To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Nocturn - 31 Marca 2016, 07:48

Nieśmiertelność zabije nas wszystkich - Drew Magary
Przeczytaliśmy jednym tchem I na pewno wrócimy. To jest to co lubimy najbardziej. Dobry pomysł, dobrze napisanie, ciekawy sposób narracji I dobrze przetłumaczone.

Wybraźcie sobie że wymyślono lek na śmierć. Ludzie mogą sie stać nieśmiertelni.
Autor pokazuje jak moze to wpłynać na politykę, ekonomię, społeczności, małe I duże, filozfie I takie tam. Napisane tak jakby w formie blogu prowadzonego przez jednego kolesia.
Gorąco polecamy.

konopia - 31 Marca 2016, 09:44

Nocturn napisał/a
Ktoś nam kiedyś powiedział, że prawdziwy mężczyzna to ten co kończy a nie zaczyna.
Nocturny płci nie mają, ale sie starają być mężczyzną, dlatego czytają do końca to co zaczna, czasem sie męcząc okrutnie.

Welin - Hal Duncan temu Nocturny rady nie dadzą, ale może się mylę, spróbuj, potem koniecznie podziel się wrażeniami z lektury.

Adon - 31 Marca 2016, 09:55

:mrgreen: :bravo
Silaqui - 31 Marca 2016, 21:26

Coś mnie tknęło i sobie "Wiedźmina" odświeżyłam. Całą sagę plus (czytane po raz pierwszy) "Sezon burz".
Jeeeejku, jakie to było FAJNE! Miesiąc z Sapkowskim sprawił, że jakoś tak cieplej jestem nastawiona do świata. No i, o dziwo, "Sezon..." czytany w jednym ciągu z wcześniejszymi książkami w żaden sposób mnie nie zawiódł. Był... inny, ale na pewno nie aż tak zły, jak niektórzy recenzenci marudzili.
Dodatkowo pochłonęłam w kilka dni "Komornika" Gołkowskiego, ale o tym więcej tutaj: http://www.kronikinomady....lkowskiego.html
Dla leniwych: nie jest idealnie, to jeszcze nie taka fantastyka "rozrywkowa" jakiej oczekuję, ale jest lepiej niż w tworach stalkerskich.
A teraz poczytuję "Opowieść podręcznej" - na razie jestem gdzieś w 1/6 powieści, a już zdążyłam oberwać obuchem w łeb. Co najzabawniejsze: obuch zupełnie niezwiązany z fabułą/konstrukcją powieści czy bohaterką. Ot, osobiste i totalnie niespodziewane "jeb!"
Plus zaczęłam "Nekrofikcje" Ciećwierza, oby okazały się tak dobrze pokręcone, jak niektórzy zachwalają :D

keiko - 1 Kwietnia 2016, 21:14

Suki Kim;Pozdrowienia z Korei. Uczyłam dzieci północnokoreańskich elit
Uczucia mam mocno mieszane. Z jednej strony ciekawie jest zapoznać się z obserwacjami osoby, która wybrała się do świata rodem z koszmarów Orwella, z drugiej - został opisany najbardziej cukierkowy kawałek tej rzeczywistości. Mam niejasne uczucie, że laik po lekturze tej książki stwierdzi, że jednak w Korei Północnej nie jest aż tak tragicznie. I myślę, że pozostawienie właśnie takiego wrażenia na czytelniku jest mało etyczne.

Magnis - 2 Kwietnia 2016, 15:04

Terry Pratchett Piekło pocztowe
Poczta w Anh-Morpork zaczyna znów działać, na przeciwko nich wychodzą właściciele sekatorów, którymi wysyłane zostają wiadomości. Trochę podobna koncepcją do książki Prawda, gdzie gazeta Puls walczy z przebiegłą konkurencją. Może mniej jest absurdu, ale książka jak najbardziej dobra i fajnie się czyta. Ocena 7/10.

