Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Agi - 6 Lipca 2010, 11:36
| Kruk Siwy napisał/a | | mogę? mogę? Agi, mogę czasem do ciebie się zwrócić per Agija? Będzie zamiast mrugnięcia okiem. |
Możesz, pewnie, że możesz.
Kruk Siwy - 6 Lipca 2010, 11:38
Agija dalambert, mi w łaskawości swej pozwolił. Dobra - koniec offtopa.
RD - 6 Lipca 2010, 12:30
| Agi napisał/a | | Kruk Siwy napisał/a | | mogę? mogę? Agi, mogę czasem do ciebie się zwrócić per Agija? Będzie zamiast mrugnięcia okiem. |
Możesz, pewnie, że możesz. |
Tylko nie zapomnij zawsze przedtem dodać sajjadina!
Nitj'sefni - 6 Lipca 2010, 19:33
| Fidel-F2 napisał/a | Nitj'sefni napisał/a:
I RP
|
Fidel, dalambert Ci wytłumaczył:
| dalambert napisał/a | VETO |
Nitj'sefni - 6 Lipca 2010, 19:47
| jaskiniowiec napisał/a | Nitj'sefni napisał/a:
zobaczymy co PO zrobi z pełnią władzy
Nic nie zrobi. |
A skąd ty to możesz wiedzieć? Jesteś jasnowidzem (czarnowidzem )? Uważam, że nie można z góry niczego zakładać. Pewne jest to, że na pewno coś zrobi, ale czy to będzie coś dobrego - nie wiem. Będą się teraz spieszyć ze wszystkimi ustawami, póki Pawlak nie powiedział im jeszcze pa pa. Jak nie będą mieli lojalnego koalicjanta, to będzie tak, jakby nie mieli tej pełni władzy.
jaskiniowiec - 6 Lipca 2010, 21:01
| Żerań napisał/a | | Nie czytałem książki Piekary i nie mam zamiaru, ale litości - państwo działa. Pomijam kwestię reform, bo, oczywiście trzeba się za nie zabrać - reforma mediów publicznych, służby zdrowia np. - ale nie wmówicie mi, że jest kryzys państwa. |
I właśnie tu się różnimy. To że nie było zamieszek, wojny domowej, że sprawnie przekazano władzę, ŻE NIC SIĘ NIE STAŁO to jest „oczywista oczywistość”. Dla mnie problemem jest to, że państwo działa gorzej niż powinno. Oczekuję państwa ze sprawnymi urzędami, sądami i silnym wojskiem. To że jest lepiej niż w 1989 to fakt, ale sądzę że mogłoby być o jeszcze lepiej. Co z tego że rozwijamy się szybciej niż Europa Zachodnia, skoro tak naprawdę powinniśmy się ścigać z Chinami, Indiami, Brazylią. Europa będzie coraz bardziej pozostawać w tyle, ale my będziemy się chwalić że doganiamy Europę.
| Nitj'sefni napisał/a | | A skąd ty to możesz wiedzieć? |
Uważam tak na podstawie dotychczasowych rządów PO. Może się mylę (mam taką nadzieję) i okaże się że PO ma dziesiątki ustaw które reformują i naprawiają państwo. Chciałbym ale.. ja już nie wiem czy PO jest za prywatyzacją czy przeciw (a jeżeli teraz wszystko sprzedamy na załatanie dziury budżetowej, to co zrobimy w kolejnych latach?), czy jest za OFE czy woli ZUS, czy chce prywatyzować służbę zdrowia czy nie, czy chce podatku liniowego czy nie.
Agi - 6 Lipca 2010, 21:07
| jaskiniowiec napisał/a | | Co z tego że rozwijamy się szybciej niż Europa Zachodnia, skoro tak naprawdę powinniśmy się ścigać z Chinami, Indiami, Brazylią. |
Prawdziwy fantasta z Ciebie. | jaskiniowiec napisał/a | | ja już nie wiem czy PO jest za prywatyzacją czy przeciw (a jeżeli teraz wszystko sprzedamy na załatanie dziury budżetowej, to co zrobimy w kolejnych latach?), czy jest za OFE czy woli ZUS, czy chce prywatyzować służbę zdrowia czy nie, czy chce podatku liniowego czy nie. |
Może daj im trochę czasu, niekoniecznie 500 dni, trudno zrobić wszystko następnego dnia po wyborach.
dalambert - 6 Lipca 2010, 21:09
| jaskiniowiec napisał/a | | (a jeżeli teraz wszystko sprzedamy na załatanie dziury budżetowej, to co zrobimy w kolejnych latach?) |
Jeżeli wszystko teraz opędzlują to będzie jak z Wedlem / którego Lewandowski z grosze puścił co by tam frytki smażono , a teraz japońcom się trafił, pewnie pan JL z dobrego serca tak czynił/. A Chłopaki z PO się nachapią i władzę spuszczą takiej czy innej opozycji. Polska zostanie z ręką w nocniku a oni z kasą.
