To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Lis Rudy - 28 Stycznia 2013, 14:21

Martva napisał/a
Myślę o pomarańczy, o masie serowej i o czekoladzie

przeczytałem "masie selerowej" i zemdliło mnie na myśl o muffinach o takim smakowym zestawieniu :wink:
Dodaj do masy jakiegoś alkoholu, np. likieru pomarańczowego, wzmocnisz smak pomrańczy. Ew. pomyśl o zostawieniu czekolady a zwykły (biały???) ser zastąp błękitnym pleśniowym. Widziałem szefa kuchni w BBC który bardzo zachwalał takie zestawienie smakowe. Podobno ser i czekolada doskonale się dopełniają/uzupełniają.

Martva - 28 Stycznia 2013, 14:27

E nie, z błękitnym pleśniowym muffinowałam w piątek i mam chwilowo dość. Chcę biały ser z żółtkiem i cukrem, taki klasyczny. Likieru pomarańczowego nie mam, musi wystarczyć skórka i soczek :)
Lis Rudy - 28 Stycznia 2013, 17:18

starłem właśnie pięc buraków na tarce bo w programie mam barszcz czerwony, jednak moje dłonie sugerują raczej że właśnie wyoperowałem komuś wątrobę bez użycia narzędzi :wink:
Martva - 29 Stycznia 2013, 14:21

Zainspirowana Accelerando gotuje właśnie zupę soczewkową z Lens culinaris i marcheffki :D
dalambert - 29 Stycznia 2013, 14:53

Martva, zupa spczewkowa dobra jest, aczkolwiek ja ją szczególnie cenię na baraninie, więc po za Twym zasięgiem, ale na jarsko tyż niezła.
Fidel-F2 - 29 Stycznia 2013, 18:32

dalambert napisał/a
spczewkowa
gdzieżeś o tej porze dorwał spaczeń?
Lynx - 30 Stycznia 2013, 23:12

Strasznie mnie gniecie, jak sie nazywają "pączki" z farszem mięsnym, lub grzybowym, lub kapuściano-grzybowym, smażone? Kuzynka takie robiła, uwielbiam je, podobne podawali w nieistniejącej już :( "Newskiej" we Wrzeszczu. Z kuzynką nie mam na razie szans pogadać.
Witchma - 31 Stycznia 2013, 07:59

Lynx, u nas na takie z kapustą mówią po prostu kapuśniaczki, ale to chyba nie o to Ci chodzi.
nimfa bagienna - 31 Stycznia 2013, 11:45

Smarowidło do chleba
Pół kilo grochu (całe ziarna) namocz na noc, rano zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości bez soli, z dodatkiem dużej ilości liści laurowych i majeranku. Miękki groch osącz średnio dokładnie, ostudź. Zmiksuj z dodatkiem soli do smaku, sporej ilości ziaren kolendry i/lub tymianku, dodając 2 ząbki czosnku i taką ilość oliwy z oliwek, by masa się nie kruszyła.
Ja używam zamiast masła - kładę na chleb warstwę ok. 1 cm, na to ser, wędlina, co mi tam się chce.
Mniam!

Witchma - 31 Stycznia 2013, 11:47

nimfa, ciekawe, wypróbuję :)

Ja właśnie piekę babkę piaskowo-śmietankową (akurat śmietankowy aromat miałam). Ostatnio wyrosła zdecydowanie za bardzo, teraz zmniejszyłam ilość składników o 1/4, zobaczymy, co z tego wyjdzie.

merula - 31 Stycznia 2013, 19:25

Lynx, może być że racuchy.

gógiel mówi, że bielasze.

ewentualnie knysze.

