Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
dzejes - 21 Czerwca 2010, 20:06
No i? Przecież w prywatyzacji nie chodzi o to, że będziesz wrzucał piątaka do respiratora, tylko że zarząd szpitala będzie odpowiadał za długi tak jak zarząd spółki.
Kostucha Drang - 21 Czerwca 2010, 20:26
Z tego co słyszałem obaj kandydaci zaczęli już umizgi do Napieralskiego. Żal dupę ściska. Rozumiem Kaczyńskiego bo to czerwony. Od SLD różnią go wyłącznie poglądy na prawa dewiantów i aborcję. Za to PO i Komorowski po raz kolejny rozczarowali.
nureczka - 21 Czerwca 2010, 20:37
Kostucha Drang, kłopot w tym, że na całym świecie podział na prawicę i lewicę opiera się, mówiąc ogólnie, na stosunku danej partii/organizacji/grupy do zagadnień ekonomicznych, natomiast w Przenajświętszej Rzeczpospolitej o przynależności do prawicy/lewicy decyduje stosunek do Kościoła Katolickiego.
Efekt: partia prawicowa (bu ha ha) wytyka partii liberalnej (bu ha ha) jako największy grzech prywatyzację służby zdrowia.
Gdzie sens, gdzie logika?
I nie chodzi mi tu o dyskusję prywatyzować czy nie, tylko o kompletne pomieszanie pojęć.
PS. Moja Matka, która ma kłopoty z wyhodowaniem kaktusa w doniczce, a żyta od pszenicy nie odróżni choćby jej życie od tego zależało, swego czasu rzetelnie przestudiowała programy wyborcze wszystkich partii (tak, tak) i wyszło jej, że jest zwolenniczką PSL-u.
I to by było tyle w sprawie podziału na prawicę, lewicę, górę, dół i środek.
Kostucha Drang - 21 Czerwca 2010, 20:46
| nureczka napisał/a | | Efekt: partia prawicowa (bu ha ha) wytyka partii liberalnej (bu ha ha) jako największy grzech prywatyzację służby zdrowia. |
a partia liberalna ( he he ) jest tym oskarżeniem tak dotknięta, że oddaje sprawę do Sądu
Faktycznie paranoja
nureczka - 21 Czerwca 2010, 21:13
Kostucha Drang, voila!
Łupaszka - 21 Czerwca 2010, 21:47
NURS
Żyjesz w świecie Adama Michnika.
ps. a może zorganizujemy debatę polityczna na żywo w wawie? Myślę ze dało by rade zebrać kilku pisarzy o sprecyzowanych poglądach politycznych.
Na pewno Nursa chciał bym widzieć
Ziemniak - 21 Czerwca 2010, 21:53
Zaczęło się lizanie tyłka na potęgę
http://www.tvn24.pl/0,166...,wiadomosc.html
Anonymous - 21 Czerwca 2010, 21:54
A to faktycznie byłoby ciekawe spotkanie, chociaż poza Orlińskim (i Kempczyńskim) trudno mi wskazać jednoznacznie lewicowego autora fantastyki. Co innego wśród głównonurtowców - i w zasadzie taka debata główny nurt-fantastyka (cóż za idiotyczny podział), ale o literaturze, bardzo by się przydała.
P.S Są oficjalne wyniki wyborów prezydenckich. Trafnie przepowiedziałem, że różnica będzie powiększała na korzyść Komorowskiego, ale do 43 procent nie dociągnął. Pomyliłem się w zakładzie o cholerny jeden procent, bo Komorowski ma 42%, a Kaczyński 36%. Nawiasem mówiąc, jeśli błąd pomiarowy SMG/KRC wynosił około 3% to jedyną sondażownią, która się zbłaźniła, był Homo Homini. Za to TNS OBOP - SZAKUNEC! Tak więc, ketyow, stawiam ci piwo.
Nitj'sefni - 21 Czerwca 2010, 22:12
Tak czytam te dyskusje i czytam, i jako student dziennikarstwa nie mogę nie zwrócić uwagi na jedną rzecz. Zastanawiam się dlaczego osoby popierające PIS, tak bardzo szkalują GW. Mieliście ją kiedykolwiek w ręku? Jeżeli mam głód prasy, to czytam właśnie GW, bo teksty są tam na wysokim poziomie, jest przejrzysta i czyta się ją z przyjemnością. Oczywiście bliżej jest jej do PO, niż do innych partii, ale co mamy w takim razie powiedzieć na temat Rzepy, czy ND? Tam to już całkowicie wieje propagandą.