nureczka - 2 Kwietnia 2016, 15:38

Złoczyńcy znad Nilu”, kolejna pozycja pióra Stevena Saylora, nie jest książką złą, powiem nawet że jest książką przyzwoitą, a wręcz dobrą, co nie zmienia faktu, że po lekturze czuję się rozczarowana. Bardzo rozczarowana, a właściwie oszukana przez autora. Dlaczego? Wyjaśniam tutaj.
Silaqui - 3 Kwietnia 2016, 14:00

Opowieści z Majipooru Robert Silverberg
Świetne uzupełnienie "Kronik", przeczytane praktycznie w jedną noc :)

Magnis - 3 Kwietnia 2016, 16:23

Poczytuje Shirley Jackson Nawiedzonego czyli klasykę grozy. Jak na razie jest świetnie, a sam dom robi upiorne wrażenie :D .
ihan - 3 Kwietnia 2016, 18:51

Nawiedzony jest cholernie smutna historią.
Martva - 3 Kwietnia 2016, 21:09

Pamięć wszystkich słów Wegnera. Przedtem odświeżyłam opowiadania zachodnie. Chcę jeszcze.
I zaczęłam LonNiedyn. Zakręcony.

bio - 4 Kwietnia 2016, 22:30

Opowieści z Majipooru z pewnością sobie przyswoję, bo choć nie zmogłem całego cyklu, to pierwsze opowiadania były uroczne.
Silaqui - 5 Kwietnia 2016, 08:27

bio napisał/a
Opowieści z Majipooru z pewnością sobie przyswoję, bo choć nie zmogłem całego cyklu, to pierwsze opowiadania były uroczne.

Mnie oczarowała całość, chociaż nie obyło się bez pewnej dawki irytacji...
Jeśli będziesz kupować "Opowieści", to zorientuj się, który "rzut" dostajesz: w pierwszym rzucie(a zwłaszcza w pierwszym opowiadaniu) korekta musiała mieć solidnego kaca :/, ale z tego co Sedeńko pisał u siebie na blogu, teraz wysyłają już książki "poprawione". Oby....

Agi - 5 Kwietnia 2016, 08:51

Andrzej Pilipiuk - Reputacja. Tą książką autor nie poprawił sobie reputacji, znaczy u mnie nie poprawił.
Wyjątkiem jest ostatnie opowiadanie w zbiorze, w zasadzie mikropowieść Wielbłądzie masło opisująca perypetie małej trupy cyrkowej w czasie II wojny. Przyczynkiem do snucia sentymentalnej opowieści są poszukiwania cygańskiego kociołka, kolejna z zagadek rozwiązywanych przez Roberta Storma. Warte lektury.

Magnis - 5 Kwietnia 2016, 16:57

Nawiedzony Shirley Jackson
Bardzo ładna, mroczna i smutna historia. Same postacie ciekawe, ale nie lubiłem Theodory, która wydawała się nazbyt złośliwa. Należąca już do klasyki grozy powieść Jackson przenosi nas w świat nawiedzonego Domu na wzgórzu, gdzie czyha zło. Ocena 8/10.

ihan - 5 Kwietnia 2016, 22:28

Laguna Nnedi Okorafor. Nie żeby mnie zachwyciła. Ale jest tak kompletnie egzotyczna, że w sumie warto. Acz, informacja, że autorka naucza trudnej sztuki pisania lekko mnie zaniepokoiła.
bio - 5 Kwietnia 2016, 23:17

O pani Okorafor czytałem w Locusie po jej pierwszych dokonaniach. Strasznie mnie ubawiły, ale Miszkurka ma swe wizje.
ihan - 5 Kwietnia 2016, 23:20

Ja tam go za te wizje wielbię. Jako całokształt.
Chal-Chenet - 8 Kwietnia 2016, 09:40

Denis Szbałow - Prawo do użycia siły

Dobre.

Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2016, 10:01

ale Ty uważasz całe Metro za dobre, he, he
Chal-Chenet - 8 Kwietnia 2016, 10:18

A skąd!
ketyow - 8 Kwietnia 2016, 10:23

A Korzenie Niebios czytałeś? Cały czas się zastanawiam czy to przeczytać. Diakowa możesz nie czytać, tragedia, język jest tak ubogi (a fabuła prosta), że lepiej pisałem mając trzynaście lat.
Chal-Chenet - 8 Kwietnia 2016, 11:01

ketyow, właśnie "Korzeni" nie czytałem... Diakowa z kolei tylko pierwszego - faktycznie nie jest to najlepsza powieść, choć w momencie gdy miałem to na tapecie, wrażenia były nieco lepsze. Teraz jednak nic z niej nie pamiętam... czytało się to szybciutko, ale całość sprawia wrażenie zapisu sesji gry fabularnej.
Ja z kolei doradzę omijanie szerokim łukiem "Dziedzictwa Przodków". Kiszka straszliwa.

A nowa jest solidna, jak Cię najdzie na podobne klimaty, to nie powinieneś się rozczarować. ;)

Magnis - 9 Kwietnia 2016, 15:19

Terry Pratchett Piekło pocztowe
Historię Moist von Lipwiga jako poczmistrza i jego perypetie fajnie mi się czytało. Może nie ma za dużo humoru lub absurdu lecz nie umniejsza to, że opowieść świetnie się czyta, a sama historia wciąga. Ocena 7/10.

Terry Pratchett Łups
Kolejna część z Vimesem i jego ludźmi ze Straży miejskiej. Tym razem ma zapewnić bezpieczeństwo i nie dopuścić do wojny między krasnoludami oraz trollami. Ciekawa historia z dozą humoru (Młody Sam i czytanie książki : Gdzie jest krówka? :mrgreen: ). Ocena 7/10.

Fidel-F2 - 9 Kwietnia 2016, 21:26

David Mitchell - Czasomierze, słów kilka

http://szortal.com/node/9697

Nocturn - 11 Kwietnia 2016, 11:52

konopia napisał/a

Welin - Hal Duncan temu Nocturny rady nie dadzą, ale może się mylę, spróbuj, potem koniecznie podziel się wrażeniami z lektury.

Nie możemy znaleźć w naszej bibliotece a skoro tak źle o tym piszecie to nie kupimy.

Jakoś tak sie złożyło, że w czasie naszego przymusowego zesłania, czytaliśmy tylko prasę I to nie jedyniesłuszną I książki naukowe potrzebne do następnego niepotrzebnego świstk.
Teraz jednak sie czyta coś co znowu sie nam spodobało:
Punkt Potrójny - wygląda mi na część jakiegoś cyklu, w który sie wstrzeliliśmy, ale cykl pisany w dobrym stylu. Przerwany tam gdzie potrzeba a nie na skraju przepaści.

Ciekawi nas czy tytuł jakoś do tej cechy fizycznej sie odnosi, czy tak przypadkiem sie jakoś złożyło...

Brakowało nam takich powieści :)

Martva - 11 Kwietnia 2016, 11:58

Republika złodziei, trzeci to Niecnych Dżentelmenów. Bardzo smaczne.
Fidel-F2 - 11 Kwietnia 2016, 11:59

Nocturn, wielotomowy cykl Wojny Kompanii, czytasz jedną z ostatnich powieści w tym świecie ale ponoć nie jest to istotne
Nocturn - 11 Kwietnia 2016, 12:12

Szkoda, że jest wielotomowo. Pewnie nas zmęczą bohaterowie, co to na początku są fajni.

Na razie jest smacznie :)

Dziekujemy wam obojgu.

Magnis - 12 Kwietnia 2016, 16:57

Przeczytałem powieść Bernarda Miniera Paskudna historia i rzeczywiście paskudna, ale w pozytywnym znaczeniu. Gdy coś się wyjaśnia to zaraz jest zwrot akcji i znów trzeba kombinować. Postacie są dopracowane i dobrze nakreślone. Sama historia wciąga jak macka Dagona w głębiny i nie sposób się oderwać. Powieść mi się podobała i chociaż nie jest krótka to czyta się błyskawicznie. Nie jest to kolejna część z Servazem, ale jestem zadowolony z lektury, bo dostałem to na co liczyłem czyli bardzo dobry thriller.

Partner forum