Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Easy - 20 Czerwca 2010, 20:36
Andrzej Olechowski (1,2%) powiedział, że jeszcze nie wie, komu przekaże swoje głosy. Więc jeszcze wstrzymajcie głosy, jeszcze nie wiadomo, kto wygra.
dalambert - 20 Czerwca 2010, 20:37
Matrim, obie grające dalej strony będą o te 14% zabiegać, ale w tym wyścigu to PO wygra, a tym samym Komorowski.
merula - 20 Czerwca 2010, 20:46
| Cytat | | Andrzej Olechowski (1,2%) powiedział, że jeszcze nie wie, komu przekaże swoje głosy |
on może co najwyżej oddać swój głos. łaskawca....
a o tym, jak zagłosują jego ( i nie tylko jego) wyborcy, zadecydują oni sami.
Agi - 20 Czerwca 2010, 20:46
| dalambert napisał/a | | Easy, wysoce prawdopodobne, dostanie wsparcie od Napieralskiego , już się do niego w pierwszyms słowie umizgiwał. |
O Kaczyńskim piszesz? Już mu czerwone nie przeszkadza?
Bo Komorowski najpierw pogratulował Pawlakowi.
Easy - 20 Czerwca 2010, 20:50
| merula napisał/a | on może co najwyżej oddać swój głos. łaskawca....
a o tym, jak zagłosują jego ( i nie tylko jego) wyborcy, zadecydują oni sami. |
Politycy są przekonani, że wskazanie przez nich, na kogo głosować w drugiej turze, jest równoznaczne ze 100% poparciem tej decyzji przez swój elektorat.
Anonymous - 20 Czerwca 2010, 20:52
A porównajcie sobie wyniki exit polls z TVP z sondażem przedwyborczym TNS OBOP z 16 czerwca, przed ciszą. KLIK. Pytanie do statystyków/matematyków. Czy możliwe jest niemalże dokładne powtórzenie się wyników? (różnica wynosi 1%).
A co mi tam, wkleję. Wyniki z 16: | Cytat | TNS OBOP opublikował dziś wyniki sondażu przeprowadzonego 15-16 czerca na zlecenie Polskiego Radia.
Badani deklarują najczęściej chęć wyboru na Prezydenta RP Komorowskiego - 42%. Na Kaczyńskiego chce głosować - 35%, a na Napieralskiego - 13%. Czwarty w kolejnosci jest Korwin-Mikke - 3%. Po 2% poparcia mają Olechowski i Pawlak. 1% badanych chce głosować na Jurka i Leppera. |
Wybory: | Cytat | | Pierwszą turę wyborów prezydenckich w 2010 roku wygrał Bronisław Komorowski - otrzymał 40.7% głosów. Pierwsze sondażowe wyniki TNS OBOP dla TVP wskazują na to, że będziemy mieli II turę wyborów prezydenckich. Z sondażu wynika, że Jarosław Kaczyński otrzymał 35.8% głosów, a Grzegorz Napieralski 14.0% |
Za: WP
Matrim - 20 Czerwca 2010, 20:54
| dalambert napisał/a | | Matrim, obie grające dalej strony będą o te 14% zabiegać, ale w tym wyścigu to PO wygra, a tym samym Komorowski. |
Nie jest to takie pewne. Z wcześniejszych sondaży wynika, że około 2/3 wyborców Napieralskiego zagłosuje za Komorowskim, a 10% na Kaczyńskiego.
SithLady - 20 Czerwca 2010, 21:06
Po cichu liczyłam że Kaczyński dostanie więcej
Ellaine - 20 Czerwca 2010, 21:07
| Matrim napisał/a | | dalambert napisał/a | | Matrim, obie grające dalej strony będą o te 14% zabiegać, ale w tym wyścigu to PO wygra, a tym samym Komorowski. |
Nie jest to takie pewne. Z wcześniejszych sondaży wynika, że około 2/3 wyborców Napieralskiego zagłosuje za Komorowskim, a 10% na Kaczyńskiego. |
A pozostałe dwadzieścia parę procent pójdzie na piwo...
BP NMSP
Easy - 20 Czerwca 2010, 21:07
Pani Jadwiga Staniszkis w wieczorze wyborczym TVP stwierdziła, że największym przegranym I tury jest Bronisław Komorowski.
Na dworze zimno, a niektórym mimo to słoneczko coś za mocno przygrzało.
Agi - 20 Czerwca 2010, 21:09
| SithLady napisał/a | | Po cichu liczyłam że Kaczyński dostanie więcej |
A ja wprost przeciwnie.
dalambert - 20 Czerwca 2010, 21:11
| Agi napisał/a | | Bo Komorowski najpierw pogratulował Pawlakowi. |
i zdobył te 1.9 % jak nic
Pawalaka to on kupi obietnicą marszałka Sejmu jak prezydentem zostanie.
Matrim - 20 Czerwca 2010, 21:28
| Ellaine napisał/a | | A pozostałe dwadzieścia parę procent pójdzie na piwo... |
Tak wychodzi, sondaże były prezentowane kilka dni temu, uwzględniały również niezdecydowanych i tych, którzy w ogóle się na wybory nie wybiorą w drugiej turze.
