To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje

mawete - 10 Kwietnia 2010, 12:35

O ile dobrze pamiętam i liczę wybory prezydenckie muszą odbyć się max za 74 dni. Do tej pory Komorowski pełni funkcję.
W wojsku także są przewidziane procedury.
Posłów zastępują kolejni na liście.
Kłopot jest w Pałacu Prezydenckim tam stosunkowo dużo ważnych osób zginęło, nie wiem czy jest to jakoś uregulowane.
Tyle pod względem bezpieczeństwa narodowego.
Nie chcę wydawać wyroków, ale przypomnij mi feralny ile razy te samoloty lądowały awaryjnie albo nie mogły wystartować (sam wiem o co najmniej kilku takich przypadkach) i dlaczego zrezygnował były dowódca pułku specjalnego?

Memento - 10 Kwietnia 2010, 12:41

Fidel chyba ma rację z tą pompą. Tak już mamy jako naród. Na ironię zakrawa też fakt, że 'dowództwo' PiSu się rozbiło akurat gdy zaczynałem mieć o nich ciut lepsze zdanie niż dotychczas. Jakkolwiek polityka wisi mi ciężkim kalafiorem, tak ta katastrofa 'ruszyła' mnie. Widziałem tych ludzi w telewizorni od lat, wydawali się wieczni, niezniszczalni, nieusuwalni. Czy mi się to podobało czy nie; niemniej dawali poczucie jako takiej stabilizacji i bezpieczeństwa, em aj rajt? Aż tu nagle zonk.
Romek P. - 10 Kwietnia 2010, 12:52

Przecież to jasne, że świat będzie się toczyć dalej. Ale dla polskiego społeczeństwa tam zginęło sporo ludzi będących autorytetami. Nie tylko w polityce. I to mam na myśli. Potrwa, zanim pojawią się nowe, tu nie wystarczy nominacja.

Nie chodzi o pompę. Jednak niektórych ludzi nie zastępuje się sztuka za sztukę. I tyle na razie, więcej może kiedyś.

Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2010, 12:55

Romek P. napisał/a
Jednak niektórych ludzi nie zastępuje się sztuka za sztukę.
W aspekcie ludzkim nikogo nie można zastąpić, w aspekcie polityczno-społecznym nie widzę tam nikgo nie do zastąpienia.
gorim1 - 10 Kwietnia 2010, 14:58

Co do procedury w pałacu prezydenckim.
Po śmierci lub odejściu na odpowiednie stanowiska przenoszeni są sekretarze danej dziedziny.
W razie ich braku podsekretarze, w tym wypadku nie wiem czy wszystkie stanowiska ministerialne przy prezydencie zostaną obsadzone po prostu brakuje osób.
Co do wyborów prezydenckich w ciągu maksymalnie 74 dni od dzisiaj muszą zostać przeprowadzone wcześniejsze wybory prezydenckie do tego czasu Marszałek sejmu sprawuje w Polsce funkcje głowy państwa.
Z wojskiem problemu nie ma łańcuch dowodzenia jest jasny.
Co do Rzecznika praw Obywatelskich, Prezesa NBP Marszałek Komorowski i Sejm (zgodnie z konstytucją) muszą nominować kolejne osoby na te stanowisko w ciągu 7 dniu od wakatu na stanowisku

joe_cool - 10 Kwietnia 2010, 15:35

My tu mówimy o politykach, a co z innymi? Z działaczami różnych związków i stowarzyszeń, czy to Rodzin Katyńskich, czy innych. Nawet nie wspominam o osobach takich jak Kaczorowski, Walentynowicz. Myślę, że wszyscy oni nie są do zastąpienia - na pewno nie w aspekcie społecznym.

I trochę drażni mnie to, że media wyświetlają listę ofiar, nie uwzględniając w niej pilotów i załogi... Może tak trzeba, może są takie procedury, ale jakoś tak, hm, dziwnie to wygląda.

hardgirl123 - 10 Kwietnia 2010, 16:01

wkurzają mnie niestosowne komentarze pojawiające się na różnych forach, portalach oraz w opisach na gg u usób które darzyłam szacunkiem, piszę darzyłam bo dizś to nieco ulegoło zmianie.
dalambert - 10 Kwietnia 2010, 16:09

hardgirl123, człowiek ułomny jest a różne fora to różni ludzie i dużo ich , to i chamy lun głupki tez się znajda.
Cóż spuścić zasłonę miłosierdzia i uwagi nie zwracać.

gorim1 - 10 Kwietnia 2010, 16:41

joe_cool, Imiona i Nazwiska załogi i członków BORu poległych na służbie podlegają klauzuli tajności. Bez odpowiednich procedur prawnych które nie zostały dzisiaj wdrożone nie mogą być ujawnione. Zapewne te procedury zostaną wdrożone po weekendzie.
dalambert - 10 Kwietnia 2010, 16:42

gorim1, Już są na różnych tv stacjach
joe_cool - 10 Kwietnia 2010, 16:46

gorim1, OK, rozumiem. Jak wspomniał dalambert, nazwiska już zostały opublikowane. Co mnie drażniło, to nie tyle brak nazwisk, ile fakt, że media o tych ofiarach wspominały mimochodem, na marginesie, jakby ich tragedia była mniejsza czy mniej ważna.
mBiko - 10 Kwietnia 2010, 17:33

