Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
LadyBlack - 11 Października 2013, 18:35
Obawiam się, że mieszanki są za każdym razem inne, robione starą sprawdzoną metodą nawinie i na-oko Jako stałe składniki występuje tylko papryka, odrobina ziół prowansalskich i pieprz (czasem cytrynowy, czasem ziołowy, a czasem po prostu czarny), bo lubię, reszta jest zmienna.
Do woreczka dorzucam zazwyczaj listek laurowy, pokrojona cebulę i ze 2 ząbki czosnku, wtedy mam jeszcze esencjonalny, naturalnie zagęszczony "rozpacianą" cebula sos.
Anqetrix - 11 Października 2013, 18:59
Dziś był smaczny i prosty kurak po chińsku, z ryżem. Dodałam warzywa nie w tej kolejności, co trzeba, ale wyszło dobre. Uff
Witchma - 12 Października 2013, 20:49
Kruche ciasto ze śliwkami wyjęte z piekarnika, wyrosło trochę poniżej oczekiwań, ale pachnie nieźle.
Manna na torcik stygnie.
merula - 12 Października 2013, 20:57
a ja chyba jednak jutro te bułeczki drożdżowe upiekę. chodzą, za mną, marudzą, pyszczkiem trącają, to może wreszcie dam im się skusić.
Witchma - 12 Października 2013, 22:05
merula, rzuć przepisem
Za mną chodzi ciasto drożdżowe z gruszkami.
Jezebel - 12 Października 2013, 22:23
A ja dziś piekłam kruche ciasteczka lawendowo-cytrynowe ^^
merula - 13 Października 2013, 13:18
ostatnio robię według tego przepisu
Ciasto
50 g drożdży
125 g roztopionego masła
1/2 litra mleka
150 ml cukru pudru
szczypta soli
~1,5 litra mąki (mniej więcej kilogram, można żonglować ilością, w zależności, czy chcemy bardziej, czy mniej gęste ciasto)
Nadzienie
75 g miękkiego masła ( ja lekko podtapiam)
75 ml cukru pudru
2 łyżki cynamonu
1. Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i masłem. Dodać mąkę, cukier, sól, zagnieść ciasto i odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie
2. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj, posmaruj nadzieniem, zwiń jak roladę i pokrój na 20 kawałków. Poukładać na blaszce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, posypać cukrem (ja daję trzcinowy). Piec 5-7 min w temperaturze 250 stopni. Przepis mówi, żeby jeść ciepłe i z mlekiem. Bez tego też się da
Ja czasem zamiast nadzienia cynamonowego daję orzechowe, kokosowe, albo nadzienie z makowca, co mi zostało po świętach (zawsze zostaje ). Robię je tak, że rozpuszczam w garnku masło z cukrem, albo miodem, potem wsypuję wiórki kokosowe, albo zmielone orzechy i chwilę podsmażam. Proporcje zazwyczaj na oko, chodzi o to, żeby masa była dość luźna. I oczywiście zależy jak bardzo słodko lubimy.
Rafał - 13 Października 2013, 13:30
Kasza gryczana z gulaszem i kiszonymi ogórkami - mmm, pycha
Jezebel - 13 Października 2013, 20:19
Robiłam dziś placki ziemniaczano-kalafiorowe z pomidorowym sosem, bo zwykłe ziemniaczane są nudne Pyszne wyszły ^^
Agi - 14 Października 2013, 21:34
Upiekłam 120 muffinów, mam dość.
Jezebel - 14 Października 2013, 21:35
Kogo będziesz tym karmić?
Agi - 14 Października 2013, 21:38
Współpracowników, jutro.
Łatwiej byłoby kupić pączki, ale to takie banalne.
Pako - 14 Października 2013, 21:41
Jestem szczerze przekonany, że współpracownicy docenią. Ja bym docenił. Dobry muffin jest dobry. Zły muffin ciągle jest dobry.
Agi - 14 Października 2013, 21:45
Mnie smakują. Dodałam czarną porzeczkę z nalewki, żurawinę i rodzynki.
Druga wersja jest ze śliwkami.
Zgaga - 14 Października 2013, 22:11
Opieńki się obgotowują,a ja będę się bawić w Kopciuszka: muszę przebrać borówki.
Lynx - 14 Października 2013, 22:37
"Gulasz" z opieniek z ziemniaczkami.
A jutro ostatnia w tym sezonie zupa ze swieżych grzybów ( w roli głównej- opieńki).
Zgaga, a później co? w marynatę?
illianna - 14 Października 2013, 23:05
Węgierska kaszanka z wątróbki!pycha! Pierwszy raz jadłam coś takiego.
Procella - 15 Października 2013, 08:48
Agi napisał/a | czarną porzeczkę z nalewki |
Dlaczego nigdy na to nie wpadłam? Ostatnio też piekę muffiny taśmowo. Lynx napisał/a | zupa ze swieżych grzybów ( w roli głównej- opieńki) |
A mnie zawsze mówili, że opieńki się na zupę nie nadają. Dobre to?
