Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Martva - 27 Listopada 2013, 13:36
Jest zimno i mi się nie chce, więc gotuję curry. Curry zawiera cebulę, ziemniaki i mrożonkę, a będzie zawierało jeszcze ciecierzycę.
dalambert - 27 Listopada 2013, 13:47
Martva napisał/a | a będzie zawierało jeszcze ciecierzycę. |
Nie idź na łatwiznę, weź się do roboty i zrób humus
Martva - 27 Listopada 2013, 13:48
Nieeee, hummus jest zimny a a ja potrzebuję dobrej rozgrzewającej papki.
konopia - 27 Listopada 2013, 14:02
Kruk Siwy, a tą jajecznicę to jak robisz?
W kąpieli wodnej tak jak Heston, czy jakiś inny patent masz?
Fidel-F2 - 27 Listopada 2013, 14:04
tę
Kruk Siwy - 27 Listopada 2013, 14:26
Jajecznica nie jest specjalnie wymyślna. Ot bierze sie jaja kurze i smaży. Ale, smaży się albo na masełku, albo wysmarowawszy patelnię słoninką. Jaja się wstępnie rozkłóca by jajkownica stannowiła jednolitą masę. Jeśli będzie bez dodatków zadaję jej trochę mleka by była jedwabista. A dodaję do jajecznicy różne rzeczy: pomidory, cebulę, kiełbaskę pokrojoną drobno, czasem oliwki a czasem pieczarki. Różności. Oczywiście nie wszystko razem. Generalnie zazwyczaj masa jajeczna jest bazą do potrawy.
zwierzak_grubas - 27 Listopada 2013, 15:33
Ja bardzo lubie boczniaki do jajecznicy i (lub) salami w plastrach
Martva - 27 Listopada 2013, 15:39
Chłop mnie ostatnio karmił taką z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem. Dobre.
Lowenna - 27 Listopada 2013, 18:08
Pół kilo wątróbki z cebulką Świat jest piękny
Fidel-F2 - 27 Listopada 2013, 18:56
Do jajecznicy z pieczarkami odrobina majonezu. Mniam.
Jezebel - 27 Listopada 2013, 20:47
Ostatnio nie mam prawie w ogóle ochoty na słodycze, za to wcinam w jakichś strasznych ilościach gotowe owocowe deserki dla niemowlaków o.O Banan, jabłko i twarożek - jakie to jest pyszne!
Lynx - 28 Listopada 2013, 00:06
Kruk Siwy, a nie mówiłam?
A Juniorowi takie ciasto zrobiłam, o:
http://smaker.pl/przepis-sernik-zebra,103181.html
merula - 28 Listopada 2013, 00:19
nieopatrznie zgłosiłam się do pieczenia ciasta na kiermasz świąteczny. może jest to jakiś pomysł.
charande - 28 Listopada 2013, 01:14
Narobiliście mi smaka na jajecznicę z cebulą... (ale nie, nie będę jej sobie smażyć o pierwszej w nocy).
Lynx - 28 Listopada 2013, 08:13
merula, też nie miałam pomysłu na ciasto na urodziny Juniora, a czy dzieciom smakowało, to powiem wieczorem
LadyBlack - 28 Listopada 2013, 10:10
Ciasta... kiedyś piekłam nałogowo. Teraz unikam jak diabeł święconej wody.
Robię słodkości zastępcze
Od kilku dni mam ochotę na oponki serowe i chyba dziś zrobię.
konopia - 28 Listopada 2013, 10:55
A co to?
Poproszę zdjęcie i przepis, brzmi tajemniczo i obiecująco zarazem.