Piech - 6 Lipca 2010, 21:14
| Agi napisał/a | | Może daj im trochę czasu, niekoniecznie 500 dni, trudno zrobić wszystko następnego dnia po wyborach. |
Agi, PO wygrała wybory 27 października 2007 roku i rządzi już trzeci rok.
Agi - 6 Lipca 2010, 21:16
Piechu, to jeszcze napisz ile ustaw reformujących państwo był łaskaw zawetować Pan Prezydent i wtedy możemy dalej dyskutować.
Piech - 6 Lipca 2010, 21:18
Ty policz, jesteś urzędnikiem. Ile ustaw zostało uchwalonych, ile przeszło, a ile zostało zawetowanych?
Kai - 6 Lipca 2010, 21:18
| dalambert napisał/a | Chłopaki z PO się nachapią i władzę spuszczą takiej czy innej opozycji. Polska zostanie z ręką w nocniku a oni z kasą. | dalambert, przypomij mi, kiedy w historii pamiętanej (podobno pamiętasz sporo) było inaczej?
| Piech napisał/a | | rządzi już przeszło 2,5 roku. | Rządzeniem bym tego nie nazwała raczej babraniem się w gierkach. No cóż, zobaczymy, co pokażą, jak nie będzie na kogo zwalać.
Anonymous - 6 Lipca 2010, 21:20
| jaskiniowiec napisał/a |
I właśnie tu się różnimy. To że nie było zamieszek, wojny domowej, że sprawnie przekazano władzę, ŻE NIC SIĘ NIE STAŁO to jest „oczywista oczywistość”. Dla mnie problemem jest to, że państwo działa gorzej niż powinno. Oczekuję państwa ze sprawnymi urzędami, sądami i silnym wojskiem. To że jest lepiej niż w 1989 to fakt, ale sądzę że mogłoby być o jeszcze lepiej. Co z tego że rozwijamy się szybciej niż Europa Zachodnia, skoro tak naprawdę powinniśmy się ścigać z Chinami, Indiami, Brazylią. Europa będzie coraz bardziej pozostawać w tyle, ale my będziemy się chwalić że doganiamy Europę. |
Aha, więc państwo działa gorzej, niż powinno, skoro nie ma gospodarki jak Chiny czy Indie? Po dwudziestu latach od przestawienia się z socjalizmu na społeczną gosp. rynkową? No kaman, proszę cię. Żadne państwo świata w ciągu dwudziestu lat nie zbudowało potęgi. Oczywiście: Polska ma wady. Ma dużo wad. Ale bardzo cię proszę, zejdźmy na ziemię i po prostu dajmy pracować. <kręci głową> Nawiasem mówiąc, ja wolę państwo może o mniejszym wskaźniku PKB, niż takie, które jest drugą gospodarką świata (Chiny), a cenzuruje mi wypowiedzi na forum; albo niż takie, gdzie (Indie) grozi mi obcięcie łba i wojna atomowa; albo takie, które przyjaźni się z socjalistami pokroju Evo Moralesem i Fidelem Castro.
nureczka - 6 Lipca 2010, 21:23
| Żerań napisał/a | | Aha, więc państwo działa gorzej, niż powinno, skoro nie ma gospodarki jak Chiny czy Indie? |
Wiecie, jakoś wolę mieszkać w skostniałej Europie Zachodniej niż w Indiach.
Za dobrze wiem, jaką cenę Hindusi płacą za tempo rozwoju (mam kilkunastu w zespole, więc wiem, o czym mówię). Wolę spokojniejszy rozwój.
