Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
nimfa bagienna - 23 Grudnia 2009, 21:29
Dalambercie, one się odwracają (tzn. stanowią swoje odbicie), tylko ludzie zazwyczaj nie zwracają na to uwagi.
nimfa bagienna - 26 Grudnia 2009, 19:55
Buuuu. Tęcza sierotą została... pójdę się pociąć.
Dowcip polega na tym, że trzecia tęcza występuje razem z czwartą. I układ barw mają taki: fioletowy-indygo-niebieski-zielony-żółty-pomarańczowy-czerwony-czerwony-pomarańczowy-żółty-zielony-niebieski-indygo-fioletowy.
Naszukałam się w necie symulacji i w końcu znalazłam.
Niech zadaje kto chce.
Rafał - 27 Grudnia 2009, 17:22
No to ja podniosę, bo tak bezpańsko leży
Proszę Państwa, pierwszy most żelazny na europejskim kontynencie. Gdzie go zbudowano, ewentualnie na jakiej rzece, a górnoślązacy mogą napisać w której hucie go wyprodukowano.
Rafał - 28 Grudnia 2009, 07:52
Pierwszy na europejskim kontynencie most wyglądał tak:
Poznajecie rejon?
Agi - 28 Grudnia 2009, 08:12
Niestety, mam blokadę firmową i nie widzę obrazka.
Rafał - 28 Grudnia 2009, 10:54
Obrazek jest ciekawy, przez mostek jadą dwa wozy konne załadowane po wierzch chyba węglem (spróbuj link bezpośredni do zdjęcia: http://img683.imageshack....71/mostek.jpg). Sam mostek jako konstrukcja urąga wszelkim zasadom projektowania
Podpowiedź druga: most został wyprodukowany przez hutę Malapane, dzisiaj huta Małapanew Sp. z o.o. w Ozimku. Ozimek leży w opolskim. Most zbudowano w 1795 roku.
Gdzie? Ew. na jakiej rzece?
Matrim - 28 Grudnia 2009, 11:51
Żeby ten most był w Ozimku, na Małej Panwi, to chyba za duży zbieg okoliczności?
Rafał - 28 Grudnia 2009, 13:16
Ano za proste by to było. Tak się zastanawiam co by tu jeszcze podpowiedzieć.
Mostek zniszczyła dzielna Armia Czerwona w zwycięskim pochodzie na zapad. Kawałki mostu odkopano w 1995 roku i aktualnie znajdują się na Polibudzie we Wrocku. Huta jest słynna rówież z tego powodu, że po raz pierwszy w Europie użyto w niej do wyrobu surówki koksu.
Na temat mostu napisano takie coś:
| Cytat | Pierwszy na świecie żeliwny most drogowy zbudowany został w 1779 r. na rzece Severn w Anglii, a prawdopodobnie drugi - w r. 1796 na rzece X w Y na drodze prowadzącej do Z. Rozpiętość dwóch przęseł mostu w Anglii wynosiła 30 m, zaś przęsło mostu w Y miało rozpiętość 40 stóp, to jest 12,55 m. Most Y był 18 stóp (5,64 m) długi i 9 stóp (2,82 m) szeroki.
Elementy tego mostu odlane zostały w latach 1794-1796 w hucie Małapanew w Ozimku. Montaż wykonał inżynier specjalnie sprowadzony z Anglii, ponieważ na Śląsku brak było specjalistów od żelaznych mostów.
Most ufundował hrabia Mikołaj August Wilhelm von Burghaus, dziedzic Y, Piotrowic, Żarowa, Nowie i Mikoszowej. Założył on śląskie towarzystwo ekonomiczno - patriotyczne i był autorem licznych usprawnień agrotechnicznych. Z okazji wybudowania mostu wybito srebrny medal z napisem: 1796 - pierwszy żeliwny most Śląska w Y (tłumaczenie z j. niemieckiego). Medal ten oglądać można w Goerlitz na stałej wystawie Sammlung Adler poświęconej Świdnicy, utworzonej ze zbiorów ofiarowanych przez znanego historyka, świdniczanina Horsta Adlera z Ratyzbony.
Podobno trzecim z kolei mostem z lanego żelaza był zbudowany około r. 1800 most w Szarlotenburgu, dziś dzielnicy Berlina.
Most w Anglii i most w Berlinie istnieją do dziś i są chronione jako zabytki techniki. Most w Y rozebrano po drugiej wojnie światowej, nie zdając sobie nawet sprawy z jego zabytkowego charakteru. |
Chyba starczy podpowiedzi. Strzelajcie ludzie, ratujcie honor!
Agi - 28 Grudnia 2009, 14:16
Mam zablokowane wszystkie strony zagraniczne. Obejrzę w domu.
Agi - 28 Grudnia 2009, 23:06
Most jest piękny, szkoda, że został zniszczony.
Jeśli idzie o strzelanie, to może Twoja ukochana Świdnica?
