Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Magnis - 12 Września 2015, 11:32
Chris Carter Krucyfiks
Początek całkiem dobry, ale czym dalej tym gorzej. Żadnego zaskoczenia i do tego nie wyróżnia się niczym szczególnym choć zakończenie może trochę zaskoczyć. Średnie czytadło mające potencjał, ale nie został w pełni wykorzystany.
Luc du Lac - 13 Września 2015, 00:01
Fidel-F2 - 13 Września 2015, 11:39
Zupełnie nie fantastyka
http://szortal.com/node/8304
Memphis - 13 Września 2015, 18:12
Stephen King - Joyland
Budowanie jako takiego napięcia przez 300 stron, a potem ekspresowe rozwiązanie na 30. Słaby koniec, jakby napisany od niechcenia.
Chal-Chenet - 15 Września 2015, 09:23
Paweł Majka - Niebiańskie Pastwiska
Klasa!
m_m - 16 Września 2015, 17:55
Uff, skończyłem Amber. Miesiąc wyjęty z życiorysu, nie powiem że mnie ta lektura bardzo zmęczyła, czytało się nawet przyjemnie, zwłaszcza Kroniki Corwina, natomiast środkowe tomy Kronik Merlina leciutko mnie nudziły. Nie żałuję jednak poświęconego czasu, w końcu zapoznałem się z tą klasyczną pozycją.
Zacząłem Niebiańskie Pastwiska Majki, jest nieźle.
Luc du Lac - 18 Września 2015, 09:37
m_m napisał/a | Uff, skończyłem Amber. Miesiąc wyjęty z życiorysu, nie powiem że mnie ta lektura bardzo zmęczyła, czytało się nawet przyjemnie, zwłaszcza Kroniki Corwina, natomiast środkowe tomy Kronik Merlina leciutko mnie nudziły. Nie żałuję jednak poświęconego czasu, w końcu zapoznałem się z tą klasyczną pozycją.
|
eh, bluźnisz
poza tym,
Jacek Komuda - Banita
jakże lekkie pióro ma autor... czyta się wybornie. Nie jest to literatura wysokich lotów, lecz lekkie i przyjemne swawolenie, mistrzowsko cięte.
Lektura na jeden dłuższy wieczór, i zasadniczo "0" fantastyki/fantasy, acz fantazyji Jackowi nie brakuje - powieść spod znaku kontusza i szabli.
Przypisy to coś więcej jak wisienka na torcie, znawca czasów, obyczajów, i tematu.
ps. tak mi się skojarzyło... książka Little Big Horn Swobody, w której to wysunął arcyciekawą tezę o psychozie maniakalno-depresyjnej wśród czerwonoskórych
Fidel-F2 - 18 Września 2015, 09:46
Luc du Lac napisał/a | syndromie maniakalno-depresyjnym | takie pojęcie nie istnieje
Luc du Lac - 18 Września 2015, 09:58
pszpeszam, - psychoza, choroba czy tez stan
już się poprawiam
m_m - 18 Września 2015, 10:24
Luc du Lac napisał/a |
eh, bluźnisz |
Przecież nie wyraziłem jakiejkolwiek negatywnej opinii, jedynie subiektywnie stwierdziłem że się leciutko nudziłem miejscami
Luc du Lac - 18 Września 2015, 10:34
m_m napisał/a | Luc du Lac napisał/a |
eh, bluźnisz |
Przecież nie wyraziłem jakiejkolwiek negatywnej opinii, jedynie subiektywnie stwierdziłem że się leciutko nudziłem miejscami |
nam takich coby cię do krzyża przybili
Adon - 18 Września 2015, 12:49
Uderz w stol... Gdzie gwozdzie i mlotek?
Fidel-F2 - 18 Września 2015, 13:01
Adon, jak dawno czytałeś?
Adon - 18 Września 2015, 14:51
Hmmm... 2001? 2002? hmmm
Fidel-F2 - 18 Września 2015, 15:01
yep
Fidel-F2 - 19 Września 2015, 14:38
Jaśnie pan / Jaume Cabré Trudno orzec co to za gatunek, najprościej powiedziałbym, że kryminał dygresyjny, gdzie fabuła kryminalna o tylko pretekst bo tak naprawdę samo śledztwo, kto zabił i dlaczego nie interesuje ani autora, ani czytelnika ani bohaterów powieści. Fabuła jest tylko po to by dać możliwość przedstawienia ludzi i ludzkości jak ją widzi autor. Całość napisana rewelacyjnie w czym dużą zasługę z pewnością ma również tłumacząca na polski książki Cabre, Anna Sawicka. Piękny język, przemyślana konstrukcja, pytania które stawia, rozważania do których nas skłania. Przepyszna lektura. I na koniec, coś co nie było raczej bezpośrednim zamiarem autora ale zahaczyło o mój konik. Pozwoliło mi nazwać pewne przemyślenia, które gdzieś mi się wcześniej kołatały, tylko nie nabierały formy. Religia to nic nadto jak nadużywanie kwantyfikatorów i wielkich liter.