Martva - 31 Stycznia 2013, 20:09

nimfa bagienna napisał/a
Smarowidło do chleba

Z kolendrą... Hmmm, tak myślałam żeby w przyszłym tygodniu nabyć groch (zobaczyłam ostatnio w sklepie i stwierdziłam że w ogóle nie jadam grochu, nie wiem czemu) i zrobić z niego zupę, ale może będzie pasta. Chociaż z mojej zupy soczewicowej na drugi dzień zrobiła się pasta, więc jedno drugiego nie wyklucza ;)
Smarowidła z soczewicy idą świetnie z żytnim razowcem i kiszonym ogórkiem.

fealoce - 31 Stycznia 2013, 20:58

Ciasteczka owsiane, ale trochę inne niż poprzednio.
Robiłam je już po raz trzeci i do tej pory wszystko było ok a teraz skubańce nie wyrosły i zamiast ślicznych małych ciasteczek uzyskałam blachę pełną ciasteczkowego Bloba Zabójcy.
I zastanawiam się dlaczego...Obstawiam, że to mogła być wina śmietany (stała na balkonie nie wiem już jak długo i chociaż zapach miała dobry, to jakoś dziwnie się rozwarstwiła) ewentualnie tego, że tym razem zamiast użyć miksera, ucierałam masło z cukrem ręcznie.

* ale i tak masa ciasteczkowa wyszła bardzo smaczna. Tylko wygląda koszmarnie i się kruszy :lol:

Lynx - 31 Stycznia 2013, 21:37

merula, knysze się piecze, a nie smaży. Te bielasze mi pasują :D dzięki!

Zrobiłam je dzisiaj, Junior wtrząchnął na początek 3, po pół godzinie następne 3 i tak pojadał co chwilkę. Zostały nędzne resztki. Dooobre było :D

merula - 31 Stycznia 2013, 21:55

Lynx, ja słyszałam i o knyszach smażonych. może kwestia regionu.
Lynx - 31 Stycznia 2013, 22:21

merula, ważne, że smaczne. Tylko lubię wiedzieć jak się nazywa to, co jem :D
merula - 31 Stycznia 2013, 22:26

"to takie puchate z mięskiem" nie wystarczy? :wink:
Lynx - 31 Stycznia 2013, 22:37

Czasami wystarczy :P
merula - 3 Lutego 2013, 15:52

zachciało mi się pierogów z mięsem robionych na "wschodnią" modłę. farsz z surowego mięsa, gotowane na parze. więc kupiłam sobie po to sprzęt - parowar - i machnęłam je dziś. mniam... :D
Martva - 3 Lutego 2013, 21:31

Eksperymentalne muffinki - szpinak, ser lazur, orzechy włoskie, słonecznik, żurawina - wyszły przepyszne (według mnie, mamy i mojego osobistego krasnoluda), jedne z najlepszych dotąd, ścisła czołówka i na pewno do powtórzenia.
Martva - 5 Lutego 2013, 19:51

Ostra pseudochińszczyzna z nieco rozgotowanym i prawie niesłonym ryżem. Po obiedzie katar mi się trochę nasilił, ale przeszedł bez śladu na jakieś trzy godziny ;)

Kupiłam groch i się moczy. Jeszcze nie wiem co z nim zrobię.

Fidel-F2 - 6 Lutego 2013, 12:31

Sałatka z przypadku, pozbierałem co było w lodówce, a zaskoczyło mnie jak smakowało.

sałata lodowa
seler naciowy
papryka
szczypior
ser z niebieską pleśnią
rukola
parówka
surowe pieczarki w talarki
dip z torebki na majonezie
tymianek, sól, pieprz

na kolację robię to samo

Anonymous - 6 Lutego 2013, 12:35

Ale parówka?!
Fidel-F2 - 6 Lutego 2013, 12:37

też się chwilę zastanowiłem :mrgreen:

ale była to wrzuciłem (na obronę powiem tylko, że to parówka za 20zł/kg)

Witchma - 6 Lutego 2013, 16:45

Zupa jarzynowa z serkiem topionym. Pycha.
Zgaga - 6 Lutego 2013, 17:18

Witchma, wszelkie zupy są be. Szkoda serka, nawet topionego.
Witchma - 6 Lutego 2013, 17:31

Bezedura.
Zgaga - 6 Lutego 2013, 17:35

Widzisz, od tej zupy już się poprawnie wysłowić nie możesz :shock:
fealoce - 6 Lutego 2013, 17:44

Zgaga, no co Ty! :shock:
Zupy rządzą ;P:

ilcattivo13 - 6 Lutego 2013, 17:48

rzondom, fealoce, rzondzom ;P:

Partner forum