To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

nureczka - 30 Listopada 2014, 19:16

m_m napisał/a
Zabieram się za Trylogię Husycką, a co tam, jak szaleć to szaleć.

Nie przebrnęłam. Ale może to dlatego, że się na starość zrobiłam bardzo wybredna.

m_m - 30 Listopada 2014, 22:40

Nureczka nie każdemu musi się podobać :)
Będę czytał trzeci raz. Wiem, jest tyle innych książek do przeczytania, ale ja po prostu lubię prozę Sapkowskiego.

nureczka - 30 Listopada 2014, 22:41

m_m napisał/a
Nureczka nie każdemu musi się podobać

Zdecydowanie. Świat byłby strasznie nudny, gdyby wszystkim podobało się to samo.

Navajero - 30 Listopada 2014, 22:52

Mnie się też podoba :) IMO najlepszy tekst AS -a.
charande - 1 Grudnia 2014, 09:09

Mnie trylogia husycka podobała się bardziej od sagi wiedźmińskiej :)
hrabek - 2 Grudnia 2014, 07:30

Robert J. Szmmidt - Łatwo być Bogiem: na początku dostajemy opowiadanie publikowane kiedyś w SFFiH. Prawdziwa powieść zaczyna się jakieś 25% książki później i nie ma z opowiadaniem absolutnie nic wspólnego (poza tym samym światem, w którym sprawa się rozgrywa). Taki typowy zapychacz miejsca, żeby czytelnik nie miał wrażenia, że został zrobiony w bambuko kupując książkę, którą da się przeczytać w 3 godziny. W dodatku cała dodatkowa część zamiast opowiadać o spotkaniu z o wiele bardziej rozwiniętą cywilizacją (treść wstępnego opowiadania to sugeruje), idzie na łatwiznę i opowiada o monitorowaniu cywilizacji prymitywnej. Wiadomo, nie trzeba się za bardzo wtedy wysilać. W dodatku opisy tejże cywilizacji stanowią sporą część pozostałej części książki, a nie mają kompletnie wpływu na fabułę, bo ta rozgrywa się na zupełnie innym poziomie. Bezsensowna strata miejsca. Na plus należy zaliczyć jak zawsze dobre pióro Nursa, więc czyta się lekko, ale ten brak połączenia pomiędzy opowiadaniem, a resztą książki oraz zupełnie niepotrzebne opisy życia obcych form życia dość skutecznie i równie negatywnie rzutują na odbiór całości.

Jakub Ćwiek - Chłopcy 3. Zguba: Już nie tylko trzecie części powieści rozbija się na dwie filmowe ekranizacje. Teraz nawet trzecie części powieści rozbija się na dwie części, przez co ta powieść kończy się w połowie. Nie mam wątpliwości, że Ćwiek na końcu wszystkie wątki połączy w całość, ale póki co, jest tu kilka rzeczy napisanych nie wiadomo po co. Ale ogólnie wszyscy ci, którzy dobrze bawili się przy lekturze poprzednich części tym razem także bawić będą się bardzo dobrze, szczególnie, że fabuła rzuca bohaterów (a w zasadzie jedną główną bohaterkę) na bardzo głęboką wodę. Humoru i nawiązań do amerykańskiej popkultury nieco mniej, ale klimat wciąż ten sam.

Kruk Siwy - 2 Grudnia 2014, 08:02

Hm, nie czytałem jeszcze "Łatwo być bogiem", ale czy rzeczywiście NURS idzie na łatwiznę? Przypadkiem nie jest to dyskurs z powieścią Strugackich "Trudno być bogiem"?
hrabek - 2 Grudnia 2014, 08:13

Ale co to zmienia?
Kruk Siwy - 2 Grudnia 2014, 08:37

Dużo. Bo choć to co uważasz za błędy pozostanie (dla ciebie) błędami dla człowieka, który czytał i ekscytował się "Trudno być bogiem" może stanowić wartość dodaną, być może bardzo ważną wartość łagodzącą niedostatki. Żeby było jasne - nie podważam twoich spostrzeżeń, bom nie czytał. Ale niewątpliwie przeczytam, boś mnie zaciekawił.
mBiko - 2 Grudnia 2014, 10:06

Też muszę sobie przypomnieć Strugackich, a scenki z życia obcych ja akurat uważam za efekt na plus.
Kruk Siwy - 2 Grudnia 2014, 10:58

Zerknąłem do recenzji kol. Rybieudka:

http://rybieudka.blogspot...t-j-szmidt.html

i jestem coraz bardziej zainteresowany. Recenzji pisać nie będę, ale z pewnością się wyrażę.

