To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

merula - 3 Października 2009, 12:32

Ziemniak, dzięki, popróbuję.
xan4 - 3 Października 2009, 13:39

Pako napisał/a
I tu pytanie o IKE, czyli te całe konta emerytalne. Wiem mniej więcej, o co z tym chodzi, wiem, że nie ma tam podatku Belki, wiem, że muszę ileś odłożyć, ale nie mogę przekroczyć jakieś tam kwoty (to mi nie grozi prawdę powiedziawszy ) i tak dalej.
Czy ktoś się w tym wszystkim jakoś bardziej orientuje? Gdzie takie konto jest najlepsze? Czy one się czymś różnią? Może ktoś coś, hmm, polecić? Wiadomo, sam się temu przyglądam, ale różni ludzie tu bywają, to może kto co poradzi

Pako, sprecyzuj pytanie,
możesz mieć jedno IKE, wpłata roczna (w tym roku) 3435 góra, to co powyżej to Ci oddadzą, IKE możesz mieć w 4 miejscach, tj. fundusze inwestycyjne, przedsiębiorstwa maklerskie, banki i towarzystwa ubezpieczeniowe. Nie masz podatku Belki jeżeli pobierasz pieniądze po przekroczeniu wieku emerytalnego, jeżeli wcześniej pobierzesz, to podatek wystąpi, możesz zawieszać wpłaty, tj, wpłacać ile chcesz, to jest elastyczne.
Pewne grupy myślą, aby zrobić zwolnienie podatkowe na wpłaty na IKE do około 12 tys. rocznie, może to rząs kiedyś wprowadzi,
to tak ogólnie, jak masz jeszcze jakieś pytania to dawaj tu lub na PW.

edit: Z poradą to będzie kłopot, to jest zależne od Twojego warunku ewentualnego ryzyka, pewnie każdy powie Ci coś innego.

nureczka - 3 Października 2009, 13:54

Czy ktoś wie jaki jest polski odpowiednik gramatury papieru 80-lb?
Niestety, nie potrafię tego przeliczyć (oni mają lb/ryzę a my g/m2).

dalambert - 3 Października 2009, 13:58

nureczka, trzeba by krzyknąć Rysiul, Studnia - oni w druku robią to może coś wiedzą?
Kruk Siwy - 3 Października 2009, 14:06

dalambert, kapitanus amerikus ma racją. Zaczepimy towarzyszy sztuki drukarskiej.
Witchma - 3 Października 2009, 16:05

215 g/m2 chyba
ilcattivo13 - 3 Października 2009, 17:47

Ziemniak, Rafał - zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest wina dachu (za blisko anteny). Albo aparatury radiowej, którą ma na pobliskim dachu komendant policji (ta super-duper aparaturka zajmuje mu dobre kilka metrów kwadratowych dachu, więc może to to jakoś sprzęga). W dodatku drugi sąsiad ma główną antenę jednej z suwalskich radiówek i może to ona jakoś smrodzi w eterze. Może wezmę procę i spróbuję wyłączyć te dwie aparatury na krótką chwilkę i wtedy sprawdzę swój sygnał ;P:
A jak nie, to po niedzieli spróbuję przełożyć antenę na komin po drugiej stronie dachu. Na razie muszę czekać, bo brat mi wyjechał, a ja sam mam lęk gruntu i zbyt małą wiedzę elektroniczną.

Rafał - 4 Października 2009, 00:20

Warunki propagacji masz teoretycznie doskonałe, możliwe, że sąsiedzi mieszają. Mam i na to sposób. Dawno temu był taki ruski patent na zrobienie sobie anteny z gniazdka sieciowego. Trzeba było zrobić filtr na niskie częstotliwości, taki, co puszcza tylko pasmo radiowe. Napowietrzne sieci NN to też niezła antena.
Pako - 4 Października 2009, 09:53

No, też o czymś takim słyszałem, niezły bajer - antena z okablowania domu i słupów xD
ilcattivo13 - 4 Października 2009, 17:14

wybaczcie lamerskie pytanie, ale skąd wtedy wziąć zasilanie do tv? Nie wiem czy nadymam tyle rowerowym dynamem :D
Jaden Kast - 4 Października 2009, 18:29

Poszukuje telefonu komórkowego, który byłby odpowiedni dla starszych osób (czyt. duże klawisze i ekran). Nie musi to być nowy model, ani posiadać superextrahiperbajerów. Byleby można z niego dzwonić i pisać SMS-y. Ze względu na sentyment dla długowiecznych Nokii optowałby za tą marką, ale możecie mnie też spróbować przekonać do innej.

ilcattivo13 ja bym proponował od sąsiada :wink:

Martva - 4 Października 2009, 18:37

Era cos takiego ostatnio reklamuje, duże przyciski, duży wyświetlacz, duże literki, absolutnie żadnych bajerów - tylko dzwonienie i smsowanie.
http://www.chip.pl/news/s...ora-w-sieci-era

ilcattivo13 - 4 Października 2009, 20:37

Jaden Kast napisał/a
ilcattivo13 ja bym proponował od sąsiada :wink:

