Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Chal-Chenet - 12 Lipca 2015, 12:54
m_m napisał/a | Chal-Chenet napisał/a |
Cykl będzie przeze mnie kontynuowany. |
To Wegner już nie będzie tego pisał? |
Heh.
Sanderson - Stalowe Serce
Przyjemne. Zwłaszcza dla fanów klimatów superbohaterskich.
Magnis - 12 Lipca 2015, 16:51
Paul Anderson Conan buntownik
Kolejna część przygód Conana czyli dużo walki, źli czarnoksiężnicy i bóg Set na dodatek. Dobrze się czyta.
Adon - 12 Lipca 2015, 18:13
IMO to była najgorsza książka Andersona, jaką czytałem (dotąd się zastanawiam, jak on mógł napisać taki badziew), po której ostatecznie wyleczyłem się z czytania kontynuacji pisanych przez innych autorów, a kontynuacji Conana w szczególności.
"Bardzo polska historia wszystkiego" - odrobinkę na siłę miejscami (np. spekulacje odnośnie Kuby Rozpruwacza), ale generalnie i tak warto było przeczytać.
Rafał - 13 Lipca 2015, 16:21
Chal-Chenet napisał/a | Spodziewałem się nieco więcej...
Patrząc na poprzednie „dorosłe” książki Rafała Kosika, można się było po niej spodziewać zdecydowanie więcej. Oczywiście, czyta się ją z pewną dozą przyjemności, stylowo również jest niezła, ale czegoś w niej zabrakło. Te wszystkie głośne hasła zawarte w notatce na okładce, o stawianiu przez tę powieść ważnych pytań, to… niestety tylko hasła.
|
He, he, ale w niej jest dużo więcej, słowo, z tym, że pytania trzeba sobie postawić samemu. I wydedukować odpowiedzi. Np:
- czym jest dla życia w kosmosie kameleon
- czy Ziemia jest w tym kontekście czymś wyjątkowym (i dlaczego nie )
- czy przedstawiona forma kontaktu kameleonów posiada logiczną alternatywę
W tym kontekście książka nabiera deczko innego znaczenia.
Edit: A co na to Autor: http://latajaca-holera.pl...p=384992#384992
Magnis - 13 Lipca 2015, 17:41
Adon napisał/a | IMO to była najgorsza książka Andersona, jaką czytałem (dotąd się zastanawiam, jak on mógł napisać taki badziew), po której ostatecznie wyleczyłem się z czytania kontynuacji pisanych przez innych autorów, a kontynuacji Conana w szczególności |
Mogłaby być lepsza lecz nie jest aż tak źle . Fabuła poprowadzona liniowo i przewidywalna, a postacie niezłe, ale bez szału. Jak na takiego autora to zapewne średnia książka dająca się czytać i czyta się bardzo szybko. Nie oczekiwałem po powtórnej lekturze czegoś lepszego niż niezłego czytadła, więc się nie zawiodłem za bardzo .
Chal-Chenet - 13 Lipca 2015, 22:20
Rafał napisał/a | W tym kontekście książka nabiera deczko innego znaczenia. |
Postaram się więc inaczej spojrzeć na tę powieść przy ewentualnej kolejnej lekturze.
Magnis - 16 Lipca 2015, 16:09
Terry Pratchett Kosiarz
Kolejna książka z Świata Dysku za mną. Tym razem Śmierć ma odejść całkowicie co przyczynia się do wielu niezwykłych zdarzeń jakie spotykają naszych bohaterów. Trochę mroczna opowieść, ale również momentami zabawna i do tego można zobaczyć Śmierć jak kosi pole, a nie ludzi . Podobała mi się.
dziko - 16 Lipca 2015, 23:21
Andy Weir - The Martian
Książka wciąga, jak już inni wspominali, oraz jest po prostu dobrze napisana. Największą zaletą pozostaje oczywiście spora oryginalność i zaskakują świeżość prostego w sumie pomysłu, dzieło wręcz wymyka się klasyfikacji (ewentualne kontynuacje czy próby naśladownictwa się natomiast nie sprawdzą). Zatem warto.
Lowenna - 17 Lipca 2015, 09:29
Czytam sobie Kresową Księgę całości i dobrze mi z tym
Chal-Chenet - 17 Lipca 2015, 09:37
Andrzej Sapkowski - Pani Jeziora
Jak dla mnie, bardzo dobre zamknięcie cyklu.
