To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Adanedhel - 21 Maj 2010, 20:14

A dostrzegą związek z trzęsieniem ziemi na Haiti?
Łupaszka - 21 Maj 2010, 22:33

Dziś od zwolennika PO usłyszałem, że to Kaczyński i PIS są winni powodzi.
Wiec zapytałem czy są także winni kryzysowi ekonomicznemu na świecie i owy żołnierz PO odpowiedział twierdząco.

No cóż taka to "prawda" jak słowa Wajdy, że biskup powiedział: "szkoda, iż nie spadł Tusk w Smoleńsku"

Martva - 21 Maj 2010, 22:35

Łupaszka, przeczytałbyś jakąś książkę czasem, co? Apolityczną.
NURS - 21 Maj 2010, 22:58

Łupaszka napisał/a
Wiec zapytałem czy są także winni kryzysowi ekonomicznemu na świecie i owy żołnierz PO odpowiedział twierdząco.

Człowieku, to jest forum miłośników fantastyki, ale możesz mi wierzyć, że w takie bzdety dyżurnego prowokatora PiSu nikt tu nie uwierzy. To można wciskać czytelnikom Naszego Dziennika, nie SFFH.
Daruj sobie już tę żałosną agitkę...

Matrim - 21 Maj 2010, 23:00

NURS, ale przecież ta przytoczona historia to jest czysta fantastyka :)
Łupaszka - 21 Maj 2010, 23:15

ODp użytkownikowi wyżej. 8)

Odp NURA mnie nie dziwi znając jego poglądy. Tak samo mu wierze jak Wajdzie i GW na temat słów biskupa na temat "Tuska spadającego w smoleńsku"

;P:

Możecie mi wierzyć lub nie. Czyli nie wierzyć, iż wszyscy zwolennicy PO są świeci i nierąbnięci.

Matrim - 21 Maj 2010, 23:23

Cytat

Czyli?

dalambert - 21 Maj 2010, 23:35

Kostucha Drang napisał/a
Niech sie tym zajmuje Dalambert.

Dziękuję za łaskawą pamięć ;P:
Ale doskonale sobie POgadujecie bez mego udziału :mrgreen:

Łupaszka - 22 Maj 2010, 08:46

Matrim napisał/a
Cytat

Czyli?

Kostucha Drang

Tejar - 22 Maj 2010, 11:03

NURS napisał/a
Łupaszka napisał/a

Człowieku, to jest forum miłośników fantastyki, ale możesz mi wierzyć, że w takie bzdety dyżurnego prowokatora PiSu nikt tu nie uwierzy. To można wciskać czytelnikom Naszego Dziennika, nie SFFH.
Daruj sobie już tę żałosną agitkę...

Jaka "żałosna agitka"? To jest właśnie poziom "dyskusji" między zwolennikami obu stron. Nie spotkałem jeszcze zwolennika PO, który by nie twierdził, że PiS jest winien dosłownie wszystkiemu, ani zwolennika PiS-u, który by nie przypisywał wszelkiego zła Platformie. Ci ludzie żyją w jakimś permanentnym amoku.
Nawiasem mówiąc, z debaty Tuska z Kaczyńskim w 2007 wynikało, że rząd PiS-u spowodował majowe przymrozki i skokową podwyżkę cen jabłek.
Skoro "autorytety" bredzą o wojnie domowej i o wyższości ojców nad hodowcami zwierząt futerkowych, to czego oczekiwać od szeregowych nawiedzonych? Powiedzą, że PiS wywiezie wszystkich na Kamczatkę, albo że PO zlikwiduje Polskę.

dzejes - 22 Maj 2010, 16:53

Tejar napisał/a
Nie spotkałem jeszcze zwolennika PO, który by nie twierdził, że PiS jest winien dosłownie wszystkiemu, ani zwolennika PiS-u, który by nie przypisywał wszelkiego zła Platformie.

Wyjdź kiedyś z tej piwnicy.

Matrim - 22 Maj 2010, 21:03

Łupaszka napisał/a
Matrim napisał/a
Cytat

Czyli?

Kostucha Drang

Za mądre to dla mnie :)

Kostucha Drang - 24 Maj 2010, 10:55

Matrim napisał/a
Łupaszka napisał/a
Matrim napisał/a
Cytat

Czyli?

