Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
fealoce - 30 Maj 2013, 18:03
Martva, takie są najlepsze
merula - 2 Czerwca 2013, 12:17
nastawiłam pierwsze ogórki w tym roku
Lynx - 2 Czerwca 2013, 12:31
Piekę bułeczki, z cebulą. Na dzisiejsze plenerowe spotkanie Stowarzyszenia z okazji Dnia Dziecka. Będzie grill i takie tam. Mam nadzieję, że będą dzieciakom smakować.
merula - 2 Czerwca 2013, 13:40
a ja testuję półgotowe croissanty.
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2013, 18:30
Na czym polega półgotowość.
merula - 2 Czerwca 2013, 21:16
zakupiłam paczkę ciasta. trzeba było pociachać, pozwijać, ewentualnie nadziać.
ihan - 2 Czerwca 2013, 21:47
Za pieczenie nadziewanych croissantów powinny być jakieś ciężkie kary. Na przykład upieczenie dodatkowych dwóch blaszek pustych i rozdanie potrzebującym bliźnim.
fealoce - 3 Czerwca 2013, 06:55
...ewentualnie zrobienie z drugiej paczki ślimaczki i rozdanie potrzebującym
Lynx - 3 Czerwca 2013, 12:53
Bułeczki smakowały największym zaskoczeniem było to, że jedna z dziewczynek, ogólnie odmawiająca jedzenia pieczywa, "pożarła" chyba ze 4 z zachwytem. Radość jej mamy - bezcenna
Martva - 3 Czerwca 2013, 13:16
Robi się zupa - przyszły krem z fasoli. Na razie podsmażyłam cebulę, czosnek a potem wielgachną marchewkę i teraz się to gotuje w bulionie z gotowca razem z gigantycznym ziemniakiem, potem wrzucę puszkę białej fasoli, zmiksuję i przyprawię. Niestety będzie wyglądać jak gęsty wywar z brudnej ścierki, ale ma szanse być niezła w smaku.
Wszystko przez to, że ostatni chleb na zakwasie okazał się mistrzowskim zakalcem, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to postanowiłam z niego zrobić grzanki. W smaku jest ok, od czwartku stracił swoją konsystencję mokrej gliny, po przepuszczeniu przez toster i obłożeniu serem jest bardzo smaczny, myślę że na grzanki do fasolowego kremu będzie ok.
Martva - 4 Czerwca 2013, 16:00
Byłam na Kleparzu i truskaffki okazały się trzy razy tańsze niż ostatnio, więc kupiłam kilogram na początek. Ooooch.
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2013, 16:01
czyli?
Martva - 4 Czerwca 2013, 16:06
Bez czyli.
ilcattivo13 - 5 Czerwca 2013, 20:01
Pierwsze 3 litry czereśni z własnego drzewa
Pucek - 5 Czerwca 2013, 21:20
Przywiozłam z działki trzy dorodne kozaki. Pierwsza tegoroczna zupka grzybowa zaliczona - pycha!
fealoce - 5 Czerwca 2013, 21:31
ilcattivo13, Ty niedobry człowieku! Ładnie to tak pisać głodnemu o czereśniach?
charande - 5 Czerwca 2013, 22:39
Czy kaszkę kukurydzianą można jakoś smacznie przyrządzić na wytrawnie?
Martva - 5 Czerwca 2013, 23:09
puszka mówi że się da.
Nie wiem czy link wlezie odpowiednie, pewnie nie, ale to już sobie dasz radę z szukaniem jakby co
Rafał - 6 Czerwca 2013, 09:02
Próbowaliśmy wczoraj zrobić placki gryczano-ziemniaczane. Takie sobie wyszły, nie była to udana próba
ilcattivo13 - 6 Czerwca 2013, 19:22
fealoce - no pewnie, że tak
Rafał - a bo jedyne słuszne miejsce kaszy gryczanej jest pod zrazami wołowymi, z obfitą ilością sosu i z kiszonymi ogórami w pobliżu Wszelkie inne zastosowanie kaszy gryczanej powinno się karać zakuciem w dyby na szczudłach
Fidel-F2 - 6 Czerwca 2013, 19:24
Nie znasz się, kasz gryczana ze skwarkami i maślanką jest najlepsza.
ilcattivo13 - 6 Czerwca 2013, 19:27
Pfff. Jak skwarki, to tylko z kaszą jaglaną. A maślanki używam wyłącznie do wyrobu ciasta na chleb
Fidel-F2 - 6 Czerwca 2013, 19:29
Do wyrobu ciasta na chleb używam piekarza a kaszę jaglaną jadłem raz i wystarczy. To pasza dla nierogacizny.
ilcattivo13 - 6 Czerwca 2013, 19:32
Ać tam. W życiu trzeba być twardym, a nie mientkim
Martva - 6 Czerwca 2013, 19:46
Wrzucałam do placków ziemniaczanych różne dziwne rzeczy, ale na kaszę gryczaną nie wpadłam
Maszyna chlebowa zrobiła mi ciasto drożdżowe. Średnią porcję, ale i tak próbowało wyjść z formy, a potem się zapadło. Ale dobre.
Ziemniak - 6 Czerwca 2013, 22:24
ilcattivo13, w takim razie polecam kukurydzę pastewną
fealoce - 7 Czerwca 2013, 06:21
Fidel-F2 napisał/a | Do wyrobu ciasta na chleb używam piekarza a kaszę jaglaną jadłem raz i wystarczy. To pasza dla nierogacizny. |
Zgadzam się. Kaszą jaglaną męczyli mnie w przedszkolu i teraz nie mogę na nią patrzeć
Rafał - 7 Czerwca 2013, 07:52
Dziadek z wujkiem z kaszy jaglanej pędzili najlepszy bimber na świecie, podobno. Ludzie którzy go pili do tej pory wspominają.
Fidel-F2 - 7 Czerwca 2013, 09:58
Zrobiłeś literówkę, powinno być "Ludzi którzy go pili do tej pory wspominają."
Rafał - 7 Czerwca 2013, 10:58
To też
Dziadka przekręcili w '73-cim.
|
|
|