To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Witchma - 12 Października 2009, 11:29

Co to oncilla?
nureczka - 12 Października 2009, 11:32

Drapieżnik. Taki kot w ciapki.
Witchma - 12 Października 2009, 11:32

Uroczy na dodatek :) Zadajesz.
nureczka - 12 Października 2009, 11:34

Jakie jest pochodzenie słowa antybiotyk?
feralny por. - 12 Października 2009, 11:35

Fidel-F2, brytyjski historyk H.P. Willmott trwierdzi wprost, że Fuchida zmyslił zajście na mostku.
Odnośnie zużycia amunicji lotniczej, na japońskich lotniskowacach, to jasnym jest, że dwie fale atakujące PH zużyły jej bardzo dużo, a regulaminy działań bojowych wszystkich chyba armi zabraniają prowadzenia działań zaczepnych po zużyciu określonej ilości amunicji i paliwa (zwykle jest to kilkadziesiąt procent zapasu). Wydaje się Kido Butai po drugiej fali osiągnął, a nawet przekroczył zakładane regulaminami i zdrowym rozsądkiem limity.

gorbash - 12 Października 2009, 11:47

hmmm znaczy tyle co "przeciwko życiu"? "przeciwko żywemu"?
nureczka - 12 Października 2009, 11:54

gorbash, :bravo Zadajesz.
gorbash - 12 Października 2009, 12:09

Mamy płaszczyznę.
Załóżmy, że nie mierzymy odległości po Euklidesowemu, ale że odległość między dwoma punktami to suma wartości bezwzględnych różnic współrzędnych (tzw metryka taksówkowa). Czyli po ludzku, jeśli mamy punkt (1, 2) oraz (10, -3) to odległość między tymi punktami wyniesie |1 - 10| + |2 - (-3)| = 9 + 5 = 14.

Jak będzie wyglądał okrąg o środku w (0, 0) i promieniu 1?

dalambert - 12 Października 2009, 12:24

gorbash, to bedzie kółk :D o
gorbash - 12 Października 2009, 12:26

Żebyś się nie zdziwił ;-)
nureczka - 12 Października 2009, 12:42

gorbash napisał/a
Mamy płaszczyznę.
Załóżmy, że nie mierzymy odległości po Euklidesowemu, ale że odległość między dwoma punktami to suma wartości bezwzględnych różnic współrzędnych (tzw metryka taksówkowa). Czyli po ludzku, jeśli mamy punkt (1, 2) oraz (10, -3) to odległość między tymi punktami wyniesie |1 - 10| + |2 - (-3)| = 9 + 5 = 14.

Jak będzie wyglądał okrąg o środku w (0, 0) i promieniu 1?

Kwadrat o boku 2.

gorbash - 12 Października 2009, 12:46

nureczka, a możesz rysunek (schematyczny, może być znakami) wrzucić? Albo jeszcze lepiej podać współrzędne wierzchołków kwadratu?

Bo blisko, może nawet prawidłowo, a możliwe że niekoniecznie.

nureczka - 12 Października 2009, 12:55

(0,1), (1,1), (0,-1), (-1,-1)

Rysunek nie bardzo mi wyszedł, ale powinno być jakoś tak (środek pokrywa się ze środkiem układu współrzędnych)
/\
/ \
\ /
\/

Edit: rysunek się całkiem rozjechał ze względu na czcionkę. :( . Ale chyba widać, że boki są "nachylone", a nie równoległe do osi.

gorbash - 12 Października 2009, 13:00

Faktycznie z rysunku niewiele widać.

We współrzędnych coś nie tak, bo to napewno nie jest kwadrat :)

nureczka - 12 Października 2009, 13:05

gorbash napisał/a
We współrzędnych coś nie tak, bo to napewno nie jest kwadrat :)

:oops:
Miało to wyglądać tak:

Edit: "przycięłam" obrazek. I ciągle mi się rozjeżdżało

gorbash - 12 Października 2009, 13:10

Dokładnie!

Zadajesz oczywiście.

A ja szukam nowej, fajnej metryki z perwersyjnie wyglądającym okręgiem...

nureczka - 12 Października 2009, 13:18

Atrybutem którego z rzymskich bogów była kosa?
Zgaga - 12 Października 2009, 13:30

Saturna?
nureczka - 12 Października 2009, 13:36

Oui, oui Zgaga. Zadajesz.
Zgaga - 12 Października 2009, 13:38

Hi, hi... a był to strzał na zasadzie skojarzeń kosa-czas-Saturn

OK.
Co to była pecja? Rzecz dotyczy średniowiecznej produkcji książek.

dalambert - 12 Października 2009, 22:33

Zgaga, co nikt nie wie :?: Oj jak do jutra nie odpowiecie to wam powiem i
Jak Wam zadam to zobaczycie ;P:

