Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Anonymous - 7 Lipca 2010, 12:29
A widzisz, a ja przeglądałem. Znajdę chwilę, to wyjaśnię, co i jak z tym dyktatem dojczów i franców. Nie zapominaj też, że traktat akcesyjny, który podpisywaliśmy, to normalna umowa międzynarodowa, którą można wypowiedzieć.
Piech - 8 Lipca 2010, 14:37
Ciekawe informacje o tym kto blokował ustawy przez ostatnie 2 lata:
| Cytat | W szufladzie marszałka Sejmu leży 89 projektów ustaw, które formalnie nie istnieją. To ustawy napisane przez posłów PiS i SLD. W tak zwanej zamrażarce czekają na to, by parlament mógł w końcu zdecydować o ich losie. Rekord należy do ustawy przygotowanej przez Jolantę Kluzik-Rostkowską. Trafiła do laski marszałkowskiej w sierpniu 2008 roku. Teraz zamrażarkę po Bronisławie Komorowskim przejmie Grzegorz Schetyna.
|
http://prawo.money.pl/akt...0,0,641044.html
Romek P. - 8 Lipca 2010, 15:05
| Piech napisał/a | | Ciekawe informacje o tym kto blokował ustawy przez ostatnie 2 latal |
Ciekawe, kto i komu blokował ustawy przez ponad dwa lata, kiedy marszałkami z PiS byli Marek Jurek i Ludwik Dorn...
dalambert - 8 Lipca 2010, 15:08
Romek P.,dla historykow może, ale przeca Wy w przyzłość patrzycie, a ustawy nie puszczone zawsze przepadają wraz z koncem kadencji,
No , ale na zasadzie zgg, zggg marhceweczka nie damy Broneczka to uwaga sluszna
Piech - 8 Lipca 2010, 15:14
| Romek P. napisał/a | | Piech napisał/a | | Ciekawe informacje o tym kto blokował ustawy przez ostatnie 2 latal |
Ciekawe, kto i komu blokował ustawy przez ponad dwa lata, kiedy marszałkami z PiS byli Marek Jurek i Ludwik Dorn... |
To wszystko co masz do powiedzenia na temat postępowania Bronisława Komorowskiego?
dalambert - 8 Lipca 2010, 15:20
Piech, wczoraj w TV Julia Dorsz zapytana co sądzi o ostatnim występie świńskiego ryja , wyjechała z dziadkiem z wermahtu.
Oni POwiacy i ich poptut'zyki ciągle murzynów bija
hrabek - 8 Lipca 2010, 15:23
A ja się zastanawiam nad taką rzeczą: dlaczego partie przed wyborami zawsze obiecują, a nigdy nie pokazują konkretów? Przecież nikt im nie broni przygotować projektów ustaw przed wyborami i wprowadzić w życie tuż po wyborach?
W dodatku ustawy można wywiesić na stronie internetowej i pozwolić użytkownikom na komentowanie. Podejrzewam, że w masie bzdetów mogą się zdarzyć także głosy rozsądku, które pozwolą ustawę poprawić, żeby nie wyszedł bubel. I to by były konkretne rzeczy, o których można by dyskutować w debatach, a nie przerzucanie się argumentami, co który kandydat robił 15 lat temu.
Już nie mówię, że i media miałyby co robić, telewizje zapraszałyby ekspertów, którzy na koszt stacji telewizyjnej (albo za darmo) ocenialiby te projekty. To by było takie przeciwieństwo trzymania ustaw w szufladzie.
Takie mi się zamarzyły dwie rzeczy, które miałyby na pewno ogromny wpływ na zaufanie do partii.
Piech - 8 Lipca 2010, 15:23
dalambercie, grunt to zachować spokój i nie dać się sprowokować.
hrabek, a jaką oglądalność, Twoim zdaniem, miałyby takie programy telewizyjne?
Romek P. - 8 Lipca 2010, 15:28
| dalambert napisał/a | | Romek P.,dla historykow może, ale przeca Wy w przyzłość patrzycie |
Widzisz, Dalambercie, ja się mam za pojedynczą osobę, wyrażającą własne i tylko własne zdanie. Prosiłbym, żebyś odpowiadając mi, zaprzestał traktowania mnie jak Trójcę Świętą albo stado towarzyszy pod dowolnym sztandarem, ok?
