w błąd pilotów będziemy w sanie stwierdzić co widzieli piloci na czujnikach, czy też będziemy tylko wiedzieć że samolot był na wysokości 10 metrów a piloci nie reagowali.
No jakim cudem 30 minutowa taśma ma dodatkowe minuty? :wink:

Fidel-F2 - 14 Lipca 2010, 19:56

jaskiniowiec napisał/a
No jakim cudem 30 minutowa taśma ma dodatkowe minuty?
wszystkie taśmy jakich w zyciu używałem miały długość więszą od nominalnej cirka o kilka procent
jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 20:06

Fidel-F2 napisał/a
wszystkie taśmy jakich w zyciu używałem miały długość więszą od nominalnej cirka o kilka procent

Tylko że to jest przypuszczenie. Dziennikarze informując o tym że skrzynka ma 30 minut plus 5 minut dodatkowych z przodu i z tyłu na których też może się coś nagrać, zamknęli by temat. Ba, możliwa jest jeszcze sytuacja że trzy czarne skrzynki nie pracują jednocześnie, więc mogą nagrać nawet więcej niż 30 minut. :D

Problem w tym że to wszystko, to nasze przypuszczenia. Nie wiemy czy tak jest, czy może dziennikarz piszący dany materiał się pomylił. Takie niejasności rodzą podejrzenia.

feralny por. - 14 Lipca 2010, 20:25

jaskiniowiec, pewne rzeczy można jednak sprawdzić samemu. Można też poszukać opracowań na temat katastrofy, które opublikowano w prasie specjalistycznej. Z jakiegoś jednak powodu wolisz powtarzać "sensacje" z prasy brukowej, ze szczególnym uwzględnieniem wiadomości "potwierdzających" tezę, w którą wierzysz. Przyznam, że nie do końca rozumiem taką postawę, (przypuszczam, że tak jest po prostu łatwiej). Zdaję sobie również sprawę, że nie tylko Ty tak postępujesz, ale to Ty raczyłeś zamieścić kolejną wklejkę z "sensacjami".
jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 20:45

feralny por. napisał/a
ze szczególnym uwzględnieniem wiadomości potwierdzających tezę, w którą wierzysz.

A jaką tezę wierzę? Oświecisz mnie?

feralny por. - 14 Lipca 2010, 20:54

Jest mi to zupełnie obojętne, więc nie.
ketyow - 14 Lipca 2010, 20:58

jaskiniowiec, nie mogą nagrać więcej niż 30 min., bo nawet jakby hipotetycznie coś było niezsynchronizowane - cockpit voice recorder jest jeden i nagrywa 30 minut. Fidelowe "kilka" % a rzeczywiste prawie 30 to jest spora różnica. Pisałem już o tym, na stronach rządowych USA ds. transportu i stronach producentów czarnych skrzynek wszystko jest napisane jasno, nie ma bata, żeby nagrywała 8 minut dłużej. Najdłuższy dodatkowy fragment w stenogramie jaki widziałem, miał bodaj o 1 min. 50 s. taśmy za dużo, przy czym była to dwugodzinna wersja cvr, więc ten % wydłużenia taśmy jest jeszcze mniejszy. Akurat co do stenogramu chyba nie powinno być wątpliwości, że jest sfalsyfikowany, tu nie trzeba wiele spekulować i toczyć teorii spiskowych, ruskie sami nam go dali w takiej postaci zamiast się zastanowić najpierw porządnie. To wręcz kpina, bo przecież oczywiste było, że nasz rząd nie zarzuci wprost fałszerstwa stronie rosyjskiej, nawet jeśli będzie to na 100% pewne - przecież zaraz by wojna z tego była.
jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 21:19

feralny por. napisał/a
jaskiniowiec, pewne rzeczy można jednak sprawdzić samemu. Można też poszukać opracowań na temat katastrofy, które opublikowano w prasie specjalistycznej. Z jakiegoś jednak powodu wolisz powtarzać sensacje z prasy brukowej, ze szczególnym uwzględnieniem wiadomości potwierdzających tezę, w którą wierzysz. Przyznam, że nie do końca rozumiem taką postawę, (przypuszczam, że tak jest po prostu łatwiej). Zdaję sobie również sprawę, że nie tylko Ty tak postępujesz, ale to Ty raczyłeś zamieścić kolejną wklejkę z sensacjami.

Przyznaję że na większość moich pytań można znaleźć odpowiedź. Tylko trzeba poszukać. Jeżeli trafi się na sprzeczne informacje, trzeba drążyć dalej, nie mając pewności czy podane informacje są prawdziwe. Uważam tylko że takich informacji nie powinno się szukać. Powinny wszystkie być podane razem z wyjaśnieniami ekspertów którzy się podpisują imieniem i nazwiskiem pod groźba odpowiedzialności karnej za wprowadzanie w błąd. Powinny być na takiej stronie analizowane wszystkie wypowiedzi medialne z podaniem nazwiska dziennikarza który wprowadzał w błąd. Istnienie takiej strony zawierającej tylko sprawdzone i prawdziwe informację zmniejszyłoby ilość przypuszczeń i teorii spiskowych.

feralny por. - 14 Lipca 2010, 21:25

Ludzie powinni być bogaci, piękni, mądrzy i szczęśliwi (niekoniecznie w tej kolejności).

A czy przewidujesz zakaz tworzenia stron z niesprawdzonymi i nieprawdziwymi informacjami? BO obawiam się, że bez tego ani rusz. No i zawsze można powiedzieć, że eksperci nie tacy jak trzeba.

nureczka - 14 Lipca 2010, 21:31

feralny por. napisał/a
No i zawsze można powiedzieć, że eksperci nie tacy jak trzeba.

A cała ekspertyza została zmanipulowana przez NICH (kimkolwiek by oni nie byli).

jaskiniowiec - 14 Lipca 2010, 21:32

Mówimy o sytuacji nadzwyczajnej. Taką stronę (dotyczącą tylko tej katastrofy) powinien stworzyć jeden z organów państwa. Wpisy ekspertów na tej jednej konkretnej stronie powinny być traktowane jak zeznanie pod przysięgą. Udowodnienie kłamstwa ekspertowi powinno skutkować duużymi karami finansowymi.
dalambert - 14 Lipca 2010, 21:39

Fidel-F2 napisał/a
'facet który zabił stokilkadziesiąt osób' leży na Wawelu

Pomijajac to, ze absolutnie nie zgadzam sie z wszelkimi próbami obarczania Śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego odpowiedzialnością za katastrofę smoleńską i uważam takie próby za wysoce niewłaściwe , uprzejmie proszę:
Skoro w katastrofie zginęło 96 ofiar, proszę mi wyjaśnić gdzie? kiedy? i jak zginęło pozostałych "kilkadziesiąt osób o których wspominasz :!: :?: :?: :?:
I KTO to jest :?:

Partner forum