Kostucha Drang

Za mądre to dla mnie :)

Już wyjaśniam. Chodziło mi o to, że głosów wyborców nie zdobywa się żmudnie budując wały przeciwpowodziowe, tamy lub zbiorniki retencyjne. Politycy dostosowują się do poziomu swoich wyborców. Stąd też nad mało atrakcyjną codzienną działalność przedkładają efektowne „igrzyska” - np. organizację EURO. Wyborcy mają poczucie, że nasz kraj dostrzeżono, że się liczymy,każdy czuje się dowartościowany- efekt jest natychmiastowy. Kto by się przejmował kosztami.

Niestety pieniądze nie rosną na drzewach i te stadiony powstają kosztem czegoś innego - wydatków na leczenie, oświatę czy choćby te nieszczęsne wały.
Organizacja takiej imprezy w państwie w którym w połowie roku brakuje pieniędzy na leczenie to jakiś absurd. Przypomina szaleństwa afrykańskich dyktatorów budujących na pustyni supernowoczesne centra konferencyjne lub opery.

Zadziwiające jest jednak to, że ludzie nie widzą związku między takim szastaniem forsą na rozrywkę a jej brakiem choćby na wypłaty z ZUS. Zapytajcie gościa, któremu wizytę u specjalisty wyznaczono na przyszły rok, albo powodzianina lub emeryta czy to dobrze, że Polska organizuje EURO to na 100% odpowie, że tak. Wręcz duma go rozpiera !

p.s.
Dalambert - serdecznie Cię przepraszam, że tak niefortunnie użyłem Twojego nicka w moim poprzednim poście. Już go zmieniłem. Miałem na myśli tylko to, że ufasz politykom i mocno się angażujesz w polityczne dyskusje. Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam.

Tejar - 24 Maj 2010, 11:11

dzejes napisał/a
Tejar napisał/a
Nie spotkałem jeszcze zwolennika PO, który by nie twierdził, że PiS jest winien dosłownie wszystkiemu, ani zwolennika PiS-u, który by nie przypisywał wszelkiego zła Platformie.

Wyjdź kiedyś z tej piwnicy.

Przecież mnie w tej piwnicy nie ma. Ale skoro okienka otwarte, to wszystko słychać.

dalambert - 24 Maj 2010, 11:14

Kostucha Drang, nie ma sprawy, zreszta Twe uwagi o Euro podzielam.
Ale głupota rządzacych i ich pazerność bywa wręcz zbrodnicza .
OT wrocławski Kozanów wybudowany na poniemieckim polderze zalewowym przez gierkowskich durni zalało w 1997 roku wręcz spektakularnie.
I co ? a no po 97 postawiono tam NOWE domy dla poszkodowanych w powodzi i rozsprzedano działki dalej tyn polder zabudowując .
A od soboty możemy sobie wszyscy oglądać jak tam pięknie znowu woda płynie i dowiedzieć się od Pana Dutkiewicza, że się nie spodziewał, że się Ślęza podniesie, i że to jego poprzednicy dali zgodę na budowe po 97 na Kozanowie.
To ja poproszę:
Pana Dutkiewicza won z urzędu, :evil:
a poprzedników w Odrze potopić.

Tejar - 24 Maj 2010, 11:21

Premier radził zapamiętać, kto co spieprzył - wszyscy słyszeliśmy w Wiadomościach. Najwyższy czas zacząć zapamiętywać. Przy nadmiarze nazwisk koniecznie robić notatki, żeby nikogo nie pominąć.
Łupaszka - 24 Maj 2010, 11:22

Polecam ciekawy program o marketingu politycznym z udziałem Eryka Mistewicza i Michała Karnowskiego(ostatnio razem wydali książkę o PR)

http://www.tvp.pl/publicy...0052010/1724908

NURS - 24 Maj 2010, 11:25

Kostucha, tyle, ze Euro per saldo bardzo często wychodzi in plus dla organizującego kraju. Dlatego tak się ludzie pchają, żeby je organizować. Bo to nie tylko impreza ale milion innych rzeczy wokół niej, które procentują potem latami - patrz przyspieszenie w budowie dróg, itp, itd.
To, co napisałeś to straszliwe uproszczenie, wizyty u specjalistów były równie odległe i przed klepnięciem Euro, bo to wynika z niewydolności takich systemów w ogóle, a nie szczegółów.
I nie czarujmy się, zadna ekipa już tego nie naprawi. Za dwóch lat PiSowskich rządów było to samo, że wspomnę białe miasteczko. IMO system jest już tak zepsuty, że nie ma sposobu na jego naprawienie, bez szkody dla kogoś, lub czegoś.

dalambercie, że potopoć tych, co tak zdecydowali, to jeszcze rozumiem, a za co chciałbyć pognac Dytkiewicza?

