To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Piech - 12 Lipca 2010, 16:08

Czy moderator może ukarać innego moderatora?

Edit; chodziło mi o moderatorów.

Easy - 12 Lipca 2010, 16:08

Admin admina nie, ale admin moderatora to już chyba tak.
hrabek - 12 Lipca 2010, 16:12

Od karania moderatorów są admini. O ile się orientuję, moderator nawet nie ma technicznej możliwości ukarania innego moderatora.
I uzupełniając wypowiedź: jeśli "zwykły" forumowicz ma coś do zarzucenia moderatorowi, może napisać PW do Nursa, bądź RD.

Edit: jest w panelu możliwość dania ostrzeżenia innemu modowi, więc może by się dało. Tyle teorii.

Piech - 12 Lipca 2010, 16:32

Forum to forum. Nie będę się bawić w PW. A konkretnie to chciałem zapytać, czy poniższą wypowiedź dzejesa po adresem dalamberta

Cytat
dalambert w tym wątku nie potrzebuje żadnej zachęty mitycznych onych do epatowania chamstwem.

należy uznać za nienaganną. Bo skoro moderatorowi wolno w ten sposób pisać o użytkowniku, to chyba tu bardzo wiele wolno.

Easy - 12 Lipca 2010, 17:24

Niedługo nastąpi uroczyste odbicie TVP przez Platformę Obywatelską. Podobno wśród kandydatów na stanowisko prezesa pojawiło się nazwisko Tomasza Wołka.

Cóż. Chyba faktycznie lepiej zaorać telewizję publiczną, nić robić sobie z niej takie jaja.

Edit. Błąd.

Fidel-F2 - 12 Lipca 2010, 17:55

Piech napisał/a
należy uznać za nienaganną. Bo skoro moderatorowi wolno w ten sposób pisać o użytkowniku, to chyba tu bardzo wiele wolno.
przecież nie skłamał, jeno grzeczne spostrzeżenie poczynił, dalcio sam z siebie sadzi epiteta za epitetem, że az mi uszy więdą, o co się Tobie Piechu, rozchodzi?
Romek P. - 12 Lipca 2010, 17:59

Mniemam, że o styl. I ja jestem za bardzo zdecydowanym karaniem OBU stron, bo ten wątek zaczyna przypominać szambo. Nie ze względu na różnice w poglądach, ale na styl wypowiedzi...

Każdemu dyskutantowi po czerwieni na dobry początek, a potem się zobaczy :) Jednym się odejmie, drugim doda... :)

A serio, może ten zamknąć, a w nowym nowe otwarcie... hm?

dzejes - 12 Lipca 2010, 18:11

dalambert napisał/a
A Chłopaki z PO się nachapią i władzę spuszczą takiej czy innej opozycji. Polska zostanie z ręką w nocniku a oni z kasą. ;P:

dalambert napisał/a

gdy L.W brylowal i sie puszyl po różnych salonach i robił tak to prawda za flagę i symbol,
Szkoda tylko, ze jak się skończyło symbolowanie to buc i B. wyszedł z niego.

dalambert napisał/a
ale to nie powód byś wierzyl 'Świnskiemu ryjowi jak sie pruje po telewizjach.

dalambert napisał/a
fakt Tusek go wykończył, jak zresztą całą konkurencje

dalambert napisał/a
a co innego lizbonski dyktat franców i dojczow -

dalambert napisał/a
Piech, wczoraj w TV Julia Dorsz zapytana co sądzi o ostatnim występie świńskiego ryja , wyjechała z dziadkiem z wermahtu.
Oni POwiacy i ich poptut'zyki ciągle murzynów bija :mrgreen:

dalambert napisał/a
A taki swiński ryj z muchoplujem to SĄ POSTACIE telewizyjne

Oto wypowiedzi dalamberta z kilku ostatnich stron wątku. To jest dla mnie chamstwo i nie mam zamiaru udawać, że jest inaczej. Jeśli administracja uzna, że moja wypowiedź, w której chamstwo chamstwem nazwałem zasługuje na karę - proszę bardzo, ale zdania nie zmienię.

Piech - 12 Lipca 2010, 18:28

To może zapytam inaczej: gdyby forumowicz użył Twojej frazeologii

Cytat
xxx w tym wątku nie potrzebuje żadnej zachęty mitycznych onych do epatowania chamstwem.

w stosunku do innego forumowicza, jak powinien zareagować moderator?

dzejes - 12 Lipca 2010, 18:33

Chciałbym Piechu, żebyś odniósł się do zacytowanych przeze mnie wypowiedzi.