Fidel-F2 - 13 Października 2009, 06:45

feralny por. napisał/a
a regulaminy działań bojowych wszystkich chyba armi zabraniają prowadzenia działań zaczepnych po zużyciu określonej ilości amunicji i paliwa (zwykle jest to kilkadziesiąt procent zapasu).
z tym nie będę się kłócił ale specyfika akcji oraz potencjalne efekty wysłania trzeciej fali powodują, że podjecie takiej akcji nabiera sensu
feralny por. napisał/a
Wydaje się Kido Butai po drugiej fali osiągnął, a nawet przekroczył zakładane regulaminami i zdrowym rozsądkiem limity.
nie wiem, słowo "wydaje sie' jest tu kluczowe, nie czytałem nigdy na temat ilości zabranej amunicji ale być może przygotowując taką akcję Japończycy założyli potrzebę posiadania tak dużej ilości wyposażenia tego rodzaju jak to tylko możliwe. A może nie. Naturalnie pozostają ograniczenia natury fizycznej. Mi osobiscie wydaje sie, że istniała mozliwość posiadania wystrczająceych ilości.
feralny por. napisał/a
że Fuchida zmyslił zajście na mostku.
W angielskojęzycznej wiki obok Fuchidy wymieniny jest również Genda w tej sprawie, tylko nie wiadomo czy pojawia sie tu za sprawą relacji Fuchidy czy kogoś innego. Niemniej sprawa 'trzeciej fali' była dyskutowana przez Japończyków zaraz po wydarzeniach i przyznawano Nagumo rację (co się potem zmieniło). Skoro jednak taki przedmiot dyskusji istniał to coś musiało być na rzeczy. Gdyby Nagumo fizycznie nie miał z czym wysyłać samolotów to nie byłoby o czym rozprawiać.

feralny por. napisał/a
brytyjski historyk H.P. Willmott
ktoś gdzieś wydał to po polsku czy znasz to z wersji angielskiej? google nic polskiego nie pokazuje
feralny por. - 13 Października 2009, 08:50

Fidel-F2 napisał/a
specyfika akcji oraz potencjalne efekty wysłania trzeciej fali powodują, że podjecie takiej akcji nabiera sensu
"Wyprztykanie się do zera" uczyniło by zespół zupełnie bezbronnym, a gdzieś w morzu (być może tuż tuż) były jankeskie lotniskowce, chyba nic nie usprawiedliwia takiego ryzyka.
Fidel-F2 napisał/a
nie wiem, słowo wydaje sie' jest tu kluczowe, nie czytałem nigdy na temat ilości zabranej amunicji ale być może przygotowując taką akcję Japończycy założyli potrzebę posiadania tak dużej ilości wyposażenia tego rodzaju jak to tylko możliwe.
Fidel-F2, napisałem wydaje się, bo nie prowadziłem szczegółowych analiz (nie mam materiałów ani chęci), opieram się na opiniach ludzi, którzy "siedzą w temacie". Nie będę się przy tym upierał, bo nie mam do tego solidnych podstaw, jednak lotniskowce nie są z gumy. Myślę, ze Fuchida, rozgrzany walką i zachęcony sukcesem, rwał się do bitki, nie bacząc na okoliczności, a potem wszedł w rolę "tego co chciał dobrze", ale "beton" mu nie pozwolił.

Tutaj ciekawa dyskusja na temat ataku na PH. Uwagi odnośnie trzeciej fali na ostatniej stronie.
http://www.dws.org.pl/vie...&t=4663&start=0

Pisują tu ludzie, których podpisy można znaleźć pod artykułami w NTW, MXXW, MSiO ...

dalambert - 13 Października 2009, 09:36

PECJA to kawałek księgi wręczony jednemu kopiście do przepisana - dzieliło się tak egzemplarz, co by nad jedną sztuką mogło paru zręcznych pracować :)
Fidel-F2 - 13 Października 2009, 09:44

feralny por. napisał/a
Pisują tu ludzie, których podpisy można znaleźć pod artykułami w NTW, MXXW, MSiO ...
no tak, z jednej strony piszą, że Nagumo był bez uzbrojenia i paliwa na "trzecią falę' a z drugiej dziwią się, nie poświęcił 1-2 dni na wałęsanie się po okolicy i polowanie na Enterprise.
feralny por. napisał/a
Po prostu myślę, ze Fuchida, rozgrzany walką i zachęcony sukcesem, rwał się do bitki, nie bacząc na okoliczności, a potem wszedł w rolę tego co chciał dobrze, ale beton mu nie pozwolił.
ta myśl brzmi bardzo rozsądnie

poczzytałem cały ten wątek, no i bez przesady, piszą tu sporo głupot mim zdaniem, konstruując takie takie teorie sposkowe że ciężko szczękę z podłogi pozbierać

dzejes - 13 Października 2009, 10:42

fidel, feralny - idźcie sobie gdzie indziej, znaczy koniec offtopa
Zgaga - 13 Października 2009, 11:58

Dalambert - zadawaj.
I tak uratowałeś honor. A już myślałam, że zbyt zawodowe, wąskotematyczne dałam.

dalambert - 13 Października 2009, 12:02

Mirów to niegdyś dzielnica Warszawy , dziś sławetne hale targowe / mirowskie zresztą/
a skąd się ta nazwa wzięła ???

Fidel-F2 - 13 Października 2009, 12:21

dzejes, to może pozbieraj te posty i zmontuj nowy wątek?
feralny por. - 13 Października 2009, 12:32

dzejes, można wrzucić tu:
http://www.science-fictio...er=asc&start=30

dalambert, może jakiś pokój tam podpisano?

Partner forum