To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Silaqui - 19 Grudnia 2015, 07:30

Marcin Podlewski Głębia.
Space opera od FS? To nie miało prawa się udać... a jednak! Dawno nie spędziłam tak przyjemnie czasu podczas czytania: zero stresów związanych z poszukiwaniem miliona kontekstów czy wyłapywaniem kolejnych durnych literówek. Książka przyzwoita, fabuła potrafiła oderwać mnie od komputera (a ostatnio nieczęsto się to zdarza), no i rozbudziła mój apetyt na powtórkę z Reynoldsa :)

konopia - 19 Grudnia 2015, 08:41

ihan napisał/a
widziałyśmy argentyńskie bezdomne psy

na ulicach czy w schroniskach?

ihan - 19 Grudnia 2015, 11:05

Na ulicach. Nie wydaje mi się by tam schroniska funkcjonowały. W życiu tak szczęśliwych, zrównoważonych i dobrze wychowanych psów nie widziałam.
Magnis - 22 Grudnia 2015, 18:47

Neil Gaiman Ocean na końcu drogi
Krótka książka, a jaka fajna. Bohaterowie bardzo fajni, historia ciekawa i wciąga bardzo opowiadana historia. Nie zabrakło nawet trochę grozy. Przyjemna lektura. Ocena 7/10.

Martva - 22 Grudnia 2015, 19:37

Colorado Kid Kinga. Bo niby na motywach nakręcono 5 sezonów Haven. Yhym.
Silaqui - 27 Grudnia 2015, 14:12

Niebiańskie pastwiska: dziwna sprawa: niby początkowo lektura mnie nie porwała, jakoś tak czułam się zawiedziona bo spodziewałam się czegoś z efektem WOW!, a jednak 2/3 powieści przeczytałam dzisiaj w nocy i w sumie z żalem przewróciłam ostatnią stronę...
Martva - 5 Stycznia 2016, 11:53

Gra Geralda. Brrr. Kopnęło.
Silaqui - 5 Stycznia 2016, 18:34

2016 rozpoczęłam dwoma antologiami.
Po pierwsze: Ostatni dzień pary: nie powaliło mnie na kolana, ale kilka pomysłów nawet nawet ciekawych. Dużo opowiadań było jednak nieco zbyt naiwnych, ot czuć było mniej wprawne pióra :)
Po drugie Kroki w Nieznane (rocznik 1970): tutaj już dużo lepiej, chwilami wręcz uroczo. Krótkie, często dosadne, często zabawne, sporadycznie niezrozumiałe (ale to raczej wina mojego młodego wieku niż samych opowiadań), czyli tak jak lubię :)

Luc du Lac - 8 Stycznia 2016, 01:15

J.Abercrombie - Półświatek
Podobnie jak w poprzedniej części - lekkie, szybkie na jeden wieczór, bez specjalnej pracy nad światem czy bohaterami. Taki poziom zaawansowanego młodego czytelnika....już po pierwszym tomie pisałem że nie będę kontynuował przygody na Morzu Drzazg, ale gwiazdor zostawił pod choinką ... a ja potrzebowałem czegoś takiego nieskomplikowanego. ..

Agi - 8 Stycznia 2016, 07:30

Luc du Lac, półświatek w jakimś stopniu występuje w książce ale tytuł brzmi "Pół świata".
Luc du Lac - 8 Stycznia 2016, 11:17

Agi napisał/a
Luc du Lac, półświatek w jakimś stopniu występuje w książce ale tytuł brzmi Pół świata.

oj tam... szczegóły ...
np. przy eboobokach często się łapię na tym że nie mogę skojarzyć tytułu książki jaką czytam :)

nureczka - 8 Stycznia 2016, 11:50

Luc du Lac napisał/a
np. przy eboobokach często się łapię na tym że nie mogę skojarzyć tytułu książki jaką czytam

Też tak mam. Nawet zmieniłam program do czytania na taki, który mi na górnym pasku wyświetla autora i tytuł. Z papierowymi książkami nigdy mi się tak nie zdarza.

bio - 8 Stycznia 2016, 19:57

Większość nieboszczyków nie wie na jakim leży cmentarzu. A inni mu nagrobek obczytują.
Silaqui - 8 Stycznia 2016, 22:39