Kiedyś na zajęciach warsztatowych analizowaliśmy jeden tekst pod względem czysto dziennikarskim, a nie politycznym, ale mimo to skończyło się na tego typu podsumowaniu. Nasza Pani redaktor przynosi nam niemal wyłącznie teksty z Rz i wtedy nie było inaczej. Pomijam już fakt, że czytało się go ciężko i momentami był niestrawny, ale najważniejsze jest to, co było na końcu. Był to mianowicie tekst o tym, jak Tusk zeznawał przed komisją śledczą i po relacji z tego posiedzenia tak (przepraszam za kolokwializm) ni z gruchy, ni z pietruchy pojawiły się wypowiedzi posłanki Kempy i ś.p posła Wassermana, które do tekstu nic nie wnosiły, poza tym, że opluwały Tuska i PO. Ja w GW z takimi tekstami nie miałem do czynienia. Oczywiście możecie się ze mną zgadzać lub nie, ale taki jest moje spojrzenie na dzienniki w Polsce.
Natomiast jeżeli chodzi o moją opcję polityczną, to nie jestem ani za PIS-em, ani za PO. Bo jeżeli ktoś nie wie, to demokracja nie polega na tym, że wybiera się jedną partie i za nią stoi murem zawsze i wszędzie, tylko na umiejętności przeanalizowania programów i wypośrodkowaniu swojej opinii, bo nie wszystko jest czarno-białe. Ja w pierwszej turze nie głosowałem, ale w drugiej już pójdę do urny i oddam swój głos na Komorowskiego, bo uważam, że z tej dwójki to on jest lepszy. Nie jest to łatwy wybór i może go zmienię po debatach, które mam nadzieję będą merytorycznie bogate. Bo jak dotąd cała kampania była jedynie wojenką podjazdową, ostrzejsza niż zwykle.
A po katastrofie miało być inaczej... To jest jednak Polska.
Easy - 21 Czerwca 2010, 22:28
| Nitj'sefni napisał/a | | Zastanawiam się dlaczego osoby popierające PIS, tak bardzo szkalują GW. |
Ponieważ jesteśmy ślepi z nienawiści.
Łupaszka - 21 Czerwca 2010, 22:50
Redaktor Naczelny GW oskarżył PIS/Kaczyńskiego o zabójstwo Barbary Blidy.
Co by było gdyby to red Naczelny Rzepy oskarżył Tuska i Komorowskiego o zabójstwo Krzysztofa Olewnika? Czy kogo któregokolwiek?
Była by wtedy propaganda RZepy. ALe jak Michnik GW to robi , to jest spoko cisza i pełen obiektywizm.
Łupaszka - 21 Czerwca 2010, 22:52
| Żerań napisał/a | A to faktycznie byłoby ciekawe spotkanie, chociaż poza Orlińskim (i Kempczyńskim) trudno mi wskazać jednoznacznie lewicowego autora fantastyki. Co innego wśród głównonurtowców - i w zasadzie taka debata główny nurt-fantastyka (cóż za idiotyczny podział), ale o literaturze, bardzo by się przydała.
. |
NURS jest lepszy niż Orlinski. Nie wiem po co marnuje talent jako pisarz i tłumacz, powinien byc publicysta GW!!! Taki talent sie marnuje echhhh
nureczka - 21 Czerwca 2010, 22:56
"Panem et circenses"
Czytając dyskusje polityczne i około polityczne mam nieraz wrażenie, że wybory odbywają się głównie po to, by tłuszczy dostarczyć owe circenses. Walki gladiatorów to przy tych polemikach Pikuś. Pan Pikuś.
NURS - 21 Czerwca 2010, 22:56
Zejdź ze mnie pisowski aparatczyku, prosze grzecznie. To ty jesteś lewicowy, nie ja.
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
I co dalambercie, teraz już Kim Ir Jarkacz to mówi otwarcie. Nie ma postkomuny, której tak nienawidzisz. Jesteś jej cześcią I ty łupaszka też.
Gratuluję wyboru.
dalambert - 21 Czerwca 2010, 22:58
NURS, "Rerum novarum" już czytałeś, czy jeszcze olewasz podstawy źródłowe ?
NURS - 21 Czerwca 2010, 23:01
| Łupaszka napisał/a | NURS
ps. a może zorganizujemy debatę polityczna na żywo w wawie? Myślę ze dało by rade zebrać kilku pisarzy o sprecyzowanych poglądach politycznych.
Na pewno Nursa chciał bym widzieć |
Nie wycieraj sobie mną buzi. Ja żyję w swoim świecie. W przeciwieństwie do ciebie mam w d... politykę.
Łupaszka - 21 Czerwca 2010, 23:18
| NURS napisał/a | | Łupaszka napisał/a | NURS
Na pewno Nursa chciał bym widzieć |
Nie wycieraj sobie mną buzi. Ja żyję w swoim świecie. W przeciwieństwie do ciebie mam w d... politykę. |
Tak, masz politykę w d...... a jesteś tutaj wg mnie najbardziej agresywną osoba wyrażająca poglądy. Ciągle słyszę, że ktoś jest gorszy bo "pisowski". Wszyscy mający inne zdanie są "pisowscy".