Tak do połowy powieść jest wspaniałą gawędą, w której akcja jest na dalszym planie. W sumie może to nieco dziwić, zważywszy, że to wszak tom kończący całość... Mnie ten manewr jednak pasuje, styl Sapkowskiego trafia do mnie idealnie.
Bardziej epicko robi się później, podczas dokładniejszego opisu decydującego starcia wojny z Nilfgaardem i ostatecznej rozprawy drużyny wiedźmina z Vilgefortzem.
Parę motywów może się podobać mniej (np. podróże Ciri), wszystko zależy od czytelnika, ale całościowo powieść nie ma prawa rozczarowywać. Mnie w każdym razie nie rozczarowała. Coś czuję, że to jest jedna z tych serii, do których jeszcze kiedyś wrócę.
8/10
Luc du Lac - 17 Lipca 2015, 10:03
Lowenna napisał/a | Czytam sobie Kresową Księgę całości i dobrze mi z tym |
ale całość ?:)
Lowenna - 17 Lipca 2015, 11:28
Chal-Chenet, to Oni w końcu umarli czy nie?
Luc du Lac, w piątek poszła Północna granica. Teraz cieszę się Królem bezmiarów. Przystopuję pewnie na Porzuconym królestwie, którego mi brakuje do kompletu.
Radomir - 17 Lipca 2015, 11:56
Lowenna napisał/a | Luc du Lac, w piątek poszła Północna granica. Teraz cieszę się Królem bezmiarów. Przystopuję pewnie na Porzuconym królestwie, którego mi brakuje do kompletu. |
Ja się właśnie zabrałem za Porzucone królestwo.
Agi - 17 Lipca 2015, 12:22
Wreszcie zabrałam się za Trylogię husycką Sapkowskiego. Ależ to się dobrze czyta!
m_m - 17 Lipca 2015, 12:29
Prawda? i na pohybel tym, co twierdzą inaczej.
Agi - 17 Lipca 2015, 13:09
Prawda.
Wcześniej przeczytałam Dom przy Alei Rothschildów Stefanie Zweig, historię żydowskiej rodziny mieszkającej we Frankfurcie. Akcja powieści rozgrywa się od 1900 do 1917 roku. Młody przedsiębiorca Johann Isidor wraz z żoną Betsy podnoszą swój status społeczny wprowadzając się do pięknego domu przy alei Rothschildów 9. Dorabiają się, wychowują kolejne dzieci i bardzo kochają niemiecką ojczyznę.
W tym, jak ojczyzna się im odpłaca, tkwi sedno powieści.
Po książkę sięgnęłam trochę przypadkowo, ale nie żałuję.
Kolejna zaprzeszła lektura to Zaginiona Andrzeja Pilipiuka, czwarta część cyklu o kuzynkach Kruszewskich. Moim zdaniem najsłabsza, dodatkowo obciążona skrzywieniem ideolo autora. Nie polecam.
Chal-Chenet - 17 Lipca 2015, 13:59
Lowenna napisał/a | Chal-Chenet, to Oni w końcu umarli czy nie? |
Lowenna - 17 Lipca 2015, 15:17
Chal-Chenet, i to jest IMHO prawidłowa interpretacja Pamiętam kilkudziesięciu stronicowe dyskusje na forum ASa. Bany latały nisko
cranberry - 19 Lipca 2015, 16:18
Lowenna napisał/a | Chal-Chenet, i to jest IMHO prawidłowa interpretacja Pamiętam kilkudziesięciu stronicowe dyskusje na forum ASa. Bany latały nisko |
Chal-Chenet, ale fajnie, że Ci się wiedźmin podobał
A ja przeczytałam Malajski Excalibur Daniela Nogala. 6/10
Powieść sensacyjno-przygodowa z elementami fantastyki (technologie bliskiej przyszłości, zmiany na politycznej mapie świata). Szybka akcja, intrygi wywiadów, ciekawie przedstawiona dalekowschodnia wielokulturowa metropolia, w której Europejczycy nie grają już w żadnym wypadku ważnej roli.