Rafał - 28 Grudnia 2009, 23:54
Podpowiedź czwarta i łostatnia: opodal
Świdnica jako-tako ukochana, jestem po prostu poddanym księstwa świdnicko-jaworskiego i jego ekscelencji Fryderyka II der Grosse (którego dziadowska skóra była uratowana w mojej mieścinie )
Moim Xsięciem i Idolem pozostaje X.Bolko II Świdnicki, a mój sąsiad to ma (szuja) nawet akt nadania jego ręką spisany (szuja bo ja nie mam, moja familia to początek dopiero od Aleksandra J. poczyna )
Edukować się: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bolko_II_Ma%C5%82y
Rafał - 29 Grudnia 2009, 22:15
No szkoda, nasz powód do chluby i dumy i nikt o nim ani mru mru
Miejscowość Łażany niedaleko Żarowa na ziemi świdnickiej. Rzeczułka nazywa się Strzegomka.
Pierwszy chętny, pierwsza chętna mile widziani do zadawania
dalambert - 29 Grudnia 2009, 22:32
Pierwszym świeckim pomnikiem w Polsce jest kolumna Zygmunta III w Warszawie ,
A DRUGIM to jaki pomnik jest ?
dalambert - 2 Stycznia 2010, 22:12
Nikogo z Podlasia? - cóz wieksza wiedzę to macie o elfach iż o Polsce - takie czasy
Jan Klemens Branicki prawnuk Stefacha Czarnieckiego niegdyś właściciela dóbr Tykocińskich wystawił mu na rynku w Tykocinie w 1763 roku pomnik autorstwa francuskiego rzeźbiarza Coudrey'a.
Róbta co chceta
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2010, 00:33
coby ruch był w interesie
Podwójny literacki Nobel został przyznany w 1974 r. pisarzowi Eyvindowi Johnsonowi i poecie Harry'em Martinsonowi. Odbyło to się w atmosferze skandalu. Na czym ten skandal polegał?
dalambert - 3 Stycznia 2010, 12:55
| Fidel-F2 napisał/a | | literacki Nobel | to w 90 % nieustający skandal , albo politpoprawna kicha więc ciężko zgadnąć
Fidel-F2 - 4 Stycznia 2010, 22:37
coś, ktoś, nikt? jakieś próby czy tak padacie bez walki?
Matrim - 5 Stycznia 2010, 01:56
Pewnie przyznali sami sobie za dzieła, które dopiero miały powstać Jak Mr. Yes-We-Can
nureczka - 5 Stycznia 2010, 08:42
Fidel-F2, czy chodzi o to, że obaj byli członkami kapituły?
Fidel-F2 - 5 Stycznia 2010, 09:34
Matrim, zbyt nieprecyzyjnie
nureczka, zgadza sie, poza tym ich dorobek był znany raczej wyłacznie lokalnie
zadawaj
nureczka - 5 Stycznia 2010, 22:31
Makemake, co to jest?
Matrim - 6 Stycznia 2010, 01:42
Fidel-F2, prawie trafiłem? A miał być tylko głupi komentarz.
Z pytaniem nureczki już nie będę strzelał
nureczka - 6 Stycznia 2010, 09:27
Wskazówka. Istnieją dwie poprawne odpowiedzi.
nimfa bagienna - 6 Stycznia 2010, 11:07
To jest planeta karłowata. Jak na karłowatą - całkiem spora.
nureczka - 6 Stycznia 2010, 11:15
nimfa bagienna, , zadajesz.
W celach edukacyjnych dodam, że uznałabym także odpowiedź "bóg – stwórca ludzkości w wierzeniach mieszkańców Wyspy Wielkanocnej". Od niego to właśnie pochodzi nazwa planety.
nimfa bagienna - 10 Stycznia 2010, 14:13
Zapomniałam. Ale już sobie przypomniałam.
Spójrzcie na ten obraz.
Pytanie składa się z dwóch części.
1. Kto jest autorem obrazu?
2. Jak nazywa się obiekt, pełniący funkcję krzyża?
Do roboty!
Ziuta - 10 Stycznia 2010, 14:29
Salvador Dali
To jest tessarakt, czyli siatka czterowymiarowego odpowiednika sześcianu.
Dodatkowa odpowiedź: i dzięki temu obrazowi, Dali jest moim ulubionym malarzem sakralnym
nimfa bagienna - 10 Stycznia 2010, 15:23
Si. Ten obraz to Christus Hypercubus Salvadora Dali. A krzyż to sześcian Hintona.
Ziuta, w twoje ręce!
dalambert - 10 Stycznia 2010, 22:24
no i znowu Ziuta, ech ZIUTA
Ziuta - 12 Stycznia 2010, 15:12
Przepraszam, nie maiłem forum przez dwa dni i zapomniałem.
Pytanie:
Kto to jest Kilroy?
|
|
|