Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 13 Października 2009, 12:40
feralny por., nie, ale nazwa z wojskiem jest powiązana
nureczka - 13 Października 2009, 12:46
Od generała, Wilhelma Miera.
Kiedyś to nam dawali w kość na lekacjach Wychowania Obywatelskiego, nie to co teraz...
Zgaga - 13 Października 2009, 12:54
A dlaczego akurat od niego?
Wielkim ??? był?
dalambert - 13 Października 2009, 12:57
A no nureczka, któren to generał dowódcą Pułku Dragonów Gwardii Królewskiej za Augusta III Sasa był, zaś sam pułk w 6 parami stojących pawilonach stacjonował . Dwa stoją do dziś prostopadle do Al. JPII na przrzeciwka Hal Mirowskich które resztki pozostałych kryją,
A pułk egzystujacy do 1794 r. zwany był równierz Dragonami Mirowskimi od nazwiska pierwszego dowódcy.
Kto czytal znakomite opowiadanka Walerego Łozinskiego= Opowieści Imć Pana Wita Narwoja to wie .
Czyli Zadawaj dalej nureczka,
nureczka - 13 Października 2009, 13:12
O przysadce mózgowej słyszał każdy. A czym jest przysadka u roślin?
Zgaga - 13 Października 2009, 13:31
Jeżeli pytasz o "producentów" hormonu wzrostu - to wierzchołki korzeni i liści.
nureczka - 13 Października 2009, 14:34
Źle sformułowałam pytanie. Więc uściślę pytanie. W botanice występuje pojęcie "przysadka". Co to jest?
Rafał - 13 Października 2009, 14:36
Obawiam się, że to może być część pręcika
nureczka - 13 Października 2009, 14:38
Nie, coś pardziej poetyckiego.
Kruk Siwy - 13 Października 2009, 14:40
| nureczka napisał/a | | pardziej poetyckiego. | bardziej poetycznego?
nureczka - 13 Października 2009, 14:47
Oui, oui Kruku.
Rafał - 13 Października 2009, 14:47
patetycznego?
nureczka - 13 Października 2009, 14:48
| Rafał napisał/a | | patetycznego? |
Miał być przymiotnik od słowa "poezja".
nureczka - 13 Października 2009, 23:04
Nie widzę zainteresowania pytaniem
Przysadka to liść, z kąta którego wyrasta kwiat.
Pierwszy chętny zadaje.
aniol - 14 Października 2009, 07:06
to ja ! to ja!
proponuje powrot do klimatow militarnych
gdzie , kiedy i przeciwko komu miala miejsce ostatnia szarża polskiej kawalerii?
pytanie kontrowersyjne jest zaznaczam
Ozzborn - 14 Października 2009, 09:13
A czy dalambertus nie pytał o coś takiego niedawno?
Znów militaria zróbta se osobny kfiz militarny
Fidel-F2 - 14 Października 2009, 09:16
pewnie podczas II wś przeciw Niemcom, gdzieś w 45' ale gdzie konkretnie, nie mam pojęcia
ale idę o zakład, że unyśliłeś sobie jaką kawalerię powietrzną w Iraku czy innym Afganistanie
feralny por. - 14 Października 2009, 09:18
Pytał kruk o szarżowanie na czołgi we Wrześniu.
dalambert - 14 Października 2009, 09:20
Jak na koniach , a nie "rosomakach" to pod Borujskiem w 1945 na Wale Pomorskim / pewnie marzec ale daty nie pamiętam/ szwadron kawalerii flankowany czołgami na szybko doskoczył okopów niemieckich i wziął miasteczko.
Chdzilo między innymi o to ze z pancerfausta jak czołg trafisz to po ptokach , a jak konia to jeno z jednego konina , a reszta dalej leci.
Kruk Siwy - 14 Października 2009, 09:47
No i błoto chyba tam było.
nureczka - 14 Października 2009, 09:51
| Ozzborn napisał/a | Znów militaria zróbta se osobny kfiz militarny |
Tak mi wyszło, że w wątku quizowym wykształciły się następujące partie:
- militarna
- matematyczna
- lingwistyczna
- biologiczna
Pytania z innych dziedzin przeważnie trafiają w niebyt
Ozzborn - 14 Października 2009, 10:05
Ano rzeczywiście.