Ode mnie tylko subiektywny minus za zbyt komiksowe postaci - zabrakło mi jakiegoś osobistego dramatu, przez który zaczęłabym się naprawdę przejmować losem bohatera.
Iscariote - 20 Lipca 2015, 18:40
Robert J. Szmidt - Pola dawno zapomnianych bitew t.1 Łatwo być Bogiem.
Prolog bardzo sympatyczny, rozbudził moje nadzieje. a później wątek przeniósł się na Henryana Święckiego i już nie czytało mi się tak dobrze. Takie 5/10. Mam nadzieję że planeta Xan4, na której skupia się pierwszy tom to nie jest tylko zapychacz i powróci w w kolejnych tomach jako kluczowy element.
Chal-Chenet - 21 Lipca 2015, 17:53
Lowenna napisał/a | Chal-Chenet, i to jest IMHO prawidłowa interpretacja Pamiętam kilkudziesięciu stronicowe dyskusje na forum ASa. Bany latały nisko |
Serio? Moim zdaniem trochę bez sensu iść na noże z powodu różnych interpretacji powieści. Ludzie dziwne so.
cranberry napisał/a | Chal-Chenet, ale fajnie, że Ci się wiedźmin podobał |
Też się cieszę i coś mi się wydaje, że to jest ta seria, do której jeszcze kiedyś wrócę.
m_m - 21 Lipca 2015, 23:43
Chal-Chenet napisał/a |
Serio? Moim zdaniem trochę bez sensu iść na noże z powodu różnych interpretacji powieści. | Zabijano się nożami z powodu batystowych majtek Renfri, chyba jeszcze nie wiesz do czego są zdolni fanatycy.
Chal-Chenet - 22 Lipca 2015, 10:09
Jo Nesbo - Wybawiciel
Klasa!
m_m napisał/a | Chal-Chenet napisał/a |
Serio? Moim zdaniem trochę bez sensu iść na noże z powodu różnych interpretacji powieści. | Zabijano się nożami z powodu batystowych majtek Renfri, chyba jeszcze nie wiesz do czego są zdolni fanatycy. |
Staram się unikać tych największych radykałów.
Fidel-F2 - 22 Lipca 2015, 11:12
Czytam Niebo że stali Wegnera, przeczytałem 1/3 i w zasadzie nic się jeszcze nie wydarzyło.
Luc du Lac - 22 Lipca 2015, 11:16
jado
Fidel-F2 - 22 Lipca 2015, 11:22
jado
Luc du Lac - 22 Lipca 2015, 12:14
misie ten tom - ta wyprawa, w zasadzie od razu skojarzyła z Zambochem i cyklem o Koniaszu... tam też tak samo jado i w ogóle jest podobnie (nawet zbyt podobnie) - z tym że Zamboch jest jakieś dwa poziomy niżej
Magnis - 22 Lipca 2015, 17:00
Maxime Chattam Plugawy spisek
Mocny thriller trochę w stylu Grange ze sporą ilością makabry, ciekawymi postaciami i śledztwem prowadzonym przez żandarmerie. Pojawia się też wątek polski czyli Wieliczka i morderstwo popełnione w niej. Powieść trzyma w napięciu, jest wiele zwrotów akcji i ciekawe zakończenie. Czyta się bardzo dobrze.
Magnis - 26 Lipca 2015, 17:26
Terry Pratchett Wyprawa czarownic
Kolejna powieść ze Świata Dysku za mną. Tym razem trzy wiedźmy : Niania Ogg, Babcia Weatherwax i Magrat wyruszają, aby przeszkodzić w planach wróżce chrzestnej przy tym przeżywając wiele przygód. Mamy tutaj nawiązania do kilku bajek jak np. o trzech świnkach.
Książkę czyta się dobrze, jest sporo absurdalnego humoru i fajnie powitać Śmierć choć w roli drugoplanowej (fajne ma przebranie ).
Radomir - 27 Lipca 2015, 19:47
Feliks W. Kres Porzucone Królestwo
Nie czyta się może tak przyjemnie jak Grombelardzka legenda, ale to nadal kawał mocnej i mrocznej polskiej fantastyki. To co mnie się bardzo podoba, to brak podziału na pozytywnych i negatywnych bohaterów - są po prostu ludzie ze swoimi wadami, zaletami i celami.
|
|
|