To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Anonymous - 21 Czerwca 2010, 00:20

Ale wynik nie jest miarodajny. Nie wiem, czy nie spłynęło na przykład więcej kart z terenów sprzyjających JarKaczowi. Niby z całego kraju, ale mimo wszystko wolałbym poczekać na oficjalne wyniki ze wszystkich okręgów. Teraz jest obliczanie procentów na podstawie tego, CO WPŁYNĘŁO... To, że teraz jest 2% różnicy nie oznacza, że taki wynik będzie na koniec, bo teraz mogło spłynąć np. więcej kart ze Wschodu, a Zachód jeszcze nie przeliczony. Zobaczymy:-)
Matrim - 21 Czerwca 2010, 00:21

Żerań, owszem, ALE Napieralski ma 13% z kawałkiem ;)
Anonymous - 21 Czerwca 2010, 00:29

Tak, ale to nie oznacza, że ten wynik mu się utrzyma. :) Może równie dobrze spaść, jak pójść do góry (mało prawdopodobne). 2% to granica błędu statystycznego w takich badaniach, soł...

Co do noży - pójście na wymianę ciosów oznacza w przypadku Kaczyńskiego zaprzeczenie dotychczasowej kampanii i byłoby na rękę PO, która pokaże "patrzcie, wrócił stary JarKacz", zatem nie sądzę by było dużo haków. Wbrew opiniom socjologów i innych mądrych głów uważam więc, że kampania dalej potoczy się w myśl zasady: zagłaskaj wroga na śmierć, przynajmniej do momentu, kiedy jeden sztab sprowokuje drugiego. Sztaby zresztą będą odwalały całą robotę za kandydatów. Jedyną szansę "pójścia na noże" widzę w ew. debacie, kiedy jest doskonała okazja do wytrącenia z równowagi. Niekoniecznie złośliwymi uwagami, ale np. poprzez ignorowanie wypowiedzi przeciwnika i zwracanie się wyłącznie do wyborców. Albo poprzez wypominanie przeciwnikom wpadek. Czemu - na oskarżenia o wpadki - sztab Komorowskiego nie zareagował przypomnieniem wpadek Kaczki? Przecież ich było więcej. Komorowski nie zna konstytucji? A JarKacz hymnu.

E: Na stronie PKW są już informacje. Np. nie przeliczono do końca Warszawy, a nie wierzę, żeby Kaczka wygrała w Stolicy:-) W Wielkopolskim też nie przeliczono wszystkiego...A to przecież bastiony PO. 2% się nie utrzyma.

ketyow - 21 Czerwca 2010, 00:56

http://www.newsweek.pl/ar...11;-37-68,60724

:mrgreen:

Kolega dziś się zagapił i chciał postawić krzyżyk przy Komorowskim a zagłosował na Kaczyńskiego - chyba mu flachę postawię ;P:

PS. I co, które to sondaże były na tą chwilę bardziej zakłamane, co? :twisted:

Anonymous - 21 Czerwca 2010, 01:10

ketyow, no ja cię proszę - czytaj, co żem napisał. Nie przeliczono jeszcze ośrodków ważnych dla Komorowskiego: w Warszawie głosy z połowy obwodów w ogóle nie zostały przeliczone! Popatrz sobie na stronę PKW, zanim zaczniesz świętować, i wstrzymaj się do rana:-) Na WP nawet jest częściowa mapa: jak spokojnie przeanalizujesz wyniki, zobaczysz, że Kaczyński wygrał w 5 województwach. Sondaże SMG/KRC i Homo Homini dawały zwycięstwo w 6 bodajże... Różnica pewnie nie będzie tak wielka jak w sondażach, ale przewaga Komorowskiego będzie jednak rosła. Mogę się założyć o browca, że wyniesie około 8 procent (plus/minus 1).
ketyow - 21 Czerwca 2010, 01:22

Ale ja nie świętuję, zwracam tylko uwagę, że te wszystkie sondaże i dywagacje w tej chwili, nie mają najmniejszego sensu - szczególnie właśnie biorąc pod uwagę, że stało się coś raczej nieoczekiwanego.