I może jeszcze powiesz "legalnie"? :wink: Nie mam takich sąsiadów, z którymi mógłbym się dogadać :| Okolica bucami stoi...

baranek - 4 Października 2009, 20:54

pytanie może się wydać głupie, ale kto mi powie - czy owieczka ma pyszczek czy mordkę. wiem, wiem, jako baranek powinienem mieć informacje z pierwszej ręki...
Jaden Kast - 4 Października 2009, 21:28

Dzięki Martva. Nie wiedziałem, że wprowadzają specjalnie dostosowane telefony. Co prawda wolałbym coś bez simlocka i abonamentu, bo telefon będzie w dużej mierze używany w zagranicznych sieciach, ale się zobaczy.
Rafał - 4 Października 2009, 22:08

ilcattivo13, mówisz, że masz jedno gniazdko w domu? :shock: :lol:
Ozzborn - 4 Października 2009, 22:43

baranek, stawiałbym na mordkę, pyszczek ma pies, za to czarna krowa w kropki bordo mogła się pochwalić mordą, a to też bydło w sumie.
ilcattivo13 - 5 Października 2009, 21:54

Rafał napisał/a
ilcattivo13, mówisz, że masz jedno gniazdko w domu? :shock: :lol:

nie, wychodzi na wierzch moje elektroniczne lamerstwo. Jak możesz, to daj namiar na jakiś schemat

Rafał - 6 Października 2009, 08:05

Może Ziemniak pomoże, ja jestem lamerem jeszcze gorszym.
Sandman - 6 Października 2009, 14:17

Ma ktoś może polską wersję Strażników (komiks, 3 tomy) i byłby w stanie pożyczyć, ewentualnie odsprzedać?
Kruk Siwy - 6 Października 2009, 14:19

Sandman, uderz na priva do Lichtensteina może on ci pomoże, bo maniak jest.
Szara opończa - 7 Października 2009, 08:51

Jakis czas temu pytalem tutaj o przydzial mobilizacyjny...

No i co nieco sie wyjasnilo - otoz zostalem zakwalifkikowany przez WKU jako osoba nieprzydatna w 1 etapie mobilizacji ze wzg na brak przeszkolenia wojskowego i przeznaczono mnie do pelnienia sluzby kurierskiej w ramach dzialan przewidzianych w stanie zagrozenia i wojny dla urzedu miejskiego:)

w tej chwili porzadkuja 2 roczniki, zeby miec zawsze aktualne przydzialy
cos jest jednak na rzeczy bo w radiu mowili ostatnio ze wiele osob w Polsce dostaje zawiadomienia o koniecznosci przekazania swoich pojazdow pod dany adres w razie mobilizacji...

zastanawiam sie czy przypadkiem NATO w koncu nie tworzy nowego planu obrony dla nowych czlonkow po zeszlorocznych akcjach w Gruzji...

feralny por. - 7 Października 2009, 09:10

Szara opończa napisał/a
cos jest jednak na rzeczy bo w radiu mowili ostatnio ze wiele osob w Polsce dostaje zawiadomienia o koniecznosci przekazania swoich pojazdow pod dany adres w razie mobilizacji

To są świadczenia rzeczowe, i to nie jest nic nowego (ciężarówki mojego ojca też miały przydziały mobilizacyjne, a moja kompania miała, w razie W, otrzymać ca 40 samochodów ciężarowych "z gospodarki"), tylko że radio dowiedziało się o tym dopiero teraz...

Szara opończa napisał/a
zastanawiam sie czy przypadkiem NATO w koncu nie tworzy nowego planu obrony dla nowych czlonkow po zeszlorocznych akcjach w Gruzji...
:lol: :lol: :lol:
dalambert - 7 Października 2009, 09:51

Szara opończa napisał/a

Zapewne już się zastanawiają czy wkraczających ruskich witać tylko chlebem i solą, czy jeszcze gorzałą, czy też się wykosztować i bramy powitalne z napisem " Pokój ponad wszystko" tyż postawić :twisted:

Adon - 7 Października 2009, 17:04

Wie ktoś może, jak się nazywali zakonni nauczyciele? Chodzi o takich, co uczyli w średniowiecznych szkołach, najmowani, jako wychowacy przez szlachte, etc. etc. Gdzieś znalazłem słówko "cykatorzy" ale jakoś nigdzie tego potwierdzić nie mogę.
Agi - 7 Października 2009, 17:53

Adon, znalazłeś słowo cykatorzy w tym bryku?

Przeszukałam dostępne źródła na półce, ale niestety nie znalazłam tego słowa.

Adon - 7 Października 2009, 18:27

Nie, na jakimś forum. Ale nie słyszałem nigdy takiej nazwy i jakoś mi nie leży. Szkoda, że mój Gloger w Polsce. :/
merula - 10 Października 2009, 03:17

coś na podobieństwo
bo widzicie moje kochane Zdzisie, niespanie wyjątkowo mi osatnio szkodzi
i chodzę potem ponury i zły

skąd to?

Fidel-F2 - 10 Października 2009, 07:38

brzmi mi jak Kobuszewski
merula - 11 Października 2009, 08:59

już wiem, to tekst Lecha Janerki

Partner forum