To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

nureczka - 12 Października 2009, 18:02

Zacznę od zastrzeżenia, że pytam poważnie (żeby nikt nie pomyślał, że robię sobie chich-śmichy, albo prowokuję).
Każdy zawód ma swojego świętego: kierowcy św. Krzysztofa, tłumacze św. Hieronima, a informatycy?

Martva - 12 Października 2009, 18:13

Izydor.
nureczka - 12 Października 2009, 18:16

Martva, dziękuję bardzo!
Martva - 12 Października 2009, 18:18

konkretnie ten: http://pl.wikipedia.org/wiki/Izydor_z_Sewilli bo doczytałam że ich jest kilku :)
nureczka - 12 Października 2009, 18:23

Taką znalazłam sentencję owegoż świętego
Cytat

Na początku słuchaj. Zabieraj głos jako ostatni. Ostatnie słowo jest więcej warte niż pierwsze.

Ciekawe, że tego samego mnie uczyli (choć nieco innymi słowy) na kursach komunikacji biznesowej. Nihil novi sub sole

Rafał - 13 Października 2009, 08:33

A propos informatyki, czy jest taki program nadzorczy, który będzie wydzielał czas pracy komputera według zadanego z góry ograniczenia? Chodzi mi o to, aby dzieciak nie przesiadywał przed ekranem za dużo, tylko powiedzmy po godzinie - dwóch system pójdzie w hibernację.
hrabek - 13 Października 2009, 09:22

Jest dużo. Np. taki: http://www.salfeld.com/so...trol/index.html

Jak poszukasz w googlach ("child control", "parental control"), to być może znajdziesz darmowe, bo zalinkowany wyżej jest płatny.

Adon - 13 Października 2009, 13:01

Nie trzeba programu, samego wina tak można ustawić, żeby pozwalał określonym użytkownikom logować się tylko w określone dni w określonym przedziale czasu.
Ziemniak - 13 Października 2009, 13:37

Adon, z tego co wiem to tylko Viśtę. W XP nie ma tej funkcji.
hrabek - 13 Października 2009, 13:45

Szukałem przed chwilą w XP i nie mogłem znaleźć takiej funkcji, ale mam w pracy laptop domenowy, więc może niektóre rzeczy są powycinane. Ale faktem jest, że nie znalazłem i nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek widział coś takiego.
Ixolite - 13 Października 2009, 14:35

To jest gdzieś w konsoli MMC, ale chyba jest konieczne doinstalowanie nakładki administratorskiej z serwera 2003, żeby te opcje się pojawiły. Ale to ogólnie już bardziej pokomplikowane klocki - aplikacje normalne są jednak łatwiejsze w użyciu.
hrabek - 13 Października 2009, 14:40

A nie, to ty mówisz o czymś zupełnie innym - możesz takie rzeczy ustawiać w kontrolerze domeny. Wtedy rzeczywiście, możesz określić możliwe godziny logowania. Ale do tego trzeba mieć komputer w domenie, a nie zwykły - domowy.
Ixolite - 13 Października 2009, 14:48

Nie trzeba, to się ustawia dla grup użytkowników lub konkretnych użytkowników. Nie musi być logowania domenowego. Tylko właśnie potrzebne są te narzędzia serwerowe, których w systemie normalnie nie ma i trzeba je doinstalować. Możliwe, że są gdzieś do ściągnięcia od Microsoftu, ale głowy nie dam, ja to z płyty serwerowej instalowałem.
Adon - 13 Października 2009, 15:02

W XP Pro są z automatu, w Home nie mam pojęcia. Nie wspierałem nigdy Home.
I tak jak mówi Ixolite - nie trzeba logowania domenowego.

hrabek - 13 Października 2009, 15:09

Owszem, ustawia się. Ale tylko użytkownikom w domenie. Zresztą nazwa narzędzia: Active Directory Users and Computers wyjaśnia sprawę. Normalnej grupie lokalnej i użytkownikowi tego nie ustawisz.
Narzędzia serwerowe, o których mówisz, czyli Administration Pack do Windows Server mam zainstalowane na komputerze z racji wykonywanej funkcji. Przejrzałem je i nie ma tam takiej możliwości dla lokalnego użytkownika. Tylko dla domeny.

