To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Łukasz Śmigiel - 24 Stycznia 2007, 10:56
Temat postu: książka na płycie
Przy okazji chciałem zasięgnąć języka. Słuchacie w ogóle audiobooków? Macie jakieś ulubione pozycje? Jakieś fantastyczne audiobooki? A może czekacie na pojawienie się audiobooka czegoś konkretnego? Moje ukochane audiobooki to "Terapia" Lodge`a, "Autostopem przez..." Adamsa, a ostatnio też "Gwiezdne Wojny" Zahna.
Szara opończa - 24 Stycznia 2007, 11:24

Grahp
dla mnie remedy lane to mistrzostwo swiata...

a scarsick... ludki pisza ze do nieczego, a ja uwazam ze jest ro rewelacyjny album.. tak po prostu...

Dunadan - 24 Stycznia 2007, 13:58

Kiedyś słuchałem też Lovercrafta - to była jazda :mrgreen:
Łukasz Śmigiel - 25 Stycznia 2007, 20:24

A kto czytal tego Lovecrafta? Jakas gwiazda, czy ino dobry lektor? 8)
Dunadan - 25 Stycznia 2007, 20:47

nie mam pojęcia... źródło było... hmm, niepewne ;) Ale słuchało się wyśmienicie. Słuchałem W górach szaleństwa ( moje ulubione opowiadanie ) i jeszcze jeden tekst ale nie znam tytułu .
Łukasz Śmigiel - 25 Stycznia 2007, 21:27

Offtopujac, to chyba ucieszy Cie wiesc, ze rezyser Hellboya zabiera sie niedlugo za filmowanie "W gorach szalenstwa", ciekawe jak zrobia polipy :) A co do audiobookow, to wlasnie znalazlem sie w posiadaniu serii Dragonlance. Czytane fajnie, choc jednym glosem, ale niestety jakosc 48. Osobiscie czekam zeby ktos fajnie "Wiedzmina" przeczytal. Czy moze taki projekt juz byl, ale mnie ominal :?
Dunadan - 25 Stycznia 2007, 21:44

Kręcą "w górach szaleństwa"?! orzesz w mordę, kiedy, gdzie?... tfu! tzn. skąd masz info? zapodaj jakiegoś linka... hehe, ale się cieszę, to naprawdę genialny tekst! w ogóle cały zbiorek opowiadań pt. 'W górach szaleństwa' uważam o niebo lepszy od nudnego "Zew Cthulhu"...
I cieszę się że kręci gościu od Hellboya, bo film mi się podobał, w tym również wizualnie ( jeden z lepszych jakie widziałem, choć nie wiem czy to zasługa speców od grafiki, czy też twócy komiksu )

gorat - 25 Stycznia 2007, 22:07

O muzyce temat jest, nie?
Wsiąkam coraz bardziej w Theriona.

Adashi - 25 Stycznia 2007, 22:08

Łukasz Śmigiel, RMF zrobiło kiedyś słuchowisko na podstawie "Krwi Elfów", jest teraz do ściągnięcia na Sapkowski Zone Audiobook to nie jest, ale IMHO całkiem nieźle to wyszło. :)
Grahf - 26 Stycznia 2007, 12:16

Cytat
O muzyce temat jest, nie?
Wsiąkam coraz bardziej w Theriona.

Zacny zespół :mrgreen: .

Mi najbardziej podchodzą Lepaca Kliffoth, Theli, Vovin i Deggial.

Dunadan - 26 Stycznia 2007, 14:14

Ja Teriona nie zdzierżyłęm... dla mnie straszny kicz, większy nawet niż najnowsze płyty Rhapsody :mrgreen:
gorat - 26 Stycznia 2007, 14:29

Powiedzmy, że kiczu nie wyłapuję, skoro mam często na tapecie utwory z lat sześćdziesiątych czy pięćdziesiątych :mrgreen:
Hubert - 26 Stycznia 2007, 14:32

Zasłuchuję się w rocku/metalu (ze wskazaniem na thrash) lat 70-, 80- i z początku 90tych, a więc AC/DC, Turbo, Metallica, Maideni, Motorhead, Black Sabbath, Anthrax a ostatnio najczęściej kochane Megadeth z rudzielcem na czele (RIP wymiata! - kilka innych albumów zresztą też) :) . Nawet staram się zgromadzić całą dyskografię tego zespołu, ale to, cholera, troszkę kosztuje, a ja biedny uczniak jestem.
Dunadan - 26 Stycznia 2007, 14:39

gorat napisał/a
Powiedzmy, że kiczu nie wyłapuję, skoro mam często na tapecie utwory z lat sześćdziesiątych czy pięćdziesiątych :mrgreen:

Porównujesz jedno do drugiego? ... :?

Sosnechristo - fajne gusta ;)

Hubert - 26 Stycznia 2007, 15:04

Dunadan napisał/a
Sosnechristo - fajne gusta

Zawstydzasz mnie :oops:

A, byłbym zapomniał. Serwis IGN music opublikował listę najbardziej wpływowych albumów metalowych. Oto ona:

