To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

Witchma - 16 Stycznia 2014, 16:09

hrabek, wybudza jak trzeba (byłam tym mile zaskoczona, bo na aukcji, na której kupowałam, facet w ogóle o tym nie wspomniał).

Matrim, oj, bo sobie wynalazek kupiłeś, zamiast iść po linii najmniejszego oporu.

Matrim - 16 Stycznia 2014, 16:25

No czasami tak mam ;)
hrabek - 16 Stycznia 2014, 16:31

Dzięki, Witchma, wezmę go w takim razie.
Witchma - 16 Stycznia 2014, 17:34

hrabek, przejrzyj aukcje, na kilku są wystawione podobne. Trudno mi stwierdzić, czy są identyczne jak mój, a nie pamiętam, od kogo kupowałam. Żeby nie było potem na mnie ;) (Mój jeszcze w prawym dolnym rogu z przodu ma wytłoczone "Bluecosto")
Fidel-F2 - 16 Stycznia 2014, 17:48

mam taki sam jak Witchma i jest git
Matrim - 16 Stycznia 2014, 19:09

Przeglądam te Wasze, ale jakoś ciągnie mnie w kierunku "slim". Do tabletu taki mam i sprawdza się bardzo dobrze. I na Amazonie znalazłem takie coś. Spotkaliście się?
Witchma - 16 Stycznia 2014, 19:20

Ja się na gadżetach nie wyznaję, zależało mi tylko na ochronie czytnika ;)
Przypomniało mi się za to, że też raz się nacięłam, przy etui na kindla Tomka - czytnik z niego wypadał (ale co kindle, to kindle, nic mu się nie stało, obudowę ma w jednym miejscu porysowaną). I kupiłam mu coś takiego, naprawdę bardzo fajna rzecz, czytnik jest trzymany tak, że chyba lepiej się nie da, a lampka bardzo przyzwoicie doświetla i nie żre za dużo prądu, a przynajmniej Tomek nie zauważył konieczności częstszego ładowania (no i jakość wykonania bardzo dobra, przyjemny materiał zarówno na zewnątrz, jak i ten milusi wewnątrz).

hrabek - 17 Stycznia 2014, 07:24

Moja siostra w ramach prezentu na dzień babci przygotowała okładkę na Kindle PW ze zdjęciem swoich dzieciaków. No ale takie rzeczy tylko w Amazonie. Czekam, jak paczka dojdzie, zobaczę jak to wygląda. Dam znać, bo jak fajnie to też sobie taką zamówię.

Znalazłem pokrowiec Bluecosto. Nawet tańszy od wcześniej zalinkowanego wcześniej przez Witchmę.
A tu w różnych kolorach.

Luc du Lac - 17 Stycznia 2014, 08:00

ja mam taką drewniano-skórzaną dodocośtam

bardzo przyjemna

ketyow - 17 Stycznia 2014, 10:03

Na Keyboardzie też mam Blue Costo. Dobry pokrowiec, tylko jedyna wada to że czytnik nie jest nijak zabezpieczony od góry - trzeba uważać, bo chwycenie pokrowca do góry nogami (ale raczej takie gwałtowne) może się skończyć jego wysunięciem, wliczając w to grzmotnięcie o glebę. Mój na szczęście to przeżył :wink:
Fidel-F2 - 17 Stycznia 2014, 12:14

Dotykowy jest perfekcyjnie zabezpieczony przed ptzypadkowym wysunięciem a w zasadzie jeśli chce się go wydłubać trzeba się trochę postarć.
ketyow - 17 Stycznia 2014, 15:50

Czyli od boku się wkłada? Fajnie że o tym pomyśleli, szkoda że tak późno.
Witchma - 17 Stycznia 2014, 15:54

ketyow, zgadza się. Nie do ruszenia.
Matrim - 17 Stycznia 2014, 19:05

O, ten hrabkowolinkowany nawet mi się podoba. Nie ma pętelek ;)
Matrim - 30 Stycznia 2014, 21:40

Cytat
ten hrabkowolinkowany

Zamówiłem, przyszedł (już dawno), fajny jest. Nie śmierdzi, nie jest krzywy i choć magnes trzeba poprawiać (w końcu go dognę wystarczająco, że będzie łapał na pstryknięcie), to i tak jest bardzo dobry. Ale nadruku producenta nie ma, choć niby miał mieć ;) Nie żeby mi to przeszkadzało, ale na obrazkach był, no.

