Konwenty, te fandomowe i te forumowe - Warszawa (SKOFA) (cykliczna, 2024.02.17)
dareko - 22 Maj 2012, 23:27
No to i ja sie wypowiem.
Ostatnio na SKOFAch prawie nie bywam. Tak sie u mnie poukladalo, ze 80% weekendow mam zajetych a te wolne jakos nei chca zgrac sie ze SKOFA. Zycie. Na te moze uda mi sie dotrzec. Mam taka nadzieje.
Tylko gdzie ja biedny mam isc?
Widze, ze sytuacja nabrzmiala, w ruch poszly nawet ordery Zasluzonych dla SKOFy. No tez moglbym jakis wyciagnac z szuflady, tylko chyba nie o to chodzi.
SKOFA jest jakas tradycja, a tradycje maja to do siebie, ze jak sie cos zmienia to musi byc po temu POWAZNY powod. Widzimisie organizatora to za malo. To prawda, ze nie wszystkie SKOFY odbywaly sie w Paradoxie, ale ja przynajmniej nie pamietam zeby jakas odbyla sie w innym miejscu z powodu... widzimisie. Zawsze bylo to podyktowane jakimis powaznymi wzgledami, a nawet w takich przypadkach towarzyszyl temu jek zawodu, lub protest czewsci SKOFOwiczow.
Adi.. proponuje ochlonac. Chciales cos zmienic, ale powody byly widac zbyt blache, bo trafiles na powaqzny opor materii. Po co silowac sie z ludzmi dla ktorych te SKOFE organizujesz?
I jeszcze jedno. Organizacja SKOFY to wcale nie jest zabawa tylko powazny obowiazek. Jest to tez pewien rodzaj sluzby. Organizator powinien oddzielic te sluzbe od spraw ambicjonalnych.
No to ja na razie tyle.
merula - 22 Maj 2012, 23:50
to ja może powiem jeszcze jedno. jako jednej z osób, która była zaangażowana w organizację tych spotkań w ciągu ostatnich miesięcy, nieważne ilu, nie było mi miło usłyszeć, że ostatnio to jest beznadziejnie, ale teraz przyszedłem ja i zrobię z tym porządek. a ci, co do tej pory to robili teraz mogą siąść cichutko w kąciku i popatrzeć, jak się to sprawy załatwia. i o ile motywacja za tym stojąca poniekąd jest chwalebna, to sposób załatwienia tej sprawy budzi niesmak.
życie społeczne ma swoje nurty, rytm, fluktuacje, ludzie przychodzą i odchodzą, ale nie można odgórnie zadekretować, jak ma być lepiej. na obraz ostatnich Skof duży wpływ, jak podejrzewam, ma to, że wiele osób będących jej bywalcami dość regularnie spotyka się też w czwartki, więc pewnie w ich odczuciach, nie jest już ona czymś tak szczególnym. że utworzyła się grono Paradoxowych satelitów tej imprezy, nie będących członkami forum. z drugiej strony, wiele osób, kiedyś będących częstymi bywalcami, z różnych przyczyn, przestało bywać. czy to wina organizacji? pewnie w jakimś sensie tak, bo jakby ich namówić, to by się pojawili. ale czy tak być powinno? czy nie powinna owa obecność wynikać wyłącznie z wewnętrznej chęci? trudne pytanie i nie mnie na nie odpowiadać. wiem, że to, co się z tą imprezą dzieje, ostatnio panująca w tym wątku atmosfera, nie podobają mi się i budzą moją niezgodę.
Adanedhel - 23 Maj 2012, 00:44
Merulo, przepraszam Cię za to. Bardzo Cię przepraszam.
Dareko, przyjmuję to wszystko do informacji. Możliwe, że rzeczywiście trochę za bardzo namieszałem.
Ale jednocześnie nie rozumiem dlaczego z próby innego miejsca robi się niszczenie Skofy. Uderza w hasła prawie że narodowo-patriotyczne. I jeszcze powołuje się na bzdurne argumenty.
A, i dlaczego osoby, które chciałyby, aby Skofa odbywała się także poza Paradoxem, nagle mają być mniej ważne od tych, które Paradox traktują jak świętość? Bo nie krzyczą tak głośno?
