To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

gorat - 28 Stycznia 2007, 16:30

Do tych, co uważają Theriona za kicz: wskażcie zespoły (lub choćby płyty), które są podobne do Theriona i nie są kiczowate.
Dunadan - 28 Stycznia 2007, 19:59

No nie wiem, takie Rhapsody to też kicz ale... jakby to... z sensem :mrgreen: trochę może głupio gadam, ale tak to jest. Rhapsody ma jednak jakiś sens - może zaznaczę - pierwsze albumy. Bo nowości to już porażka - właśnie kicz w stylu Theriona. Ale jak już wcześniej mówiłem - całego Theriona nie znam... może natrafiłem właśnie na coś w stylu 'nowego albumu' który jest znacznie gorszy od poprzednich?
lavojtek - 28 Stycznia 2007, 23:23

Porownanie Theriona do Rhapsody jest IMO chybione. Dla mnie Rhapsody podobnie jak Nightwish ociera sie momentami o pop czego z pewnoscia nie mozna powiedziec o Therion'ie.
Dunadan - 28 Stycznia 2007, 23:34

Rhapsody i pop?... coś nie bardzo :wink:
Piotrek Rogoża - 28 Stycznia 2007, 23:57

Kiedyś dyskutowaliśmy z Orbitem o muzyce metalowej. Szła wymiana poglądów: który zespół jest najdebilniejszy? Ja twierdziłem, że Manowar, on - że Rhapsody. Ustaliliśmy, że nie ma co porównywać, bo to różne sprawy. Manowar ocieka testosteronem, Rhapsody - wazeliną. No i obydwa są arcydurne.

A tak z innej beczki, to nie rozumiem, dlaczego jedna z najlepszych piosenek w repertuarze Placebo nie trafiła na żaden ich album. Chodzi o "Slackerbitch", cudowny kawałek. Zna ktoś?

lavojtek - 29 Stycznia 2007, 00:56

Piotrek Rogoża napisał/a
No i obydwa są arcydurne.

Popieram :bravo :mrgreen:

Piotrek Rogoża napisał/a
dlaczego jedna z najlepszych piosenek w repertuarze Placebo nie trafiła na żaden ich album. Chodzi o Slackerbitch

Trafila :) Ale na Box DVD. Poza tym, z tego co pamietam, to graja ja na koncertach!

Dunadan - 29 Stycznia 2007, 06:14

Hmm... no chyba rzeczywiście są durne. Ale ja je lubię :twisted: :mrgreen:
Piotrek Rogoża - 29 Stycznia 2007, 13:17

Manowar nie można nie lubić. Zwierzaki takie... Perkusista gra na zestawie o specjalnie wzmacnianej konstrukcji, bo rozpieprzał wszystkie inne. Do tego teksty o piciu krwi wrogów i robieniu breloczków z ich kości... Mnie to urzeka :) .
Inna rzecz, że tylko w małych dawkach.

lavojtek, miałem na myśli jakiś album stydujny. Jeśli się orientuję, "Slackerbitch" to odrzut z sesji do "Placebo"; zadziwiające, bo kawałek jest znacznie lepszy niż większość tych, które trafiły na płytkę :) .

Hubert - 29 Stycznia 2007, 13:23

Dziś, zaraz po przebudzeniu, sobie zapuściłem Kult: Tata Kazika. No i jak tu nie lubić takiego zespołu.

A poza tym nie tak dawno obejrzałem Rock Am Ring '06. I odzyskałem wiarę w Metallikę (nie żebym jej zbyt wiele stracił - St. Anger całkiem całkiem był). A koncertowe wykonanie MOPa przebija to z longplaya.

lavojtek - 29 Stycznia 2007, 13:32

Ja to chyba jestem jakis inny :D Nie lubie Manowar, Blind Guardian'a, Rhapsody itp., itd. Natomiast Metallica to juz powoduje u mnie wysypke i odruch wymiotny ;P: Przez niemal 20 lat setki ludzi probowalo mnie przekonac ze sie myle. Przez ten czas przesluchalem wszystkie albumy po kilka razy i nic (oczywiscie oprocz katuszy). Aha, czy nadmienilem ze jestem wielkim fanem metalu niemal od urodzenia? :mrgreen:
Piotrek Rogoża - 29 Stycznia 2007, 13:38

Manowar powinno się słuchać na innych prawach, niż innych zespołów. Oni bardzo się starają i na pewno wierzą w to, co robią. Dużo wyrozumiałości potrzeba; wtedy dostrzega się, jacy są uroczy :) .
A żeby było śmieszniej, wcale nie jestem fanem metalu jako takiego. Zwłaszcza, gdy chodzi o metal z growlem vel Rzyganiem-Do-Mikrofonu.