1. Metallica - "Master Of Puppets" (1986)
2. Black Sabbath - "Paranoid" (1971)
3. Iron Maiden - "Number Of The Beast" (1982)
4. Megadeth - Rust In Peace (1990) <- to mi się podoba :)
5. Metallica - "Ride The Lightning" (Elektra Records, 1984)
6. Ozzy Osbourne - "Blizzard Of Ozz" (1980)
7. Slayer - "Reign In Blood" (1986)
8. Dio - "Holy Diver" (1983)
9. Metallica - "...And Justice For All" (1988)
0. Motörhead - "Ace Of Spades" (1980)
11. Pantera - "Vulgar Display Of Power" (1992)
12. Anthrax - "Among The Living" (1987)
13. Black Sabbath - "Black Sabbath" (1970)
14. Fates Warning - "No Exit" (1988)
15. Judas Priest - "Screaming For Vengeance" (1982)
16. Mötley Crüe - "Shout At The Devil" (1983)
17. Mastodon - "Blood Mountain" (2006)
18. Opeth - "Blackwater Park" (2001)
19. Pantera - "Cowboys From Hell" (1990)
20. Deep Purple - "Machine Head" (1972)
21. Iron Maiden - "Piece Of Mind" (1983)
22. Ozzy Osbourne - "Diary Of A Madman" (1981)
23. Sepultura - "Roots" (1996)
24. Queensryche - "Operation: Mindcrime" (1988)
25. Scorpions - "Lovedrive" (1979)

Co o tym sądzicie? Mi np. brakuje tu Venoma z "Black metal" (nawet jeśli za kapelą, jak i odmianą metalu nie przepadam).

gorat - 26 Stycznia 2007, 15:08

Dun, to może mi objaśnij, dlaczego mam obok siebie na liście Enyę, Theriona, IM, France Gall, Fats Domino, The Rasmus, Farben Lehre, Myslovitz, Blank & Jones i jeszcze żyję :P
Dunadan - 26 Stycznia 2007, 15:08

Hmm... a mnie brakuje Blue Oyster Cult :mrgreen: A BS powinni być na pierwszym ;)
Fidel-F2 - 26 Stycznia 2007, 15:20

gorat napisał/a
France Gall
miodzio francuski popik, mam płytkę i zapodaję co jakis czas. Od lat jestem urzeczony Ella, Elle L'a
hjeniu - 26 Stycznia 2007, 17:01

gorat, dodaj jeszcze Black Sabbath, AC/DC, Franka Sinatrę i Louis Armstronga i playlista prawie jak moja :mrgreen:
Pako - 26 Stycznia 2007, 17:03

gorat napisał/a
Enyę, Theriona, IM, France Gall, Fats Domino, The Rasmus, Farben Lehre, Myslovitz, Blank & Jones

Enya, Therion ok. Myslovitz jak kto lubi. Ale Rasmus? Bleh...
Ale fakt, Black Sabbath, Metallikę, Armstronga i Nightwisha by trzeba dorzucić :)

gorat - 26 Stycznia 2007, 17:04

Black Sabbath mam, zapomniałem wspomnieć o Kiss i Jeanette :? ;)
A, jeszcze Little Richard, o którym już kiedyś pisałem, dla pełniejszego obrazu...

Adashi - 26 Stycznia 2007, 17:07

Nie znacie się :wink: Boney M to jest coś. :mrgreen:
lavojtek - 27 Stycznia 2007, 01:22

Dunadan napisał/a
Ja Teriona nie zdzierżyłęm... dla mnie straszny kicz

Kurde, nie moge sie oprzec zeby ci nie wypomniec Manowar! TO DOPIERO KICZ NAD KICZE!!!
Aha, masz tam u siebie w Joensuu calkiem fajny zespolik. Insomnium sie zowie i szczerze polecam :D

Fidel-F2 - 27 Stycznia 2007, 05:10

lavojtek, co ty gadasz? Manowar to miodzio jest.
Dunadan - 27 Stycznia 2007, 08:35

Ale Manowar to kicz z sensem... podobnie jak wczesny Rhapsody. A Therion dla mnie to prawie disco-polo...
Co do tego zespołu - dzięki za info, ale jeszcze nie widziałem żeby grali w Joensuu... dziś w nocy byłem na koncercie innego zespołu ale grali głównie covery Hendrixa... fajnie było.

lavojtek - 27 Stycznia 2007, 10:36

Dunadan napisał/a
Therion dla mnie to prawie disco-polo...

Nie przesadzaj Dun. Sluchales wszystkich plyt? Tak to bywa w muzyce ze zespol nagrywa raz lepsza plyte, raz gorsza. W przypadku Therion te gorsze sa w cieniu tych rewelacyjnych.
Zreszta to kwestia gustu :D Dla mnie np. synonimem kiczu, nedzy i wszystkiego co najgorsze jest wlasnie Manowar. Bleee...
Co do Insomnium to ci panowie pochodza z Joensuu :)

Dunadan - 27 Stycznia 2007, 13:11

Pewnie masz rację co do Theriona ;-) a o Insomnium - dzięki za info, wypytam się :)
Grahf - 28 Stycznia 2007, 12:28

Einstürzende Neubauten - "Kollaps"

Mój pierwszy kontakt z tą legendą industrialu. Podejrzewam że dla wielu osób byłby to całkowicie niesłuchalny album. Piski, trzaski, ryk wiertarki :P , uderzenia etc i wykrzykiwane recytacje. Ogólnie schiz do kwadratu i głęboka orka mózgu :bravo :mrgreen: .

Hubert - 28 Stycznia 2007, 12:46

RHCP: Califonication i Queen: Innuendo. Tak o, żeby trochę od thrashu odpocząć.
lavojtek - 28 Stycznia 2007, 14:18

Grahf napisał/a
Mój pierwszy kontakt z tą legendą industrialu.

Serio :shock: Chcesz sie jeszcze bardziej skatowac? Posluchaj Schloss Tegal :mrgreen:
Polecam nowy Enslaved "Ruun", nowe Insomnium "Above the weeping world", Moonsorrow "V Havitetty"... ufff. Kolejka jest spora :) Mam troche zaleglosci! Przywiozlem tez pare ciekawostek z Hiszpanii. Stopniowo bede sie dzieli spostrzezeniami :wink:

Partner forum