Ale o browara możemy pójść, co tam, to ja mówię że różnica będzie mniejsza niż przewidujesz :)

Gustaw G.Garuga - 21 Czerwca 2010, 05:05

Zobaczymy, czy Komorowski powtórzy błąd Tuska z poprzednich wyborów i uzna, że o wyborców o liberalno-lewicowych poglądach zabiegać nie trzeba.
ketyow - 21 Czerwca 2010, 07:21

94% zliczonych głosów i 41,22 do 36,74% - nie sądzę, żeby wyszło jeszcze 7% różnicy - piwko? 8)
Piech - 21 Czerwca 2010, 08:05

Wychodzi na to, że jednak OBOP był bliski prawdy, a nie sondaże TVN i POLSATu.
dalambert - 21 Czerwca 2010, 08:22

Żerań, Kaczynski wygral w 7 województwach, a łgały sondaże renomowanych telewizyjek TVN i Polsat.
I co kolego dalej będziesz twierdził, że TVP jest PiSowska, a te dwie bezstronne?
Wyniki sondaży podane początkowo przez telewizje prywatne jasno dowodzą, ze są to zakłamane ośrodki propagandy i manipulacji, co zresztą wiadome było, acz nie wszystkim :P

Łupaszka - 21 Czerwca 2010, 08:40

Gustaw G.Garuga napisał/a
Zobaczymy, czy Komorowski powtórzy błąd Tuska z poprzednich wyborów i uzna, że o wyborców o liberalno-lewicowych poglądach zabiegać nie trzeba.

Bo nie trzeba. O elektorat lewy zadba GW. Jeśli nie jesteś z nami(Salon), to jesteś przeciwko nam(czyli razem z Ciemnogrodem).

Komorowski wygra spokojnie.

A teraz z innej beczki, dziś mnie rozśmieszył Cezary Michalski, który po stracie vice naczelnego Der Dziennika zamienił sie w ubogiego lewicowca((No bo vice naczelny Der Dziennika dostał miesięcznie 30 tysięcy? czy więcej?)
http://www.krytykapolityc...menuid-291.html

dalambert - 21 Czerwca 2010, 08:48

Łupaszka, co to za bełkot zlinkwałeś, jakieś donosy na innych dziennikarzy, zaglądanie w portfel i dywagacje o niczym, i nikt się pod tym nie podpisał, ale może tam jest tylko jeden autor, więc wszyscy wiedzą co on za jeden?
NURS - 21 Czerwca 2010, 08:48

ketyow napisał/a
Żerań, akurat w tej kwestii, dużo łatwiej robić sobie żarty ze słów Bronka niż Jarka i tu chyba każdy się ze mną zgodzi - on jest jakby do tego stworzony kiedy otwiera usta :mrgreen: ;P:

Poczekaj aż Jarkowi ktoś pozwoli mówić co chce, dowiesz się że czarne nie jest czarne i usłyszysz równie wiele bon motów. Ten argument - mając w pamięci wyczyny Lecha, pokazuje, jak śmieszni są wyborcy PiSu. Atakując za to Bronka, depczecie Lecha, który sto razy większe głupoty wygadywał i pośrednio przyznajecie, że nie był wart tronu. :-)

dalambert - 21 Czerwca 2010, 08:53

NURS napisał/a
Poczekaj aż Jarkowi ktoś pozwoli mówić co chce, dowiesz się że czarne nie jest czarne i usłyszysz równie wiele bon motów

A jak się NIE doczekamy to co odszczekasz?

ketyow - 21 Czerwca 2010, 09:03

NURS, ostatnim mistrzem jest Bronek, nigdzie nie powiedziałem też, że Bronek nie jest wart tronu dlatego, że strzela ciągle pełno gaf, więc nie wiem skąd taki pomysł co do Lecha, za to zauważyłem jedno - masz talent do wyciągania z kontekstu pojedynczo wypowiedzianych słów i robienia z nich "argumentu" przeciw nam. Jakbyś nie zauważył ta rozmowa z Żeraniem miała charakter żartobliwy, ale widzę że Ty tymi dywagacjami najwyraźniej nie chcesz nic udowadniać nam, tylko sobie ;P:
NURS - 21 Czerwca 2010, 09:10

odszczekam, a jak się doczekamy, to odszczekasz? :-)

A propos sondaży:
http://www.naszdziennik.p...=my&id=my11.txt

przypomnijmy sondaż tejże instytucji.

