To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

fealoce - 30 Maj 2013, 18:03

Martva, takie są najlepsze :)
merula - 2 Czerwca 2013, 12:17

nastawiłam pierwsze ogórki w tym roku :D
Lynx - 2 Czerwca 2013, 12:31

Piekę bułeczki, z cebulą. Na dzisiejsze plenerowe spotkanie Stowarzyszenia z okazji Dnia Dziecka. Będzie grill i takie tam. Mam nadzieję, że będą dzieciakom smakować.
merula - 2 Czerwca 2013, 13:40

a ja testuję półgotowe croissanty.
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2013, 18:30

Na czym polega półgotowość.
merula - 2 Czerwca 2013, 21:16

zakupiłam paczkę ciasta. trzeba było pociachać, pozwijać, ewentualnie nadziać.
ihan - 2 Czerwca 2013, 21:47

Za pieczenie nadziewanych croissantów powinny być jakieś ciężkie kary. Na przykład upieczenie dodatkowych dwóch blaszek pustych i rozdanie potrzebującym bliźnim.
fealoce - 3 Czerwca 2013, 06:55

...ewentualnie zrobienie z drugiej paczki ślimaczki i rozdanie potrzebującym :mrgreen:
Lynx - 3 Czerwca 2013, 12:53

Bułeczki smakowały :D największym zaskoczeniem było to, że jedna z dziewczynek, ogólnie odmawiająca jedzenia pieczywa, "pożarła" chyba ze 4 z zachwytem. Radość jej mamy - bezcenna :)
Martva - 3 Czerwca 2013, 13:16

Robi się zupa - przyszły krem z fasoli. Na razie podsmażyłam cebulę, czosnek a potem wielgachną marchewkę i teraz się to gotuje w bulionie z gotowca razem z gigantycznym ziemniakiem, potem wrzucę puszkę białej fasoli, zmiksuję i przyprawię. Niestety będzie wyglądać jak gęsty wywar z brudnej ścierki, ale ma szanse być niezła w smaku.

Wszystko przez to, że ostatni chleb na zakwasie okazał się mistrzowskim zakalcem, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to postanowiłam z niego zrobić grzanki. W smaku jest ok, od czwartku stracił swoją konsystencję mokrej gliny, po przepuszczeniu przez toster i obłożeniu serem jest bardzo smaczny, myślę że na grzanki do fasolowego kremu będzie ok.

Martva - 4 Czerwca 2013, 16:00

Byłam na Kleparzu i truskaffki okazały się trzy razy tańsze niż ostatnio, więc kupiłam kilogram na początek. Ooooch.
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2013, 16:01

czyli?
Martva - 4 Czerwca 2013, 16:06

Bez czyli.
ilcattivo13 - 5 Czerwca 2013, 20:01

Pierwsze 3 litry czereśni z własnego drzewa :D
Pucek - 5 Czerwca 2013, 21:20

Przywiozłam z działki trzy dorodne kozaki. Pierwsza tegoroczna zupka grzybowa zaliczona - pycha!
fealoce - 5 Czerwca 2013, 21:31

ilcattivo13, Ty niedobry człowieku! Ładnie to tak pisać głodnemu o czereśniach? ;P:
charande - 5 Czerwca 2013, 22:39

Czy kaszkę kukurydzianą można jakoś smacznie przyrządzić na wytrawnie?
Martva - 5 Czerwca 2013, 23:09

puszka mówi że się da.

Nie wiem czy link wlezie odpowiednie, pewnie nie, ale to już sobie dasz radę z szukaniem jakby co ;)

Rafał - 6 Czerwca 2013, 09:02

Próbowaliśmy wczoraj zrobić placki gryczano-ziemniaczane. Takie sobie wyszły, nie była to udana próba :?
ilcattivo13 - 6 Czerwca 2013, 19:22

fealoce - no pewnie, że tak :D

Rafał - a bo jedyne słuszne miejsce kaszy gryczanej jest pod zrazami wołowymi, z obfitą ilością sosu i z kiszonymi ogórami w pobliżu :wink: Wszelkie inne zastosowanie kaszy gryczanej powinno się karać zakuciem w dyby na szczudłach ;P:

Fidel-F2 - 6 Czerwca 2013, 19:24

Nie znasz się, kasz gryczana ze skwarkami i maślanką jest najlepsza.
ilcattivo13 - 6 Czerwca 2013, 19:27

Pfff. Jak skwarki, to tylko z kaszą jaglaną. A maślanki używam wyłącznie do wyrobu ciasta na chleb :)
Fidel-F2 - 6 Czerwca 2013, 19:29

Do wyrobu ciasta na chleb używam piekarza a kaszę jaglaną jadłem raz i wystarczy. To pasza dla nierogacizny.
ilcattivo13 - 6 Czerwca 2013, 19:32

Ać tam. W życiu trzeba być twardym, a nie mientkim ;P:
Martva - 6 Czerwca 2013, 19:46

Wrzucałam do placków ziemniaczanych różne dziwne rzeczy, ale na kaszę gryczaną nie wpadłam ;)

Maszyna chlebowa zrobiła mi ciasto drożdżowe. Średnią porcję, ale i tak próbowało wyjść z formy, a potem się zapadło. Ale dobre.

Ziemniak - 6 Czerwca 2013, 22:24

ilcattivo13, w takim razie polecam kukurydzę pastewną :P
fealoce - 7 Czerwca 2013, 06:21

Fidel-F2 napisał/a
Do wyrobu ciasta na chleb używam piekarza a kaszę jaglaną jadłem raz i wystarczy. To pasza dla nierogacizny.


Zgadzam się. Kaszą jaglaną męczyli mnie w przedszkolu i teraz nie mogę na nią patrzeć :?

Rafał - 7 Czerwca 2013, 07:52

Dziadek z wujkiem z kaszy jaglanej pędzili najlepszy bimber na świecie, podobno. Ludzie którzy go pili do tej pory wspominają.
Fidel-F2 - 7 Czerwca 2013, 09:58

Zrobiłeś literówkę, powinno być "Ludzi którzy go pili do tej pory wspominają."
Rafał - 7 Czerwca 2013, 10:58

To też :lol:

Dziadka przekręcili w '73-cim.



Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group