Mistrzowie i Małgorzaty - Tomasz Bochiński
dalambert - 16 Października 2007, 15:55
Kruk Siwy napisał/a | popijawa w knajpie Pod Trupkiem a nie festiwal pieśni funeralnej... hihihi. To co znaleźliście wystarczy. |
A swoką drogą Drogi miszczuniu "festyfal Pieśni Funeralnej y piosenki nagrobnej z małym konkursem epitafijnym" w tle odbywający się w okolicach dnia wiadomego w Paradoxie to by było to
Kruk Siwy - 16 Października 2007, 16:16
Uch, daj spokój bo nas pisiaki albo inne berety posadzą do tjurmy. Wszak to obraza by była łuczuć. A może nawet uczuć.
Grabarskie pieśni nieco frywolne są...
dalambert - 16 Października 2007, 16:25
Zawszeć mozna to np. 9 XI dokładając jeszcze konkursik okrzyków patriotycznych : " hurrrrraa' na bochybel, niech nam zdycha zdrowo i nie honorowo " itp, hop dziś, dziś,,,
Agi - 16 Października 2007, 17:37
Jestem za 9.XI to fajna data. Czy mam już dzwonić do Paradoxu i rezerwować?
dalambert - 17 Października 2007, 08:16
Z rezerwacją Agi to może przesada, ale jakby się dobrze umówić to i może sam Kopodoł zaśpiewa.. ho, ho, ho
merula - 17 Października 2007, 08:25
Ale mała, luźna rezerwacyjka nie powinna zaszkodzić
Bo wtedy zawsze łatwiej o choćby kawałek miejsca.
Czy już szykować repertuar?
Kruk Siwy - 17 Października 2007, 09:12
Coście pili?
Hm?
Dajcie i mnie.
dalambert - 17 Października 2007, 09:23
Hm, hm z rana to jeno mądrości z radia płynące /cholera wybory idą i trzeszczą/ mogły nas ogłupić, a repertuar zawsze sie przyda,,,,
Navajero - 18 Października 2007, 07:04
Robak dla Kruka...
No i tu są już trochę mniej mili, ale nie wyszliśmy tak źle
Kruk Siwy - 18 Października 2007, 09:36
Widzę, że tropisz opinie...
A z nimi jest tak że jednemu podoba się fasolowa a innemu Maryśki wdzięki. Według mnie autor tych uwag - bo recencją nazwać tego jednak nie mogę - nieco za bardzo przywalił Madzik, choć rzeczywiście napisała już lepsze teksty od Air itd.
Poza tym podzielam jego odczucia. To dobry, równy zbiór. A czy Rafał rzeczywićie "bryluje ponad nami" to już kwestia tzw gustibusa.
Jak znam życie to w którejś następnej opinii tekst pisarki Kozak będzie uznany za debeściak.
RD - 18 Października 2007, 10:09
Jestem na sto procent przekonany, że już niebawem pojawi się opinia, że poniżej poziomu mojego tekstu znajduje się już tylko złoże ropy naftowej . Tak to jest w światku recenzji.
Kruk Siwy - 18 Października 2007, 10:29
Ano. Ale umówmy się RD, że recenzjami większości takich uwag na "łamach" internetowych publikatorów nazwać nie sposób. Recenzja winna spełniać pewne warunki. Zestaw uwag pomieszanych ze spojlerami można nazwać ewentualnie, przy dobrej woli "recką".
A trzeba powiedzieć, że w kwestii "brylowania" to mnie letki śmiech łapie. Znaczy sformułowania bo akurat - pomiziajmy się trochę - tekst przez niego uznany za najlepszy dobrze reprezentuje antololgię.
dalambert - 18 Października 2007, 10:29
moja biblioteka osiedlowa już zakupiła AD XII, ale pańcie mają trudności z wciugnieńcim w computry, ale mam nadzieję iż jutro im porwę i przestudiuję Was drodzy tfurcy w ramach ciszy wyborczej , to i się przy poniedziłku wypyszczę - Narazie wyrazy radości, ze się ukazalo i jest!
RD - 18 Października 2007, 10:38
Kruk Siwy napisał/a | Ano. Ale umówmy się RD, że recenzjami większości takich uwag na łamach internetowych publikatorów nazwać nie sposób. Recenzja winna spełniać pewne warunki. Zestaw uwag pomieszanych ze spojlerami można nazwać ewentualnie, przy dobrej woli recką. |
W ogóle obserwuję niepokojące zjawisko streszczania książek zamiast ich recenzowania, nie tylko zresztą w necie. Tutaj - pomijając wszysto inne, a szczególnie wtręty spojlerowe - autor przynajmniej odniósł się do przedstawionego materiału w sposób osobisty. Niektórzy tworzą wypreparowane, wydumane analizy, siląc się za wszelką cenę na obiektywizm.