1. Czy Pan/Pani weźmie udział w wyborach prezydenckich ?
- odpowiedziało 1928 osób

TAK – 87.0% NIE – 5.6% NIE WIEM – 7.4%

4.Na którego z kandydatów odda Pan/Pani głos ?
- odpowiedziało 1830 osób

Marek Jurek – 4.0% Kornel Morawiecki – 0.3%
Jarosław Kaczyński – 52.7% Grzegorz Napieralski – 3.7%
Bronisław Komorowski – 27.3% Andrzej Olechowski – 2.7%
Janusz Korwin-Mikke – 2.7% Waldemar Pawlak – 1.4%
Andrzej Lepper – 1.1% Bogusław Ziętek – 0.3%
źródło: http://dzieckonmp.wordpre...s-rafala-brody/

I wy plwacie na sondażownie? :twisted:

dalambert - 21 Czerwca 2010, 09:15

NURS, co Ty tu udowadniasz "Nasz dziennik" to redakcja pytająca swoich czytelników, a nie renomowana sondażownia biorąca grubą kasę za prawdziwe sondaże.
Tu sie okazało, że dla TVN i Polsatu pracowały ośrodki manipulacji i propagandy zwane "Ośrodkami Badania Opinii itd"

Jaby przebadac wiernych czytelników GW to byś dostał wynik 70 % Komorowski 25 % Napieralski , a pozostałe 5% cala reszta :mrgreen:

Piech - 21 Czerwca 2010, 09:15

Jeżeli chodzi o wynik Jarosława Kaczyńskiego, można po pierwszej turze powiedzieć: Jest dobrze, ale nie beznadziejnie.

Jeżeli chodzi o Bronisława Komorowskiego, nazwanie go "wielkim przegranym" jest nieporozumieniem. Przecież wygrał pierwszą turę. Jednak biorąc pod uwagę ile początkowej przewagi udało mu się zmarnować, spisuje się "kuso". Ciekawe ile głosów by zdobyła chłodziarko-zamrażarka Donalda Tuska, gdyby ją Tusk wystawił do wyborów zamiast Komorowskiego.

RD - 21 Czerwca 2010, 09:17

dalambert napisał/a
Agi, taż mówi co obaj pozostający w grze będą o te 14% zabiegać i zabiegają, ale ja jestem realista i teraz widzę większe szanse Komorowskiego .

W Sygnałach Dnia Małgorzata Kidawa-Błońska powiedziała:
- Mam nadzieję, że szybko dojedzie do spotkania ws. poparcia elektoratu, który głosował za Grzegorzem Napieralskim

:mrgreen: Zaczęło się

NURS - 21 Czerwca 2010, 09:22

dalambert napisał/a
NURS, co Ty tu udowadniasz Nasz dziennik to redakcja pytająca swoich czytelników, a nie renomowana sondażownia biorąca grubą kasę za prawdziwe sondaże.
Tu sie okazało, że dla TVN i Polsatu pracowały ośrodki manipulacji i propagandy zwane Ośrodkami Badania Opinii itd

Jaby przebadac wiernych czytelników GW to byś dostał wynik 70 % Komorowski 25 % Napieralski , a pozostałe 5% cala reszta :mrgreen:

Mam cię!
Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa, dalambercie:
Wybacz, ale nieuważnie czytałeś: to jedyny prawdziwy niezależny sondaż, nie robiony wśród czytelników ND, o czym zapewnia autor. Cytuję:

1. Odpowiedzi na pytania ankiety uzyskano od 1928 osób,
w tym 48.2% kobiet i 51.8% mężczyzn. Odmówiło odpowiedzi 515 osób tj. 21.1% zapytanych.

2. Dane zebrało 51 ankieterów SIS, indywidualnie i z pomocnikami (41) – w sumie zbierały dane 92 osoby.

3. Odpowiedzi zbierano od losowo wybranych osób, w olbrzymiej większości całkowicie nieznanych ankieterom. Warunki prowadzenia badań zapewniały większości respondentów zachowanie anonimowości. W przeważającej części wybrani losowo badani sami wypełniali ankiety.

