Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
nureczka - 12 Października 2009, 18:02
Zacznę od zastrzeżenia, że pytam poważnie (żeby nikt nie pomyślał, że robię sobie chich-śmichy, albo prowokuję).
Każdy zawód ma swojego świętego: kierowcy św. Krzysztofa, tłumacze św. Hieronima, a informatycy?
Martva - 12 Października 2009, 18:13
Izydor.
nureczka - 12 Października 2009, 18:16
Martva, dziękuję bardzo!
Martva - 12 Października 2009, 18:18
konkretnie ten: http://pl.wikipedia.org/wiki/Izydor_z_Sewilli bo doczytałam że ich jest kilku
nureczka - 12 Października 2009, 18:23
Taką znalazłam sentencję owegoż świętego
Cytat |
Na początku słuchaj. Zabieraj głos jako ostatni. Ostatnie słowo jest więcej warte niż pierwsze.
|
Ciekawe, że tego samego mnie uczyli (choć nieco innymi słowy) na kursach komunikacji biznesowej. Nihil novi sub sole
Rafał - 13 Października 2009, 08:33
A propos informatyki, czy jest taki program nadzorczy, który będzie wydzielał czas pracy komputera według zadanego z góry ograniczenia? Chodzi mi o to, aby dzieciak nie przesiadywał przed ekranem za dużo, tylko powiedzmy po godzinie - dwóch system pójdzie w hibernację.
hrabek - 13 Października 2009, 09:22
Jest dużo. Np. taki: http://www.salfeld.com/so...trol/index.html
Jak poszukasz w googlach ("child control", "parental control"), to być może znajdziesz darmowe, bo zalinkowany wyżej jest płatny.
Adon - 13 Października 2009, 13:01
Nie trzeba programu, samego wina tak można ustawić, żeby pozwalał określonym użytkownikom logować się tylko w określone dni w określonym przedziale czasu.
Ziemniak - 13 Października 2009, 13:37
Adon, z tego co wiem to tylko Viśtę. W XP nie ma tej funkcji.
hrabek - 13 Października 2009, 13:45
Szukałem przed chwilą w XP i nie mogłem znaleźć takiej funkcji, ale mam w pracy laptop domenowy, więc może niektóre rzeczy są powycinane. Ale faktem jest, że nie znalazłem i nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek widział coś takiego.
Ixolite - 13 Października 2009, 14:35
To jest gdzieś w konsoli MMC, ale chyba jest konieczne doinstalowanie nakładki administratorskiej z serwera 2003, żeby te opcje się pojawiły. Ale to ogólnie już bardziej pokomplikowane klocki - aplikacje normalne są jednak łatwiejsze w użyciu.
hrabek - 13 Października 2009, 14:40
A nie, to ty mówisz o czymś zupełnie innym - możesz takie rzeczy ustawiać w kontrolerze domeny. Wtedy rzeczywiście, możesz określić możliwe godziny logowania. Ale do tego trzeba mieć komputer w domenie, a nie zwykły - domowy.
Ixolite - 13 Października 2009, 14:48
Nie trzeba, to się ustawia dla grup użytkowników lub konkretnych użytkowników. Nie musi być logowania domenowego. Tylko właśnie potrzebne są te narzędzia serwerowe, których w systemie normalnie nie ma i trzeba je doinstalować. Możliwe, że są gdzieś do ściągnięcia od Microsoftu, ale głowy nie dam, ja to z płyty serwerowej instalowałem.
Adon - 13 Października 2009, 15:02
W XP Pro są z automatu, w Home nie mam pojęcia. Nie wspierałem nigdy Home.
I tak jak mówi Ixolite - nie trzeba logowania domenowego.
hrabek - 13 Października 2009, 15:09
Owszem, ustawia się. Ale tylko użytkownikom w domenie. Zresztą nazwa narzędzia: Active Directory Users and Computers wyjaśnia sprawę. Normalnej grupie lokalnej i użytkownikowi tego nie ustawisz.