Agi - 28 Listopada 2013, 10:59
konopia napisał/a | Cytat
oponki serowe
A co to? |
konopia, jak będziesz jadł za dużo sera, zwłaszcza tłustego i słodkiego twarogu, to Ci się oponki zrobią.
mBiko - 28 Listopada 2013, 11:29
Chałka z miodem i kakao. Siedzenie w domu daje możliwości niedostępne w zwykły dzień.
konopia - 28 Listopada 2013, 12:28
Agi, to nie oponki, to masa, jak mówią kulturyści, najpierw masa potem rzeźba
Lynx - 28 Listopada 2013, 12:43
Ocena dzieciów po pożarciu ciasta: na 6, czyli bardzo dobre. Cytat: "mama Jarka piecze bardzo smaczne ciasta". ( urosłam )
Po mojemu trochę za słodkie i nie lubię "gliniastej" konsystencji. Jak przerobię na "po mojemu" i wypróbuję to wrzucę i fotkę, i zmodyfikowany przepis.
Martva - 28 Listopada 2013, 12:53
Mmmmm, sernik. Zjadłabym sernik. To jedna z nielicznych form twarogu, które martva przyswaja.
Maszyna właśnie wymieszała ciasto na bułki, jeszcze nie wiem z czym będą - mama wspomniała o żurawinie, ja wolałabym oliwki i zioła, więc pewnie będzie pół na pół.
Jezebel - 28 Listopada 2013, 13:15
O tak, sernik już od dłuższego czasu za mną chodzi. Na przykład taki:
http://www.kwestiasmaku.c...da/przepis.html
LadyBlack - 28 Listopada 2013, 13:26
Konopia, ale ty chyba znasz oponki, tylko nie wiesz, że to oponki
http://www.domowe-wypieki...a-oponki-serowe
W tym przepisie są te proporcje, co je stosuję, tylko ja daję po prostu pół szklanki cukru, sodę skrapiam sokiem z cytryny zamiast octem, i jajka czasem daję całe 3, zamiast 4 żółtek, choć fakt że z samymi żółtkami ciut jakby lepsze. Zazwyczaj mąki też daję trochę więcej, ale to już gdy zagniatam widać - jak się lepi, to jeszcze trochę podsypuję.
To takie pączki z dziurką I faktycznie kaloryczne, ale pozwalam sobie na nie bez żalu, bo rzadko jadam desery, bo po prostu mój organizm się nie domaga słodkiego .
Sernik dobra rzecz, dawno nie robiłam.
Procella - 28 Listopada 2013, 13:47
Też korzystam z tego przepisu, są naprawdę dobre. Spirytusu do oleju nie dolewam.
konopia - 28 Listopada 2013, 14:22
LadyBlack, nie jestem pewien czy kiedykolwiek to jadłem, widzę pewną trudność w tym przepisie - ciasto trzeba wyrobić.
Szczerze zazdroszczę odporności na słodkie, czasem mam takie ssanie na ciasteczka, że pudełko pęka do jednej herbaty, albo całą miskę czekoladowego triffl'a
Chociaż, mimo wszystko bardziej wolę chipsy i orzeszki, a tego wiadomo be z piwa nie da rady, a że nie spotkałem jeszcze faceta, który potrafił by wypić jedno piwo.... ale zima idzie, masa się przyda.
Martva - 28 Listopada 2013, 18:20
Na obiad wczorajsze curry (wyszło baaarrrrdzo mmmmrrrrru), na kolację bułeczki (z żurawiną bądź ziołami i czarnymi oliwkami). O dziwo, wyszły całkiem ładne.
zwierzak_grubas - 29 Listopada 2013, 00:13
Martva napisał/a | Na obiad wczorajsze curry (wyszło baaarrrrdzo mmmmrrrrru), na kolację bułeczki (z żurawiną bądź ziołami i czarnymi oliwkami). O dziwo, wyszły całkiem ładne. |
Martva tak czytam i mam zapytanie ,czy ty jakąś weganką jesteś ?
Bo niczego nieżywego tu nie widze w menu .
Fidel-F2 - 29 Listopada 2013, 00:18
Zdechłem
Martva nie jest żadną weganką tylko dziewczynką.
Kruk Siwy - 29 Listopada 2013, 07:50
I sama jest nieżywa. To znaczy martva.
|
|
|