Dodatkowo akurat paskudnie źle trafiłeś z tą przyszłością i tylko przyszłością, bo ja akurat pamięć mam słoniową, częściej patrzę wstecz niż w przyszłość, czego nawet różne moje pisma grafomańskie dowodzą.
dalambert - 8 Lipca 2010, 15:29
| hrabek napisał/a | | Już nie mówię, że i media miałyby co robić, telewizje zapraszałyby ekspertów, którzy na koszt stacji telewizyjnej (albo za darmo) |
Aleś mnie ubawił , rzetelna debata w mendiach , przeca to nie ma sensu i jest NIEoglądalne, ile tam reklam upchniesz ?
A taki swiński ryj z muchoplujem to SĄ POSTACIE telewizyjne i przyciągają oglądalność, a i poglądy mają wlasciwe, no może trochę "kontrowersyjne" ale SŁUSZNE
Romek P. - 8 Lipca 2010, 15:32
| Piech napisał/a | | To wszystko co masz do powiedzenia na temat postępowania Bronisława Komorowskiego? |
Nie zrozumiałeś mojej uwagi, więc napiszę prościej: KAŻDY marszałek KAŻDEGO Sejmu ma takie przewiny wobec opozycji.
| Piech napisał/a | | dalambercie, grunt to zachować spokój i nie dać się sprowokować. |
A tym to mnie rozśmieszyłeś. Mam ochotę zacytoać jakieś hasło, ale się powstrzymam
Nie, Piechu, ogólnie rzecz biorąc, uważam, że przytoczyłeś jako odkrycie fakt nadzwyczaj oczywisty, wręcz boleśnie banalny, a w dodatku dowodzący kolejnej oczywistości: że kiedy pada moje stwierdzenie, że Marek Jurek czy Ludwik Dorn tak robili, to od razu pojawia się słowo "sprowokować". Nie uważasz, że blokowanie ustaw wnoszonych przez opozycję jest normą w polskim Sejmie? Ciekawe. Ja nawet nie mam o to pretensji do wymienionych
A o Komorowskim wypowiedziałem się wiele stron wcześniej. Nie byłem w stanie na niego głosować pomimo swojej odrazy do Kaczyńskiego. Coś dodać?
dalambert - 8 Lipca 2010, 15:35
Romek P., pardon WY było firura retoryczna, ale tak naprawdę uważasz, że te 98 projektów w bronkowej zamrażarce jest warte tylko odpowiedzi w stylu a oni murzynów tlukli ?
Skoro pamięć masz sloniową to pomyśl czemu to gen, Dukaczewski od poniedzialu szmpana wznosi I to mimo, że PO za likwidają WSI głosowala
hrabek - 8 Lipca 2010, 15:41
| dalambert napisał/a | Aleś mnie ubawił , rzetelna debata w mendiach , przeca to nie ma sensu i jest NIEoglądalne, ile tam reklam upchniesz ?
A taki swiński ryj z muchoplujem to SĄ POSTACIE telewizyjne i przyciągają oglądalność, a i poglądy mają wlasciwe, no może trochę kontrowersyjne ale SŁUSZNE |
Nie było moim zamiarem cię ubawić, ale cieszę się, że dostarczyłem rozrywki. Takie mam marzenie i w przeciwieństwie do ciebie nie uważam telewizji za jedynie złą i siejącą zgorszenie.
A jako moderator proszę cię o zaprzestanie określania posłów inwektywami.
dalambert - 8 Lipca 2010, 15:47
hrabek, jak Poseł elektoratowi tak elektorat poslowi
a Forumowiczami to oni nie są i chwała Bogu.
Romek P. - 8 Lipca 2010, 15:49
| dalambert napisał/a | | ale tak naprawdę uważasz, że te 98 projektów w bronkowej zamrażarce jest warte tylko odpowiedzi w stylu a oni murzynów tlukli ? |
Widzisz, nauczony doświadczeniem wiem, że opozycja zawsze wrzuca ustawy z pełną świadomością, że nie przejdą. Robiła tak każda opozycja w każdym Sejmie, więc dla mnie to norma. Podobnie jest w innych krajach. A potem chlipie, jaki to marszałek zły.
Oczywiście, ja nie bronię Komorowskiego, tylko nie rozumiem, dlaczego akurat w tym względzie coś go niby różni? Nie różni, co próbowałem powiedzieć.
dalambert - 8 Lipca 2010, 15:53
Romek P., PO jeszcze ma szansę . kadencja się nie kończy pan Schetyna ma możliwość tę szufladę uruchomić!
Zobaczymy jak to będzie.
