To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

Witchma - 20 Grudnia 2013, 18:07

Matrim, skomplementowałeś mnie, nie było powodu do rzucania klątw. Ale i tak się czuję winna :? Opowiem Ci w ramach pocieszenia, jak się fajnie czyta na PW, chcesz? ;P:
Matrim - 20 Grudnia 2013, 19:17

Witchma, dawaj. Ale tak na 1800 znaków, w formie rozprawki ;)
Witchma - 20 Grudnia 2013, 19:26

Nie mam czasu, czytam :mrgreen:
merula - 20 Grudnia 2013, 21:35

a mnie się ubranko dla Kundelka popsuło i nie wiem, gdzie szukać jakiegoś w rozsądnych cenach.
joe_cool - 21 Grudnia 2013, 00:10

merula, ebay. Z przesyłką z Niemiec wyszło mi jakieś 20 zeta.
Witchma - 21 Grudnia 2013, 08:53

merula, na Allegro tego jest od groma.
Matrim - 28 Grudnia 2013, 19:38

Mam :) Od tygodnia. Oswajamy się nawzajem.
Matrim - 30 Grudnia 2013, 15:59

No dobra. Czy da się w Calibrze (Calibru?) tworzyć kolekcje, jak w czytniku? Np. jakiś podkatalog na czasopisma, żeby się nie mieszały na głównej?
dziko - 5 Stycznia 2014, 15:39

Nie jest to zapewne epokowe odkrycie, ale może się komuś przyda - w okresie świątecznym nie miałem przy sobie Kindla i czytałem na aplikacji kindlowej smartfonie, co na dłuższą metę nie było jakieś superwygodne. Zacząłem eksperymentować z ustawieniami i wziąłem deczko nieintuicyjne "biały tekst na czarnym tle" i... bingo! To, plus jasność jakieś 10% i czyta się świetnie, można godzinami, zużycie baterii też minimalne. Taj jest przynajmniej na Samsungu z wyświetlaczem AMOLED, gdzie czerń jest całkiem czarna i pasywna (pixel zgaszony) na IPS podejrzewam, że tak dobrze nie będzie.
gorat - 5 Stycznia 2014, 16:04

Potwierdzam, AMOLED czyni cuda z czarnym tłem. Jedynie w ciemnościach trzeba używać zewnętrznych aplikacji do regulowania jasności, gdyż nawet same znaki porażają oczy jasnością. Gdy mam możliwość konfigurowania aplikacji, wybieram czarne/jak najciemniejsze tła dla tekstu.
Lowenna - 5 Stycznia 2014, 17:23

Od pierwszego dnia posiadania mojego HTC Desire używam aplikacji Aldiko i ustawienia białe litery na czarnym tle. Innego ustawienia sobie nie wyobrażam
Radomir - 7 Stycznia 2014, 21:06

Mam problem. Nigdy mi się jeszcze tak nie zdarzyło, ale po zakupieniu ebooka i wgraniu go na czytnik okazało się, że brakuje mnóstwa stron. Jeśli otwieram plik na komputerze przy pomocy Calibre jest wszystko w porządku i książka ma tyle stron co powinna. Plik jest w formacie epub. Pomoże ktoś?
Luc du Lac - 7 Stycznia 2014, 23:08
Temat postu: kindle
wlasnie przegladam forum przez Kindla
hrabek - 8 Stycznia 2014, 08:12

Radomir, a jak wgrywałeś plik? Skasuj i wgraj jeszcze raz, może coś podczas transferu się zepsuło.
ketyow - 8 Stycznia 2014, 09:55

Bardzo możliwe, że epub ma strukturę zagnieżdżoną, a Twój producent czytnika jest jednym z wielu, którzy produkują czytniki, ale nie potrafią ich odpowiednio oprogramować (tudzież nie aktualizowałeś). Przerób plik za pomocą Calibre i ustaw sobie w podmenu "wyjściowy epub" opcję "usuń strukturę pliku epub", albo w ogóle przerób go do mobi, jeśli Twój czytnik je czyta.
Radomir - 8 Stycznia 2014, 12:27

ketyow napisał/a
Bardzo możliwe, że epub ma strukturę zagnieżdżoną, a Twój producent czytnika jest jednym z wielu, którzy produkują czytniki, ale nie potrafią ich odpowiednio oprogramować (tudzież nie aktualizowałeś). Przerób plik za pomocą Calibre i ustaw sobie w podmenu wyjściowy epub opcję usuń strukturę pliku epub, albo w ogóle przerób go do mobi, jeśli Twój czytnik je czyta.