Matrim - 24 Maj 2010, 11:28

NURS napisał/a
a za co chciałbyć pognac Dytkiewicza?

Pewnie choćby za słowa, że się nie spodziewał. Dość dyskwalifikujące, moim zdaniem. Już lepiej się było w ogóle nie odzywać, albo stwierdzić "zawaliliśmy".

NURS - 24 Maj 2010, 11:34

Poważnie? Gdyby za takie wypowiedzi wywalać polityków ze stanowisk, to pewnie sejm stałby pusty, podobnie, jak oba pałace. Ja bym IMO patrzył na osiągnięcia człowieka, a nie rzucone gdzieś słowa.
dalambert - 24 Maj 2010, 11:36

NURS napisał/a
a za co chciałbyć pognac Dytkiewicza?

za ten udowny tekst który usłyszałem z jego ust wczoraj;
" nie spodziewaliśmy się za Ślęza z drugiej strony wyleje" :evil:

dalambert - 24 Maj 2010, 11:38

NURS, NIE zabezpieczenie Kozanowa to JEST osiągnięcie - dostał syf od Zdrojewskiego to cóś robić powinien, a nie "nie spodziewac się" ;P:
Matrim - 24 Maj 2010, 11:38

NURS, tyle, że ta fala nie przyszła nagle, jak zima choćby ;) Chodzi mi o takie wrażenie, które to kreuje, że facet który powinien pilnować wszystkiego i nadzorować całe duże miasto, jest zaskoczony, że zalało miejsce, które mogło być zalane na 90%. Gdy pokazywano Dutkiewicza w tv, wydawał się bardziej zagubiony niż wielu powodzian. Takie wrażenie odniosłem po prostu. Się okaże jak sytuacja będzie wyglądała po opadnięciu wód.

Edit: o tym gdzieś już mówiono

NURS - 24 Maj 2010, 11:46

Tak, wy na jego miejscu mielibyście wszystko pod kontrolą :-)
Wyluzujcie - Dutkiewicz jest prezydentem prawie milionowego miasta, za te wały odpowiadał fizycznie ktoś inny i to on powinien polecieć, bo na nim fizycznie spoczywal obowiązek dbania o takie szczegóły. Bo to są szczegóły w takiej skali.
Dla twojej wiadomości Matrim, ten zagubiony facet tak sobie radził z rządzeniem miastem, że go mieszkańcy bez bólu wybierają na kolejną kadencję.
BTW skąd masz wiadomość, ze to miejsce na 90% byłoby zalane? Obawiam się, że to tylko przykład z cyklu "mądry Polak po szkodzie". Przypominam też - co było widac na relacjach na żywo - że to nie wina olania tematu, tylko przerwania usypanego wału, co przeczy teorii, ze władze Wrocka nic w tym remacie nie zrobiły.

Rafał - 24 Maj 2010, 11:48

dalambert napisał/a
OT wrocławski Kozanów wybudowany na poniemieckim polderze zalewowym przez gierkowskich durni zalało w 1997 roku wręcz spektakularnie.
I co ? a no po 97 postawiono tam NOWE domy dla poszkodowanych w powodzi i rozsprzedano działki dalej tyn polder zabudowując .
Że Kozanów był zalewny i będzie zalewany to wszyscy doskonale wiedzieli z kupującymi grunty i budującymi się na czele, bo i cena gruntu w związku z tym była najniższa w mieście. Zaskoczenia nie ma żadnego, za 10 - 15 lat znów zaleje Kozanów jakby nigdy nic, na przekór wałom i obietnicom. I ok, ludzie tam mieszkając na to się godzą, że raz na kilka lat przypłyną do domu kajakiem.
Dziwię się Dutkiewiczowi, że się dziwi i to na dodatek publicznie. Nikt nie zawalił, polder od tego jest aby wlała się do niego woda, jak człowieku chcesz mieszkać na polderze to twoja sprawa, wszak Volenti non fit iniuria. Ogólnie we Wrocławiu zauważyłem niezłą zabawę w powódź. Mosty i okolice są zawalone samochodami, bo pół Wrocławia w piękną, niedzielną pogodę wzięło żony pod rękę, dzieciaki pod pachy i hajda oglądać powódź i fotki pstrykać. Niestety na Odrę nie było za bardzo co liczyć, całe szczęście, ze w okolicy Korony Widawa malowniczo rozlała.