Piech - 8 Lipca 2010, 16:05
| Romek P. napisał/a | Nie, Piechu, ogólnie rzecz biorąc, uważam, że przytoczyłeś jako odkrycie fakt nadzwyczaj oczywisty, wręcz boleśnie banalny, a w dodatku dowodzący kolejnej oczywistości: że kiedy pada moje stwierdzenie, że Marek Jurek czy Ludwik Dorn tak robili, to od razu pojawia się słowo sprowokować. Nie uważasz, że blokowanie ustaw wnoszonych przez opozycję jest normą w polskim Sejmie? Ciekawe. Ja nawet nie mam o to pretensji do wymienionych
|
Romku, dla Ciebie to może jest oczywiste, ale dla mnie nie, ani chyba dla wielu innych ludzi, którzy przez ostatnie dwa lata słyszeli i czytali wciąż tylko o "hamulcowym" Lechu Kaczyńskim. Widać, że nie warto wierzyć komuś na słowo, lepiej mieć własne rozeznanie.
Dobrze, że Ci się nie podoba praktyka blokowania projektów ustaw przez Marszałka Sejmu. Mnie też się nie podoba. Uwłacza to godności Marszałka i lepiej chyba to podkreślić niż to, że inni też tak robią. Następny marszałek też będzie tak robił albo nie, zależnie od jego przekonań oraz od tego, czy będzie czuł przyzwolenie na takie praktyki, bo przecież "wszyscy tak robią".
edit "misie"
Romek P. - 8 Lipca 2010, 16:11
Widzisz, kiedy zapytasz mnie o przekonania, nie o realpolitik, to ja powiem, że mnie się ta praktyka chlolernie nie podoba niezależnie, czy cynicznie stosowali ją Jurek, Komorowski czy będzie stosować Schetyna - ustawy powinny być głosowane i niech decyduje większość.. Ale nie jestem ślepy na jedno oczko i takie samo zdanie miałem i wtedy, gdy Jurek blokował różne ustawy, a płakała PO, jak i teraz, gdy robił to Komorowski.
Piechu, można znaleźć jakąś twoją krytykę tego blokowania z czasów, gdy robił to Jurek, Dorn albo ktoś z SLD?
Generalnie, widzisz, mnie nieco bawi, ale też smuci z powodu posiadania krótkiej pamięci, wywlekanie jako zarzutów wobec PO tego, co PiS robił i wtedy było cool. Na przykład zagrożenie, że będzie prezydent i premier z jednej partii albo wspomniane blokowanie, które było cool w czasach marszałkowania PiS, a nagle być przestało
Agi - 8 Lipca 2010, 16:25
Albo sytuacja pielęgniarek...
Piech - 8 Lipca 2010, 16:29
| Romek P. napisał/a | | Piechu, można znaleźć jakąś twoją krytykę tego blokowania z czasów, gdy robił to Jurek, Dorn albo ktoś z SLD? |
Już dałem do zrozumienia, że byłem naiwny w temacie praktyk blokowania ustaw przez marszałka Sejmu. Dopiero dziś trafiłem na artykuł w money.pl i wydał mi się ciekawy także ze względu na to, że tak często mówiono, że Lech Kaczyński wciąż coś blokuje, że stało się to powszechnym stereotypem - negatywnym, ma się rozumieć. Z drugiej strony mało chyba mówiono o "zamrażarce" ustaw Bronisława Komorowskiego.
Ale, ale - czy ja naprawdę muszę się tak gęsto tłumaczyć z tego, że zacytowałem jakiś artykuł?
Romek P. - 8 Lipca 2010, 16:45
| Piech napisał/a | | Już dałem do zrozumienia, że byłem naiwny w temacie praktyk blokowania ustaw przez marszałka Sejmu. |
Marszałka, konkretnie Komorowskiego, czy marszałków - wszystkich, w tym z PiS?
| Piech napisał/a | | Dopiero dziś trafiłem na artykuł w money.pl i wydał mi się ciekawy także ze względu na to, że tak często mówiono, że Lech Kaczyński wciąż coś blokuje, że stało się to powszechnym stereotypem - negatywnym, ma się rozumieć. Z drugiej strony mało chyba mówiono o zamrażarce ustaw Bronisława Komorowskiego. |
Ale pary nie tworzą prezydent z marszałkiem, porównanie ma sens, jeśli porównujesz działalność marszałków.
E: literówki.