Edit: cytuję Żerania, ale odnoszę się do wypowiedzi jaskiniowca, oczywiście
Easy - 6 Lipca 2010, 21:23
Wypowiedź kolegi Nitj'sefni dedykuję tym wszystkim, którzy uważają, iż Platforma po wygranych wyborach prezydenckich nie będzie miała żadnego wytłumaczenia w przypadku siedzenia na tyłku i nic nie robienia.
| Nitj'sefni napisał/a | | Jak nie będą mieli lojalnego koalicjanta, to będzie tak, jakby nie mieli tej pełni władzy. |
Widzicie? Zawsze się wymówka znajdzie. Dlatego najlepiej postanowić oddać głos na Platformę w następnych wyborach, żeby mieli większość w sejmie i możliwość przeprowadzania ustaw. I to większość konstytucyjną. A co tam. Znieśmy wybory, bo to presja, że społeczeństwo się obrazi, blokuje trudne reformy.
jaskiniowiec - 6 Lipca 2010, 21:24
| Agi napisał/a |
Może daj im trochę czasu, niekoniecznie 500 dni, trudno zrobić wszystko następnego dnia po wyborach |
Ja oczekuje od rządu, prezydenta, wizji rozwoju państwa. Jeżeli usłyszę: mamy kryzys, zadłużenie spowalnia rozwój Polski trzeba na 5 lat podnieś podatki - jeżeli będę miał pewność że pieniądze z moich podatków są właściwie wydawane zgodzę się na to. Tak samo jeżeli usłyszę że trzeba podnieś podatki na budowę autostrad lub modernizacje armii. I sadzę że wszyscy się na takie postawienie sprawy zgodziliby. Gdyby mieli pewność że ich poświecenie nie będzie zmarnowane. Kiedyś gdy Korea Południowa była jeszcze zacofanym państwem podniesiono podatki na budowę autostrady przecinającej cały kraj. Problemem dla mnie jest wizja państwa w którym rząd za nic nie odpowiada, z wszystkiego się wycofuje. Zakłady państwowe – sprywatyzować, czytałem gdzieś że dywidenda z spółek skarbu państwa rok albo dwa lata temu wyniosła 10 miliardów, a sprzedaż tych wszystkich udziałów da 27 miliardów. I to ma być zysk? To jest zarzynanie kury znoszącej złote jajka. Obywatele wybudują sobie domy, ale nie wybudują autostrad ani zapór, nie stworzą silnej armii. Wolny rynek może prawidłowo funkcjonować tylko w silnym państwie gdzie prawo jest przestrzegane.
Kai - 6 Lipca 2010, 21:24
| nureczka napisał/a | | Wolę spokojniejszy rozwój. | O ile planowe wyłączenia zasilania w ciągu dnia (przerabiałam z hinduskim klientem) można nazwać w ogóle rozwojem.
Anonymous - 6 Lipca 2010, 21:33
Jeśli PO podniesie mi podatki, to mówię wszem i wobec: NIE BĘDĘ GŁOSOWAŁ NA PLATFORMĘ OBYWATELSKĄ. Niezależnie od celów.
Z inne beczki: Prezydent-elekt chce przenieść się do Belwederu.
O ile pomysł pozostania w starym mieszkaniu uważam za idiotyczny, bo a) prestiż głowy państwa ucierpi b)kwestie bezpieczeństwa siądą, to jednak Belweder...Czemu nie? Hałas zawsze da się wyciszyć. Z historycznego punktu widzenia będzie to bardzo dobre - a Kaczyński dostanie mauzoleum. Wyobrażam sobie awanturę, jaka wybuchłaby, gdyby Komorra chciała przenieść krzyż przed Pałacem Prezydenckim.
Chociaż pewnie i tak zamieszka w Pałacu...
nureczka - 6 Lipca 2010, 21:36
Kai,
Agi - 6 Lipca 2010, 21:36
| Piech napisał/a | | Ty policz, jesteś urzędnikiem. Ile ustaw zostało uchwalonych, ile przeszło, a ile zostało zawetowanych? |
A co ma mój status urzędnika do sprawy?
dalambert - 6 Lipca 2010, 21:50
Pan kandydat obiecywał studentom podniesieni zniżki na przejazdy do 50% , no i dziś już powiedział, zniżka BĘDZIE Ale za PÓŁTORA ROKU , a wyście durnie myśleli, że od nowego roku akademickiego
A za półtora roku to zobaczycie jak będzie fajnie, nowe wybory i nowe obietnice.