dalambert - 24 Maj 2010, 11:52

A jak sobie przez mapsa popatrzyłem to tam aby obok tego Kozanowa stadionu na Euro nie stawiają :?:
Matrim - 24 Maj 2010, 11:54

NURS, nie aspiruję do wysokich stanowisk :) Chodziło mi o wypowiedź o zaskoczeniu i tyle. Nie powinno to paść z ust prezydenta, bo to rzutuje na odbiór całej administracji miejskiej. Z innej strony Gronkiewicz-Waltz swoimi wypowiedziami, planowaniem z wyprzedzeniem buduje (w mojej ocenie) zaufanie do administracji warszawskiej. Choćby tym, że kilka dni przed nadejściem fali mówiono już o planach ewakuacyjnych dla kilkudziesięciu tysięcy osób. Ale to tylko moje wrażenia z daleka. Niech się Warszawiacy wypowiedzą o tym.

NURSie, dla twojej wiadomości, wiem, że mieszkańcy go bez bólu wybierają, ostatnio nawet w pierwszej turze. Był przecież nawet przymierzany do kandydowania na prezydenta RP. Powtórzę, chodziło mi o wrażenie jakie ta wypowiedź spowodowała.

A 90% - jeśli Kozanów był pierwszy zalany w '97, a ciągle wszyscy trąbią o tym, że sytuacja jest gorsza niż wtedy, to jak można się nie spodziewać? :)

Edit: I nie mówiłem, że nic nie zrobili, tylko, że mówili, że się nie spodziewali zalania :)

NURS - 24 Maj 2010, 12:02

Ale sytuacja wcale nie jest gorsza niż wtedy. I to jest jedno wielkie kłamstwo. Pamiętam, bo jestem stamtąd, i rodzinę ewakuowałem w 97. Nie ma porównania tych sytuacji. Pewnie gdzieś jeszcze w sieci znajdziesz zdjęcia.

I jeszcze jedno, martim, gdyby się nie spodziewali, to by tam wału nie układali - prawda? :-) Być może to była wyjęta z kontekstu wypowiedź, np. że się nie spodziewali, ze akurat z tej strony ich to spotka, skoro fala w głównym korycie rzeki była taka, jak była i tam skupiali siły.

dalambert - 24 Maj 2010, 12:08

Matrim napisał/a
Z innej strony Gronkiewicz-Waltz swoimi wypowiedziami, planowaniem z wyprzedzeniem buduje (w mojej ocenie) zaufanie do administracji warszawskiej.
a no własnie HGW się jak narazie sprawdza. nawet uciążliwa dla niektórych decyzja o zamknięciu złobków , przedszkoli i szkól / niektórych/ w strefach EWENTUALNEGO zalania jest rozsadna.
Wał Miedzeszynski jakoś się trzyma, ale ruch na nim też zamknięty, a i od rana na Saskiej Kępie / podsiąka jak cholera/ prąd wyłączono .

Matrim - 24 Maj 2010, 12:13

NURS, liczbowo może być gorsza, bo wody więcej płynie, stany są wyższe, a to, że skala jest mniejsza, oznacza tylko, że ludzie jednak odrobili lekcję sprzed 13 lat i zabezpieczenia powstały, to raz. Ludzie wiedzieli jak się zachować, to dwa. Jest przepływ informacji, który taki w '97 chyba nie był, to trzy. Organizacja jest lepsza i BARDZO DOBRZE! A co znamienne - nie została (jeszcze) wprowadzona żałoba narodowa, która była w '97 roku.

NURS napisał/a
gdyby się nie spodziewali, to by tam wału nie układali - prawda? :-)

Głównie worki układali mieszkańcy, widać to na filmie. Nie wiem, kiedy zaczęli i z jakiego powodu. Może być, że ze strachu sami się zabrali.

NURS, ja nic nikomu nie zarzucam, o tej wypowiedzi Dutkiewicza wspomniałem, gdy pytałeś dalamberta o powody pogonienia i tak mi się skojarzyło.

Żeby było jasne - uważam, że sobie nieźle dajemy z całą sprawą radę :)

Edit: dalambert, no właśnie. I o tym mówiłem, o wrażeniu. Warszawiacy są spokojni, a co mają myśleć we Wrocławiu, gdy w tv słyszą (wyciętą, czy nie) wypowiedź swojego prezydenta, że się nie spodziewali? Jest różnica.

Partner forum