To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

dalambert - 13 Października 2009, 12:40

feralny por., nie, ale nazwa z wojskiem jest powiązana :)
nureczka - 13 Października 2009, 12:46

Od generała, Wilhelma Miera.

Kiedyś to nam dawali w kość na lekacjach Wychowania Obywatelskiego, nie to co teraz...

Zgaga - 13 Października 2009, 12:54

A dlaczego akurat od niego?
Wielkim ??? był?

dalambert - 13 Października 2009, 12:57

A no nureczka, któren to generał dowódcą Pułku Dragonów Gwardii Królewskiej za Augusta III Sasa był, zaś sam pułk w 6 parami stojących pawilonach stacjonował . Dwa stoją do dziś prostopadle do Al. JPII na przrzeciwka Hal Mirowskich które resztki pozostałych kryją,
A pułk egzystujacy do 1794 r. zwany był równierz Dragonami Mirowskimi od nazwiska pierwszego dowódcy.
Kto czytal znakomite opowiadanka Walerego Łozinskiego= Opowieści Imć Pana Wita Narwoja to wie .
Czyli Zadawaj dalej nureczka, :bravo

nureczka - 13 Października 2009, 13:12

O przysadce mózgowej słyszał każdy. A czym jest przysadka u roślin?
Zgaga - 13 Października 2009, 13:31

Jeżeli pytasz o "producentów" hormonu wzrostu - to wierzchołki korzeni i liści.
nureczka - 13 Października 2009, 14:34

Źle sformułowałam pytanie. Więc uściślę pytanie. W botanice występuje pojęcie "przysadka". Co to jest?
Rafał - 13 Października 2009, 14:36

Obawiam się, że to może być część pręcika :oops:
nureczka - 13 Października 2009, 14:38

Nie, coś pardziej poetyckiego.
Kruk Siwy - 13 Października 2009, 14:40

nureczka napisał/a
pardziej poetyckiego.
bardziej poetycznego?
nureczka - 13 Października 2009, 14:47

Oui, oui Kruku.
Rafał - 13 Października 2009, 14:47

patetycznego?
nureczka - 13 Października 2009, 14:48

Rafał napisał/a
patetycznego?

Miał być przymiotnik od słowa "poezja".

nureczka - 13 Października 2009, 23:04

Nie widzę zainteresowania pytaniem :(
Przysadka to liść, z kąta którego wyrasta kwiat.

Pierwszy chętny zadaje.

aniol - 14 Października 2009, 07:06

to ja ! to ja!
proponuje powrot do klimatow militarnych
gdzie , kiedy i przeciwko komu miala miejsce ostatnia szarża polskiej kawalerii?
pytanie kontrowersyjne jest zaznaczam

Ozzborn - 14 Października 2009, 09:13

A czy dalambertus nie pytał o coś takiego niedawno?

Znów militaria :roll: zróbta se osobny kfiz militarny :wink:

Fidel-F2 - 14 Października 2009, 09:16

pewnie podczas II wś przeciw Niemcom, gdzieś w 45' ale gdzie konkretnie, nie mam pojęcia

ale idę o zakład, że unyśliłeś sobie jaką kawalerię powietrzną w Iraku czy innym Afganistanie

feralny por. - 14 Października 2009, 09:18

Pytał kruk o szarżowanie na czołgi we Wrześniu.
dalambert - 14 Października 2009, 09:20

Jak na koniach , a nie "rosomakach" to pod Borujskiem w 1945 na Wale Pomorskim / pewnie marzec ale daty nie pamiętam/ szwadron kawalerii flankowany czołgami na szybko doskoczył okopów niemieckich i wziął miasteczko.
Chdzilo między innymi o to ze z pancerfausta jak czołg trafisz to po ptokach , a jak konia to jeno z jednego konina , a reszta dalej leci.