I choć może namieszałem za bardzo, to i tak bardzo dziękuję za zachowanie Kruka Siwego, który najwyraźniej utożsamił się ze Skofą.
Jeśli będzie miał być Paradox, to będzie. Tę Skofę też mogę tam przenieść. Jeśli będzie chciało tego dużo osób zrobię to zaraz. Na razie widzę, że większość jednak chce się spotkać, niezależnie od tego, czy w Paradoxie czy w Grawitacji, czy jeszcze gdzie indziej. I o to chyba tu chodzi.
Merulo, a Ciebie jeszcze raz przepraszam.
dalambert - 23 Maj 2012, 08:49
Adanedhel, Rozumien, że w obawie o "ciąg dalszy Forum'"przerzuciłeś biuro SKOFy na Fejsa , rozumien powód, ale / choć się tam zgłosiłem- bo SKOFę cenię/ to nie popieram .
Sytuacja i Forum i Paradoxu są w jakiś sposób nie pewne . Panta rei.
Ale próba przeflancowania całej "sprawy" na fejsbunia - który niektórym kompletnie NIE odpowiada, mnie niesłychanie wkurza jego namolność, i to bez jakiegokolwiek zasięgnięcia opinii, czy konsultacji jest nieco " ekstrwagncka".
"Grawitację " poznało sporo osób przy okazji prezentacji "Nieba ze stali" RM Wegnera - owszem lokal się nadaja na reklamowe inwenta dzieł wszelakich = duża sala, scena, ale ceny ma o jakieś 50-70 % wyższe niż Padadox.
No i co słusznie zauważyła merula, sporo ludzi właśnie Paradoxu / i to fajnych/ bywa na SKOFach na Forum nie bywając.
Dlatego tez jak tylko wyskoczyła "Grawitacja" zadłem pytanie DLACZEGO ? tam , co się stało, jakoś nikt mi nie odpowiedział.
Paradox bywal porzucany w różnych momentach i z różnych powodów, ale własnie POWODÓW.
Patrz chamstwo "ćwiekowatego", nieczynność , czy przenosiny, a czasem "bo moze by stestować Wieżyce" - mało udana impreza w piętrowym molochu- jak raz impreza na poziomie - 3, a kibel na poziomie + 2, dostarczyły wszystkim niezapomnianych wrażeń sportowych.
Nie wiem jakie "towarzystwo" jest bywalcami "Grawitacji" wiem jakie bywa w "Paradoxie" przy czwartkach i czasami innych okazjach.
Coż okazuje sie , ze wszelka "arbitralna postępowośc' natrafi a opór materii.
Jutro będe w Paradoxie / czwrteczek paradoksalny i dawno mnie nie było/ to może warto by porozmawiać.
Adanedhel - 23 Maj 2012, 10:30
Nie, przeniosłem Skofę na fb ponieważ jest tam więcej osób zainteresowanych, niż tu. Wiele osób, które chodziły na Skofę, jest tam, podczas gdy na forum już ich nie ma albo są bardzo rzadko. Łatwiej do nich trafić.
Do tego nie masz racji. Bo chociaż wszystko jest na fb, to tutaj też, równolegle. Więc nie rozumiem w czym problem? W tym, że można poinformować większą liczbę ludzi? Bo Kruk wymyślił sobie, że Skofa musi być organizowana tutaj?
Dlaczego Grawitacja? Bo jakiś czas temu zapytałem, czy raz na jakiś czas warto by przenieść Skofę poza Paradox. I niemało osób było za. Bo, wbrew temu, co mówicie, nie wszystkim ten Paradox się podoba. Nie wszyscy czują się z nim związani na śmierć i życie. Bo jest lato, może być gorąco i duszno, a nie można usiąść na zewnątrz. Bo w kiblach równie dobrze mogłaby być słoma, tak śmierdzi. Bo to nie Wieżyca (przy okazji - sprawdzana z powodu przenosin), jest przetestowana i są osoby, które ją lubią.