Dunadan - 29 Stycznia 2007, 16:07

Nie no... BG ja bym tu nie wplątywał :twisted: :mrgreen: A do Metalliki też nigdy się nie mogłem przekonać - ten zespół jest po prostu nudny!
Piotrze - ja rzygam growlem :mrgreen: ale jest jeden jedyny wyjątek który baaaardzo cenię - Samael - ten zespół jest naprawdę genialny spośród motłochu...

Fidel-F2 - 29 Stycznia 2007, 17:29

a ja uwielbiam Metallicę, nie kumam jak można nie lubić :wink:
...And Justice for All, Master of Puppets, Ride the Lightning, The $9.98 - Garage Days Re-Revisited, to dla mnie mistrzostwo świata. Nigdy mi sie nie nudzi.

Pako - 29 Stycznia 2007, 18:21

Metallica... Boże... herezje prawicie, lavojtek i Dun! To jest świetny zespół. Nudny? Gdzie?
Gdzie indziej takie solówki? Gdzie indziej tak fajny wokal? Gdzie indziej ten kliamt prosto ze stanów? no gdzie? Metallica to to je to!

Rhapsody jest fajne ^_^ takie radosne, takie inne... takie granie dla patosu i dla klimatu. I żadnego w tym sensu ma nie być, tylko klimat tylko muza. A to jest ok.
Tak samo Manowar. klimat jest potężną bronią tego zespołu. I nic więcej w sumie, ale dlatego świetnie się słucha.

A od growla też się odczepcie... no przecież, żę Cradle of Filth czy inny Dimu borgir jest klasą samą w sobie! Piszczenie, ryczenie, rzyganie.... to jest to. Sensu w tym za grosz, ebzsensu na tony... ale cholernie miło tak zapuścić czasem na full regulator perfection of vanity - poezja. Burn in hell = Welcome too the abbadoned land... mniam... Blessing upone the throne of thyrany czy Architecture of Genocidal Nature - dla takich tytułów warto ^_^
I świetnie odstresowuje.

Ale z delikatniejszych klimatów - Tata Kazika i Tata Kazika2 to dwa najlepsze albumy Kultu. Niepodważalnie. Kazik nie umie pisać nawet w połowie tak jak jego ojciec, mimo, ze pisze fajnie.

Hubert - 29 Stycznia 2007, 18:57

Pako napisał/a
Metallica... Boże... herezje prawicie, lavojtek i Dun! To jest świetny zespół. Nudny? Gdzie?
Gdzie indziej takie solówki? Gdzie indziej tak fajny wokal? Gdzie indziej ten kliamt prosto ze stanów? no gdzie? Metallica to to je to!

A MegadetH? ;) Wg mnie i solówki, i wokal, i kompozycje lepsze. Ale jeśli idzie o przełomowość, to wszystkie Megadethy, Anthraxy i Slayery razem wzięte Metallice nie podskoczą, choćby się skichały.

A co do wokalu. Też za growlem nie przepadam. Jedyne ekstremalne odmiany śpiewu, jakie preferuję, to skrzek a la wczesna MetallicA czy właśnie MegadetH. No i czasem wysokie tony jak u Maidenów.

Pako - 29 Stycznia 2007, 19:06

Maidenó osobiście nie trawię. Raz za rok posłuchać ok, ale nie częściej. A Megadethu nie znam to i się nie wypowiadam.
Ale Metallica ma ten swój klimat, te solówki po parę minut... śmierdzi od nich ameryką na kilometr.... ale to jest pozytyw.

Fidel-F2 - 29 Stycznia 2007, 19:20

Fakt Iron Miden nigdy nie było topowa dla mnie kapelą ale często z przyjemnością słuchałem. Kiedyś, ostatnio juz parę lat niczeko z ich dorobku nie zapuszczałem.
Hubert - 29 Stycznia 2007, 19:27

Pako napisał/a
Ale Metallica ma ten swój klimat, te solówki po parę minut... śmierdzi od nich ameryką na kilometr.... ale to jest pozytyw.

