To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Zgaga - 21 Października 2012, 14:11

Z piekarnika też ma, od góry.


Edit: A swoją drogą, jak Ci się udaje zrobić babkę z patelni: dopiec, a nie przypalić? Przewracasz? Jak?

corpse bride - 21 Października 2012, 14:39

Nie lubię panierowanych rzeczy, kiedy czasem ktoś częstuje mnie kotletem schabowym, to ściągam panierkę zazwyczaj i zjadam tylko mięso ze środka. A boczniaki zjadłyśmy wszystkie prosto z masełka :D

Do domu sobie wzięłam kilka paczek obgotowanych opieniek, będę mogła szaleć grzybowo.

ilcattivo13 - 21 Października 2012, 14:59

Zgaga - jak babka nie będzie miała 5 cm grubości, to przewrócisz bezproblemowo. Ew. dzielisz ją na części i przewracasz po kawałku.
Agi - 21 Października 2012, 17:55

Upiekłam rogaliki drożdżowe z powidłami i z jabłkami. Próbuję i zastanawiami się, które lepsze. Znowu się objem po kokardę.
merula - 21 Października 2012, 21:10

ale mi smaka narobiłaś :mrgreen:
Agi - 21 Października 2012, 21:42

Rogaliki były zamiast kolacji.
ihan - 21 Października 2012, 21:44

W lodówce czekają na mnie piękne, zdrowiutkie kanie. Które dostałam w prezencie. Mmmmm, a jeszcze dzisiaj były ziemniaki z ogniska.
Lynx - 22 Października 2012, 21:02

Eksperymentalny dżem gruszkowy chyba mi wyszedł całkiem smaczny :D z dodatkiem goździków, imbiru i cytryny
corpse bride - 22 Października 2012, 22:58

Gotowałam dziś buliony na zupę cebulową. Wołowy, to wiadomo i jeszcze eksperymentalnie warzywny dla wegetarian. Jako, że zaszalałam kupując wołowinę, miałam silną motywację, żeby nic się nie zmarnowało.
Z warzyw z jednego bulionu zrobiłam sałatkę jarzynową, całkiem smaczną, choć miałam mało majonezu i ratowałam się winegretem.
Z mięsa i drugiej części warzyw oraz z ugotowanej zielonej fasolki (znalazłam w czeluściach szafki) robię mój pierwszy w życiu pasztet, choć nie wiem, czy to jeszcze pasztet, skoro mięsa jest w nim 1/4, max 1/3. Ciekawa jestem bardzo, co wyjdzie.

dzejes - 22 Października 2012, 23:01

corpse bride napisał/a
choć nie wiem, czy to jeszcze pasztet


Jadłem na kolację pasztet, w którym mięsa było 0/4.

corpse bride - 22 Października 2012, 23:08

Co mi przypomniało, że na wakacjach w willi Arnika podawali pasztet z selera, pyszny!
dzejes - 22 Października 2012, 23:10

Seler... Mmmm...
Agi - 23 Października 2012, 19:41

Upiekłam ponownie ciasteczka owsiane. Zmodyfikowałam przepis fealoce w ten sposób, że nie dodałam cukru, tylko po upieczeniu i przestudzeniu polałam ciasteczka miodem. Pyszne.
corpse bride - 23 Października 2012, 19:56

Pasztet wyszedł bardzo dobry. Puszek powiedział, że lepszy, niż u jego mamusi ;)
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 20:06

A u mnie szynka pieczona (z parszuka, ofkors) + buraczki z czosnkiem + brązowy ryż. A na deser będą bułki nadziewane wiśniami z nalewki. Hik! ;P:
Agi - 23 Października 2012, 20:09

ilcattivo13, w jaki sposób przygotowujesz szynkę do pieczenia? Peklujesz?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 20:16

Nie, bo wtedy soczek ma syfiasty smak. Zamiast tego, przez 24h leżała w lodowce obsmarowana miksem czosnkowo-ziołowym.
Agi - 23 Października 2012, 20:28

Których ziół użyłeś? Jakaś gotowa mieszanka? Wypytuję, bo nawet dziś patrzyłam w sklepie na surową szynkę i zastanawiałam się czy nie kupić.
fealoce - 23 Października 2012, 21:04

Agi, fajny sposób- na miód nie wpadłam :)
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:26

Agi - mieszanka domowej roboty: pieprz czarny, świeży rozmaryn, papryka, kurkuma, imbir i czosnek. A pod i na szynkę powędrowały plasterki smalcu, żeby zbytnio nie wyschła w pieczeniu.
Agi - 23 Października 2012, 21:38

ilcattivo13, dzięki. Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Fidel-F2 - 23 Października 2012, 21:43

ilcattivo13, ale wiesz, że kurkuma to w zasadzie sam kolor bez specjalnego smaku i zapachu?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:43

Fidel - a jaki kolor ma kurkuma?
Fidel-F2 - 23 Października 2012, 21:45

A Twoja?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:48

Niekurturarnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie ;P:
Fidel-F2 - 23 Października 2012, 21:50

Czyżby?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 21:52

Ale czad - zamiast postów Fidela widzę gołe ba... Znaczy, bułki z wiśniami z nalewki wyszły zbyt suche, ale jak się je nasączy malinowym soczkiem, to są w sam raz ;P:
Martva - 23 Października 2012, 22:27

ilcattivo13 napisał/a
jaki kolor ma kurkuma?


śnieżny? ;P:

Gruszki. Jeju, jak ja lubię gruszki. A jutro by wypadało upiec rzecz, która - jak mam nadzieję - jest dynią makaronową :)

Martva - 24 Października 2012, 16:17

Upiekłam dwie dynie, Hokkaido i niemakaronową. Pół zjedliśmy, trochę pewnie pożrę jeszcze na kolację, a z reszty mogłabym zrobić tartę. Z serem pleśniowym. Może. Hmm. Ktoś kiedyś próbował robić coś w tym stylu?
Zgaga - 24 Października 2012, 17:30

Jaki smak ma pieczona dynia? Mączno-słodki?


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group