Witchma - 5 Lutego 2014, 17:46

Virtualo podsumowuje rok 2013.
hrabek - 6 Lutego 2014, 08:30

Ciekawie będzie obserwować jak zmieniają się wagi w rynku. Bo o ile zauważam po sobie, że rzeczywiście więcej kupuję książek ogólnie, to jednocześnie zupełnie przestałem kupować książki papierowe. I jeśli inni czytnikowcy mają podobnie, to przy zwiększaniu liczby czytających z czytników, z biegiem czasu tych papierowych zakupów będzie coraz mniej, choć jednocześnie sprzedaż liczona w sztukach (ebooki + papier) może wzrastać.
Chal-Chenet - 6 Lutego 2014, 08:56

Wymieniłem Prestigio na Kindle'a 5 Classic. Póki co jestem zadowolony. Ładnie stronki chodzą, płynniej niż na tamtym. :)
ketyow - 6 Lutego 2014, 09:45

hrabek, ja mam podobnie, choć przed zakupem czytnika zapierałem się, że będę i tak kupował papier. Kupiłem tylko 6 pozycji z UW odkąd mam czytnik. Ale ich nie ma w ebookach (jeszcze), w każdym razie zdecydowała jakość wydania. Jak coś jest w miękkiej okładce, to tylko zawala miejsce na półce, bo i tak się to niewygodnie czyta.

A kupiłem w ubiegłym roku 100 pozycji, choć przeczytałem koło 30. Papier stanie się wyrobem kolekcjonerskim i drogim, to jest pewne, pytanie tylko jak długo to potrwa.

Witchma - 7 Lutego 2014, 15:56

Uczta Wyobraźni nieśmiało wkracza w świat cyfrowy.
Fidel-F2 - 7 Lutego 2014, 16:12

mogliby dodawać do papieru
Arianne - 18 Lutego 2014, 09:29

Ja mam czytnik Pocketbook Touch i jestem zadowolona, Bateria długo trzyma, ma wbudowany dobry słownik ang.-pol., jest syntezator mowy, ma możliwość poszerzenia pamięci za pomocą karty MicroSD i co ważne ma fizyczne przyciski. Mam na nim pełno ebooków, niestety wpadłam w wir promocji, dopiero niedawno zaczęło do mnie docierać, że może niekoniecznie trzeba korzystać z każdej promocji :D
hrabek - 18 Lutego 2014, 09:53

Mi też trochę czasu to zajęło ;)
joe_cool - 18 Lutego 2014, 21:21

No chyba każdemu ;)
nureczka - 20 Lutego 2014, 12:04

Pako - 20 Lutego 2014, 17:36

Pa ruski nie panimaju, ale z samych obrazków da się zrozumieć ;)
nureczka - 20 Lutego 2014, 17:58

W swobodnym tłumaczeniu:
- A wy co jedni?
- Po prostu starocie z zeszłego wieku!
- Nawet ognia się boicie!
- Pstryk!

hrabek - 12 Marca 2014, 09:22

Patrzę na wyniki Bookrage i myślę sobie, że to mistrzowskie posunięcie ekipy. Autorowi nie trzeba płacić, suwaki na sztywno po 50% dla Fundacji i ekipy Bookrage. W tej chwili są już ponad 3000 dla każdej grupy. Jak na darmowe teksty to całkiem niezły wynik, a podejrzewam, że za 3000 to można wiele kolejnych książek zeskanować i przerobić na ebooki, więc dla Fundacji będzie to spory zastrzyk gotówki, a i dla samego Bookrage będzie to niezła kasa. Kto wie, może dzięki temu będą mogli przyciągnąć jeszcze lepszych autorów do następnych edycji...
Witchma - 12 Marca 2014, 10:16

Pamiętajmy, że od tych kwot ponad 1/3 trzeba odjąć (podatki, prowizje dla operatorów płatności itp.), ale i tak niewątpliwie wyjdą na swoje :)
Sama inicjatywa podoba mi się bardzo, mam nadzieję, że autorom nie zabraknie entuzjazmu. Do końca roku ma się ukazać reszta Księgi Całości :omg: Podejrzewam, że postarają się też o kilka niespodzianek.
Biorąc pod uwagę dyskusję, jaką rozpętała niedawno Kaja Malanowska na temat zarobków pisarzy, ciekawa jestem, jak się zapatrują na to ci, którzy wzięli udział w BookRage. Czy wyniki ich usatysfakcjonowały, czy liczyli na więcej?

Witchma - 14 Marca 2014, 17:57

Jakby ktoś chciał sobie poszeleścić ebookiem...

Partner forum