A, bo nie ma cen o 50-70% wyższych, niż Paradox, tylko mniej więcej takie same. Ile kosztuje najtańsze piwo w Para? 6 zł? 7 zł? W Grawitacji Żywiec za 8 zł. To nie 50-70% drożej. Wiele osób i tak kupuje inne piwa. Jak Ciechany. Które są we właściwie albo dokładnie takiej samej cenie jak w Paradoxie. Bo też jest w dobrym miejscu. Grawitacja jest położona pomiędzy trzema dużymi ciągami komunikacyjnymi. 5 minut do Krakowskiego Przedmieścia, 10 minut do Al. Solidarności, może 15 minut do Al. Jerozolimskich. To na pewno nie jest zły dojazd. Bo Skofa to dla mnie nie miejsce, a ludzie, którzy chcą na nią przyjść. Bardziej niż przypadkowo spotkani.
Jeśli naprawdę spieprzyłem, zrezygnuję z organizowania. Jeśli wielu osobom tak zależy, przeniosę spotkanie do Paradoxu. Dla świętego spokoju. Ale nie zgadzam się i nie rozumiem reakcji takich jak Kruka i Lisa.
W czwartki nie przychodzę do Paradoxu. I już mam dość rozmów o tym. Decydujcie.
Lynx - 23 Maj 2012, 11:19
Adanedhel, Kącik SKOFowy na FB uważam za całkiem udany pomysł, tym bardziej, że faktycznie funkcjonuje równolegle z forum, a nawet chwilę po.
Miejsce- tak naprawdę nie miejsce czyni SKOFę, n'est-ce pas?
nimfa bagienna - 23 Maj 2012, 11:30
gorim1 napisał/a | Nie chcę by to zabrzmiało głupio ale jeśli w ogóle tak ma wyglądać nasze radosne stołeczne skofowanie w wspólnym gronie to od razu stwierdzam mam to gdzieś i się nie pojawię a termin dobraliście dla mnie perfekcyjnie mógłbym się spokojnie z wami piwa wieczorem ( w rozsądnych ilościach) napić a to co widzę toż to zwykłe warcholstwo najlepiej odpuście sobie obaj te zachowanie bo ani to nie przystoi ani nie wypada obu! |
O tio, tio. +1
dareko - 23 Maj 2012, 13:08
Adi.. jakby Ci to wytłumaczyć. To jak z próbami przerobienia Świętego Mikołaja na Dziadka Mroza. Niby o świętach decydują ludzie przy stole i rodzinna atmosfera a nie postać grubasa... ale w tym kraju w życiu by to nie przeszło. Tak samo jak zamiana karpia na tołpyge. Kumasz?
Jasne, ze o SKOFIE decydują ludzie, ale jak oderwiesz SKOFE od Paradoxu, oddalisz od tego forum to zostana Ci fajne spotkania znajomych.. ale już nie SKOFA.
Żeby było jasne, nie uważam założenia profilu na fejsie za zły pomysł, wręcz przeciwnie.. bardzo udany. Jednak.. jako kanał informacyjny a nie miejsce organizacji. Sam na początku, o każdej SKOFIE informowałem na kilku innych forach fantastycznych, nie widzę wielkiej różnicy. Wszystko ok, tylko pod tym warunkiem, że ustalenia odbywają się tutaj, a tam można się czegoś dowiedzieć.
Co do reakcji Kruka, to nie róbmy scen. Można sobie powiedzieć parę cierpkich słów a potem spokojnie sobie pogadać. Wujaśnię tylko to czego nie rozumiesz i piszesz o tym. Kruk to swego rodzaju strażnik tradycji, tak bym to określił. Nie jakiś samozwańczy bo tak mu się podoba, tylko od pre-SKOFY. Sam włożył wiele serca by tę tradycję zbudować. Byłem tam i widziałem. Może stąd jego reakcja, na twoje zmiany.
IMHO, proponuję tę SKOFĘ zorganizować jedną, w Paradoxie, tak jak to drzewiej bywało. Przemyślenia co do zmiany miejsca zostawić na wypadek, gdyby to było konieczne. Rozumiem twoje rozgoryczenie, tylko nei rozumiem po choler e w tym trwać. Łatwo jest powiedzieć "jak nie będzie po mojemu to ja się wycofuję, nie będzie mnie i rezygnuję z organizacji". Łatwo, ale strasznie infantylnie. Weź ochłoń, przemyśl, wrzuć na luz i bądź.
