Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Freja - 5 Września 2013, 19:09
Kuzynka obdarowała działkowymi kabaczkami. Zrobiło się leczo i po raz pierwszy placki z kabaczka z papryką (nie powiem, smaczne, smaczne:)).
Martva - 19 Września 2013, 12:05
Upolowałam butternut squash czyli dynię piżmową (podpisaną jako makaronowa) i mam pewne uzasadnione podejrzenia że jest niedojrzała, kurde. Spróbuję ją upiec, ale obawiam się że będzie tylko zjadliwa.
Jezebel - 19 Września 2013, 12:21
Też ostatnio kupiłam, też wyglądała na niedojrzałą, ale jak wrzuciłam do gara z kapustą celem zrobienia wege-bigosu i wszystko razem ugotowałam, to okazała się nie tylko jadalna, ale i smaczna. Choć w konsystencji mocno przypominała zimnioka
Martva - 19 Września 2013, 12:46
A w jakim kolorze miała miąższ?
Z moją nie jest tak źle jak myślałam, po podrapaniu skórki była zielonkawa, ale przekrojona okazała się blado-pomarańczowa. Skropię ją oliwą i posypię względnie neutralnymi przyprawami (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka) a potem będę się decydować czy chcę do niej coś typu curry, czy zioła i niebieski ser na przykład.
Jezebel - 19 Września 2013, 16:27
W środku dość intensywnie pomarańczowy, przy brzegach bledszy. Za to miąższ był twardy jak kamień, mocno inny, niż w "zwyczajnej" dyni, stąd moje podejrzenie o niedojrzałość.
Martva - 19 Września 2013, 16:31
Kolor mi przypominał melona, melon ma podobną bladawą pomarańczowość. Piekła się dłuuugo, ponad godzinę. Nałożyłam kawałek na talerz, z przyzwyczajenia obrałam ze skórki, po czym spróbowałam tej skórki i pożarłam ją, bo była dobra, lepsza niż w pieczonych zimniokach. Miąższ natomiast był smaczny, ale nie powalający, następnym razem spróbuję dorwać dojrzalszy model i może będzie lepszy.
Jezebel - 19 Września 2013, 16:37
A gdybyśmy komuś naszą rozmową narobiły ochoty na dynię, to pozwolę sobie zaproponować swój autorski przepis http://wiedzmiachatka.wor...-bigos-z-dynia/
merula - 19 Września 2013, 16:40
mnie pogoda nakłoniła do ugotowania zupy serowej. ciepłe, "tłuste", pożywne. mniam.
Martva - 19 Września 2013, 16:49
Mnie pogoda nakloniłaby do zjedzenia budyniu, ale nie chce mi się po niego iść do sklepu, a zdecydowanie nakłoni mnie do zrobienia gara zupy z soczewicy, ale to w poniedziałek.
Jezebel - 19 Września 2013, 16:51
A ja będę zaraz faszerować papryki ^^
Agi - 19 Września 2013, 18:07
Makaron z sosem bolońskim ze świeżymi ziołami prosto z ogrodu. Leniwie mi.
Pucek - 19 Września 2013, 23:16
Ostatnio pożeram śliwki - na bazarku są wielkie i słodkie zwane 'mieszaniec'.
Magnis - 20 Września 2013, 14:11
Mieszańce są bardzo słodkie i pyszne. Sam takie lubię i swego czasu jak kupowałem to wybierałem jak największe . Otwierasz, a tam pestka rozdzielona, a w środku z cukrzony cukier i soczysta .
Jezebel - 20 Września 2013, 14:13
Zrobiłam do papryk sos pomidorowo-żurawinowy i to jest POEZJA *_* Trza proporcje zapisać, żeby nie ucieky, bo improwizowałam.
hijo - 20 Września 2013, 20:21
Jezebel, poproszę przepis na sos - brzmi intrygująco. Czym faszerowałaś papryki?
Jezebel - 21 Września 2013, 10:38
Będzie przepis na blogasku Ryżem, cukinią, pieczarkami i serem z niebieską pleśnią, a żeby połączyć składniki, użyłam słodkiej śmietanki. Do tego dużo ziół, głównie tymianku.
Fidel-F2 - 21 Września 2013, 12:21
ale tu nie wrzuciłaś linka do 'blogaska'
Jezebel - 22 Września 2013, 11:46
Wrzuciłam wyżej Ale jeszcze raz, dla większej skuteczności - http://wiedzmiachatka.wordpress.com/
I fanpejcz - https://www.facebook.com/wiedzmiachatkablog
Fidel-F2 - 22 Września 2013, 12:02
nikt tego nie znajdzie, wrzuć w podpis
Jezebel - 22 Września 2013, 12:07
Podpis jest zarezerwowany na coś innego Tylko to "coś innego" jest w rozsypce aktualnie.
LadyBlack - 22 Września 2013, 15:12
Zrobiłam śliwki w zalewie octowej, dodałam goździki. Mocne
Chyba przesadziłam z goździkami, do kolejnej partii dodam mniej.
Magnis - 22 Września 2013, 15:44
Jutro będzie zupa grzybowa w normalnym wydaniu, a jak się cieszę na samom myśl. Aż ślinka cieknie .
Jezebel - 22 Września 2013, 20:03
hijo napisał/a | Jezebel, poproszę przepis na sos - brzmi intrygująco. |
No i jest przepis - http://wiedzmiachatka.wor...awinowym-sosem/
Lynx - 22 Września 2013, 21:18
LadyBlack, a cynamonu dodałaś? jak dla mnie do śliwek w occie niezbędny, no chyba, że ktoś nie lubi.
hijo - 22 Września 2013, 21:20
Jezebel, dziękuję.
LadyBlack - 22 Września 2013, 21:33
Lynx, lubię cynamon, ale nie dałam, bo nie miałam. Sypnęłam za to troszkę przyprawy do piwa i wina - pachnie obłędnie
Martva - 22 Września 2013, 23:05
Jezebel, jak nie chcesz w podpis, to chociaż w www może?
Jezebel - 22 Września 2013, 23:29
A w sumie co mi szkodzi, miejsca wystarczy przecież
Zgaga - 23 Września 2013, 12:52
Moi współpracownicy mnie zaskoczyli: kilka szczupłych dziewuszek + jeden facet zjadło w ciągu 2 godz. 1 kg chleba, 1 l. domowego smalcu mojego wyrobu i 1 kg ogórków.
Jezebel - 23 Września 2013, 12:53
Chyba zrobię dziś zupę owocową. Jabłkową najpewniej, z cynamonem.
|
|
|