Narzędzia serwerowe, o których mówisz, czyli Administration Pack do Windows Server mam zainstalowane na komputerze z racji wykonywanej funkcji. Przejrzałem je i nie ma tam takiej możliwości dla lokalnego użytkownika. Tylko dla domeny.
Adon - 13 Października 2009, 15:14
Oj, hrabku, głupoty opowiadasz. Do tego nie trzeba AD. Nadto nie ustawia się tego klikając sobie w narzędziach administracyjnych, przynajmniej ja tak nie potrafię - trzeba sobie wklepać wszystko.
hrabek - 13 Października 2009, 15:17
No to powiedz jak, chętnie się dowiem.
hrabek - 13 Października 2009, 15:19
Dobra, znalazłem, rzeczywiście się da z palca:
net user softpedia /time:W,10am-5pm;T,2pm-3pm;F-Sa,9:00-16:00
the week days' abbreviations are M, T, W, Th, F, Sa, Su.
Przepraszam za zamieszanie.
Rafał - 13 Października 2009, 15:26
Czy jest na sali tłumacz?
hrabek - 13 Października 2009, 15:42
A chcesz mieć to przetłumaczone? Będziesz z tego korzystał?
Wchodzisz w Start-> Uruchom. Wpisujesz cmd. W okienko wpisujesz
net user softpedia /time:W,10am-5pm;T,2pm-3pm;F-Sa,9:00-16:00
przy założeniu, że:
softpedia - nazwa użytkownika, u ciebie może być to Rafal, albo Ziutek, albo cokolwiek innego, więc podmieniasz
Po time ustalasz godziny logowania. Możliwe dni to: M, T, W, Th, F, Sa, Su. Godziny mogą być tylko pełne, mimo pisania ich w ten sposób (system nie przyjmie 15:36, czy 18:20). Tak przygotowaną komendę zatwierdzasz enterem i patrzysz co się stanie.
Natomiast nie wiem, czy system automatycznie wyloguje po czasie. Czy chodzi tu tylko o moment logowania, czy system pilnuje godziny i gdy ona minie, to sam cię wyloguje?
No i nie od parady byłoby utworzenie osobnego konta dla dziecka, bo inaczej sam sobie ograniczysz
Rafał - 13 Października 2009, 15:44
Ech, chyba faktycznie spasuję i zainstaluje sobie szpiega visikid.pl - będzie jaśniej będzie prościej.
hrabek - 13 Października 2009, 15:54
Nosz kurna, Rafał, przecież teraz prosto napisałem, czego jeszcze nie wiesz?
Adon - 13 Października 2009, 16:03
hrabek napisał/a | Natomiast nie wiem, czy system automatycznie wyloguje po czasie. Czy chodzi tu tylko o moment logowania, czy system pilnuje godziny i gdy ona minie, to sam cię wyloguje? |
Wyloguje.
hrabek - 13 Października 2009, 16:09
No i proszę, chcąc pomóc użytkownikowi sam się czegoś nowego dowiedziałem
Ziemniak - 13 Października 2009, 19:45
hrabek, w polskiej wersji XP nazwy dni tygodnia to Pn,Wt,Sr,Cz,Pt,S,N! Polecenie nie akceptuje wersji angielskich.
merula - 13 Października 2009, 20:38
a jak w Outlooku ustawić potwierdzenie odebrania wiadomości?
Anonymous - 13 Października 2009, 20:39
W Expressie - Narzędzia->Opcje->Potwierdzenia i sobie zaznaczasz żądanie potwierdzenia.
merula - 13 Października 2009, 21:22
nie mam takiej opcji, albo ślepa tego nie widzę
Ziemniak - 13 Października 2009, 21:32
A masz Outlook express czy pełną wersję z Office'a? Jak pełną, to powiem ci jutro, w domu mam tylko expressa.
merula - 13 Października 2009, 21:35
znalazłam. nie było to trywialne, ale Miria naprowadziła mnie na trop. dzięki.
|
|
|