Jeszcze przez chwilę gudrun lansowała historię sztuki, ale gdzieś znikła...
aniol - 14 Października 2009, 10:50
w zasadzie to moge uznac odpowiedz Dalamberta 1.03.45 Borujsko
aczkolwiek pojawiaja sie jeszcze dwie inne , nieco kontrowersyjne daty
21.04.45 Hechelberg Grunthal - tu kontrowersja jest definicja szarży bo czesc historykow twierdzi ze jak nie galopowali na wroga z szablami w dloniach, a tylko przegalopowali po niemcach i pozniej sie juz z nimi strzelali to nie byla to szarza w pelnym tego slowa znaczeniu
i podawany jest tez rok 1947 (na dokladniejsza date nie traflem) - masyw Chryszczatej przeciwko bandom UPA - ale tu trafiaja sie zarzuty dotyczace formacji ktora tej szarzy dokonywala
eee Fidel kawaleria powietrzna? az taki wredny nie jestem
edytka: oczywiscie w rece Dalamberta
edytka 2: Ozzborn to zrobmy se quiz sztukowalkowy - tez nas kilku jest na forum
Ozzborn - 14 Października 2009, 11:30
Taa tylko my nie wrzucamy 10 pytań pod rząd o to kto jaką technikę wymyślił, albo co znaczy dany termin
A tak serio to mimo, że się nie interesuję, niech se będzie przynajmniej edukacyjnie jest (choć nudno )
dalambert - 14 Października 2009, 11:30
To Was i filmem i historią sztuki trzepne: Film "Ogniem i Mieczem"
Sena pożegnania ks. Jeremiego Wiśniowieckiego z rodziną / żona - w serialu równiez mały Korybucik/ kęcono w pewnej kaplicy z wspaniałymi freskami !
Co to była za kaplica i co to za freski ?
nureczka - 14 Października 2009, 11:33
| Ozzborn napisał/a | Taa tylko my nie wrzucamy 10 pytań pod rząd o to kto jaką technikę wymyślił, albo co znaczy dany termin |
Nawet miałam ochotę policzyć jakieś statystyki, ale jak zboczyłam, że jest tego pond 400 stron to mi przeszło.
Fidel-F2 - 15 Października 2009, 08:22
no i?
nimfa bagienna - 15 Października 2009, 09:06
| nureczka napisał/a | | Ozzborn napisał/a | Taa tylko my nie wrzucamy 10 pytań pod rząd o to kto jaką technikę wymyślił, albo co znaczy dany termin |
Nawet miałam ochotę policzyć jakieś statystyki, ale jak zboczyłam, że jest tego pond 400 stron to mi przeszło. |
Miałam podobny zamiar. I wymiękłam na tym samym.
Ja jestem naiwny ludek i chciałabym wierzyć, że zadając pytanie, ścieram się z zasobami mózgu zgadującego użytkownika, a nie z zasobami globalnej sieci. I dlatego wystrzegam się zadawania pytań w rodzaju "co to jest bździągwa?". Obawiam się bowiem, że połowa uczestników quizu wrzuci sobie bździągwę w gógla i sekundę potem pochwali się nowo nabytą wiedzą, że bździągwa to morski bezkręgowiec, który podczas pełni ma otwór gębowy dwa razy większy niż otwór w d*pie, a podczas nowiu odwrotnie.
Ludzie, dawajmy pytania na myślenie. Pliz.
feralny por. - 15 Października 2009, 09:13
| nimfa bagienna napisał/a | | Obawiam się bowiem, że połowa uczestników quizu wrzuci sobie bździągwę w gógla i sekundę potem pochwali się nowo nabytą wiedzą, | Eee posądzasz połowę uczestników o niesportowe zachowanie?
nimfa bagienna - 15 Października 2009, 09:21
Dokładnie tak.
Nie chcę nikogo krzywdzić, ale moja wiara w ludzką uczciwość jest bardzo, bardzo nikła.
e. Znajomy z innego forum przeprowadził kiedyś eksperyment. Umieścił w wikipedii nowe hasło - całkowicie sfingowane. O morskim stworze (aczkolwiek nie podawał parametrów jego otworów). hasło było profesjonalnie zrobione, stwór miał nazwę łacińską, charakterystykę itp. A potem zadał pytanie w quizie. O tego stwora - nazwy nie pamiętam.
W ciągu minuty otrzymał trzy odpowiedzi.
|
|
|