Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
Witchma - 16 Stycznia 2014, 16:09
hrabek, wybudza jak trzeba (byłam tym mile zaskoczona, bo na aukcji, na której kupowałam, facet w ogóle o tym nie wspomniał).
Matrim, oj, bo sobie wynalazek kupiłeś, zamiast iść po linii najmniejszego oporu.
Matrim - 16 Stycznia 2014, 16:25
No czasami tak mam
hrabek - 16 Stycznia 2014, 16:31
Dzięki, Witchma, wezmę go w takim razie.
Witchma - 16 Stycznia 2014, 17:34
hrabek, przejrzyj aukcje, na kilku są wystawione podobne. Trudno mi stwierdzić, czy są identyczne jak mój, a nie pamiętam, od kogo kupowałam. Żeby nie było potem na mnie (Mój jeszcze w prawym dolnym rogu z przodu ma wytłoczone "Bluecosto")
Fidel-F2 - 16 Stycznia 2014, 17:48
mam taki sam jak Witchma i jest git
Matrim - 16 Stycznia 2014, 19:09
Przeglądam te Wasze, ale jakoś ciągnie mnie w kierunku "slim". Do tabletu taki mam i sprawdza się bardzo dobrze. I na Amazonie znalazłem takie coś. Spotkaliście się?
Witchma - 16 Stycznia 2014, 19:20
Ja się na gadżetach nie wyznaję, zależało mi tylko na ochronie czytnika
Przypomniało mi się za to, że też raz się nacięłam, przy etui na kindla Tomka - czytnik z niego wypadał (ale co kindle, to kindle, nic mu się nie stało, obudowę ma w jednym miejscu porysowaną). I kupiłam mu coś takiego, naprawdę bardzo fajna rzecz, czytnik jest trzymany tak, że chyba lepiej się nie da, a lampka bardzo przyzwoicie doświetla i nie żre za dużo prądu, a przynajmniej Tomek nie zauważył konieczności częstszego ładowania (no i jakość wykonania bardzo dobra, przyjemny materiał zarówno na zewnątrz, jak i ten milusi wewnątrz).
hrabek - 17 Stycznia 2014, 07:24
Moja siostra w ramach prezentu na dzień babci przygotowała okładkę na Kindle PW ze zdjęciem swoich dzieciaków. No ale takie rzeczy tylko w Amazonie. Czekam, jak paczka dojdzie, zobaczę jak to wygląda. Dam znać, bo jak fajnie to też sobie taką zamówię.
Znalazłem pokrowiec Bluecosto. Nawet tańszy od wcześniej zalinkowanego wcześniej przez Witchmę.
A tu w różnych kolorach.
Luc du Lac - 17 Stycznia 2014, 08:00
ja mam taką drewniano-skórzaną dodocośtam
bardzo przyjemna
ketyow - 17 Stycznia 2014, 10:03
Na Keyboardzie też mam Blue Costo. Dobry pokrowiec, tylko jedyna wada to że czytnik nie jest nijak zabezpieczony od góry - trzeba uważać, bo chwycenie pokrowca do góry nogami (ale raczej takie gwałtowne) może się skończyć jego wysunięciem, wliczając w to grzmotnięcie o glebę. Mój na szczęście to przeżył
Fidel-F2 - 17 Stycznia 2014, 12:14
Dotykowy jest perfekcyjnie zabezpieczony przed ptzypadkowym wysunięciem a w zasadzie jeśli chce się go wydłubać trzeba się trochę postarć.
ketyow - 17 Stycznia 2014, 15:50
Czyli od boku się wkłada? Fajnie że o tym pomyśleli, szkoda że tak późno.
Witchma - 17 Stycznia 2014, 15:54
ketyow, zgadza się. Nie do ruszenia.
Matrim - 17 Stycznia 2014, 19:05
O, ten hrabkowolinkowany nawet mi się podoba. Nie ma pętelek
Matrim - 30 Stycznia 2014, 21:40
Cytat | ten hrabkowolinkowany |
Zamówiłem, przyszedł (już dawno), fajny jest. Nie śmierdzi, nie jest krzywy i choć magnes trzeba poprawiać (w końcu go dognę wystarczająco, że będzie łapał na pstryknięcie), to i tak jest bardzo dobry. Ale nadruku producenta nie ma, choć niby miał mieć Nie żeby mi to przeszkadzało, ale na obrazkach był, no.