Kruk Siwy - 14 Października 2009, 09:47

No i błoto chyba tam było.
nureczka - 14 Października 2009, 09:51

Ozzborn napisał/a
Znów militaria :roll: zróbta se osobny kfiz militarny :wink:

Tak mi wyszło, że w wątku quizowym wykształciły się następujące partie:
- militarna
- matematyczna
- lingwistyczna
- biologiczna
Pytania z innych dziedzin przeważnie trafiają w niebyt

Ozzborn - 14 Października 2009, 10:05

Ano rzeczywiście.
Jeszcze przez chwilę gudrun lansowała historię sztuki, ale gdzieś znikła...

aniol - 14 Października 2009, 10:50

w zasadzie to moge uznac odpowiedz Dalamberta 1.03.45 Borujsko
aczkolwiek pojawiaja sie jeszcze dwie inne , nieco kontrowersyjne daty
21.04.45 Hechelberg Grunthal - tu kontrowersja jest definicja szarży bo czesc historykow twierdzi ze jak nie galopowali na wroga z szablami w dloniach, a tylko przegalopowali po niemcach i pozniej sie juz z nimi strzelali to nie byla to szarza w pelnym tego slowa znaczeniu
i podawany jest tez rok 1947 (na dokladniejsza date nie traflem) - masyw Chryszczatej przeciwko bandom UPA - ale tu trafiaja sie zarzuty dotyczace formacji ktora tej szarzy dokonywala

eee Fidel kawaleria powietrzna? az taki wredny nie jestem

edytka: oczywiscie w rece Dalamberta
edytka 2: Ozzborn to zrobmy se quiz sztukowalkowy - tez nas kilku jest na forum

Ozzborn - 14 Października 2009, 11:30

Taa tylko my nie wrzucamy 10 pytań pod rząd o to kto jaką technikę wymyślił, albo co znaczy dany termin ;)

A tak serio to mimo, że się nie interesuję, niech se będzie przynajmniej edukacyjnie jest (choć nudno ;) )

dalambert - 14 Października 2009, 11:30

To Was i filmem i historią sztuki trzepne: Film "Ogniem i Mieczem"
Sena pożegnania ks. Jeremiego Wiśniowieckiego z rodziną / żona - w serialu równiez mały Korybucik/ kęcono w pewnej kaplicy z wspaniałymi freskami !
Co to była za kaplica i co to za freski ? :?:

nureczka - 14 Października 2009, 11:33

Ozzborn napisał/a
Taa tylko my nie wrzucamy 10 pytań pod rząd o to kto jaką technikę wymyślił, albo co znaczy dany termin ;)

Nawet miałam ochotę policzyć jakieś statystyki, ale jak zboczyłam, że jest tego pond 400 stron to mi przeszło.

Fidel-F2 - 15 Października 2009, 08:22

no i?
nimfa bagienna - 15 Października 2009, 09:06

nureczka napisał/a
Ozzborn napisał/a

Nawet miałam ochotę policzyć jakieś statystyki, ale jak zboczyłam, że jest tego pond 400 stron to mi przeszło.

Miałam podobny zamiar. I wymiękłam na tym samym.
Ja jestem naiwny ludek i chciałabym wierzyć, że zadając pytanie, ścieram się z zasobami mózgu zgadującego użytkownika, a nie z zasobami globalnej sieci. I dlatego wystrzegam się zadawania pytań w rodzaju "co to jest bździągwa?". Obawiam się bowiem, że połowa uczestników quizu wrzuci sobie bździągwę w gógla i sekundę potem pochwali się nowo nabytą wiedzą, że bździągwa to morski bezkręgowiec, który podczas pełni ma otwór gębowy dwa razy większy niż otwór w d*pie, a podczas nowiu odwrotnie.
Ludzie, dawajmy pytania na myślenie. Pliz.

feralny por. - 15 Października 2009, 09:13

nimfa bagienna napisał/a
Obawiam się bowiem, że połowa uczestników quizu wrzuci sobie bździągwę w gógla i sekundę potem pochwali się nowo nabytą wiedzą,
Eee posądzasz połowę uczestników o niesportowe zachowanie?
nimfa bagienna - 15 Października 2009, 09:21

Dokładnie tak.
Nie chcę nikogo krzywdzić, ale moja wiara w ludzką uczciwość jest bardzo, bardzo nikła.
e. Znajomy z innego forum przeprowadził kiedyś eksperyment. Umieścił w wikipedii nowe hasło - całkowicie sfingowane. O morskim stworze (aczkolwiek nie podawał parametrów jego otworów). hasło było profesjonalnie zrobione, stwór miał nazwę łacińską, charakterystykę itp. A potem zadał pytanie w quizie. O tego stwora - nazwy nie pamiętam.
W ciągu minuty otrzymał trzy odpowiedzi.

Partner forum