Matrim - 2 Grudnia 2014, 23:52

Abercrombie - Zemsta... (czy tam "Best Served Cold").

No i tak jednym zdaniem - jeśli w większości uważacie tę książkę za najsłabszą w dorobku autora, to Bohaterowie muszą się ocierać o ideał.

Zemsta... ma swoje skróty i wyciągane z kapelusza rozwiązania, ale to kawał porządnej powieści. Reader-Friendly (haha...).

Fantasy Kill Bill - co może w tym być niefajnego? ;)

Fidel-F2 - 3 Grudnia 2014, 00:52

Matrim napisał/a
Bohaterowie muszą się ocierać o ideał.
touché
Witchma - 3 Grudnia 2014, 08:43

Matrim napisał/a
Bohaterowie muszą się ocierać o ideał.

Gdzie tam ocierać... całkiem solidnie się o niego czochrają :D

Luc du Lac - 3 Grudnia 2014, 09:18

Matrim napisał/a
Abercrombie - Zemsta... (czy tam Best Served Cold).

No i tak jednym zdaniem - jeśli w większości uważacie tę książkę za najsłabszą w dorobku autora, to Bohaterowie muszą się ocierać o ideał.
(..)

Fantasy Kill Bill - co może w tym być niefajnego? ;)

ja tam uważam że Zemsta i Bohaterowie to najlepsze książki Abercrombiego ;)

mBiko - 3 Grudnia 2014, 11:32

Chyba czas zaprzyjaźnić się z tym panem.
Witchma - 3 Grudnia 2014, 11:38

mBiko, to już może doczekaj do nowego tłumaczenia, bo zdaje się to stare jest kiepskie.
Stormbringer - 3 Grudnia 2014, 14:27

Miałem się wziąć za "Bohaterów", ale dziko mi radził, że lepiej ruszyć od początku z Pierwszym Prawem. No i zebrać się nie mogę. To są tysiące stron! Tysiące! ;)
Witchma - 3 Grudnia 2014, 14:34

Stormbringer napisał/a
To są tysiące stron! Tysiące!

E tam, tak strasznie to wygląda tylko na papierze ;)

Stormbringer - 3 Grudnia 2014, 14:38

Oj tam, na kindlu całość mniej waży, ale to nadal tysiące ekranów. Tysiące! ;)

Edit: nie wiem, czy piłaś do ebooków, ale to nadal...

Witchma - 3 Grudnia 2014, 14:43

Stormbringer, jak już dasz się wciągnąć, to nim się zorientujesz, będzie Ci smutno, że to już koniec.
Stormbringer - 3 Grudnia 2014, 14:47

Wiem, właśnie to podejrzewam i właśnie tego się "obawiam", bo lubię takie książki. Niestety ostatnio czytanie wolniej mi idzie, więc staram się dobierać krótsze rzeczy. Ale co zrobić, trzeba się będzie zmobilizować.

PS. "Zemstę..." czytałem. Bardzo misię.

mBiko - 3 Grudnia 2014, 15:07

Witchma, wiesz może kiedy tego nowego tłumaczenia należy się spodziewać?
Witchma - 3 Grudnia 2014, 15:16

Askont. Maga trzeba pytać. A najlepiej przeczytać w oryginale :)
hrabek - 3 Grudnia 2014, 15:51

Ale wiesz, że ma być, czy wyrażasz po prostu życzenie, aby nowe tłumaczenie powstało?
Witchma - 3 Grudnia 2014, 16:11

Wiem, że miało być. Nie wiem tylko kiedy.
mBiko - 3 Grudnia 2014, 16:40

Ale wiesz, że ja jeszcze nie siedzę na emeryturze?
Witchma - 3 Grudnia 2014, 17:15

Proszę Cię... na kindlu? Kiedy słownik jest w zasięgu palca? Zresztą trylogia pisana jest dość prostym językiem, na trzy tomy chyba ze dwa razy sięgnęłam do słownika, bardziej z ciekawości niż potrzeby.
Godzilla - 3 Grudnia 2014, 18:31

Ludzie, podpowiedzcie mi coś. Ja ostatnio nie jestem na bieżąco z nowościami. Mąż zaczytał doszczętnie PLO, zaczytuje regularnie "Bohaterów do wynajęcia", "Kameleona" i "Marsa", i chciałabym mu podsunąć coś nowego do zaczytywania...
Martva - 3 Grudnia 2014, 18:38

Niecnych dżentelmenów już zaczytał?

Partner forum