Fidel-F2 - 20 Września 2015, 16:51
Czas Fantastyki Numer 3-4/2014 Numer poświęcony Lemowi, całkiem sympatycznie. Może trochę męczy przeintelektualizowany esej Bartosza Działoszyńskiego porównujący Kongres futurologiczny z filmową adaptacją. I teksty Parowskiego można by sobie darować. Szczególnie rozmowa z Jerzym Jarzębskim obnaża mikrość wspomnianego.
m_m - 20 Września 2015, 23:31
Mikrość którego wspomnianego?
Fidel-F2 - 21 Września 2015, 07:09
Parowskiego. To człowiek z zapałem ale bez szczególnych talentów.
m_m - 21 Września 2015, 10:53
Nie można przecenić wkładu Parowskiego w popularyzację szeroko rozumianej fantastyki, wypromował przecież Huberatha, Sapkowskiego i kilku innych autorów.
Swego czasu głośny jednak był jego konflikt z fandomem, który moim zdaniem miał rację, ponieważ Parowski promował swoich a odrzucał pisarzy przez siebie nie lubianych bądź niezrozumianych.
MP jest postacią kontrowersyjną, jeśli jednak nazwać go ,,mikrym'' to jak określić jego następców na stanowisku naczelnego NF?
Fidel-F2 - 21 Września 2015, 13:46
przecież napisałem, że ma zapał
cranberry - 21 Września 2015, 15:21
Leszek K. Talko - Staś i Nel. Zaginiony klejnot Indii - 3/10
Rozczarowanie - więcej TUTAJ
ihan - 22 Września 2015, 21:36
Wydrążony człowiek, Dan Simmons. Nie lubię używać takich słów, ale jest to straszna, straszna kupa. No dobrze, po jakichś 15-20 stronach byłam może nie zachwycona, ale ukontentowana. Niestety, im dalej, tym bardziej książka ta stawała się żywym przykładem tworu, w którym tylko "dziada z babą" brakuje. Przy czym tutaj chyba nawet tego nie brakowało. Strasznie straszne. I jeszcze złości, że autor zawalił taki fajny potencjał. Mamy telepatę - matematyka, świetnie, można by przełknąć nawet jakieś teorię z matematyki chaosu i czoło fali stojącej. Ale jest tam też: .
Jest to w kupie bardzo, bardzo złe. I teraz mocno się zastanawiam czy sobie kupić śliczne, nowe Magowe wydanie Hyperiona.
edit: literówka w ilości stron
Lowenna - 22 Września 2015, 22:09
ihan, tak. Hyperion zasługuje na poznanie
Fidel-F2 - 22 Września 2015, 22:10
Hyperiona można przeczytać, żaden to cud, autor czasem głupotę potrafi strzelić jak złoto, ale zasadniczo to przyzwoita, miejscami nawet z plusem, powieść jest.
ihan - 22 Września 2015, 22:11
Kusicie. I wydanie Maga kusi. Hmmm.
Lowenna - 22 Września 2015, 22:14
Na nieprzeczytane.pl jest za 31,91. Tyle co 3 kawy
ihan - 22 Września 2015, 22:16
W Empiku są 3 za 2 (i w tej ofercie są też Magi), no ale tam nie kupię.
Martva - 23 Września 2015, 10:52
'Trawa' Sheri S. Tepper. Jedna z tych książek, o których ktoś gdzieś napisał że bardzo dobre, zaufałam i sięgnęłam w ciemno. I rzeczywiście, bardzo soczysta powieść, świetnie się czyta. Nie wiem czy wyjaśnienie naukowego wątku ma jakikolwiek sens, ale pal sześć.
Chal-Chenet - 25 Września 2015, 09:14
Robert J. Szmidt - Otchłań
Nieźle, zwłaszcza jak na Uniwersum Metro 2033, aczkolwiek wydaje mi się, że "Apokalipsa wg Pana Jana" była lepsza.
|
|
|