NURS - proponuje Ci realna debatę polityczna w klubie dyskusyjnym. Nie tylko z innymi pisarzami ale z nami czytelnikami też. Potraktuj to jako zabawę, po której wszyscy strzelimy strzemiennego.
ketyow - 21 Czerwca 2010, 23:48
Chal, jako takie poglądy kandydatów można porównać tu: http://www.tvn24.pl/0,109...n24,raport.html
W dyskusję się już nie wdaję, nie widzę sensu opluwania się wzajemnie użytkowników, bo widzę, że z polityków niektórzy przeszli na siebie nawzajem. Nie po to jestem na forum by walczyć z innymi userami, swoje poglądy wyraziłem, nikomu nie każę się z nimi zgadzać.
Zaciekawiło mnie za to troszkę, że wg PKW w mojej gminie oddało głosy ok. 47% z osób uprawnionych, a kiedy ja oddawałem głos o 18.00 znajomy z komisji mówił mi, że frekwencja jest dobra i sięga 55%. No cóż, może na bieżąco nie liczyli przychodzących jak należy.
Fajnie by było, gdyby ktoś "u góry" zwrócił uwagę na czas trwania stenogramu dostarczonego od ruskich, który wg nich trwa 38 minut, podczas gdy pojemność taśmy w CVR wystarcza na 30 minut nagrania - ciekawe co politycy mieliby na ten temat do powiedzenia, choć w sumie domyślam się.
Chal-Chenet - 21 Czerwca 2010, 23:58
ketyow, dzięki za linka, chętnie obadam jak tylko wróci mi prąd i normalne warunki do czytania.
Matrim - 22 Czerwca 2010, 00:42
| Ziemniak napisał/a | Zaczęło się lizanie tyłka na potęgę |
Tyłka? Za przeproszeniem, to już są okolice dwunastnicy
dalambert - 22 Czerwca 2010, 08:20
| dalambert napisał/a | | Matrim, obie grające dalej strony będą o te 14% zabiegać, ale w tym wyścigu to PO wygra, a tym samym Komorowski |
zauważone 20.06. godz 20,57.
Coś Was polityka dziwi, mnie może jedynie cieszyc, ze sztab PO zdaje się być tak pewny swego, że się do Napieralskiego z niczym nie zwraca, bo w/g nich SLD i tak ich poprze.
Mogą sie przejechać, bo przy prezydencie Kaczyńskim SLD będą mieli coś do ugrania/ ot choćby odrzucanie veta/ a przy Komorowskim, to jeno kolejność miejsca w ławach kościelnych na mszy dziękczynnej za łaskawy wybór
Kostucha Drang - 22 Czerwca 2010, 08:42
| NURS napisał/a |
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
I co dalambercie, teraz już Kim Ir Jarkacz to mówi otwarcie. Nie ma postkomuny, której tak nienawidzisz. Jesteś jej cześcią I ty łupaszka też.
Gratuluję wyboru. |
Ciekawe jak Jarosaw wytłumaczy nagłą zmianę frontu tym tysiącom biednych Dalambertów i Łupaszków. Z drugiej strony - sądzę, że jeśli będzie to podlane sosikiem niechęci do bogatych i odpowiednimi obietnicami dalszej walki klas aż do zaprowadzenia równości to łykną wszystko.
dalambert - 22 Czerwca 2010, 08:47
Kostucha Drang, a jak biedne Kostuchy i Nursy przeżyją ewentualną wygraną Kaczynskiego? To nie jest wykluczone, acz niewątpliwie trudne.
Rozumiem, ze zamiast się pozastanawiać wolicie chicholić i prychać - Wasza wola, ale odpowiadać na te powarkiwania niebędę SZKODA CZASU
Kostucha Drang - 22 Czerwca 2010, 09:30
Od wygranej Kaczyńskiego mój świat się nie zawali. Bo dla mnie Komorowski to taki sam syf jak i JK oraz reszta towarszystwa. Myslałem raczej o tym co czujecie Ty i Tobie podobni gdy Wasz Idol nagle zapiera się tego co głosił wcześniej.
Hehe- jak tak dalej pójdzie to zobaczymy go fikającego z ghołym tyłkiem na jakiejś paradzie równości... W końcu inaczej normalni to też elektorat.
