To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

gorbash - 11 Października 2009, 15:48

Fidel-F2 napisał/a
Gdyby o ataku wiedzieli, Japończykom pewnie trochę by się dostało ale Amerykanie skończyli by tę bitwę w znacznie gorszej sytuacji.

Czemu? Pytam z ciekawości. Wystarczy w wielkim skrócie.

feralny por. - 11 Października 2009, 15:59

Zatopione w porcie pancerniki podniesiono i naprawiono bez trudu, zatopionych na pełnym morzu nie odzyskano by już nigdy. Gdyby Amerykanie mieli możliwość odparcia ataku, w bitwie wzięły by z pewnością udział lotniskowce i wielce prawdopodobnym jest, że zostałyby utracone, a tak przez nieobecność ocalały. Japoński zespół był potężny i Amerykanie nie mieli sił by go pokonać w otwartej bitwie.
Sandman - 11 Października 2009, 16:36

W tej chwili USA przyznaje się do tego, że wiedzieli o ataku na PH. Pancerniki jako broń przestarzałą można było poświęcić, lotniskowce zostały wyprowadzone, na miejscu był tylko jeden z wysokich rangą oficerów. Poświęcono pancerniki i ludzi dla efektu propagandowego, Stany chciały przystąpić fo wojny, potrzebowały jedynie mocnego pretekstu.
Fidel-F2 - 11 Października 2009, 18:51

ludzi za bardzo nie poświęcili, wydana bitwa pochłonęla by znacznie więcej

Sandman napisał/a
W tej chwili USA przyznaje się do tego, że wiedzieli o ataku na PH
link?
nureczka - 11 Października 2009, 19:05

feralny por. napisał/a
Zatopione w porcie pancerniki podniesiono i naprawiono bez trudu

feralny porWiem, że Ty wiesz :) I jeszcze kilka osób wie, ale w celach edukacyjnych pozwolę sobie zauważyć, że Arizona jak leżała na dnie, tak leży po dzień dzisiejszy, o czym się miałam możliwość na własne oczy przekonać.
A teraz będę się bezwstydnie chwalić. Gdy byłam na Oahu miałam przyjemność rozmawiać z jednym z weteranów Arizony. Sorki za offtopa, ale nie mogłam się powstrzymać. Koniec Offtopa

Sandman - 11 Października 2009, 19:19

Fidel-F2 napisał/a
ludzi za bardzo nie poświęcili, wydana bitwa pochłonęla by znacznie więcej

Sandman napisał/a
W tej chwili USA przyznaje się do tego, że wiedzieli o ataku na PH
link?

Linka niet, taką wersję przedstawiają teraz w muzeum PH, przynajmniej w tamtym roku przedstawiali jak byłem. Przewodnik wspominał jeszcze o jednej rzeczy, niewiadomo do końca dlaczego Japończycy nie zbombardowali magazynów paliwa w pobliżu bazy, choć mieli je na zdjęciach szpiegowskich do których po wojnie dotarli amerykanie. Eksplozja tych zbiorników mogła by zniszczyć dużą część wyspy. Jedna z teorii głosi, że bali się że zginą wszyscy w promieniu kilkudziesięciu kilometrów. Choć jakoś nie wydaje mi się, żeby straty w ludności cywilnej były decydujące.

Kruk Siwy - 11 Października 2009, 20:10

Te spiskowe teorie jakoby Amerykanie specjalnie dopuścili do masakry floty w Pearl Harbor przypominają mi podobne choć na mniejsza skalę zdarzenie.

Tonie okręt, Amerykanie wypowiadają wojnę. Co to za okręt i co to za wojna?

Lynx - 11 Października 2009, 20:17

Kruk Siwy, któryś z monitorów?
Kruk Siwy - 11 Października 2009, 20:37

Nie. W literaturze fachowej okręt określany jest jako: "krążownik pancerny".
Adanedhel - 11 Października 2009, 20:42

A nie "pancernik"?
Kruk Siwy - 11 Października 2009, 20:50

Różnie. Ja podaję za Edmundem Kosiarzem.
Sandman - 11 Października 2009, 20:54

Lusitania i I wojna światowa?
Kruk Siwy - 11 Października 2009, 20:57

Nie. Okręt Sandmanie, to jednostka wojenna. Lusitania była pasażerem. Ale skojarzenie ciekawe, bo i historię z Lusitanią uznaje się za podejrzaną.
Adanedhel - 11 Października 2009, 20:57

Chyba już wiem skąd rozbieżności. Jeśli dobrze zrozumiałem Anglosasów to pancernik zaprojektowany jako "krążownik pancerny".
Kruk Siwy - 11 Października 2009, 21:00

Początkowo "pancernikiem" nazywano wszystkie okręty posiadające płyty pancerne.
Adanedhel - 11 Października 2009, 21:04

Nie no, to trochę inne czasy.
Kruk Siwy - 11 Października 2009, 21:06

Glorie była pierwsza a który to był rok? 1859 chyba. Wariior drugi rok czy dwa później. I też je nazywano pancernikami, choć ta pierwsza to ledwie fregata.
Ale dywagujemy a pytanie stygnie.