4. Odpowiedzi zbierano na terenie całej Polski:

w głównych miastach – Warszawa, Kraków ,Łódź, Wrocław, Szczecin, Lublin, Gdańsk, Katowice
w dużych miastach – Gdynia, Włocławek, Dąbrowa Górnicza, Bytom, Kalisz, Słupsk, Gliwice, Jelenia Góra
w mniejszych miastach i miasteczkach – Bochnia, Piastów, Świdnica, Gniezno, Przeworsk, Chełm, Zamość, Nowy Targ, Nowy Sącz, Trzebinia, Mława, Maków mazowiecki, Suwałki, Sierpc, Ciechanów, Lutomiersk, Łask, Nowa Sól, Świecie, Krotoszyn, Przemyśl, Żurawica, Płoty, Międzyrzec podlaski, Łańcut, Podgrodzie, Jarosław, Kazimierz Dolny, Koniecpol
w wioskach – głównie w zasięgu ankieterów z miast, ale także w innych np. w gminie Świętajno warm.-maz., czy w okolicach Suwałk.

1. Z opisów badań przedstawionych przez ankieterów wynika satysfakcjonująca reprezentatywność całości badanej grupy -

Badaniami objęto osoby
- w pełnym przekroju wieku
- w pełnym przekroju wykształcenia
- w pełnym przekroju społecznym określonym przypadkowością losowego wyboru respondentów w miejscach zamieszkania, na ulicach, placach, w parkach, w sklepach, na targowiskach, w metrze i w pociągach, a także w ukierunkowanych badaniach niektórych środowisk, np. robotniczych w zakładach pracy, czy akademickich na uczelniach np. studenci UW, Politechniki Gdańskiej, UMCS, doktoranci AGH.

Odszczekujesz? :twisted:

Gustaw G.Garuga - 21 Czerwca 2010, 09:32

Słuchałem dziś Gowina w TOK FM. On chyba urodził się rok po poprzednich wyborach, bo wydaje się nie mieć pojęcia, że właśnie okopanie się na pozycjach "chadeckich" i olanie lewicy kosztowały Tuska przegraną.
ketyow - 21 Czerwca 2010, 09:36

A co, dalambert gdzieś napisał, że ufa sondażom z nd czy jakiegoś radia maryja? Ja w kościele nie byłem od bierzmowania, nie licząc jakichś wesel, to nie wydaję mi się bym był np. zmanipulowany katolicką propagandą, co chyba starasz się zasugerować, a ci którzy się nią zasugerowali stanowią z pewnością dużo mniejszą liczbę od tych, którzy łykają bzdurną propagadę w tv.
NURS - 21 Czerwca 2010, 09:44

ketyow napisał/a
NURS, ostatnim mistrzem jest Bronek, nigdzie nie powiedziałem też, że Bronek nie jest wart tronu dlatego, że strzela ciągle pełno gaf, więc nie wiem skąd taki pomysł co do Lecha, za to zauważyłem jedno - masz talent do wyciągania z kontekstu pojedynczo wypowiedzianych słów i robienia z nich argumentu przeciw nam. Jakbyś nie zauważył ta rozmowa z Żeraniem miała charakter żartobliwy, ale widzę że Ty tymi dywagacjami najwyraźniej nie chcesz nic udowadniać nam, tylko sobie ;P:

Tak, jestem mistrzem udowadniania, że ktoś pitoli. A pitolisz, bo nie ma konkursu kto głupiej gada, bo Kaczyński nie wypowiada się praktycznie, tylko strzela przygotowane formułki, bo w realnym starciu zostałby zmiazdżony przez każdego przeciwnika z tą jego nowomową i insynuacjami. Chcesz się ponabijać z gaf - to może poprzerzucamy się wypowiedziami Jarkacza sprzed kampanii, jest tam wiele perełek.

NURS - 21 Czerwca 2010, 09:47

ketyow napisał/a
A co, dalambert gdzieś napisał, że ufa sondażom z nd czy jakiegoś radia maryja? Ja w kościele nie byłem od bierzmowania, nie licząc jakichś wesel, to nie wydaję mi się bym był np. zmanipulowany katolicką propagandą, co chyba starasz się zasugerować, a ci którzy się nią zasugerowali stanowią z pewnością dużo mniejszą liczbę od tych, którzy łykają bzdurną propagadę w tv.