To jest jeden z wielu pozytywów Mety :) Ale może to dziwnie zabrzmi, ale najfajniejsze solówki wg mnie były na... Kill'em all (takie jakieś moje zboczenie, że najbardziej lubię te niedojrzałe albumy zespołów, np. u Maidenów - Iron Maiden, u Megadeth - Peace Sells itd). A jeśli taką do tego wagę przywiązujesz, to powinieneś też skosztować trochę M-dethu. Np. przez taki Hangar 18 niemal non-stop leci solówka.

A co do Maidenów. Zawiodłem się ostatnim albumem. Śreeedni. Od BNW nic nowego nie zrobili. A szkoda.

Fidel-F2 - 29 Stycznia 2007, 19:29

Sosnechristo napisał/a
Fidel-F2 napisał/a:

Fidel tego nie napisał
lavojtek - 29 Stycznia 2007, 22:37

Dunadan napisał/a
jest jeden jedyny wyjątek który baaaardzo cenię - Samael

Ale ktory? Ten z czasow Blood Ritual czy ten z Reign of Light bo to praktycznie dwa rozne zespoly :mrgreen:

Fajnie Sosnechristo ze wspomniales Megadeth! To jest zespol metalowy przez duze M! :bravo Dobrze sie stalo ze Mustaine wylecial z Metallici ;P:

Hubert - 29 Stycznia 2007, 22:52

lavojtek napisał/a

Fajnie Sosnechristo ze wspomniales Megadeth! To jest zespol metalowy przez duze M! :bravo Dobrze sie stalo ze Mustaine wylecial z Metallici ;P:

Żeby jeszcze Mustaine tak nie biadolił nad swoim marnym losem :roll: Jaki to on biedny, że go wywalili, i w ogóle. A przecie jego zespół pod wieloma względami nie ustępuje Metallice i fanów też ma całkiem sporo (choćby niżej, czy raczej z boku, podpisany).

Fidel-F2 napisał/a
Sosnechristo napisał/a
Fidel-F2 napisał/a:

Fidel tego nie napisał

O, przepraszam, już naprawiam błąd :oops:

Adashi - 30 Stycznia 2007, 12:01

:roll: dobra, podłączam słuchawki do usb i zapodaje Music Instructora, album The World of Music Instructor :mrgreen:
hijo - 30 Stycznia 2007, 13:19

Adashi, :bravo jestem pełen podziwu dla twojego zbioru staroci :D
hrabek - 30 Stycznia 2007, 13:24

Bez przesady, to wcale nie takie starocie. Tez mam plyte Music Instruktora, niestety porysowala sie troche i mocno skacze na dwoch kawalkach. Pech chce, ze to najlepsze kawalki. Pewnie dlatego skacze :(

Edit: Druga tez mam, jakby co. Inne klimaty, ale tez da sie posluchac.

Adashi - 30 Stycznia 2007, 13:29

to są antyki normalnie; teraz poleci Dune - LIVE! :bravo :mrgreen:
hrabek - 30 Stycznia 2007, 13:37

E tam, antyk to jest na przyklad Westbam - Bam, bam, bam, albo wczesni Moby, czy Marusha. Dune najlepszy byl w czasach Expedition i Live wlasnie. Przydaloby sie uzupelnic kolekcje, bo nie mam akurat.
Adashi - 30 Stycznia 2007, 14:00

Marusha - Deep wymiata!
Dune cały jest gites, potem bez Vereny było już słabiej, ale nadal dobrze.
Co zapuścić po Live! :?: Może nowsze klimaty, dajmy na to MasterBlaster - We Love Italo Disco :mrgreen:

hrabek - 30 Stycznia 2007, 14:05

Moze Scooter - Wicked? Bardzo fajna plytka, jeszcze nie przegadana, jak nastepne i z bardzo melodyjnymi transami.
Adashi - 30 Stycznia 2007, 14:12

Scootera możemy zapuścić wszystkie płyty po kolei rozpoczynając od ...and beat goes on!, ale to nam zajmie trochę czasu! Poleci więc Blümchen - Herzfrequenz. Sam miód normalnie :bravo
Aha, Music Instructor za czasów drugiego albumu to właściwie zupełnie inna formacja.

Fidel-F2 - 30 Stycznia 2007, 14:19

o czym wy rozmawiacie?

Partner forum