Piech - 8 Lipca 2010, 16:57
| Romek P. napisał/a | | Piech napisał/a | | Już dałem do zrozumienia, że byłem naiwny w temacie praktyk blokowania ustaw przez marszałka Sejmu. |
Marszałka, konkretnie Komorowskiego, czy marszałków - wszystkich, w tym z PiS? |
No, ogólnie byłem naiwny.
| Cytat | | Piech napisał/a | | Dopiero dziś trafiłem na artykuł w money.pl i wydał mi się ciekawy także ze względu na to, że tak często mówiono, że Lech Kaczyński wciąż coś blokuje, że stało się to powszechnym stereotypem - negatywnym, ma się rozumieć. Z drugiej strony mało chyba mówiono o zamrażarce ustaw Bronisława Komorowskiego. |
Ale pary nie tworzą prezydent z marszałkiem, porównanie ma sens, jeśli porównujesz działalnośc marszalow |
Jeżeli piszemy o obstrukcjonizmie w procesie legislacyjnym, to ma sens rozważyć co kto robi w tym procesie, a nie skupiać się tylko na jednym ogniwie.
Edit: Co więcej, jeżeli ustawa zostanie uchwalona, zaczyna żyć jakimś życiem i Prezydent musi się tłumaczyć dlaczego ją blokuje. Natomiast projektu wrzuconego do szuflady przez marszałka Sejmu formalnie nie ma. To mi się wydaje mocno nie fair. A jeżeli rząd wykorzystuje taki zamrożony projekt opozycji, żeby go skopiować i przedstawić jako swój, to mi to już zakrawa na świństwo.
Romek P. - 8 Lipca 2010, 17:27
Zgodzę się z tobą. Tylko że - niestety - obstrukcjonizm widzę na każdym kroku i pozbywszy się części naiwności, dostrzegam, że w tym względzie politycy spod różnych sztandarów niewiele się różnią.
Co do kopiarki, też masz rację. Ale - o ile mnie pamięć nie myli - ta praktyka też sięga lat 9-tych i nikt jej nie ukrócił.
Kończąc, ja odnoszę wrażenie, że te negatywne procesy raczej się nasilają, a polityka staje się coraz bardziej grą pustych, teatralnych gestów, stąd zresztą moja niechęć i coraz wieksza trudność w znalezieniu tych "lepszych".
dalambert - 9 Lipca 2010, 21:53
Ej, miało być 500 dni spokoju, i tak się tu przedtem miło POwiacy podgryzali z PiSmenami, a zbrzydzeni polityką dawali wyraz swej wyższości nad politykierami , a TU...
już się zaczyna
Bronkozaury, Grzechuludki, Tuskoluby...
zaczyna się epoka nowej szorstkiej przyjaźni.
Cóż Grzechu utożsamia się z filmowym Gladiatorem, a ten wykrwawił się na śmierć uprzednio Cesarza zarżnąwszy....
Fajnie bedzie
Łupaszka - 11 Lipca 2010, 08:48
| dalambert napisał/a | Ej, miało być 500 dni spokoju, i tak się tu przedtem miło POwiacy podgryzali z PiSmenami, a zbrzydzeni polityką dawali wyraz swej wyższości nad politykierami , a TU...
już się zaczyna
Bronkozaury, Grzechuludki, Tuskoluby...
zaczyna się epoka nowej szorstkiej przyjaźni.
Cóż Grzechu utożsamia się z filmowym Gladiatorem, a ten wykrwawił się na śmierć uprzednio Cesarza zarżnąwszy....
Fajnie bedzie |
Pamiętaj tylko co nam obiecała Platforma - Pamiętaj, że mamy "wymrzeć jak dinozaury" i wtedy "jasny Lud" zwycięży.
Ja tam jestem przygotowany do wojny polsko polskiej z Kaszalotem alias Burakiem z WSI
Bo jak wiadomo gdy ktoś wypowiedział Ci wojnę to masz tylko dwa sposoby obrony przed atakiem.
Fidel-F2 - 11 Lipca 2010, 08:49
Łupaszka, wyjmij sobie szczotkę z *beep*
Łupaszka - 11 Lipca 2010, 09:34
Fidelu ukochany klękaj przed swoją para Prezydencką!
Jest super jest super wiec o co Ci chodzi
Fidel-F2 - 11 Lipca 2010, 09:54
o tę szczotkę
Pucek - 11 Lipca 2010, 10:37
Wiecie co? Załóżcie sobie wszyscy kolorowe zeszyciki (żeby nie było że czarne i że teczki) i notujcie na bieżąco. Wszystko. Za parę lat będzie jak znalazł.
A co,Łupaszka, pani hrabina ci się nie podoba?
Kruk Siwy - 11 Lipca 2010, 10:56
Dużo jej jakoś...
|
|
|