Luc du Lac napisał/a

np. przy eboobokach często się łapię na tym że nie mogę skojarzyć tytułu książki jaką czytam :)

najgorzej jest przy zbiorach opowiadań...
Wracając do tematu: wygrałam z kolejnym "klasycznym" uprzedzeniem i w dwie nocki wchłonęłam (podskórnie, zewnątrzemocjonalnie...) 451 Farenheita. Piękne to było, ale nie aż tak jak "Kroniki...". Znów zła kolejność w czytaniu klasyków :/
Za to trzy cytaty sobie zapisałam ;)

krisu - 9 Stycznia 2016, 16:17

NF 01/16 wyborna lektura. Jak na 400 numer, postarali się. Inna sprawa, że pewnie wykorzystali półroczny budżet na zakup opowiadań. Greg Egan tani raczej nie jest. Kilka następnych numerów raczej słabszych będzie.
Martva - 9 Stycznia 2016, 20:57

Pokochała Toma Gordona Kinga. To chyba był błąd żeby to czytać od razu po Grze Geralda.
Silaqui - 10 Stycznia 2016, 00:41

"451..." jak obuchem w łeb: http://www.kronikinomady....i-bradbury.html
dalambert - 10 Stycznia 2016, 11:00

Hej - a może dziś wieczorem KiciKoci ?
Agi - 10 Stycznia 2016, 11:03

dalambert, a czyja to książka?
Fidel-F2 - 10 Stycznia 2016, 11:33

dalambert, pomyliłeś okna przeglądarki. Ewentualnie przeglądarkę z komunikatorem.
Magnis - 10 Stycznia 2016, 20:14

George R. R. Martin Wieża Asów
Kolejny zbiór po Dzikiej karcie. Spotykamy starszych jak również nowych bohaterów i same opowieści są ciekawe. Czyta się fajnie.

dziko - 10 Stycznia 2016, 22:02

Alain Finkielraut - Niewdzięczność

Książka o zobowiązaniach wobec przodków i sensie wspólnot narodowych, obecnie nawet aktualniejsza, niż gdy była pisana (1999). Inna rzecz, że czytanie francuskiego intelektualisty, nawet gdy ma coś ciekawego do powiedzenia, to gorzej niż przeprawa przez czyściec :wink:

EDIT: literówka w nazwisku.

bio - 10 Stycznia 2016, 22:23

Skończyłem Player One. Świetna młodzieżówka. Potwierdza mą tezę, że powieści fantastyczne dla młodzieży mają więcej jaja niż poważne i umne rozwijające gatunek. Czytadło do zarywania nocy. Polecam.
Odkryłem nowe źródło ciekawych tekstów, ale nie zdradzę, póki nie przeczytam. Nie beletrystyka. Tym bardziej ciekawe.

Luc du Lac - 10 Stycznia 2016, 23:56

Nie do końca młodzieżówka , raczej młodzieżówka dla starszych :)
bio - 11 Stycznia 2016, 00:12

W przedszkolu dla starszych. W otchłani forumów ktoś napisał, że że skoro się nie interesuję grami - to nie dla mnie. Qwno prawda. A powieść mi się podobała i tyle. Niedługo mają wydać Armadę. Nie sądzę, by Cline był autorem długo przykuwającum uwagę, ale co z tego?
Luc du Lac - 11 Stycznia 2016, 20:16

bio napisał/a
W przedszkolu dla starszych. W otchłani forumów ktoś napisał, że że skoro się nie interesuję grami - to nie dla mnie. Qwno prawda. A powieść mi się podobała i tyle.

To nie do końca tak, powieść jest nasycona odniesieniami do starych gier komputerowych ( tych naprawdę .starych), książek, filmów i rpg-ów i to nadaje jej specjalnego klimatu. A bez tego oceniam ją na przeciętne czytadlo

nureczka - 13 Stycznia 2016, 16:58

Tym razem niezbyt ambitnie, ale co tam, czasem trzeba wyluzować.''Poskromienie królowej''.
Fidel-F2 - 14 Stycznia 2016, 23:11

Jeśli kto zainteresowany antologią Łotrzyki.

http://www.szortal.com/node/9188

Agi - 14 Stycznia 2016, 23:49

Czytałam.
Chal-Chenet - 15 Stycznia 2016, 10:00

Dmitry Glukhovsky - Metro 2033

Jak dla mnie, nieco przereklamowana.

6/10

Partner forum