Działalność dalamberta w tym wątku uważam za skandaliczną i oczywiście poczuwam się do odpowiedzialności jako moderator, że sprawy zaszły jak na mój gust tak daleko. Zapewne przez to, że sam dyskutowałem w tym wątku i później stawałem w mocno niezręcznej sytuacji. Co oczywiście nie umniejsza mojego poczucia odpowiedzialności.

Romek P. - 12 Lipca 2010, 18:44

Posłuchajcie, w tej chwili udowadnianie sobie czegokolwiek, w tym oczywistości, że najbardziej przegina Dalambert, nie ma sensu. Każdy pozostanie przy swoim zdaniu i zaczyna się rozmowa sięgająca Grunwaldu. Co się stało, to się nie odstanie.

Dlatego namawiam na "Cisza wyborcza II", gdzie jak ktoś się tak odezwie, to od razu tydzień przerwy i cześć, obojętnie, czy to się wymknie mnie, Piechowi, Dzejesowi, Dalambertowi czy komukolwiek innemu.

Edit: bo pewno zauważyliście, że tu już niemal nie da się rozmawiać?

Piech - 12 Lipca 2010, 18:55

Niechby było tak, jak mówi Romek P.

dzejes napisał/a
Chciałbym Piechu, żebyś odniósł się do zacytowanych przeze mnie wypowiedzi.

Chodzi mi o to, że w cytowanych przez Ciebie wypowiedziach dalambert wyraża się bardzo niegrzecznie w stosunku do osób publicznych, a Ty wyraziłeś się niegrzecznie w stosunku do współforumowicza.

Easy - 12 Lipca 2010, 18:57

Bez sensu. Jakiego forum byś nie odwiedził, gdzie jest wątek o polityce, to i tak wszędzie tam są takie właśnie wiksy - a często i ostrzejsze - jak tutaj.

Pomysł z Ciszą wyborczą II skończy się tak, że co chwilę ktoś będzie dostawał tygodniowego bana, odczeka te 7 dni i znowu gumowymi młotkami po łbie będzie się okładał.

Poza tym coś mi się wierzyć nie chcę, że taki NURS, bądź co bądź administrator, który też regularnie się z nami okłada, dostałby tygodniową karę.

Edit. To do wypowiedzi Romka było.

dzejes - 12 Lipca 2010, 18:59

Zauważ Piechu, że nie użyłem w stosunku do dalamberta żadnego nieuprzejmego określenia, użyłem dosadnego określenia wobec jego zachowania w tym wątku. On natomiast zachowuje się zupełnie inaczej, co właśnie chciałem pokazać cytatami z niego samego, więc moim zdaniem tworzysz fałszywą symetrię.
RD - 12 Lipca 2010, 19:04

Piechu
NO I HRABEK ZAREAGOWAŁ!!!!
Chcesz ostrzeżenia albo bana dla dzejesa? Masz prawo - napisz to jasno.

Piech - 12 Lipca 2010, 19:07

dzejes, niesymetria, moim zdaniem, polega na tym, że gdy dalambert poleci komuś ad personam, to się reflektuje i przeprasza. Natomiast Ty swoją wypowiedź pod adresem dalamberta skonstruowałeś w taki sposób, żebyś nie musiał przeprosić. Też umiałbym tak skonstruować swoją wypowiedź, żeby Cię obrazić, ale żeby trudno było zarzucić mi coś konkretnego.

RD, mi tam naprawdę nie zależy na tym, żeby kogokolwiek karać. Pytam w kwestii formalnej, o zasady.

Anonymous - 12 Lipca 2010, 19:20

Dalambert nikogo z forumowiczów nie nazwał w zacytowanych wypowiedziach chamem, natomiast dżejes zrobił to explicite. Jeśli więc dalambert zostanie ukarany, to i dżejes powinien, ponieważ wtedy równość wobec regulaminu/prawa zostanie naruszona. Zresztą, ja się wtrącał nie będę. Mnie język dalamberta naprawdę nie przeszkadza, za to hipokryzja rzekomych purystów językowych już tak.
Easy - 12 Lipca 2010, 19:29

Bo dalambert to jedyny użytkownik, który przy nawalance nie zakłada białych rękawiczek.
RD - 12 Lipca 2010, 20:16

