To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Chal-Chenet - 15 Grudnia 2014, 08:57

ilcattivo13 napisał/a
9/10? Ale Ci ta Sodoma wyzerowała licznik ;P

No nieco. ;P:
Adon napisał/a
Naprawdę Ci się podobało to długaśne i nudne jak flaki z olejem łażenie po pustyni? Pamiętam, jak Sapek natrząsał się z Norton i jej podobnych, że piszą takie rzeczy, a potem sam bezwstydnie napisał coś podobnego. Na szczęście zaraz potem Ciri wyłazi z Korathu, pojawiają się Szczury i znów jest fajnie. Ale tylko na chwilę, bo teraz... Chrzest ognia, świetnie napisana powieść bez fabuły.

Ile ona tam znowu łazi, 50 stron? Mówię, jak dla mnie, nie jest źle, nie wynudziłem się za bardzo, chociaż większego sensu fabularnego też w tym nie ma, tu muszę przyznać rację. Za to motyw ze Szczurami miodzio.
m_m napisał/a
Chal- Chenet a ty malkontentów nie słuchaj, czytaj Sagę i rozkoszuj się językiem, stylem i humorem,

Zamierzam! :)

Witchma - 15 Grudnia 2014, 08:59

Ślepnąc od świateł Jakub Żulczyk - początek mało angażujący, potem przez chwilę udzielił mi się jakiś niepokój, ale ostatnie 30% już bez emocji, bo w sumie wiadomo, do czego to wszystko zmierza. Najbardziej drażniły mnie rozległe opisy snów głównego bohatera - spokojnie można by się bez nich obyć. Trochę chyba zabrakło autorowi odwagi, żeby zakończyć książkę inaczej, żeby nie było aż tak umoralniająco.
Książka pod wieloma względami przypominająca "Niebko", ale o jakieś dziesięć klas wyżej - lepiej przemyślana, lepiej zbudowana, no i przede wszystkim po lekturze nie mam odczucia, że straciłam tylko czas.

Chal-Chenet - 15 Grudnia 2014, 10:15

Marcin Wolski - Sodoma

Meh...

Martva - 15 Grudnia 2014, 11:31

m_m napisał/a
Zastanawiam się czy czytać, to jakaś spójna całość czy luźne opowiadania?

Opowiadania, powiązane dość ściśle. Językowo całkiem całkiem, pomysł ciekawy, smaczków i nawiązań sporo.

Stormbringer - 15 Grudnia 2014, 11:57

Nie mogąc wybrać między Kingiem a Abercrombie'em, sięgnąłem wreszcie po Niebo ze stali RMW. Jak na razie mniut. :)
hrabek - 17 Grudnia 2014, 11:14

Prof. Jerzy Bralczyk - Mój język prywatny
W zasadzie nie wiem po co ta książka. Wstęp przeczytałem i bardzo się rozochociłem, a później dostałem słownik z przypisami. Bardzo mało wyrazów, bardzo dużo przypisów. Ale specjalnie tam humoru nie dostrzegłem. Myślę, że ten produkt powinien istnieć tylko w formie audiobooka, bo uwielbiam Bralczyka słuchać, ale już czytać ciągiem o wyrazach, o których zechciał napisać, jednak niekoniecznie.

Igor Sypniewski - Zasypany.
Wciąż najlepszą póki co piłkarską biografią jest ta Andrzeja Iwana, ale książka Sypniewskiego też daje do myślenia. Iwan mocno opisywał otaczającą go rzeczywistość, ustawianie meczów, kolegów, itd. Sypniewski opisuje tylko jak przepił całą swoją karierę. Ale napisane jest ciekawiej niż opowieść o innym piłkarskim alkoholiku - Paulu Mersonie.

mesiash - 17 Grudnia 2014, 11:35

Druga część Świata rzeki, bardzo późno po pierwszej. Język okropny, przez co czyta się ciężko, ale stworzony świat podoba mi się na tyle, że na pewno przeczytam trzecią część. Mam nadzieję że przed sylwestrem się wyrobię, żeby dobić do 25 książek w tym roku (niewiele, ale ponad połowa po angielsku, a od stycznia do marca w ogóle nie czytałem, bo mi się nie chciało).
Fidel-F2 - 17 Grudnia 2014, 11:49

Mam kłopot ze Światem rzeki. Pierwszy tom czytałem lata temu, gdy drukowany był w odcinkach w Fantastyce. Podobał się bardzo ale wiadomo jak to jest z lekturami młodości a poza tym odbieram mocno krytyczne informacje na temat poziomu całości. No ale dokupiłem dwa kolejne tomy, leżą i patrzą na mnie a ja jednak mam na to chęć. Ale ponoć to niewarte, no ale...
Z drugiej strony taki Cień kata i kontynuacje, mają świetną prasę, a dla mnie to męczliwy bełkot.

Rafał - 17 Grudnia 2014, 12:20

Fidel-F2 napisał/a
Z drugiej strony taki Cień kata i kontynuacje, mają świetną prasę, a dla mnie to męczliwy bełkot.
O to, to, choć sam Cień kata baardzo był obiecujący i mroczny.
Stormbringer - 17 Grudnia 2014, 12:24

Dobrze wiedzieć, że nie tylko mnie nie podeszło. :) Klimat sugestywny, ale od Cienia kata się niestety odbiłem.
m_m - 17 Grudnia 2014, 14:37

Martva napisał/a
Językowo całkiem całkiem, pomysł ciekawy, smaczków i nawiązań sporo.
Thx. Jeśli tak, to przeczytam.