A na razie to 500 dni spokoju i cicho być
Piech - 6 Lipca 2010, 21:50
| Agi napisał/a | | Piech napisał/a | | Ty policz, jesteś urzędnikiem. Ile ustaw zostało uchwalonych, ile przeszło, a ile zostało zawetowanych? |
A co ma mój status urzędnika do sprawy? |
No, chyba trzymasz rękę na pulsie i wiesz o czym mówisz.
Powiem tak: postawiłaś zarzut, to go uzasadnij.
A więc, ile ustaw przedłożył rząd PO i ile z nich zawetował prezydent Kaczyński?
Agi - 6 Lipca 2010, 22:01
Zawetowane
1. 10.08.2006 - ustawa z dnia 13.07.2006 o zmianie ustawy Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw
2. 16.05.2008 - ustawa z dnia 25 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o radiofonii i telewizji oraz niektórych innych ustaw
3. 03.07.2008 - ustawa z dnia 25.06.2008 zmieniającej ustawę o zmianie ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw, ustawę o prokuraturze oraz ustawę – Prawo o ustroju Sądów powszechnych
4. 24.07.2008 - ustawa z dnia 13.06.2008 o zmianie ustawy o komercjalizacji i prywatyzacji oraz niektórych innych ustaw
5. 24.11.2008 - ustawa z dnia 10.10.2008 o zmianie ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych
6. 27.11.2008 - ustawa z dnia 07.11.2008 o zmianie ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw
7. 27.11.2008 - ustawa z dnia 06.11.2008 o zakładach opieki zdrowotnej
8. 27.11.2008 - ustawa z dnia 06.11.2008 o pracownikach zakładów opieki zdrowotnej
9. 27.11.2008 - ustawa z dnia 06.11.2008 Przepisy wprowadzające ustawy z zakresu ochrony zdrowia
10. 28.11.2008 - ustawa z dnia 17.10.2008 o zmianie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
11. 29.11.2008 - ustawa z dnia 17.10.2008 o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw
12. 29.11.2008 - ustawa z dnia 23.10.2008 o ratyfikacji Konwencji w sprawie kontaktów z dziećmi, sporządzonej w Strasburgu w dniu 15.05.2003
13. 15.12.2008 - ustawa z dnia 07.11.2008 o emeryturach pomostowych
14. 29.12.2008 - ustawa z dnia 05.12.2008 o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury
15. 12.01.2009 - ustawa z dnia 19.12.2008 o funduszach dożywotnich emerytur kapitałowych
16. 09.03.2009 - ustawa z dnia 12.02.2009 o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz o zmianie niektórych innych ustaw
17. 17.07.2009 - ustawa z dnia 25.06.2009 o zmianie ustawy o radiofonii i telewizji
18. 19.09.2009 - ustawa z dnia 28.08.2009 o zmianie ustawy o prokuraturze oraz niektórych innych ustaw
Zwróć uwagę na słowa w tytułach ustaw, które pogrubiłam, to są dziesiątki ustaw na które mają wpływ ustawy zawetowane.
nureczka - 6 Lipca 2010, 22:05
Agi, zaimponowałaś mi. Masz zdrowie.
Kai - 6 Lipca 2010, 22:06
Agi,
dalambert, marudzisz.
Agi - 6 Lipca 2010, 22:07
nureczka, to jest tylko kwestia wpisania odpowiedniego pytania do wyszukiwarki, a później użycie funkcji kopiuj - wklej.
Anonymous - 6 Lipca 2010, 22:08
Szacunek, Agi. Ciekawe, czemu wszystkie weta zastosowano w czasie kadencji Tusku, a nie za rządów Jarosława... Hmm!
Fidel-F2 - 6 Lipca 2010, 22:09
| Nitj'sefni napisał/a | | Fidel, dalambert Ci wytłumaczył: | tylko sprawdzałem
merula - 6 Lipca 2010, 22:12
| Żerań napisał/a | | Ciekawe, czemu wszystkie weta zastosowano w czasie kadencji Tusku, a nie za rządów Jarosława... Hmm! |
bo to był bardzo obiektywny prezydent wszystkich Polaków i wszystkich partii
Agi - 6 Lipca 2010, 22:41
Piechu, tu są zgłoszone projekty ustaw, Sejmu VI kadencji nie będę kopiować, zajrzyj sobie jak chcesz.
A uchwalone są tutaj , 625 aktów prawnych.
|
|
|