Piechu
Zasada jest taka, że za wypowiedź podobną do tej dzejesa użytkownikowi nienależącemu do administracji też bym nie dał ostrzeżenia. W każdym razie nie przed tym, jak hrabek ostrzegł na zielono. Mnie osobiście w ogóle się ten wątek nie podoba i najchętniej bym go zamknął. Ale mam świadomość, że wówczas polityczna zaraza rozleje się po innych tematach, zaraz powstanie coś równie obrzydliwego.
Natomiast zastanawiam się, czy nie zamknąć wątku na dwa dni, żeby wszyscy ochłonęli, pogodzili się z nowymi zasadami, dotyczącymi prowadzenia dyskusji. Taką polityczną prohibicję zafundować.

dzejes - 12 Lipca 2010, 20:32

Piech napisał/a
Natomiast Ty swoją wypowiedź pod adresem dalamberta skonstruowałeś w taki sposób, żebyś nie musiał przeprosić

Swoją wypowiedź przemyślałem i tak ją skonstruowałem, żeby nikogo nie obrażała. Jak ja mam z tobą rozmawiać, skoro czynisz zarzut nawet z tego, że kogoś chamem nie nazwałem? niedawno przeczytałem, że jestem nieuprzejmy, agresywny. Przemyślałem sprawę i wyciągnąłem wnioski - no to w takim razie wychodzę na cwaniaka, co to obraża w białych rękawiczkach, co chyba sugeruje easy? To co ja mam zrobić? Jaką linię rozmowy dla mnie widzisz?

Żerań napisał/a
natomiast dżejes zrobił to explicite.

Explicite oznacza "dobitnie, jasno".

jewgienij - 12 Lipca 2010, 22:11

Piech napisał/a
Też umiałbym tak skonstruować swoją wypowiedź, żeby Cię obrazić, ale żeby trudno było zarzucić mi coś konkretnego.

Robisz to od zawsze, daj spokój.

dalambert - 13 Lipca 2010, 10:50

Wielce Szanowny Moderatorze dzejesie, wybacz iż publikujac moje wypowiedzi w tym wątku/ zresztą wzorowane na wypowiedziach takich tuzów naszego dyskursu publicznego jak Jakze Czci-Godni Panowie Palikot, Niesiołowski czy Nowak/ naruszyłem Twe wysublimowane poczucie smaku, estetyki i delikatności uczuć.
I to tak bardzo, ze w obronie czystości języka i formy Forum zdecydowałeś mi się z chama przywalić, rozumiem ile to musialo kosztować osobę tak subtelną i spolegliwą jak Ty.
Tym bardziej jestem pełen podziwu dla Twego poświęcenia dla Forum, o którego czystość jezykową, elegancję słowna i wykwintnosć formy, dbałości dałeś tak liczne dowody.
Natomiast jednak ,muszę zwrócić uwagę na jeden drobiazd , potępiając FORMĘ nie potępiłeś meritum. twoje cytaty sa wyrawne z kontekstu, ale spróbuję się do nich odnieść.
dzejes napisał/a
dalambert napisał/a:
A Chłopaki z PO się nachapią i władzę spuszczą takiej czy innej opozycji. Polska zostanie z ręką w nocniku a oni z kasą.

Toz to samo w długim wywodzie wykazał Piech, podpierajac się jeszcze prasa anglojęzyczną. - Tak bedzie 500 dni ale nie pracy u podstaw, ale narzekania na opozycję i wyborczej kampanii przed wyborami samorządowymi /jesień 2010/ i parlamentarnymi/ jesień 2011/
.
dzejes napisał/a
ale to nie powód byś wierzyl 'Świnskiemu ryjowi jak sie pruje po telewizjach.

Na ten jakże trafny przydomek, Wielce Czcigodny Pan Paseł Palikot zasłużył sobie własnymi postępkami, a nie moją złośliwością i co wazniejsze bywa tenze przydomek ostatnio coraz popularniejszy, być moze z powodu jakże bezkompromisowej działalności Pana Posła.
dzejes napisał/a
fakt Tusek go wykończył, jak zresztą całą konkurencje

Olechowski, Płażynski, Zyta Gilowska , Jan Maria Rokita - mówią Ci coś te nazwiska - to wszystko filary PO , wymanewrowane w bardzo różny sposób z szeregów tej partii przez jej obecnego przewodniczącego.
dzejes napisał/a
co innego lizbonski dyktat franców i dojczow -

KONTEKST.. a takie okteslenie tych obu nacji uważam za uprawnione i o nas tam mówią per Polaks czy jakoś tam.
dzejes napisał/a
Piech, wczoraj w TV Julia Dorsz zapytana co sądzi o ostatnim występie świńskiego ryja , wyjechała z dziadkiem z wermahtu.
Oni POwiacy i ich poptut'zyki ciągle murzynów bija