Fidel-F2 napisał/a
Mam kłopot ze Światem rzeki. Pierwszy tom czytałem lata temu, gdy drukowany był w odcinkach w Fantastyce. Podobał się bardzo ale wiadomo jak to jest z lekturami młodości a poza tym odbieram mocno krytyczne informacje na temat poziomu całości.
Dokładnie tak samo miałem, z tym że jeszcze potem przeczytałem Najwspanialszy Parostatek , a reszty cyklu po prostu nie mogłem dorwać. Teraz już nie mam ochoty przeczytać kolejnych książek, a poza tym dwóch ostatnich u nas nie wydali.
Fidel-F2 - 17 Grudnia 2014, 15:45

Chyba ze cztery wydali, to ile tego jest?
mesiash - 17 Grudnia 2014, 15:47

W oryginalnej trylogii są cztery (trzecia część ma dwa tomy podobno) :D Autor podał też informacje że napisze jakieś opowiadania poboczne, ale to jest we wstępie do ostatniej części.
m_m - 17 Grudnia 2014, 15:50

Wiki mówi że: http://pl.wikipedia.org/wiki/Riverworld
Magnis - 17 Grudnia 2014, 16:03

Ludwika Woźnicka Najdziwniejsze i osobliwe zdarzenia czyli pitaval fantastyczny
Kilka opowieści kryminalnych nieraz z elementami fantastycznymi czy niesamowitymi. Dość ciekawe i zakończenia dobre. Ocena 6/10.

Fidel-F2 - 17 Grudnia 2014, 16:05

Fantasta mówi że piątą też już wydają. Jak przez mgłę pamiętam skądś wypowiedź Miszkurki że młodzieńczym wspomnieniami pędzony postanowił wydać ten cykl, szybko zorientował się że to słabe, ale skoro powiedział A postanowił powiedzieć też resztę alfabetu.
thinspoon - 17 Grudnia 2014, 18:24

Fidel-F2 napisał/a
Fantasta mówi że piątą też już wydają.

Jest pięć.

Fidel-F2 - 17 Grudnia 2014, 18:36

Wiki mówi sześć
thinspoon - 17 Grudnia 2014, 18:41

Ah, myślałem, że pytasz o te wydane do tej pory u nas.
Luc du Lac - 18 Grudnia 2014, 12:32

kiedyś jak czytałem takowoż w F, ... ciała.... (niekompletne) to mi się podobało, potem jak wydali w książce to też mi się podobało i parostatek też. Ale obecnie praktycznie nic nie pamiętam z tej książki... i wcale nie odczuwam potrzeby poznawczej...

Poza tym Cień kata jest absolutnie genialny - choć z kolejne tomy to było wyzwanie któremu nie potrafiłem sprostać.

Fidel-F2 - 18 Grudnia 2014, 15:01

Cień kata jest fajny dopóki Sewerian nie opuści szkoły, potem to kiła.
charande - 18 Grudnia 2014, 23:32

Też mi się "Cień kata" podobał i to bardzo. Kolejne tomy rozczarowały, praktycznie nic już z nich nie pamiętam.
Agi - 19 Grudnia 2014, 07:31

Trzy tomy Dochodzenia Davida Hewsona.
Mroczny duński kryminał z polityką w tle lub na pierwszym planie.
Mocno przygnębiający.

Stormbringer - 19 Grudnia 2014, 08:23

A jak językowo? Bo wszystkie tomy powstały na podstawie scenariuszy duńskiego The Killing, a taki transfer nie zawsze się udaje.
Agi - 19 Grudnia 2014, 08:46

Stormbringer, językowo jest nieźle. To nie jest prosty zapis serialu, raczej powieść napisana na jego podstawie.
Stormbringer - 19 Grudnia 2014, 09:16

To całe szczęście. Sam materiał wyjściowy jest bardzo dobry, więc skoro go nie zepsuto, to musi to być wciągająca lektura. W oryginale najbardziej mi się podobała pierwsza seria (to już klasa sama w sobie), ale i pozostałe miały swoje atuty (zakończenie trzeciej jest znakomite).
Agi - 19 Grudnia 2014, 09:23

Wciągnęło na tyle, że trzy tomy przeczytałam w ciągu tygodnia jeden po drugim. Zakończenie trzeciego tomu jest otwarte, daje możliwość kontynuacji.
Stormbringer - 19 Grudnia 2014, 09:38

Daje, chociaż nie wiem, czy pociągną to dalej. Mówiło się, że to raczej koniec serialu. Nawet jeśli wróci, to ze względu na niektóre wydarzenia twórcy będą musieli zmienić konwencję. :) A może skończy się tylko na powieści, pisanej już bez scenariusza?
Witchma - 19 Grudnia 2014, 09:42

Ostatnio ukazał się u nas "Cmentarz tajemnic" tego samego autora, zdaje się, że nie ma to nic wspólnego z serialem.
Stormbringer - 19 Grudnia 2014, 09:45

No to na razie pozamiatane. :)

Partner forum