Dziękuję bardzo, pomogło przerobienie epuba na... epuba. :)

Witchma - 8 Stycznia 2014, 19:54

Nie bardzo wiem, gdzie to wrzucić, ale Wolne Lektury zbierają na uwolnienie Don Juana. W ogóle podoba mi się inicjatywa Wolnych Lektur, już teraz oferują ponad 2300 utworów.
nureczka - 8 Stycznia 2014, 20:57

Do czytania Franciszka Karpińskiego, musieliby mi dopłacić. Niestety, z Janem Kasprowiczem jest podobnie :mrgreen:
Sama inicjatywa zacna, ale odnoszę wrażenie, że gros wymienionych utworów jest dostępna nieodpłatnie w wielu innych miejscach.
Pomarudziłam, ale oczywiście plus za to, że komuś się chce.

gorat - 8 Stycznia 2014, 23:36

Cytat
Kolejny etap to redakcja merytoryczna, która oprócz korekty obejmuje także uwspółcześnienie pisowni, tworzenie przypisów, oznaczanie motywów i tematów literackich.
Dwa słowa i już wiem, że będę omijał szerokim łukiem i odradzał innym.

Ten smaczek, kiedy ktoś pisze o Hiadach i się zastanawiam, czy mają one coś wspólnego z Hyjadami :mrgreen: Literacka z astronomji radość!

Luc du Lac - 14 Stycznia 2014, 08:46

w niedziele zaciął mi się kindle:
kindle please wait a moment while your kindle starts up

próbowaliśmy prawie wszystkich możliwości przewidzianych w takich sytuacjach opisanych na stronie kindle'a
czyli switch przez 20 sek, home przez 1 min, ładowanie itd - nic nie działało, w zasadzie pozostała tylko opcja kontaktu z serwisem kindle'a - ale M. już całkiem zirytowana sięgnęła po stare dobre metody, i pizdła go z lekka.
Odpalił

Pako - 14 Stycznia 2014, 19:48

hieh, no taki pech ze zintegrowanymi bateriami, że nie mozna po woltach polecieć. Mi się tablet tak dwa razy zawiesił, ale magiczne kombinacje klawiszy go w końcu zrestartowały.
Melfka - 15 Stycznia 2014, 02:39

Mi w Nooku pomogło kiedyś naładowanie baterii przez noc ("do pełna", jak zgaduję).
Matrim - 16 Stycznia 2014, 14:09

Zamówiłem sobie etui do PW na Allegro. Wczoraj przyszło. Dziś odesłałem. I mam mocne postanowienie zamówienia oryginalnego.

Niby ładne, sztywne, czytnik się mieści. Ale... Śmierdziało chemią, jak stąd do lasu (a mam spory kawałek). Front był pięknie wygięty i na dodatek o kilka stopni przekrzywiony, co skutecznie uniemożliwiało działanie magnesu wybudzającego. Znaczy, zamknięty czytnik potrafił się szybko obudzić (co widać było dzięki krzywiźnie okładki - może po to była?). Uważajcie na takie hece.

Witchma - 16 Stycznia 2014, 14:28

A ja kupiłam na Allegro bodaj najtańszą opcję, w opisie nawet o magnesach nie wspomnieli, tymczasem magnesy są, wszystko śmiga. Musiałeś mieć wyjątkowego pecha :)
hrabek - 16 Stycznia 2014, 14:38

To daj linka do tego, co masz.
Witchma - 16 Stycznia 2014, 14:42

Tak wygląda mniej więcej. Zaraz rok mu stuknie, nie mam zastrzeżeń.
Jezebel - 16 Stycznia 2014, 14:52

Ja sobie swój (Tuff-Luv, kupiony na allegro) też bardzo chwalę. Ino trochę mało męski :P
Matrim - 16 Stycznia 2014, 14:56

Witchma napisał/a
Musiałeś mieć wyjątkowego pecha :)

Czytałem jakąś jego recenzję teraz i wychodzi, że to jednak nie pech ;)

hrabek - 16 Stycznia 2014, 15:05

Matrim, ale to był ten co Witchma linkowała?
Witchma, magnes wybudzający też ma? Czy tylko do trzymania okładki?

Matrim - 16 Stycznia 2014, 16:02

Nie, ten mój był taki.

Partner forum