Miller tylko raz w całej karierze politycznej powiedział coś mądrego. Pamiętasz?
No i na koniec, bez względu na to co zdecydujesz, to ja Ci dziekuję. Tobie, ale tez wszystkim którzy SKOFY organizowali. Cieszy mnie, że są ludki którym się chce.
Lis Rudy - 23 Maj 2012, 14:03
Adanedhel, jako że mnie wywołałeś, to pozwól że odpowiem.
Przez długi czas zaglądałem na to Forum jako niezalogowany i śledziłem to co się tu dzieje, z wątkiem SKOFOwym włącznie. To dzięki niemu poznałem wielu z Was, najpierw jako postacie ze zdjęć, a po zarejestrowaniu osobiście na mojej pierwszej SKOFIE w Para, do czego zresztą wielu mnie namawiało. Od tego czasu traktowałem Paradox jako swojego rodzaju forumowe miejsce spotkań w realu, coś jak klubowy stadion. Miejsce gdzie spotykają się ci z forum, jak i ci spoza niego, jeśli tylko chcą. Merula ładnie o tym napisała. To właśnie stanowi o tzw. wartości dodanej tego lokalu. Owszem, jest nieco przaśnie jeśli chodzi o stan klubu (zwłaszcza ostatnio), zgadza się że z kibli jedzie, w męskim nie ma nawet drzwi a fotele (niektóre) mają po trzy nogi. Tylko co z tego ? Czy spotykamy się tam kontemplować stan wyposażenia, czy raczej żeby się spotkać, napić piwa i pogadać ? Wg. mnie raczej po to drugie.
I nagle pada propozycja (a raczej nie propozycja tylko fakt) że tym razem będzie to Grawitacja. Osobiście nic mi do tego klubu, dobry jak każdy inny, tyle że taka zmiana lokacji powinna być raczej poddana decyzji wszystkich, odpowiednio wcześniej. Nie dziw się że wywołuje to jakieś niesnaski, zostaliśmy zaskoczeni nagłą zmianą.
Do założenia kanału na FB nie potrafię się odnieść, nie mam tam swojego profilu i miał nie będę, więc z mojego punktu widzenia jakby go nie było, ale skoro sporo ludzi ma konto, to być może jest to niezły pomysł.
Wolałbym aby SKOFA była naszym małym świętem a nie powodem do awantur czy przepychanek. Najmniej mi zależy na schizmie w naszym gronie, więc jeśli większość zadecyduje że ma być w Grawitacji, to będzie, jeśli w Para-to niech się stanie. A jeśli padnie propozycja że na świeżym powietrzu na plaży nad Wisłą, to też będzie OK.
To tyle z mojej strony. W moim marudzeniu (w końcu status zobowiązuje) nie ma żadnego drugiego dna i ochoty na podważanie czyjegoś autorytetu czy funkcji.
Co będzie, to będzie. Gdzie będzie, tam będzie.
Adanedhel - 23 Maj 2012, 14:30
Nie, Dareko. To jest coś, czego nie rozumiem. Rozumiem, że możecie tak myśleć, ale nie widzę powodów. Dlaczego Skofa ma być w Paradoxie, skoro wiele bardzo udanych spotkań odbyło się zupełnie poza. Dlaczego wciąż trwać tylko i wyłącznie przy forum, skoro wielu zainteresowanych osób tu nie ma. Mógłbym jeszcze pytać dalej.
Dla mnie wygląda to jak kiszenie się we własnym sosie.
Rozumiem za to, że część osób bardzo chce, aby pozostała w Paradoxie na stałe. Przynajmniej ta głośna część.
W każdym razie - jeśli jutro ustalą, że Skofa ma być w Paradoxie, poinformuję o tym ludzi na Facebooku. Odwołam rezerwację w Grawitacji.
A, no tak. Lista na chwilę obecną:
SKOFA LI, Paradox lub Grawitacja, 02.06.2012, 18:00
1. Kruk Siwy
2. Dalambert
3. Studnia
4. Rysiull ?
5 i 6. Miria i Dzejes
7. Dareko
8 i 9. Magda2em i Ixolite ?