Tak, joe_cool, mnie też to irytuje. Szczególnie, jeżeli weźmie się pod uwagę, że ludzie ci zginęli podczas wykonywania obowiązków służbowych, pewnie nikt nie pytał ich czy chcą lecieć, po prostu dziś wypadła ich służba. Niestety ostatnia.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2010, 22:46

joe_cool napisał/a
Co mnie drażniło, to nie tyle brak nazwisk, ile fakt, że media o tych ofiarach wspominały mimochodem, na marginesie, jakby ich tragedia była mniejsza czy mniej ważna.
też to zauważyłem i mnie zirytowało, bo jak ktoś nie jest posłem to niech sobie umiera, mamy to gdzieś
shenra - 10 Kwietnia 2010, 22:49

Dokładnie, zwłaszcza, że jak już wspominali, to jakby niechcący.
ketyow - 10 Kwietnia 2010, 22:51

Irytuje mnie też to - "nie jesteś smutny choć przez chwilę, to znaczy, że jesteś złym człowiekiem, płoń w piekle". Obejrzałem dziś komedię, choć miałem sam pewne wątpliwości w sobie, czy może raczej nie powinienem i czy mnie ona w ogóle rozbawi. Według niektórych powinienem za takie znieważenie zmarłych zawisnąć. Sam traciłem bliskich mi naprawdę ludzi, którzy znaczyli więcej dla mnie niż prezydent i było mi źle, ale mimo tego, nie płakałem na pokaz idąc do sklepu, po to by ktoś zaraz nie pomyślał, że może nic sobie z tego nie robię.
Godzilla - 10 Kwietnia 2010, 22:52

Jedyne wyjaśnienie jakie mi przychodzi do głowy, to że piloci i inni członkowie tej rządowej jednostki być może z zasady nie są ujawniani z nazwiska, i dlatego trzeba było poczekać na oficjalne potwierdzenie ich śmierci.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2010, 22:56

Godzilla, ale tu nie chodzi o nazwiska, na początku była mowa tylko o liczbach i liczyło się tylko ilu było na liście pasażerów a o załodze się nawet nie zająknęli przynajmniej tak do południa
ketyow - 10 Kwietnia 2010, 23:01

I to też nie wkurza. Zginęło 88 osób plus załoga. Jakby ta załoga to jakiś bagaż był...
Godzilla - 10 Kwietnia 2010, 23:10

Racja. Fakt, że mnie właśnie interesowały nazwiska załogi, z oczywistej przyczyny.

Ale może nie było nawet danych, ilu ich było.

ketyow, staram się właśnie takiego podejścia unikać. Życie to życie i toczy się dalej. Jeśli ktoś nie stracił bliskich, może być przez pewien czas przygnębiony (albo zaniepokojony, bo to sprawy wagi krajowej), ale trudno aby był w żałobie. Po prostu niech tym smutniejszym nie lezie w oczy z hałaśliwą zabawą, bo komuś akurat może być ciężko. Chyba tak.

Dawno temu zmarł mój wujek, bardzo nagle. Ot tak, w kolejce w sklepie, na rękach mojego taty. Rodzice wrócili do domu z zakupów bez niego, cali zesztywnieli, nieobecni. A ja, cóż... nie rozpłakałam się, tylko z poczuciem jakbym się znalazła na obcej planecie, zaczęłam robić obiad.

Ziemniak - 11 Kwietnia 2010, 08:12

http://www.rmf24.pl/rapor...nych,nId,271928
illianna - 11 Kwietnia 2010, 10:48

dalambert napisał/a
illianna napisał/a:
marszałka sejmu

Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski żyje i zgodnie z Konstytucją obejmuje funkcję głowy Państw -
Ten Komorowski Stanisław to chyba vice minister Obrony Narodowej.

oczywiście masz rację, pewnie mi się wicemarszałkowie sejmu i senatu tak jakoś przedstawili jako marszałek :|

nureczka - 11 Kwietnia 2010, 14:33

Wkurza mnie jakiś rozpuszczony bachor, wrzeszczący pod moim oknem od godziny.
hardgirl123 - 11 Kwietnia 2010, 14:48

wkurza mnie głupota pewnego idioty, ktory ze mną studiował
Ozzborn - 11 Kwietnia 2010, 14:57

nureczka napisał/a
Wkurza mnie jakiś rozpuszczony bachor, wrzeszczący pod moim oknem od godziny.

A może to Licho obiadku się domaga, może lepiej sprawdź? ;P: :mrgreen:

nureczka - 11 Kwietnia 2010, 15:17

Ozzborn, nie. To jakiś hiszpański smarkacz. Nawet nie mogę go objechać, bo w języku Sewantesa umiem powiedzieć "por fawor" (Od kota ze "Szreka" się nauczyłam).
A ja próbuję tłumaczyć tekst (literacki), chociaż wszystkie słowniki zostały w domu. A te dostępne w sieci (w przypadku jęz. rosyjskiego), są o kant d*** potłuc.

shenra - 11 Kwietnia 2010, 15:32

nureczka, szkoda, że nie włoskie to bym Ci powiedziała, jak go zamknąć.
nimfa bagienna - 11 Kwietnia 2010, 15:44

Myślę, że "Silencio, bastardo degenerado!" będzie w sam raz.
;) :mrgreen:

shenra - 11 Kwietnia 2010, 15:45

Myślałam o czymś innym, ale w podobnych tonach.
aniol - 11 Kwietnia 2010, 15:49

aktualne buractwo naszych k***a "elit"
wlasnie ogladam relacje z Okecia i szlag mnie trafia jak co trzeci parlamentarzysta trzaska sobie "sitasne" pamiatkowe foteczki trumny
elity psia ich mać!

shenra - 11 Kwietnia 2010, 15:54

Tja, jakby mało im media dostarczały...

Partner forum