I kto tu manipuluje? Dalambert usiłował wcisnąc kit, że to sondaż czytelników ND. I jak widać, kłamstwa GW są niczym w porówniu z propagandą pisowską. Zabolało? Powinno. Kto kłamie, na ogół od kłamstwa ginie :-)

Easy - 21 Czerwca 2010, 09:51

NURS napisał/a
bo w realnym starciu zostałby zmiazdżony przez każdego przeciwnika z tą jego nowomową i insynuacjami

Tak, zwłaszcza w starciu z tobą.

Matrim - 21 Czerwca 2010, 09:57

NURS napisał/a
Tak, jestem mistrzem udowadniania, że ktoś pitoli.

Skromności :)

Różnijcie się pięknie, no! :twisted:

ketyow - 21 Czerwca 2010, 09:58

Nic nie zabolało, bo nie zrozumiałem o co Ci właściwie chodzi, pogubiłem się już w tych teoriach spiskowych. Nie widzę sensu prowadzenia dalszych "dyskusji", z których nic nie wynika, bo ja tu widzę nagonkę a nie rozmowę.
NURS - 21 Czerwca 2010, 10:39

Jasne, keytow, ty mozesz powiedzieć o nielubianym kandydacie co ci ślina na język przyniesie, a inni mają prawo milczec. Sorki,. tak to nie działa. Chcecie komuś przywalić, liczcie się z odpowiedzią, zwłaszcza, jak robicie to niesłusznie albo niewprawnie.

Easy, nie ze mną. Ja z nim nie mam zamiaru startować w żadnej konkurencji. Jarkacz całe zycie posługiwal się partyjniackim gadaniem i insynuacjami - to on wiecznie mówił, ze wie coś strasznego o konkurentach, ale nie powie. Nie trzeba wiele szukać, żeby znaleźć porażające przykłady oczywistych oczywistości (też jego). Więc o taki wynik starcia z innymi politykami jestem spokojny. :-)

Martim - ja nie musze być skromny i nikomu nie wciskam kitu, zeby mnie na jakieś stanowisko wybierał, choć pewnie umiałbym. Gardze polityką i politykami. Nie jestem wyznawcą żadnej partii. Gdybym musial poparłbym pewnie PO, bo to najmniej szkodliwy twór polityczny. Wbrew temu co wam się wydaje, po wysłuchaniu ulubionych polityków. Na każdy zarzut, rzucony na jakąkolwiek partię albo kandydata można znaleźć piękną ripostę miażdżącą kontrkandydata tymi samymi zarzutami, bo oni wszyscy sa siebie warci i robią to samo.
A że lubie się wykłócac z zaangażowanymi politycznie politrukami, zwłaszcza takimi, którzy nie potrafią wykrzesać z siebie zdania poza obowiązującą propagandę, i nie moge pozwolić, zeby przescignął mnie w tym dalambert, urządzam wam, razem z nim igrzyska :twisted:

dalambert - 21 Czerwca 2010, 10:45

NURS, a czy ja napisałem, ze uważam ten sondaż, za rzetelny ? i dalej uaważam go za sondaż wśród czytelnikow ND, mimo, że pitolą inaczej ;P:
Natomiast muszę przyznać Ci rację w jednym
NURS napisał/a
Tak, jestem mistrzem udowadniania, że ktoś pitoli.
jeste ale mistrzem wykręcania kota ogonem i czepianiem sie zdań wyrwanych z kontekstu, tudzież epitetowania / wrednego/ tych których polityka czy program Ci nie odpowiada.
dlatego dyskusja z Tobą o programach politycznych np. PO i PiS jest niemożliwa bo sprowadzałeś ją do nabijania sie z "prezymiera" , "kartofli" lub jeszcze bardziej.
A co do ostatnich sondaży to boli, oj boli, że wierutnym łgarstwem okazały się sondaże "renomowanych firm" przeprowadzone dla TVN i Polsatu i następnie czterogodzinne tzw. "Studia wyborcze" odprawione w tych stacjach w/g tych FAŁSZYWYCH wyników. :mrgreen:

Martva - 21 Czerwca 2010, 10:48

dalambert napisał/a
dlatego dyskusja z Tobą o programach politycznych np. PO i PiS jest niemożliwa

Nie pamiętam, żebys probował.

Partner forum