10 i 11. Bellatrix i Delfino ?
12. Bartosz Grykowski ?
13. Nina Wum
14. Anix
15. Lis Rudy
16. Gorim
17. ...
Anonymous - 23 Maj 2012, 17:19
dareko napisał/a | Jasne, ze o SKOFIE decydują ludzie, ale jak oderwiesz SKOFE od Paradoxu, oddalisz od tego forum to zostana Ci fajne spotkania znajomych.. ale już nie SKOFA. |
A ja się jako Matka Założycielka nie zgodzę. O SKOFIE decydują ludzie, a nie miejsce. Pierwsza SKOFA zebrała się pod Pałacem Kultury, kolejna (lub trzecia z kolei chyba) była w Zielonej Gęsi. I było super. Stary Paradox też był świetnym miejscem, ale ten na Jezierskiego to zdecydowanie nie to samo. Ja na przykład zwyczajnie tego lokalu nie lubię i nie dziwię się, że Adi szukał alternatywnej lokalizacji, sama optowałam za SKOFAMI w różnych miejscach. A ogłoszenie przez Kruka drugiej SKOFY w Paradoxie było, delikatnie mówiąc, bardzo niefajne. Tyle z mojej strony, bo od dawna w SKOFACH nie biorę aktywnego udziału. Ale skoro Dareko się odezwał, to postanowiłam i ja.
Anonymous - 23 Maj 2012, 17:54
Sprawa na tyle "poważna", że chwilowo daję głos z rubieży.
Jak już ustalicie, która skofa jest bardziej skofowa i kto ma prawo krzyczeć "Ein Volk, Ein Forum, Ein Skofa" to dajcie znać, bo na razie takie pohukiwania robią się śmieszne. Paradox jest fajny, Grawitacja też jest spoko, a Skofa - co już przedpiścy słusznie zauważyli - odbywała się i poza Paradoksem, i było git (np. w Zielonej Gęsi).
Nie wiem, czy zajrzę, ale nie mam dostępu do Facebooka, bo mnie wywalili. Ten wątek i Towarzyskie (na inne nie zaglądam) są zatem jedynym miejscem, z którego czerpię informacje. Dogadajcie się, panowie, bo na razie gracie w "Misiu".
P.S Kruku, dalambercie: nie uważam, żeby ogłaszanie "skofszej skofy" w środku organizowania było w porządku. Jeśli już Adi zaczął robić, to dajcie mu skończyć. I po owocach poznacie, czy było warto. Jak nie spodoba się Grawitacja, to po prostu tam nie wrócicie/wrócimy.
Jak dzieci.
Kruk Siwy - 23 Maj 2012, 18:04
Żeraniu, czasem milczenie jest złotem. Tyś ubogi tobie wiele złota potrzeba. Nie będę tu strzępił ozora po próżnicy, co miało zostać powiedziane zostąło powiedziane, głownie przez dareko.
Spotkamy się jutro, pogadamy tak będzie daleko skuteczniej i lepiej. Przyznaję, że od takiego spotkania należało zacząć.
dareko - 23 Maj 2012, 20:23
Miria napisał/a | Pierwsza SKOFA zebrała się pod Pałacem Kultury, kolejna (lub trzecia z kolei chyba) była w Zielonej Gęsi. I było super. |
To ja może Matce Założycielce odświeżę pamięć. Pierwsza zaczęła się pod pekinem, a gdzie się skończyła? Co do tej w gęsi, to owszem była poza Paradoxem, ale tylko dlatego, że cały Paradox był zarezerwowany na urodziny Rafała... który i tak wybrał SKOFĘ.
To tyle, widzę, że jakieś porozumienie się szykuje więc więcej pisać nie ma sensu.
Anonymous - 23 Maj 2012, 20:36
dareko napisał/a |
To ja może Matce Założycielce odświeżę pamięć. Pierwsza zaczęła się pod pekinem, a gdzie się skończyła? |
A pod Pałacem było mniej fajnie niż w Paradoxie? No proszę Cię... A w Gęsi była jedna z najsympatyczniejszych SKOF, jakie pamiętam. Nie przesadzajmy z tą "uświęconą tradycją". Po prostu - jeśli większość woli Paradox, to powinien być Paradox, jasne jak słońce. Tyle, że tu padły wielce wątpliwe argumenty i jakieś dziwne rozłamy się pojawiły, a to wątpię, żeby się SKOFIE przysłużyło.
