To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

dziko - 19 Sierpnia 2015, 23:22

Brandon Sanderson - The Way of Kings

Ha! Pierwsze czterysta stron, to powiem szczerze, trochę tak jakoś mieszane uczucia miałem, nie żeby kiepskie, ale tak znowu mocno nie wciągało. Potem jednak... pięknie się rozkręciło, co tu dużo gadać, zachwyty nad tą książką są zasłużone. Sanderson może nie jest jakimś mistrzem języka czy psychologii, ale chyba jest mistrzem fabuły, dbającym o to, by wszystkie wątki świetnie spiąć w całość (co pokazał już np. w Mistborn). Generalnie, The Way of Kings to nowa jakość w fantasy, coś jak urealistycznione high fantasy (czyli mamy w warstwie opisowej realizm rodem z low fantasy, ale w warstwie fabularnej epickość rodem z high fantasy) - to bardzo fajne jest :D

Luc du Lac - 20 Sierpnia 2015, 09:09

bez jaj
Chal-Chenet - 21 Sierpnia 2015, 11:38

dziko napisał/a
Brandon Sanderson - The Way of Kings

Ha! Pierwsze czterysta stron, to powiem szczerze, trochę tak jakoś mieszane uczucia miałem, nie żeby kiepskie, ale tak znowu mocno nie wciągało. Potem jednak... pięknie się rozkręciło, co tu dużo gadać, zachwyty nad tą książką są zasłużone. Sanderson może nie jest jakimś mistrzem języka czy psychologii, ale chyba jest mistrzem fabuły, dbającym o to, by wszystkie wątki świetnie spiąć w całość (co pokazał już np. w Mistborn). Generalnie, The Way of Kings to nowa jakość w fantasy, coś jak urealistycznione high fantasy (czyli mamy w warstwie opisowej realizm rodem z low fantasy, ale w warstwie fabularnej epickość rodem z high fantasy) - to bardzo fajne jest

Bardzo zachęcająca opinia. Zresztą gdzie nie spojrzeć, same peany na temat tej powieści. Muszę chyba przesunąć ją wyżej w kolejce...

Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2015, 12:09

Chal-Chenet napisał/a
same peany na temat tej powieści.
nie chwal dnia, Malazańską też chwalili
Luc du Lac - 24 Sierpnia 2015, 09:35

Ernest Cline - Player One
Gracze, VR, misje..książek w świecie gry było już kilka, poczynając od Parku Marzeń. Player One różni się tym że choć jest osadzony w niedalekiej przyszłości, to autor hurtowo czerpie motywy/klasykę gry.komp/fantastyki/film/rpg z lat '80 (czasami dalej - WoW).
Sama konstrukcja knigi prosta- Wielka Gra, Wilka Wygrana, Wielki Konstruktor, Misje,Gracze, NPC itd itp - niby nic ciekawego, ale Wielki Konstruktor Wielkiej Gry żyje w klimatach i łopatami czerpał z lat '80. Jeżeli grałeś w Hobbita, Zorka, Pac-Mana itd, pamiętasz komendy: go to N; look at cave; get the sword, oglądałeś Zaklętą w Sokoła, grałeś w AD&D RPG(prawdziwe) itd, to ta książka nabierze nowego wymiaru :) .

Choć książka nawiązuje do '80, to w Polsce realnie te klimaty dotarły na przełomie 80'90 - dla mnie ta książka była jak wehikuł czasu :) jakbym się cofnął te 20parę lat ...

dla tych co pamiętają te czasy (czyli grali na Zx, atarynkach i 64, oglądali na VHS i kserowali podręczniki RPG i konwentowali) gorąco polecam - będzie fun. Reszta.... nie wiem, ogólnie bez tego backgroundu, to książką wydaje mi się średnia.