Cytat | A trzeba powiedzieć, że w kwestii brylowania to mnie letki śmiech łapie. Znaczy sformułowania bo akurat - pomiziajmy się trochę - tekst przez niego uznany za najlepszy dobrze reprezentuje antololgię. |
Może właśnie dlatego tak przypadł mu do gustu. W przypadku antologii tematycznych IMHO kolejność prezentowanych tekstów jest dość istotna. Mój jest trzeci. Może odczucia byłyby trochę inne, gyby był - na przykład - szósty? Trudno rozstrzygnąć.
Kruk Siwy - 18 Października 2007, 10:46
Nie napadam tu autora "recenzji", bo rzeczywiście czytywałem znacznie gorsze teksty o książkach.
Jednak poczytałoby się prawdziwą recenzję, oj poczytało...
Żeby nie wyjść na narzekacza - powiem - dobrze że mówią i to po nazwiskach!
Czarny - 18 Października 2007, 10:57
dalambert napisał/a | moja biblioteka osiedlowa już zakupiła AD XII, |
dalambert musisz jeszcze poczekać na A.D. XIII, bo w "dwunastce" tych autorów nie znajdziesz
dalambert - 18 Października 2007, 11:16
At' chalera na I zaoszczędziłem, a tu turbacji tyle, ale i tak przeczytam
dalambert - 18 Października 2007, 11:29
Uwaga z innej beczki; NKWD i CIA donoszą, ze dziś Kruk Siwy do złapania będzie w Paradoxie,
Chwytaj , łapaj i ciung tam, tam, tam
Kruk Siwy - 18 Października 2007, 11:44
Donosiciel, TW jaczejki forum SFFH zwanej. Dalambert jeden.
dalambert - 18 Października 2007, 13:13
Kruk Siwy napisał/a | Donosiciel, TW jaczejki forum SFFH zwanej. Dalambert jeden. |
W starym piecu diabeł pali hi, hi hi...
Navajero - 18 Października 2007, 13:34
Kruk Siwy napisał/a | Widzę, że tropisz opinie... |
Akurat w przypadku tego zbioru - niespecjalnie. Dabliu to zlinkował na forum CF więc podałem dalej
Kruk Siwy - 18 Października 2007, 13:37
Ależ to było pozytywne stwierdzenie. Bo ja leniwy jestem, a w końcu na tym forum mamy sporo ludzi publkowanych w AD XIII. Opinie ludu trzeba znać...
Navajero - 18 Października 2007, 13:39
Wypadałoby
gorim1 - 18 Października 2007, 14:17
Ta jak to dobrze zostało nazwane recka traktuje sprawę po łebkach nie zagłębia się w opowiadania ale też jest z punktu widzenia formalnego prawie dobrze zrobiona (prawie daje dużą różnicę)
Kruk Siwy - 18 Października 2007, 14:27
Dyskutowałbym gorim1, recenzja powinna uchwycić książkę jako całość jakoś ją zdefiniować... zresztą przeczytaj sobie definicję recenzji.
Oczywiście w wypadku opowiadań łatwe to nie jest. Ale przypomnij sobie recenzję z Czasu Fantastyki na temat Niech Żyje Polska Hurra!
Nazwijmy te enucjacjie na Poltergeiście - dla świętego spokoju- rozbudowaną notką informacyjną.
A poczytałem dyskusję pod "recką" rozbrajające jest jak autor tłumaczy że wszystkiego nie wie, nie czyta ( w domyśle tej przerażającej ilości pism i antologii jakie występują w Polsce) ale i tak się wypowie o tym co mu w duszy gra...
Dobrze że nie jest chirurgiem. Nie znałby się nie operowałby wyrostka, ale trepanację czaszki zrobi bo w końcu dlaczego nie.
elam - 18 Października 2007, 17:04
oj, Kruku, ty cos ostatnio masz czarny humor....
Kruk Siwy - 19 Października 2007, 09:19
A jaki mam mieć? Dwa lata w ciąży z Monckiem. Też byś miała.
dalambert - 19 Października 2007, 09:47
Płodź. i ciążuj, uj , uj ,uj
Kruk Siwy - 19 Października 2007, 09:48
Qurde, wątku mi nie zaśmiecać!
Agi - 19 Października 2007, 09:53
Kruku Siwy, nie traktuj okrutnie postaci, bo jeszcze się zbiesi i nie będzie postępować zgodnie z życzeniem ałtora hihi
|
|
|