Tak było w romowie Pani Poseł Pitera zamiast odpowiadac na pytanie o ostatnie wydarzenia, zaczęła mówić o wydarzeniach z kampanii 2005. Zaś co do "Dorsz' to ten przydomen odnośnie Wielce CziGodnej pani Połanki szekoko krąży po sejmie, i prasie, nie ja go wymyśliłem a jeno Pani Posłanka - gdy w 2007 roku zaczeła jako pełnomocnik Premiera ds. zwalczania korupcji badac nieprawości PiS znalazła jeno zakup / na karte/ dorsza za kwotę 8,20 złp.
dzejes napisał/a
A taki swiński ryj z muchoplujem to SĄ POSTACIE telewizyjne

Nomoze za ostro określiłem wybitnego ENTOMOLOGa, ale jako POSTACIE telewizyje niewatpliwie obaj wymienieni parlamentarzysci funkcjonują, działają i wręcz "mieszkają" w studiach niektórych stacji TV,

Jak widzisz Wielce Szanowny dzejesie kłamstwa zarzucić mi nie możesz bom prawde gadał, a że forma Cie boli, no cóż mnie tez bola "prezymiery" pisuary' i inne epitety ktore tu niejednokrotnie padał. Coż odgryzam się tak jak na to zasługują.
A ludzie to nie bukieciki fiołków ja to przymuję... Ty widzę masz misję... zaprawde powiadam Ci szkoda nerwów.

Z kontekstu CAŁE wypowiedzi wynika , ale powtarzam -TEKSTY CYTOWANE SĄ MOJEGO AUTORSTWA :!: to że mogą wyglądać jak dzejesa wynika z tego, ze wziąłem je z Jego wypowiedzi gdzie mnie cytował i z mojej nie umiejętności zręcznego poslugiwania się compem.

Ed. lit i uwaga o cytatach.

Piech - 13 Lipca 2010, 10:54

dzejes napisał/a
Swoją wypowiedź przemyślałem i tak ją skonstruowałem, żeby nikogo nie obrażała. Jak ja mam z tobą rozmawiać, skoro czynisz zarzut nawet z tego, że kogoś chamem nie nazwałem? niedawno przeczytałem, że jestem nieuprzejmy, agresywny. Przemyślałem sprawę i wyciągnąłem wnioski - no to w takim razie wychodzę na cwaniaka, co to obraża w białych rękawiczkach, co chyba sugeruje easy? To co ja mam zrobić? Jaką linię rozmowy dla mnie widzisz?

dzejes, chyba wcale nie musisz się bronić. Widocznie tylko mnie dziwi agresywny moderator atakujący użytkownika. Niech Ci będzie. Mnie się już nie chce o tym gadać.

Agi - 13 Lipca 2010, 10:57

dalambert, popraw cytowania.
Teksty cytowane jako dzejesa są Twojego autorstwa, dzejes je tylko zacytował, a nie wymyslił.

hrabek - 13 Lipca 2010, 10:57

Mi przede wszystkim szkoda forumowiczów, którzy chętnie o polityce by podyskutowali, ale widząc poziom wypowiedzi niektórych osób, nie czują się na siłach polemizować na tym poziomie. I temu nie daję więcej przyzwolenia. W weekend mnie nie było i nastąpiła taka eskalacja jadu, że jak zacząłem w poniedziałek czytać, to aż się przeraziłem.
Następne epitety będą karane z całą surowością. Żeby nie było, że nie ostrzegałem.

Piech - 13 Lipca 2010, 11:05

Ani myślę bronić dalamberta i jego frazeologii, ale dobrze pamiętam kto pisał o "PiSuarach", "PiSiorach", "prezymierach" itp. Jest to administrator tego forum.
hrabek - 13 Lipca 2010, 11:07

Ja też pamiętam. I mam nadzieję, że teraz dla odmiany dobry przykład przyjdzie od góry.
Kai - 13 Lipca 2010, 11:12

Ale mimo wszystko wierzcie mi i tak jestem pod wrażeniem sporej wiedzy i rozeznania dyskutantów. A niejedną taką dyskusję już czytałam :)
dzejes - 13 Lipca 2010, 16:10

Piech napisał/a
Ani myślę bronić dalamberta i jego frazeologii, ale dobrze pamiętam kto pisał o PiSuarach, PiSiorach, prezymierach itp. Jest to administrator tego forum.

To z nim rozmawiaj, a nie ze mną, bo ja ANI razu nie użyłem wymienionych przez ciebie słów.

Piech - 13 Lipca 2010, 16:22

Tego Ci nie zarzucam.

Partner forum