To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Freja - 5 Wrzeœśnia 2013, 19:09

Kuzynka obdarowała działkowymi kabaczkami. Zrobiło się leczo i po raz pierwszy placki z kabaczka z papryką (nie powiem, smaczne, smaczne:)).
Martva - 19 Wrzeœśnia 2013, 12:05

Upolowałam butternut squash czyli dynię piżmową (podpisaną jako makaronowa) i mam pewne uzasadnione podejrzenia że jest niedojrzała, kurde. Spróbuję ją upiec, ale obawiam się że będzie tylko zjadliwa.
Jezebel - 19 Wrzeœśnia 2013, 12:21

Też ostatnio kupiłam, też wyglądała na niedojrzałą, ale jak wrzuciłam do gara z kapustą celem zrobienia wege-bigosu i wszystko razem ugotowałam, to okazała się nie tylko jadalna, ale i smaczna. Choć w konsystencji mocno przypominała zimnioka :D
Martva - 19 Wrzeœśnia 2013, 12:46

A w jakim kolorze miała miąższ?
Z moją nie jest tak źle jak myślałam, po podrapaniu skórki była zielonkawa, ale przekrojona okazała się blado-pomarańczowa. Skropię ją oliwą i posypię względnie neutralnymi przyprawami (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka) a potem będę się decydować czy chcę do niej coś typu curry, czy zioła i niebieski ser na przykład.

Jezebel - 19 Wrzeœśnia 2013, 16:27

W środku dość intensywnie pomarańczowy, przy brzegach bledszy. Za to miąższ był twardy jak kamień, mocno inny, niż w "zwyczajnej" dyni, stąd moje podejrzenie o niedojrzałość.
Martva - 19 Wrzeœśnia 2013, 16:31

Kolor mi przypominał melona, melon ma podobną bladawą pomarańczowość. Piekła się dłuuugo, ponad godzinę. Nałożyłam kawałek na talerz, z przyzwyczajenia obrałam ze skórki, po czym spróbowałam tej skórki i pożarłam ją, bo była dobra, lepsza niż w pieczonych zimniokach. Miąższ natomiast był smaczny, ale nie powalający, następnym razem spróbuję dorwać dojrzalszy model i może będzie lepszy.
Jezebel - 19 Wrzeœśnia 2013, 16:37

A gdybyśmy komuś naszą rozmową narobiły ochoty na dynię, to pozwolę sobie zaproponować swój autorski przepis ;) http://wiedzmiachatka.wor...-bigos-z-dynia/
merula - 19 Wrzeœśnia 2013, 16:40

mnie pogoda nakłoniła do ugotowania zupy serowej. ciepłe, "tłuste", pożywne. mniam.
Martva - 19 Wrzeœśnia 2013, 16:49

Mnie pogoda nakloniłaby do zjedzenia budyniu, ale nie chce mi się po niego iść do sklepu, a zdecydowanie nakłoni mnie do zrobienia gara zupy z soczewicy, ale to w poniedziałek.
Jezebel - 19 Wrzeœśnia 2013, 16:51

A ja będę zaraz faszerować papryki ^^
Agi - 19 Wrzeœśnia 2013, 18:07

Makaron z sosem bolońskim ze świeżymi ziołami prosto z ogrodu. Leniwie mi.
Pucek - 19 Wrzeœśnia 2013, 23:16

Ostatnio pożeram śliwki - na bazarku są wielkie i słodkie zwane 'mieszaniec'.
Magnis - 20 Wrzeœśnia 2013, 14:11

Mieszańce są bardzo słodkie i pyszne. Sam takie lubię i swego czasu jak kupowałem to wybierałem jak największe :wink: . Otwierasz, a tam pestka rozdzielona, a w środku z cukrzony cukier i soczysta :) .
Jezebel - 20 Wrzeœśnia 2013, 14:13

Zrobiłam do papryk sos pomidorowo-żurawinowy i to jest POEZJA *_* Trza proporcje zapisać, żeby nie ucieky, bo improwizowałam.
hijo - 20 Wrzeœśnia 2013, 20:21

Jezebel, poproszę przepis na sos - brzmi intrygująco. Czym faszerowałaś papryki?
Jezebel - 21 Wrzeœśnia 2013, 10:38

Będzie przepis na blogasku :D Ryżem, cukinią, pieczarkami i serem z niebieską pleśnią, a żeby połączyć składniki, użyłam słodkiej śmietanki. Do tego dużo ziół, głównie tymianku.
Fidel-F2 - 21 Wrzeœśnia 2013, 12:21

ale tu nie wrzuciłaś linka do 'blogaska' :omg:
Jezebel - 22 Wrzeœśnia 2013, 11:46

Wrzuciłam wyżej :P Ale jeszcze raz, dla większej skuteczności - http://wiedzmiachatka.wordpress.com/
I fanpejcz - https://www.facebook.com/wiedzmiachatkablog

Fidel-F2 - 22 Wrzeœśnia 2013, 12:02

nikt tego nie znajdzie, wrzuć w podpis
Jezebel - 22 Wrzeœśnia 2013, 12:07

Podpis jest zarezerwowany na coś innego :) Tylko to "coś innego" jest w rozsypce aktualnie.
LadyBlack - 22 Wrzeœśnia 2013, 15:12

Zrobiłam śliwki w zalewie octowej, dodałam goździki. Mocne :omg:
Chyba przesadziłam z goździkami, do kolejnej partii dodam mniej.

Magnis - 22 Wrzeœśnia 2013, 15:44

Jutro będzie zupa grzybowa w normalnym wydaniu, a jak się cieszę na samom myśl. Aż ślinka cieknie .
Jezebel - 22 Wrzeœśnia 2013, 20:03

hijo napisał/a
Jezebel, poproszę przepis na sos - brzmi intrygująco.

No i jest przepis - http://wiedzmiachatka.wor...awinowym-sosem/ ;)

Lynx - 22 Wrzeœśnia 2013, 21:18

LadyBlack, a cynamonu dodałaś? ;) jak dla mnie do śliwek w occie niezbędny, no chyba, że ktoś nie lubi.
hijo - 22 Wrzeœśnia 2013, 21:20

Jezebel, dziękuję.
LadyBlack - 22 Wrzeœśnia 2013, 21:33

Lynx, lubię cynamon, ale nie dałam, bo nie miałam. Sypnęłam za to troszkę przyprawy do piwa i wina - pachnie obłędnie :mrgreen:
Martva - 22 Wrzeœśnia 2013, 23:05

Jezebel, jak nie chcesz w podpis, to chociaż w www może?
Jezebel - 22 Wrzeœśnia 2013, 23:29

A w sumie co mi szkodzi, miejsca wystarczy przecież :P
Zgaga - 23 Wrzeœśnia 2013, 12:52

Moi współpracownicy mnie zaskoczyli: kilka szczupłych dziewuszek + jeden facet zjadło w ciągu 2 godz. 1 kg chleba, 1 l. domowego smalcu mojego wyrobu i 1 kg ogórków.
Jezebel - 23 Wrzeœśnia 2013, 12:53

Chyba zrobię dziś zupę owocową. Jabłkową najpewniej, z cynamonem.


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group