Fidel-F2 - 15 Października 2013, 08:56
Procella napisał/a | A mnie zawsze mówili, że opieńki się na zupę nie nadają. Dobre to? | Nie ma lepszych grzybów na zupę, do marynowania i na sos. Opieńki sa ukoronowaniem wszelkiego stworzenia spożywczego. Borowik może opieńkom buty czyścić.
Procella - 15 Października 2013, 10:41
Znaczy - ja uwielbiam opieńki. Wczoraj miałam na obiad obgotowane i usmażone z cebulką i pieprzem, poezja, porcja taka, że się z talerza wysypywały, zeżarłam wszystkie. Gdyby było więcej, też bym pewnie pochłonęła, zjem ich ile widzę. Ale akurat zawsze była mowa o tym, że duszone owszem, marynowane też, sos ok, ale nie zupa, dlatego byłam zaskoczona. Ten wywar z opieniek za fajny nie jest, śluzowaty taki, więc wydawało mi się to słuszne, że się go pozbywa.
konopia - 15 Października 2013, 18:56
Pieczone żeberka z piekarnika (z worka) + pieczone ziemniaki + potrzeba mi pomysłu na sałatkę...
do tej pory serwowany był do tego coleslaw (ostra odmiana) lub sałatka z pory (majonez, jabłka, marchew ... prawie jak coleslaw)
tyle, że C którzy mają wpaść na obiad znają już to na pomięć, ziober u mnie jeszcze nie jedli, tylko z czym je połączyć?
Pomożecie? Co raczej ostrzejszego niż delikatnego, ale bez szaleństwo bo dzieci też będą jadły.
Fidel-F2 - 15 Października 2013, 19:08
konopia napisał/a | sałatka z pory | z czego?
Jezebel - 15 Października 2013, 19:15
Ja właśnie zrobiłam arcypyszną sałatkę z kolejno: rukolą, grillowaną z miodowo-czosnkowej glazurze gruszką, lazurem, orzechami włoskimi, odrobiną oliwy, jabłkowym octem balsamicznym, szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Niebo w gębie ^^
Ale skoro bez szaleństw, fajną propozycją na prostą surówkę jest klasyczna drobno starta marchew z jabłkiem, rodzynkami i sokiem z cytryny, z odrobiną świeżego i również startego imbiru dla urozmaicenia
charande - 15 Października 2013, 19:30
U mnie w domu najczęstsze warianty surówkowe to:
- starta marchew + starte słodkie jabłko + ogórki konserwowe krojone w kosteczkę + ew. kukurydza z puszki + czosnek granulowany, ocet jabłkowy, sól, pieprz i olej
- starta marchew + starte słodkie jabłko + drobno poszatkowana kapusta (biała lub pekińska, jak pekińska to koniecznie wariant z kukurydzą) + ogórki konserwowe krojone w kosteczkę + reszta j.w.
- pomidory + pokrojona czerwona papryka + pokrojone ogórki konserwowe i/lub zielone oliwki + kukurydza i/lub groszek z puszki + czosnek granulowany, ocet jabłkowy, olej, pieprz i zioła prowansalskie lub bazylia.
Ta sałatka z pomidorów jest bardzo smaczna również w swoim najprostszym wariancie: pomidory, kukurydza z puszki, zielone oliwki i dodatki.
Czosnek oczywiście może być i świeży , tylko mnie się nigdy nie chce go siekać.
Martva - 15 Października 2013, 19:41
Ha, marchewka z jabłkiem łaziła za mną dzisiaj rano
Fidel-F2 - 15 Października 2013, 19:43
dzięki Martva, zwizualizowałem sobie
Jezebel - 15 Października 2013, 19:45
Martva napisał/a | Ha, marchewka z jabłkiem łaziła za mną dzisiaj rano |
Jeśli nie próbowałaś z imbirem, to raz jeszcze polecam, świetne połączenie smaków
charande - 15 Października 2013, 20:02
Muszę kiedyś wypróbować Samej marchewki z jabłkiem nie lubię za bardzo, ale z imbirem może już być ciekawa.
A to:
to może być regionalizm - moja mama mówi o tym smacznym warzywie "ta pora, tej pory" mimo tytułu profesorskiego
Procella - 15 Października 2013, 20:59
Surówka z marchewki jest też pyszna z chrzanem.
A może pomidor + roszponka + sos z gęstego jogurtu, czosnku, soli, pieprzu i zieleniny? Może być bez roszponki. Albo cebulka zamiast czosnku.
konopia - 15 Października 2013, 21:06
Dzięki!
Cytat | - starta marchew + starte słodkie jabłko + ogórki konserwowe krojone w kosteczkę + ew. kukurydza z puszki + czosnek granulowany, ocet jabłkowy, sól, pieprz i olej |
Podoba mi się ten pomysł!
Starte na grubszych oczkach tarki?
Jakie proporcje,ile tych ogórków ma być, ile kukurydzy? Wszystkiego po tyle samo czy czegoś ma być więcej? Olej jakiś specjalny, czy zwykły z oliwek?
|
|
|