To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta wygnania - Ale za co?

RD - 11 Listopada 2009, 11:38

Chal-Chenet
Gdybyś napisał coś o pedałach od roweru w odniesieniu do homoseksualistów, mielibyśmy głosy sprzeciwu i powód do założenia krawata. Bądźmy więc konsekwentni. A dowcip - tu się zgadzam z Godzillą - delikatnie mówiąc, taki sobie.

Easy - 11 Listopada 2009, 11:38

Kurna, niedługo trzeba będzie pozamykać wszystkie wątki oprócz powitalnego, bo chyba tylko tam się nikt nigdy z nikim nie pożarł i trollom jakoś nie chce się tam zaglądać.

A już na pewno kasacji ulegnie ten o religii, gejach i wychowywaniu dzieci (bo w wątku politycznym już od dawna spokój i nic się nie dzieje).

Gwynhwar - 11 Listopada 2009, 11:45

dowcip - jako cecha ludzka: przyrodzona inteligencja i zdolność umysłowa do tworzenia zaskakujących obrazów, kojarzenia odległych pojęć oraz błyskotliwego i wyrafinowanego wysłowienia, w szczególności do operowania ironią, paradoksem, antytezą oraz pointą.

jako opowieść: zaskakujące i zabawne oraz pomysłowe powiedzenie lub opowiedzenie czegoś, zazwyczaj zamknięte pointą i wykorzystujące grę słów, dwuznaczność, igranie sensem i nonsensem.

On nie napisał: Chrześcijanie to kanciarze, tylko wkleił dowcip. Dodam też, że ta nasza poprawność forumowa wchodzi właśnie w granice nonsensu.

Chal-Chenet - 11 Listopada 2009, 11:58

Zgadzam się z Gwyn.

I mam też pytanie na przyszłość: czy jeśli wrzucę kolejne dowcipy o księżach lub religii, to wsadzenie go w spoiler sprawi, że nikt się czepiał nie będzie? Mogę też napisać nad nim jaka jest jego tematyka, żeby nikt niepowołany go nie przeczytał, a tylko Ci, których to może rozśmieszyć, a nie oburzyć. Hmm?

Kruk Siwy - 11 Listopada 2009, 12:05

Afroafrykaninek Bambo w Afryce mieszka...*

Pomysł z wsadzaniem do spoilerów dobry bo inaczej politpoprawność nas zje.
(Afroafrykanin - d. Murzyn).

Marcin Robert - 11 Listopada 2009, 12:11

Kruk Siwy napisał/a
(Afroafrykanin - d. Murzyn).

Rdzenny Afrykanin. :wink:

Godzilla - 11 Listopada 2009, 12:14

Już coś takiego było testowane chyba w Kosmicznych Jajach. Czytasz na własną odpowiedzialność. Dla mnie OK, jak kogoś palce świerzbią a czuje że może przegiąć.

PS. Easy, nie doceniasz wątku powitalnego :mrgreen: On ma już swoją historię.

ihan - 11 Listopada 2009, 12:26

Napisanie w spojlerze spowoduje, że będzie mniej obraźliwe na przykład? To może od razu ustalić, że moderatorzy nie czytają spojlerów i za treści wewnątrzspojlerowe nie można karać, bo inaczej to nie ma sensu.
Godzilla - 11 Listopada 2009, 12:29

Nie mam pojęcia. Chyba dalej zakładam, że ludzie jednak mają jakieś poczucie przyzwoitości i pewnych granic nie przekroczą. Ale różne przykłady tu już były, i Kosmiczne też mam w ignorach od pewnego czasu. Poczucie humoru, jakie tam niektórzy prezentowali, było mocno prymitywne.
mBiko - 11 Listopada 2009, 15:52

Moim zdanie pojawiały się już na forum kawały znacznie ostrzejsze, a Chalowi oberwało się rykoszetem. Dużo więcej kontrowersyjnych wypowiedzi padało w wątkach merytorycznych.

Rozumiem, że trzeba zdyscyplinować forumowiczów, ale nie jestem pewien czy to jest właściwa droga.

jewgienij - 11 Listopada 2009, 17:17

Godzilla napisał/a
Tia, zasadniczo chrześcijanie powinni lubić jak ich kopać w d***.

A te d*** szczególnie święte są, nie daj Boże krzywo spojrzeć na nie, od razu puchną.

Godzilla - 11 Listopada 2009, 17:21

jewgienij, ech :|
banshee - 11 Listopada 2009, 17:34

jewgienij, śmierdzisz prowokacją na kilometr :?
dzejes - 11 Listopada 2009, 18:48

mBiko napisał/a
Dużo więcej kontrowersyjnych wypowiedzi padało w wątkach merytorycznych.

Po pierwsze - czas przeszły. Po drugie nie o kontrowersyjne poglądy chodzi, a o obrażanie - czy to pojedyńczych osób, czy grup. Jeśli powiem "Pan jesteś c***" to będzie kontrowersyjny pogląd, czy obraza?

Gwynhwar - 11 Listopada 2009, 19:55

- Jaka jest różnica między Chrystusem a Chrześcijanami?
- Taka jak między Kantem a Kanciarzami.

To jest dowcip, czy kontrowersyjny pogląd?