:D
łezka się zakręciła

Fidel-F2 - 25 Sierpnia 2015, 20:50

Czerwone koszule - John Scalzi Krótka, lekko napisana, z humorem i jednocześnie skłaniająca do myślenia na serio. Epilogi trochę przesadne? Może odrobinę, ale swoją wartość mają. Fajna rzecz, warto przeczytać.
mesiash - 26 Sierpnia 2015, 12:00

Nowy Patrol Łukanienko. Długo się zbierałem, czekałem aż będę mógł nabyć ostatnią część (czego jeszcze nie zrobiłem). Godna kontynuacja serii. Aż sięgnąłem po kolejne z jego książek. Naprawdę bardzo lubię jego wtręty opiniujące rzeczywistość :)
nureczka - 26 Sierpnia 2015, 21:39

mesiash napisał/a
ostatnią część

To jeszcze nie koniec. Wiem z pewnego źródła :)

Chal-Chenet - 27 Sierpnia 2015, 10:31

Joe Abercrombie - Pół Świata

Cykl trzyma poziom. Co bardzo cieszy.

Fidel-F2 napisał/a
Chal-Chenet napisał/a
same peany na temat tej powieści.
nie chwal dnia, Malazańską też chwalili

Malazańską to Ci powiem, nawet ja chwaliłem (przynajmniej do piątego tomu, bo tyle przeczytałem...)

ketyow - 27 Sierpnia 2015, 20:06

m_m napisał/a
Szklany dom Charles Stross. Lubię fantastykę dalekiego zasięgu, niestety bardzo rzadko na nią trafiam. Bardzo fajnie się czytało, dobry pomysł, świetna realizacja, tylko finał trochę rozczarowujący.
Coś poza Aristoi które mi się też podobało polecicie z tego gatunku?

A Accelerando czytałeś? To też jego książka, jeszcze lepsza, i jeszcze >dużo< dalej idąca w rozmachu wizji rozwoju technologicznego. Autor ebooka udostępnił za darmo po angielsku w razie czego, bo na allegro chodzi po jakieś 150 zł. W każdym razie polecam, jeśli nie czytałeś.

m_m - 27 Sierpnia 2015, 21:22

Wiesz Ketyow , kiedyś odbiłem się od tej książki, chyba z powodu stylu, nie lubię czytać prozy pisanej mniej więcej tak ,,podchodzi do drzwi i je otwiera, zapala papierosa i rozgląda się"
Ale dzięki, może kiedyś jeszcze dam tej powieści szansę.

ketyow - 27 Sierpnia 2015, 22:00

A Szklany Dom nie był też czasami napisany w narracji w czasie teraźniejszym? W każdym razie mnie też to strasznie irytowało na początku, ale potem jakoś przestaje się zwracać uwagę.
m_m - 27 Sierpnia 2015, 23:04

Tak, ale pierwszoosobowej, co nie jest dla mnie tak wkurzające.
mesiash - 28 Sierpnia 2015, 11:41

nureczka, miód na moje uszy :) chociaż i tak pisałem bardziej w znaczeniu "latest" a nie "last" :)
Luc du Lac - 31 Sierpnia 2015, 09:28

Komuda - Galeony IVRP
tfu tfu , miało być: Galeony Wojny

świetna pozycja - piękna soczysta polszczyzna (jakże ubogi wydaje się nasz obecny język), charakterne postaci, wartka akcja, morze, okręty i bitwy. I co najważniejsze - wszystko na faktach.
Autentycznych!

Polecam. Piękna lekcja historii.

Magnis - 31 Sierpnia 2015, 18:14

Stephen King Mroczna połowa
Ciekawa, czasami krwawa pozycja z pogranicza horroru i thrillera napisana przez Kinga. Czyta się dobrze i trzyma w napięciu.

Wielka księga fantasy 2
Dobre czytadło z kilkoma fajnymi opowiadaniami i takimi średnimi.

Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2015, 21:08

Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia - Cordwainer Smith

gdyby kto był zainteresowany moją oceną

http://szortal.com/node/8214

Luc du Lac - 1 Wrzeœśnia 2015, 10:49

zacząłem czytać książkę niesławnego Dżej Ti Olejniczaka - Inwazja Jaszczurów :)
Fidel-F2 - 1 Wrzeœśnia 2015, 11:07

Nie pomylił ci się z Capkiem?
Luc du Lac - 1 Wrzeœśnia 2015, 11:38

niech ci będzie, Archipelag Khruna
Luc du Lac - 3 Wrzeœśnia 2015, 09:53

Jewgienij T. Olejniczak - Archpelag Khruna czyli Inwazja Jaszczurów po Polsku aka. Jak to się robi w Krakowie.