Matrim - 22 Czerwca 2010, 09:35
| Kostucha Drang napisał/a | | jak tak dalej pójdzie to zobaczymy go fikającego z ghołym tyłkiem na jakiejś paradzie równości... |
Kurde, no, bezcenne
dalambert, Napieralski nikogo nie poprze, bo by stracił te 13,5%. Nie będzie chciał zrazić do siebie wyborców. Fakt, PO ma większe szanse, bo sprzeciw wobec PiSu łączy ich z wyborcami lewicy, ale to będzie kwestia wyboru samych obywateli. I to nie jest wina PO
RD - 22 Czerwca 2010, 09:42
| Łupaszka napisał/a | | Tak, masz politykę w d...... a jesteś tutaj wg mnie najbardziej agresywną osoba wyrażająca poglądy. Ciągle słyszę, że ktoś jest gorszy bo pisowski. Wszyscy mający inne zdanie są pisowscy. |
Łupaszka, NURS spełnia tutaj rolę adwokata diabła, tak jak dalambert jest adwokatem drugiego diabła (bo świętych w polityce nie ma). Chyba nie sądzisz, że ludzie tak inteligentni naprawdę są tak bardzo zaślepieni partyjną ideologią. Pewnie, jednemu bliżej światopoglądowo do "liberałów", a drugiemu do "prawicy" (piszę w cudzysłowach, bo tacy z POwików i PiSowców liberałowie i prawicowcy jak z koziej d... trąba), ale najwyraźniej świetnie się bawią. Tak jak ja czytając ich polemiki.
dzejes - 22 Czerwca 2010, 09:50
| Kostucha Drang napisał/a | | Od SLD różnią go wyłącznie poglądy na prawa dewiantów i aborcję. |
| Kostucha Drang napisał/a | | W końcu inaczej normalni to też elektorat. |
Wstrzymuj klawiaturę, uprzejmie proszę
Rafał - 22 Czerwca 2010, 10:59
Strasznie ciężko jest mi powrócić po urlopie do normalnego funkcjonowania, ale dziwię się do upojenia kampanii wyborczej Komorowskiego. Tak nieudolnie prowadzona kampania rodzi podejrzenia o nieudolność celową, nie wiem, może Tusk chce utrącić Schetynę kosztem Komorowskiego i zagrać na rozbicie PISu po wygranej Kaczyńskiego, ale takie zagranie to kretyństwo. Okręgi na kampanię dostały po 1100 zł słownie: jeden tysiąc sto złotych. Wygląda mi na to, że Kaczyński naprawdę chce wygrać, a Komorowski udaje, że chce. PO nie zatrudniła żadnej profesjonalnej agencji do prowadzenia kampanii. Boję się, że to gra pozorów, ale pojęcia nie mam po co. Denerwuje mnie taka nieudolność. Głosowałem i znów zagłosuję na Komorowskiego, ale uczynię to cokolwiek zniesmaczony.
Anonymous - 22 Czerwca 2010, 12:01
Też odniosłem takie wrażenie...Będą jaja, jak Kaczyński znowu wygra z kimś z PO. Nadal uważam, że to zwycięstwo jest mało prawdopodobne, bo jednak dzisiaj nie ma takiego samego rozwarstwienia, jak w 2005 roku. Wtedy prócz Tuska i Kaczyńskiego świetny wynik uzyskali Lepper i Borowski, a że ten drugi jednoznacznie Tuska nie poparł, to i głosów nie przybyło, bo Lepper jednoznacznie opowiedział się za Kaczyńskim.
Dzisiaj zostali już tylko wyborcy lewicowi i nawet zakładając, że głosy rozłożą się po połowie, przy założeniu, że 1-2 procent wyjedzie akurat wtedy na wakacje (sądzicie, że nagle cały elektorat PO wyjedzie na wakacje? spora część bierze urlopy dopiero w sierpniu, więc obawy o "efekt wakacji" są przesadzone), to Komorowski powinien utrzymać przewagę. No, chyba że PiS wyciągnie jakąś brudną bombę a la Dziadek Tuska z 2005.
A co do słów Kaczyńskiego: przynajmniej otwarcie przyznał, że są lewicowcami. Przecież poza spojrzeniem na Kościół (a co za tym idzie część spraw społecznych, gdzie poglądy są wypadkową nauczania KK i właśnie encyklik, do czego pije dalambert (między innymi JPII, który w jednej z encyklik wyraźnie wskazał na niedopuszczalność np. aborcji) i niektóre kwestie gospodarcze, to JEST LEWICA. Dla mnie takie porzucanie własnych ideałów jest po prostu żałosne. O wiele bardziej cenię sobie PiSowców, którzy potrafili postawić na nie w sytuacji granicznej - jak Jurek. Oszołom, bo oszołom, ale wolę oszołoma z pasją, niż dupolizów. Jeszcze dojdzie do tego, że w imię stołków Kaczyński powie, że Jaruzelski jest okay. No, ale skoro w szeregach PiSu znajduje się człowiek, który sądził Komorowskiego w czasach opozycji (sędzia Kryże), to czego się spodziewać?
ketyow - 22 Czerwca 2010, 13:58
Żerań, Jaruzelski mówi, że Komorowski jest okay, więc raczej takiej sytuacji nie będzie
|
|
|