Ja naprawdę doceniam działania moderacji mające na celu ukrócenie trollowania oraz utrzymywanie wzglednego porządku, ale niech moderacja nie strzela krawatami na lewo i prawo bo to podważa jej autorytet.

Agi - 11 Listopada 2009, 20:34

Gwynhwar, czy mogłabyś powstrzymać się od mentorskiego tonu?
mBiko - 11 Listopada 2009, 20:34

dzejes, w czasie teraźniejszym. Zobacz proszę na dzisiejsze wpisy w Kosmicznych jajach.

Po pierwsze: kawał Chala w mojej opinii nie odbiega zbytnio jakością od pozostałych.
Po drugie: nie sądzę, żeby ktokolwiek zamieszczał dowcipy w wyżej wspomnianym wątku z intencją obrażania innych użytkowników.
Po trzecie: żart, to tylko żart, nie musi odzwierciedlać poglądów piszącego. Może być co najwyżej miernej jakości, ale to jest już kwestia bardzo dyskusyjna.

W związku z tym należy chyba uznać, że ostrzeżenie zostało przyznane odrobinę pochopnie, lub rozdać kolejne, za występy dzisiejsze.

Na zakończenie poproszę, żebyśmy wszyscy przypomnieli sobie dyskusję na temat śmiechu z "Imienia róży"

Agi - 11 Listopada 2009, 20:38

mBiko, dowcip jest dowcipem, dopóki nikt nie zgłosi, że poczuł się nim osobiście urażony. Tak było swego czasu z występami Dezertera, bodajże, tak było i tym razem. Nie interweniowałabym, gdyby dalambert nie złożył wniosku o ściganie z powodu obrazy jego uczuć.
dalambert - 11 Listopada 2009, 20:41

Gwynhwar, Jaka jest różnica między Machometem a Machometanami
taka jak miedzy Mammonidesem a Mordercami, hi hi hi
Śmieszy Cie , bo mnie nie
jakoś dziwnie sie zrobiło, że po Chrześcijanach i Chrystusie może jeździć jak po łysej kobyle, naśmiewać się z nich ile wlezie, pod pozorem własnego nonkonformizmu obrażać Krzyż i jeszcze się dziwić, że policzka nie nadstawiają no bo przeca powinni...
O tóz mnie ta radosna fala "postępowego" lżenia Chrześcijaństwa jednak wkurza.

ed.lit.

Adanedhel - 11 Listopada 2009, 20:43

W porządku, tyle że żartując można urazić każdego. Dosłownie.
ihan - 11 Listopada 2009, 20:43

Tłumaczenia są niebezpieczne bo mogą stworzyć paradoks, za chwile wszyscy będą zgłaszać, że coś ich uraziło. Z drugiej strony jak się walczy z polityczną poprawnością, a potem uważa się że moje jest mojsze, to też mało poważnie się robi.
Powinno się przyjąć, że modzi robią co uważają za słuszne bez żadnych wyjaśnień.

Agi - 11 Listopada 2009, 20:44

Adanedhel, wiem, ale ja tu jestem tylko modem.
ihan napisał/a
Powinno się przyjąć, że modzi robią co uważają za słuszne bez żadnych wyjaśnień.

Masz rację, tylko, mam taką wadę, że lubię, gdy moje działania są rozumiane, a nawet (o zgrozo!) akceptowane.

ihan - 11 Listopada 2009, 20:49

Powiedzmy tak: rozumiem ;)
mBiko - 11 Listopada 2009, 20:53

Agi, czy w takim razie mogę wskazać osoby, których dzisiejsze kawały uraziły moje przekonania, a co za tym idzie, mam nadzieję, poskutkuje adekwatnymi ostrzeżeniami?

ihan, czy należy podchodzić do decyzji moderacji zupełnie bezkrytycznie?

Agi - 11 Listopada 2009, 20:56

mBiko, jeżeli masz taką potrzebę, to oczywiście możesz.
ihan - 11 Listopada 2009, 20:57

mBiko, nikt nie oczekuje, że będziesz wypisywał peany pochwalne na moderatorów. Ale IMHO komentowanie ich decyzji nie prowadzi do niczego dobrego. I chce zauważyć, że moderatorów jest trójka, a jeśli są uwagi i pretensje to zawsze skupia się na Adze.
Agi - 11 Listopada 2009, 20:59

ihan napisał/a
I chce zauważyć, że moderatorów jest trójka, a jeśli są uwagi i pretensje to zawsze skupia się na Adze.

Widocznie jestem tą najgorszą.

ihan - 11 Listopada 2009, 21:01

Oczywiście, to naturalna potrzeba bycia naj :mrgreen:
Adanedhel - 11 Listopada 2009, 21:02

Agi, rozumiem. Rozumiem też, że moderacja postanowiła działać bardziej stanowczo. Co więcej - popieram to. Ale problem w tym, że gdyby traktować w ten sposób żarty to w tej chwili kilka osób prócz Chala powinno mieć ostrzeżenia. A za teksty "na poważnie", zachowując proporcje, powinny od razu polecieć poważniejsze kary. Przecież to byłby absurd.
Agi - 11 Listopada 2009, 21:05

No...

Partner forum