I to już naprawdę EOT z mojej strony. Owocnych działań organizatorom życzę. I miłej zabawy uczestnikom.
Godzilla - 23 Maj 2012, 22:22
http://finanse.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html
Hmm... Półki w Para od zawsze zastawione są książkami. Pamiętam, że na początku tośmy się podśmiewali: idziemy do knajpy, a tam na półkach... książki. Siedzimy sobie i częstujemy się... książkami, rozmawiając o książkach, każdy z hmm... książką w ręce. A potem zobaczyliśmy, że to naprawdę książki. I co teraz?
fealoce - 23 Maj 2012, 22:29
Czyli co, żeby nie łamać prawa powinni uszkodzić książki, tak żeby nie nadawały się już do czytania, tak? Widziałam coś takiego w pewnej knajpie: całe regały książek przyciętych w ten sposób, że zostało z nich może 3/4. Brr.
nimfa bagienna - 24 Maj 2012, 10:52
Cytat | Zgodnie z prawem za rozprowadzanie cudzych utwór bez uprawnień grozi kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do 2 lat. W przypadku czerpania z tego korzyści za kratki trafić można nawet na 3 lata. |
Znaczy, jak pożyczę komuś książkę, i ten ktoś z wdzięczności postawi mi wino, to pójdę siedzieć?
hrabek - 24 Maj 2012, 11:10
Jak znajomemu, to nie. Ale obcej osobie - tak. Nawet bez wina.
nimfa bagienna - 24 Maj 2012, 11:12
Kafka z Mrożkiem i Bareją na spółę by czegoś takiego nie wymyślili.
fealoce - 24 Maj 2012, 11:12
Wystarczy, że się przedstawi i już przestaje być nieznajomym
Kruk Siwy - 25 Maj 2012, 09:34
Po wczorajszej naradzie w Paradoxie zgromadzeni postanowili nie prowadzić tej dziwnej wojny. Jednak nie należy tego utożsamiać z akceptacją ostatnich działań.
merula - 25 Maj 2012, 12:06
i to jest słuszna koncepcja.
chciałam się przyłączyć do tej narady, ale moje plecy miały inne plany na wieczór.
Adanedhel - 28 Maj 2012, 19:01
SKOFA LI, Paradox, 02.06.2012, 18:00
1. Kruk Siwy
2. Dalambert
3. Studnia
4. Rysiull ?
5 i 6. Miria i Dzejes ?
7. Dareko
8 i 9. Magda2em i Ixolite ?
10 i 11. Bellatrix i Delfino ?
12. Bartosz Grykowski ?
13. Nina Wum
14. Anix
15. Lis Rudy
16. Gorim
17 i 18. Kasia i Rafał
19. ...
mawete - 29 Maj 2012, 12:21
ech, dla mnie najgorszy możliwy termin :/
dalambert - 30 Maj 2012, 10:11
No to sala zabezpieczona, ta z barem / miejsca mamy/
Kasia Kosik - 2 Czerwca 2012, 18:11
Mam nadzieję przybyć na następną SKOFĘ z Adim pod rękę, zasiądziemy przy stoliku z Krukiem i Dalambertem i obalimy razem niejedno piwko i winko!
Dziś, kochani, bawcie się dobrze!
Anix - 2 Czerwca 2012, 21:11
A ja z całego serca przepraszam, że mimo obietnic nie pojawiłam się na spotkaniu. Pisałam już do Dalamberta, przerosły mnie pewne sprawy prywatne
Postaram się jednak być w Boże Ciało, czyli w najbliższy czwartek w Para
Zgaga - 3 Czerwca 2012, 11:20
Byli-śmy, widzieli-śmy, gadali-śmy.
Dzięki za sympatyczne spotkanie.
gorat - 29 Sierpnia 2012, 14:11
Co Was tak zabiło? SKOFA rozwiązana?
|
|
|