To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Kruk Siwy - 30 Wrzeœśnia 2009, 18:26

Nie pamiętam dobrze, ale czy chodzi o to że miał silnik z tyłu? I okropnie długi wał korbowy? Czy też o te nieszczęsne drzwiczki z boku?
feralny por. - 30 Wrzeœśnia 2009, 18:34

Drzwiczki to miały też pierwsze Typhony, więc chodzi o silnik, żeby być precyzyjnym, to nie był z tyłu lecz mniej, więcej na środku kadłuba, za kabiną pilota. Z wielu powodów nie było to najszczęśliwsze rozwiązanie.

Zadawaj.

Kruk Siwy - 1 Października 2009, 09:44

Czy w Kampanii Wrześniowej polska kawaleria szarżowała na niemieckie czołgi?
Rafał - 1 Października 2009, 09:47

Nie
feralny por. - 1 Października 2009, 09:58

Kruku Siwy, nieszczęśliwie zadane pytanie, bo można je przeróżnie interpretować. Cóż to znaczy szarżować na czołgi? Świadomie nikt czegoś takiego nie zrobił, istnieją jednak relacje (spod Krojant np.), że w odparciu szarży brała udział broń pancerna, o której obecności kawalerzyści nie wiedzieli, bądź, która pojawiła się na polu bitwy już w trakcie szarży.
dalambert - 1 Października 2009, 10:09

Jest również przebicie się 14 pu. Jazłowieckich z Puszczy Kampinoskiej do Warszawy przez Wólkę Węglowa, tam pułk otwierał drogę w szyku konnym i szarżował, a nawet podobno w Wólce Weglowej wpadli na niemieckie czołgi /na szczęście bez załóg/ które zniszczyli.
natomias sama informacja o "szarzowaniu na czołgi" to pomysł włoskich korespondentów wojennych, zresztą nam życzliwych, lecz egzaltowanie durnych - jak to Włosi.
Pomysł ten po kampanii wrześniowej został rozdmuchany przez Goebelsa , bo pięknie się komponował z wizją głupich i zapalczywych polskich durni.

Kruk Siwy - 1 Października 2009, 10:12

feralny por., pytanie zadane specjalnie w ten sposób.
Rafał, masz rację. Ale... patrz post feralny por., poniżej. A mnie w zasadzie chodziło o szarżę 14 pułku Ułanów Jazłowieckich pod Wólką Węglową, gdy pułk ten poszedł do ataku w szyku konnym otwierając drogę resztkom Armii Poznań na Warszawę. Tam przypadkowo ale dość spektakularnie starł się z czołgami i tracąc ponad stu ludzi przebił się przez pozycje wroga.

Rafał, zadajesz.

feralny por. - 1 Października 2009, 10:14

dalambert napisał/a
Pomysł ten po kampanii wrześniowej został rozdmuchany przez Goebelsa , bo pięknie się komponował z wizją głupich i zapalczywych polskich durni.
A nawet uwieczniony w propagandowym filmie "KG Lutzow".
Kruk Siwy - 1 Października 2009, 10:14

A nasza "Lotna" to lepsza?
feralny por. - 1 Października 2009, 10:16

A czy ja mówię, że lepsza?
Kruk Siwy - 1 Października 2009, 10:17

Humorek dziś podły? Chodzi mi to że bzdury mocno utrwaliły się nawet i u nas.

Rafał, dajesz!

feralny por. - 1 Października 2009, 10:24

Kruku, na hasło Lotna strzelam bez ostrzeżenia. Po czymś takim Wajda powinien dostać dożywotni zakaz robienia filmów o wojnie.
Rafał - 1 Października 2009, 11:32

Do czego służyło to cudo poniżej, pytanie dla zaawansowanych jak się nazywało :wink:

feralny por. - 1 Października 2009, 11:56

To był pojazd do usuwania min poprzez jeżdżenie po nich ;P: , na zywało się to to jakoś po niemiecku.
Rafał - 1 Października 2009, 11:59

Tak toczno, dwa pytania zaliczone, Alkett Schwere Minenraumer. Pojazd do wykonywania przejść w polach minowych.
feralny por. - 1 Października 2009, 16:19

Pora na zagadkę.

Od czego pochodzi nazwa bagnet?

nureczka - 1 Października 2009, 16:21

Tak mnie zaciekawiłeś, że wyguglałam, więc odpadam z tej kolejki :(
Iwan - 1 Października 2009, 16:46

od nazwy francuskiej miejscowości?
feralny por. - 1 Października 2009, 17:29

A jakiej?
Iwan - 1 Października 2009, 17:40

Bajone czy jakoś tak
feralny por. - 1 Października 2009, 17:50

Niech będzie, zadawaj.
Iwan - 1 Października 2009, 18:01

niech bedzie czyli raczej niedokładnie podałem, to sprostuj a ja tym czasem zadam pytanie

Kim byli Sudowowie?

feralny por. - 1 Października 2009, 18:20

Wystarczająco blisko, miejscowość nazywa się Bajonne.
dalambert - 1 Października 2009, 18:56

Iwan, feralny por., miejscowość to się nazywała Bayonne, a z bagnetami była związana bo znakomite tam produkowano :)
feralny por. - 1 Października 2009, 19:08

dalambert napisał/a
miejscowość to się nazywała Bayonne
Racja.
dalambert napisał/a
z bagnetami była związana bo znakomite tam produkowano
To jedna z możliwości. Teorii było kilka, między innymi taka, że w Bayonne po raz pierwszy "wpadnięto" na pomysł osadzenia w lufie (bagnet szpuntowy) broni palnej noża, po zużyciu amunicji, miało się tak stać w czasie obrony Bayonne (przed kim i kiedy nie pomnę). Słyszałem też, że możliwym jest iż "bayonet" był po prostu popularnym w okolicy Bayonne nożem, którego chętnie używali żołnierze, a później został skojarzony z funkcją w jakiej jest używany do dziś. Możliwe jest wreszcie, że pierwotnie był to nóż używany przez myśliwych używających broni palnej, który miał tak ukształtowaną rękojeść, że pozwalał przekształcić strzelbę we włócznię, szybciej niż naładować ją ponownie. Mogło to poprawiać samopoczucie myśliwego w przypadku podchodzenia rannej zwierzyny.

Teorii jest wiele.

dalambert - 1 Października 2009, 19:29

feralny por., :bravo i to jest anegdotyczno edukacyjna funkcja quizu dobrze wykonana :D
Iwan - 1 Października 2009, 23:56

nie ma chętnych :cry:

jest to inna nazwa dość znanego plemienia/ludu

dalambert - 2 Października 2009, 08:21

Iwan, ja wiem , ale może ktoś młodszy tez wie, coż skoro sie z nimi przeciw Krzyżakom stawało , to się ich jeszcze trochę pamięta :wink:
Virgo C. - 2 Października 2009, 11:19

Jeśli przeciw Krzyżakom to w grę wchodzą Litwini albo Tatarzy. Stawiałbym na tych drugich.
dalambert - 2 Października 2009, 11:29

Virgo C., a komu Krzyżacy najpierw dokuczali nim się do Litwinów dotłukli ?

Partner forum