Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Zgaga - 21 Października 2012, 14:11
Z piekarnika też ma, od góry.
Edit: A swoją drogą, jak Ci się udaje zrobić babkę z patelni: dopiec, a nie przypalić? Przewracasz? Jak?
corpse bride - 21 Października 2012, 14:39
Nie lubię panierowanych rzeczy, kiedy czasem ktoś częstuje mnie kotletem schabowym, to ściągam panierkę zazwyczaj i zjadam tylko mięso ze środka. A boczniaki zjadłyśmy wszystkie prosto z masełka
Do domu sobie wzięłam kilka paczek obgotowanych opieniek, będę mogła szaleć grzybowo.
ilcattivo13 - 21 Października 2012, 14:59
Zgaga - jak babka nie będzie miała 5 cm grubości, to przewrócisz bezproblemowo. Ew. dzielisz ją na części i przewracasz po kawałku.
Agi - 21 Października 2012, 17:55
Upiekłam rogaliki drożdżowe z powidłami i z jabłkami. Próbuję i zastanawiami się, które lepsze. Znowu się objem po kokardę.
merula - 21 Października 2012, 21:10
ale mi smaka narobiłaś
Agi - 21 Października 2012, 21:42
Rogaliki były zamiast kolacji.
ihan - 21 Października 2012, 21:44
W lodówce czekają na mnie piękne, zdrowiutkie kanie. Które dostałam w prezencie. Mmmmm, a jeszcze dzisiaj były ziemniaki z ogniska.
Lynx - 22 Października 2012, 21:02
Eksperymentalny dżem gruszkowy chyba mi wyszedł całkiem smaczny z dodatkiem goździków, imbiru i cytryny
corpse bride - 22 Października 2012, 22:58
Gotowałam dziś buliony na zupę cebulową. Wołowy, to wiadomo i jeszcze eksperymentalnie warzywny dla wegetarian. Jako, że zaszalałam kupując wołowinę, miałam silną motywację, żeby nic się nie zmarnowało.
Z warzyw z jednego bulionu zrobiłam sałatkę jarzynową, całkiem smaczną, choć miałam mało majonezu i ratowałam się winegretem.
Z mięsa i drugiej części warzyw oraz z ugotowanej zielonej fasolki (znalazłam w czeluściach szafki) robię mój pierwszy w życiu pasztet, choć nie wiem, czy to jeszcze pasztet, skoro mięsa jest w nim 1/4, max 1/3. Ciekawa jestem bardzo, co wyjdzie.
dzejes - 22 Października 2012, 23:01
corpse bride napisał/a | choć nie wiem, czy to jeszcze pasztet |
Jadłem na kolację pasztet, w którym mięsa było 0/4.
corpse bride - 22 Października 2012, 23:08
Co mi przypomniało, że na wakacjach w willi Arnika podawali pasztet z selera, pyszny!
dzejes - 22 Października 2012, 23:10
Seler... Mmmm...
Agi - 23 Października 2012, 19:41
Upiekłam ponownie ciasteczka owsiane. Zmodyfikowałam przepis fealoce w ten sposób, że nie dodałam cukru, tylko po upieczeniu i przestudzeniu polałam ciasteczka miodem. Pyszne.
corpse bride - 23 Października 2012, 19:56
Pasztet wyszedł bardzo dobry. Puszek powiedział, że lepszy, niż u jego mamusi
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 20:06
A u mnie szynka pieczona (z parszuka, ofkors) + buraczki z czosnkiem + brązowy ryż. A na deser będą bułki nadziewane wiśniami z nalewki. Hik!
Agi - 23 Października 2012, 20:09
ilcattivo13, w jaki sposób przygotowujesz szynkę do pieczenia? Peklujesz?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 20:16
Nie, bo wtedy soczek ma syfiasty smak. Zamiast tego, przez 24h leżała w lodowce obsmarowana miksem czosnkowo-ziołowym.
Agi - 23 Października 2012, 20:28
Których ziół użyłeś? Jakaś gotowa mieszanka? Wypytuję, bo nawet dziś patrzyłam w sklepie na surową szynkę i zastanawiałam się czy nie kupić.
fealoce - 23 Października 2012, 21:04
Agi, fajny sposób- na miód nie wpadłam
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:26
Agi - mieszanka domowej roboty: pieprz czarny, świeży rozmaryn, papryka, kurkuma, imbir i czosnek. A pod i na szynkę powędrowały plasterki smalcu, żeby zbytnio nie wyschła w pieczeniu.
Agi - 23 Października 2012, 21:38
ilcattivo13, dzięki. Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Fidel-F2 - 23 Października 2012, 21:43
ilcattivo13, ale wiesz, że kurkuma to w zasadzie sam kolor bez specjalnego smaku i zapachu?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:43
Fidel - a jaki kolor ma kurkuma?
Fidel-F2 - 23 Października 2012, 21:45
A Twoja?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:48
Niekurturarnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie
Fidel-F2 - 23 Października 2012, 21:50
Czyżby?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:52
Ale czad - zamiast postów Fidela widzę gołe ba... Znaczy, bułki z wiśniami z nalewki wyszły zbyt suche, ale jak się je nasączy malinowym soczkiem, to są w sam raz
Martva - 23 Października 2012, 22:27
ilcattivo13 napisał/a | jaki kolor ma kurkuma? |
śnieżny?
Gruszki. Jeju, jak ja lubię gruszki. A jutro by wypadało upiec rzecz, która - jak mam nadzieję - jest dynią makaronową
Martva - 24 Października 2012, 16:17
Upiekłam dwie dynie, Hokkaido i niemakaronową. Pół zjedliśmy, trochę pewnie pożrę jeszcze na kolację, a z reszty mogłabym zrobić tartę. Z serem pleśniowym. Może. Hmm. Ktoś kiedyś próbował robić coś w tym stylu?
Zgaga - 24 Października 2012, 17:30
Jaki smak ma pieczona dynia? Mączno-słodki?
|
|
|