Agi - 20 Czerwca 2010, 21:33
dalambert, ale do pogratulowania Napieralskiemu przez Kaczyńskiego w pierwszym słowie to już się nie odniosłeś.
Ellaine - 20 Czerwca 2010, 21:34
| Matrim napisał/a | | Tak wychodzi, sondaże były prezentowane kilka dni temu, uwzględniały również niezdecydowanych i tych, którzy w ogóle się na wybory nie wybiorą w drugiej turze |
Trochę dziwne IMO być na pierwszej turze i darować sobie drugą, chociaż też się nad tym zastanawiam... Bo tak jakby będę już na wakacjach, a jakoś nie uśmiecha mi się wycieczka do UM. No, ale zobaczymy.
Matrim - 20 Czerwca 2010, 21:36
Ellaine, niektórzy po pierwszej połowie meczu darowują sobie oglądanie drugiej
Ellaine - 20 Czerwca 2010, 21:37
Wiem, wiem. Też tak miewam... chociaż częściej trafiam na końcówki drugiej połowy ;) No, ale to taki tam OT.
dalambert - 20 Czerwca 2010, 21:46
Agi, taż mówi co obaj pozostający w grze będą o te 14% zabiegać i zabiegają, ale ja jestem realista i teraz widzę większe szanse Komorowskiego .
Easy - 20 Czerwca 2010, 21:50
Pawlak odpadł, nie będzie darmowego bezprzewodowego internetu dla wszystkich, więc się obrażam.
Matrim - 20 Czerwca 2010, 21:58
Easy, według naszych dociekań z dalambertem będzie: szybkość 1,8 kB/s
Easy - 20 Czerwca 2010, 22:16
Ale darmowy? Dla wszystkich?
Anonymous - 20 Czerwca 2010, 22:27
No pewnie, że tak. Politycy obiecają wszystko, by zdobyć twój głos:-) Kiedyś była kiełbasa wyborcza, a teraz - internet wyborczy.
Z innej beczki: prawnik in spe, czy nie prawnik in spe, ale socjolog domorosły ze mnie niezły. Uczone głowy od psychologii społecznej i socjologii też zwróciły uwagę na duże różnice między wynika w sondażowniach, i się dziwią tak dużym różnicom. No, poczekamy, zobaczymy, ale zgadzam się z dalambertem: głosy lewicy przejmie raczej Komorowski, niż Kaczyński. Pisałem już gdzieś tutaj, że JarKacz nie ma możliwości przyciągania elektoratu. Żeby myśleć o zwycięstwie, musiałby wystawić kogoś nowego i zacząć z nowym otwarciem. O II turę jestem spokojny, bo Komorowski już teraz wygrał w większości województw; na PiS głosowała jedynie część wschodu (ha, ciekawe czemu...).
Matrim - 20 Czerwca 2010, 22:53
Easy, no tak Tyle procent zdobył, to taką prędkość da
dalambert - 20 Czerwca 2010, 23:02
Andrzej Lepper -
"biorę udział w wyborach prezydenckich by umożliwić powrót Samoobrony na scenę polityczną"
i 1,2 % i BARDZO DOBRZE
Anonymous - 20 Czerwca 2010, 23:19
A blogosfera polityczna aż huczy o manipulacjach w sondażu TNS OBOP. KLIK i KLIK. Plus multum ciekawych komentarzy na twitterze.
Hmm...Trzeba będzie poczekać do północy, wtedy PKW ma podobno podać wstępne wyniki, ale jeśli naprawdę są jakieś szwindle między OBOP-em a TVP, to jest to skandal podważający wiarygodność jakichkolwiek sondaży. O ile zwrot "wiarygodny sondaż" nie jest oksymoronem.
nureczka - 20 Czerwca 2010, 23:21
| Żerań napisał/a | | O ile zwrot wiarygodny sondaż nie jest oksymoronem |
Jest
Matrim - 20 Czerwca 2010, 23:23
Hasło wieczoru, dnia, a może i tygodnia:
dalambert, NURS - musicie zacząć się pięknie różnić
Anonymous - 20 Czerwca 2010, 23:27
@ nureczka: toteż ja traktuję sondaże - całą politykę - jako zabawę. Niemniej kwestie marketingu politycznego, czy właśnie socjologiczne aspekty polityki są ciekawe. Ot, na przykład coś takiego: Kaczyński pisze o pięknych różnicach. To ja, z czystej przekory, doradziłbym Komorowskiemu: a powiedz pan "Mój konkurent znowu dzieli Polaków, a ja chcę ich łączyć, bo mimo różnic możemy działać razem. By żyło się lepiej. " Tak więc, dalambercie i NURSIe, działajcie razem. Dla dobra polityki...eee, fantastyki;-). Co w sumie na jedno wychodzi.
ketyow - 20 Czerwca 2010, 23:48
Żerań, akurat w tej kwestii, dużo łatwiej robić sobie żarty ze słów Bronka niż Jarka i tu chyba każdy się ze mną zgodzi - on jest jakby do tego stworzony kiedy otwiera usta
Matrim - 21 Czerwca 2010, 00:04
No i różnica po sprawdzeniu 15% okręgów wynosi tylko 2%... Pójdą na noże.
|
|
|