Fidel-F2 - 11 Października 2009, 21:17

Maine w Hawanie, wojna z Hiszpanią ale Adanedhel chyba wie o czym mówi
Sandman napisał/a
Przewodnik wspominał jeszcze o jednej rzeczy, niewiadomo do końca dlaczego Japończycy nie zbombardowali magazynów paliwa w pobliżu bazy, choć mieli je na zdjęciach szpiegowskich do których po wojnie dotarli amerykanie.
brzytwa Okhama, uznali kolejny atak za zbyt ryzykowny a główne cele mieli zaliczone, zresztą Nagumo był za to krytykowany
feralny por. - 11 Października 2009, 21:24

Fidel-F2 napisał/a
brzytwa Okhama, uznali kolejny atak za zbyt ryzykowny a główne cele mieli zaliczone, zresztą Nagumo był za to krytykowany
Po za tym to już nie bardzo mieli czym bombardować. Trzecia fala nie wystartowała między innymi dlatego, że już nie bardzo było ją w co uzbroić.
Kruk Siwy - 11 Października 2009, 21:25

Fidel zadaje.
Fidel-F2 - 12 Października 2009, 00:28

feralny por. napisał/a
Po za tym to już nie bardzo mieli czym bombardować. Trzecia fala nie wystartowała między innymi dlatego, że już nie bardzo było ją w co uzbroić.
o proszę, nie wiedziałem chociaż ponoć Fuchida domagał się startu trzeciej fali a raczej był świadom co do dostępnej ilości amunicji więc... nie wiem.

tak czy siak lećmy po bandzie

Kto oddał pierwszy strzał w wojnie Japońsko-Amerykańskiej i w jakich okolicznościach to było? :twisted:

dalambert - 12 Października 2009, 08:09

Fidel-F2, aby nie jakiś niszczyciel USA co na "przedpolu" portu Pearl Harbor jakąś japońską miniaturkę łodzi podwodnej zatopił.
Nie bardzo im wierzono, co tak im się udało, ale pare lat temu znaleziono wrak i wyciągnięto .

feralny por. - 12 Października 2009, 09:39

Fidel-F2, spotkałem się z opinią, że Fuchida w kraju kwitnącej wuśni uchodzi za fantastę, a nawet z tezą, że zmyślił sławetną scenę na mostku Akagi. Wiele wskazuje, na to, ze na trzeci atak nie było ani samolotów, ani paliwa, ani bomb. Dalsze pozostawanie w rejonie Hawajów, w sytuacji braku jakichkolwiek informacji na temat położenia amerykańskich lotniskowców (w domysle mogą uderzyć w każdej chwili), było by wielką nieostrożnością, a wręcz głupotą.

Pierwsze strzały, to chyba niszczyciel Ward do miniaturowego op na podejściu do PH.

Fidel-F2 - 12 Października 2009, 10:34

feralny por. napisał/a
Dalsze pozostawanie w rejonie Hawajów, w sytuacji braku jakichkolwiek informacji na temat położenia amerykańskich lotniskowców (w domysle mogą uderzyć w każdej chwili), było by wielką nieostrożnością, a wręcz głupotą.
to naturalnie, poz tym nie wiedziano ile samolotów zostało sprawnych na Hawajach, czy nie ma jakich łodzi podwodnych, obawa przed stratą niepotrzbnie dużej ilości samolowtów wobec tężejącej obrony p-lot. Poza tym uznano, że spora część infrastruktuy i tak jest uszkodzona.
feralny por. napisał/a
spotkałem się z opinią, że Fuchida w kraju kwitnącej wuśni uchodzi za fantastę
a konkretnie gdzie? nie spotkałem sie
feralny por. napisał/a
Wiele wskazuje, na to, ze na trzeci atak nie było ani samolotów, ani paliwa, ani bomb
no nie słyszałem o tym ale słyszałem, że flota Nagumo jechałą na granicy zasięgu i posiadała niewielki margines zpasu paliwa co w przypadku opóźnienia odwrotu i możliwej akcji pościgowej marynarki USA (lotniskowce, op) stwiało by Flotę Cesarską w dramatycznej sytuacji.

dalambert, wcześniej lecz mniej precyzyjnie, feralny por., później lecz konkretniej. Zdarzenie to miało miejsce kilka godzin przed nalotem i w efekcie wyszło, że pierwszy strzał w tej wojnie oddali Amerykanie. Który pierwszy ten lepszy. Z was dwóch oczywiście.

dalambert - 12 Października 2009, 11:03

No to leciutko podchwytliwie :
Do kiedy użwano kuszy jako broni bojowej ?

Kruk Siwy - 12 Października 2009, 11:04

Ciągle jeszcze się jej używa. Siły specjalne.
dalambert - 12 Października 2009, 11:05

Kruk Siwy, a no właśnie :D prawidłowa odpowiedź używa sie do dziś czyli
:!: ZADAJESZ :!:

Kruk Siwy - 12 Października 2009, 11:14

Stadion - to starogrecka miara długości. Ile wynosi w metrach?
Witchma - 12 Października 2009, 11:26

Ok. 200?
Kruk Siwy - 12 Października 2009, 11:27

Dajesz. Między 165 a 210.

Partner forum