Witchma - 5 Lutego 2014, 17:46
Virtualo podsumowuje rok 2013.
hrabek - 6 Lutego 2014, 08:30
Ciekawie będzie obserwować jak zmieniają się wagi w rynku. Bo o ile zauważam po sobie, że rzeczywiście więcej kupuję książek ogólnie, to jednocześnie zupełnie przestałem kupować książki papierowe. I jeśli inni czytnikowcy mają podobnie, to przy zwiększaniu liczby czytających z czytników, z biegiem czasu tych papierowych zakupów będzie coraz mniej, choć jednocześnie sprzedaż liczona w sztukach (ebooki + papier) może wzrastać.
Chal-Chenet - 6 Lutego 2014, 08:56
Wymieniłem Prestigio na Kindle'a 5 Classic. Póki co jestem zadowolony. Ładnie stronki chodzą, płynniej niż na tamtym.
ketyow - 6 Lutego 2014, 09:45
hrabek, ja mam podobnie, choć przed zakupem czytnika zapierałem się, że będę i tak kupował papier. Kupiłem tylko 6 pozycji z UW odkąd mam czytnik. Ale ich nie ma w ebookach (jeszcze), w każdym razie zdecydowała jakość wydania. Jak coś jest w miękkiej okładce, to tylko zawala miejsce na półce, bo i tak się to niewygodnie czyta.
A kupiłem w ubiegłym roku 100 pozycji, choć przeczytałem koło 30. Papier stanie się wyrobem kolekcjonerskim i drogim, to jest pewne, pytanie tylko jak długo to potrwa.
Witchma - 7 Lutego 2014, 15:56
Uczta Wyobraźni nieśmiało wkracza w świat cyfrowy.
Fidel-F2 - 7 Lutego 2014, 16:12
mogliby dodawać do papieru
Arianne - 18 Lutego 2014, 09:29
Ja mam czytnik Pocketbook Touch i jestem zadowolona, Bateria długo trzyma, ma wbudowany dobry słownik ang.-pol., jest syntezator mowy, ma możliwość poszerzenia pamięci za pomocą karty MicroSD i co ważne ma fizyczne przyciski. Mam na nim pełno ebooków, niestety wpadłam w wir promocji, dopiero niedawno zaczęło do mnie docierać, że może niekoniecznie trzeba korzystać z każdej promocji
hrabek - 18 Lutego 2014, 09:53
Mi też trochę czasu to zajęło
joe_cool - 18 Lutego 2014, 21:21
No chyba każdemu
nureczka - 20 Lutego 2014, 12:04
Pako - 20 Lutego 2014, 17:36
Pa ruski nie panimaju, ale z samych obrazków da się zrozumieć
nureczka - 20 Lutego 2014, 17:58
W swobodnym tłumaczeniu:
- A wy co jedni?
- Po prostu starocie z zeszłego wieku!
- Nawet ognia się boicie!
- Pstryk!
hrabek - 12 Marca 2014, 09:22
Patrzę na wyniki Bookrage i myślę sobie, że to mistrzowskie posunięcie ekipy. Autorowi nie trzeba płacić, suwaki na sztywno po 50% dla Fundacji i ekipy Bookrage. W tej chwili są już ponad 3000 dla każdej grupy. Jak na darmowe teksty to całkiem niezły wynik, a podejrzewam, że za 3000 to można wiele kolejnych książek zeskanować i przerobić na ebooki, więc dla Fundacji będzie to spory zastrzyk gotówki, a i dla samego Bookrage będzie to niezła kasa. Kto wie, może dzięki temu będą mogli przyciągnąć jeszcze lepszych autorów do następnych edycji...
Witchma - 12 Marca 2014, 10:16
Pamiętajmy, że od tych kwot ponad 1/3 trzeba odjąć (podatki, prowizje dla operatorów płatności itp.), ale i tak niewątpliwie wyjdą na swoje
Sama inicjatywa podoba mi się bardzo, mam nadzieję, że autorom nie zabraknie entuzjazmu. Do końca roku ma się ukazać reszta Księgi Całości Podejrzewam, że postarają się też o kilka niespodzianek.
Biorąc pod uwagę dyskusję, jaką rozpętała niedawno Kaja Malanowska na temat zarobków pisarzy, ciekawa jestem, jak się zapatrują na to ci, którzy wzięli udział w BookRage. Czy wyniki ich usatysfakcjonowały, czy liczyli na więcej?
Witchma - 14 Marca 2014, 17:57
Jakby ktoś chciał sobie poszeleścić ebookiem...
|
|
|