Adon - 13 Października 2009, 15:14

Oj, hrabku, głupoty opowiadasz. Do tego nie trzeba AD. Nadto nie ustawia się tego klikając sobie w narzędziach administracyjnych, przynajmniej ja tak nie potrafię - trzeba sobie wklepać wszystko.
hrabek - 13 Października 2009, 15:17

No to powiedz jak, chętnie się dowiem.
hrabek - 13 Października 2009, 15:19

Dobra, znalazłem, rzeczywiście się da z palca:

net user softpedia /time:W,10am-5pm;T,2pm-3pm;F-Sa,9:00-16:00

the week days' abbreviations are M, T, W, Th, F, Sa, Su.

Przepraszam za zamieszanie.

Rafał - 13 Października 2009, 15:26

Czy jest na sali tłumacz? :roll:
hrabek - 13 Października 2009, 15:42

A chcesz mieć to przetłumaczone? Będziesz z tego korzystał?

Wchodzisz w Start-> Uruchom. Wpisujesz cmd. W okienko wpisujesz

net user softpedia /time:W,10am-5pm;T,2pm-3pm;F-Sa,9:00-16:00

przy założeniu, że:
softpedia - nazwa użytkownika, u ciebie może być to Rafal, albo Ziutek, albo cokolwiek innego, więc podmieniasz

Po time ustalasz godziny logowania. Możliwe dni to: M, T, W, Th, F, Sa, Su. Godziny mogą być tylko pełne, mimo pisania ich w ten sposób (system nie przyjmie 15:36, czy 18:20). Tak przygotowaną komendę zatwierdzasz enterem i patrzysz co się stanie.

Natomiast nie wiem, czy system automatycznie wyloguje po czasie. Czy chodzi tu tylko o moment logowania, czy system pilnuje godziny i gdy ona minie, to sam cię wyloguje?

No i nie od parady byłoby utworzenie osobnego konta dla dziecka, bo inaczej sam sobie ograniczysz :)

Rafał - 13 Października 2009, 15:44

Ech, chyba faktycznie spasuję i zainstaluje sobie szpiega visikid.pl - będzie jaśniej będzie prościej.
hrabek - 13 Października 2009, 15:54

Nosz kurna, Rafał, przecież teraz prosto napisałem, czego jeszcze nie wiesz?
Adon - 13 Października 2009, 16:03

hrabek napisał/a
Natomiast nie wiem, czy system automatycznie wyloguje po czasie. Czy chodzi tu tylko o moment logowania, czy system pilnuje godziny i gdy ona minie, to sam cię wyloguje?

Wyloguje.

hrabek - 13 Października 2009, 16:09

No i proszę, chcąc pomóc użytkownikowi sam się czegoś nowego dowiedziałem :)
Ziemniak - 13 Października 2009, 19:45

hrabek, w polskiej wersji XP nazwy dni tygodnia to Pn,Wt,Sr,Cz,Pt,S,N! Polecenie nie akceptuje wersji angielskich.
merula - 13 Października 2009, 20:38

a jak w Outlooku ustawić potwierdzenie odebrania wiadomości?
Anonymous - 13 Października 2009, 20:39

W Expressie - Narzędzia->Opcje->Potwierdzenia i sobie zaznaczasz żądanie potwierdzenia.
merula - 13 Października 2009, 21:22

nie mam takiej opcji, albo ślepa tego nie widzę :(
Ziemniak - 13 Października 2009, 21:32

A masz Outlook express czy pełną wersję z Office'a? Jak pełną, to powiem ci jutro, w domu mam tylko expressa.
merula - 13 Października 2009, 21:35

znalazłam. nie było to trywialne, ale Miria naprowadziła mnie na trop. dzięki.

Partner forum