Niedługa pozycja - coś jak mikropowieść, w zasadzie przymiarka do pisania. "Piórem" autor posługuje się wyśmienicie, akcja wartka opisy są ale szybko lecą :) Sama fabuła... taki kryminał z wątkiem fantastycznym w XIX wiecznym Krakowie. Dość nietypowe zakończenie.
Ogólnie - do zapomnienia, z obietnicą że spod ręki JT może wyjść coś naprawdę dobrego.

cranberry - 3 Wrzeœśnia 2015, 13:17

Luc du Lac napisał/a
Jewgienij T. Olejniczak - Archpelag Khruna czyli Inwazja Jaszczurów po Polsku aka. Jak to się robi w Krakowie.

Niedługa pozycja - coś jak mikropowieść, w zasadzie przymiarka do pisania. Piórem autor posługuje się wyśmienicie, akcja wartka opisy są ale szybko lecą :) Sama fabuła... taki kryminał z wątkiem fantastycznym w XIX wiecznym Krakowie. Dość nietypowe zakończenie.
Ogólnie - do zapomnienia, z obietnicą że spod ręki JT może wyjść coś naprawdę dobrego.

Ja czytałam mało fantastyki, nie znam klasyki, więc jak wygralam Archipelag w jakimś konkursie, w ogóle nie wiedziałam, o co w nim chodzi, i wzięłam się do czytania, to miałam takie UAU... ze zdziwienia, że w ogóle można wpaść na taki pomysł :D
Nie jest to książka, którą będę wspominać po latach, ale duży plus ode mnie za pomysł.

mesiash - 3 Wrzeœśnia 2015, 15:46

Oba Genomy Siegieja Łukanienki. Całkiem przyzwoite i dobrze przemyślane SF, chociaż nie aż tak dobre jak inne jego książki, które znam.
Chal-Chenet - 4 Wrzeœśnia 2015, 15:19

Herbert x2 i Anderson - Droga do Diuny

Rzecz dla fanów i chyba tylko dla nich...

Luc du Lac - 7 Wrzeœśnia 2015, 10:09

Paweł Majka - Pokój światów

bardzo zacna lektura. Alternatywna rz. z jajem i przytupem :) gdzie Wołodyjowski ze Skrzetuskim spotykają Marsjan. Oraz żemszta.
Wszytkie nasze mity ucieleśnione i sprytnie zaplątane w historię i intrygę.... świat ożywionego mitu ;) jak napisałem na ZB: "Polska odpowiedź na Amerykańskich Bogów"
:)

cranberry - 7 Wrzeœśnia 2015, 14:47

Anna Brzezińska - Żmijowa harfa - 8/10 TUTAJ kilka słów więcej.
Z przyjemnością będę czytać ciąg dalszy.

Edit:
I jeszcze Andy Weir - Marsjanin - 8/10 choć w zupełnie inny sposób ;)
Więcej TUTAJ

Lowenna - 7 Wrzeœśnia 2015, 17:48

cranberry - 8 Wrzeœśnia 2015, 10:25

Lowenna, o to, to!!!
Luc du Lac - 9 Wrzeœśnia 2015, 09:13

Fechmistrz - Arturo Perez Reverte [z polecanki Fidela]

co tu dużo pisać - mistrzowskie cięcie piórem
Niezadługa powieść o starzejącym się mistrzu fechtunku - odchodzącej szkoły zasad w XIX wiecznej Hiszpanii. Właśnie przeczytałem w jakiejś recenzji - że tym razem Reverte nie popisał się - intryga słaba, ale to jest książka uwikłaniu, przemijaniu i niedopasowaniu a nie o jakiejś banalnej intrydze...
jeszcze przed połową książki - stwierdziłem że jest dość przewidywalna ... potem byłem zaskoczony :)
Spoiler:

nieodmiennie mi się kojarzył Wrocławski szermierz

Martva - 10 Wrzeœśnia 2015, 22:31

Czytam TO Kinga. Wzięło mnie na kobyły chyba, Hyperion i Zagłada Hyperiona, krótka przerwa na Holocaust F i znów cegła. Widziałam film mając wczesne naście, zrozumiałam czemu całe życie przerażały mnie klauny, ale bałam się sięgnąć po książkę. Dobra jest, bardzo dobra, ma wszystko co lubię w prozie Kinga. Az dawkuję sobie oszczędnie, bo boję się czerwononosych zębatych koszmarów :|

Partner forum