To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Polecanki czytelnicze.

Dabliu - 10 Lutego 2009, 20:09

Pomyślałem, że warto jeszcze w tym wątku powiadomić o powstaniu strony o Uczcie Wyobraźni - książki z tej serii polecam z całego serca :)
qbard - 13 Lutego 2009, 14:21

polecam książkę Charlesa Bukowskiego "Szmira". Świetna lekka, pastiszowa powieść detektywistyczna. Czyta się jednym tchem.
banshee - 21 Lutego 2009, 22:25

Może ktoś zna jakieś fajne książki dla dzieci od 4 lat i mógłby mi coś polecić, bo trzeba mi intensywniej próbować zaszczepić bakcyla w potomkusach, a biblioteczka jakaś taka strasznie uboga jest. Byłabym wdzięczna za choćby 2-3 tytuły...
Witchma - 22 Lutego 2009, 10:15

Może "Pafnucy" Chmielewskiej? Nie jestem pewna, jaki to jest dokładnie przedział wiekowy ;)
Fidel-F2 - 22 Lutego 2009, 10:32

Mój syn (4 lata 3mce) jest fanem Tomka i przyjaciół oraz Autek, mamy kilkanaście książeczek i sporo gazet. W zasadzie tego tylko chce słuchac, a poza tym tylko jakies opowieści o samochodach i pociagach. Na inne się krzywi. Niestety nie wszystkie te pozycje sa literacko w porzadku, czasem są wrecz słabe. Nie wiem więc czy polecać. Ale możesz spróbowac.
banshee - 22 Lutego 2009, 10:35

dzięki bardzo
Fidel-F2 - 22 Lutego 2009, 10:40

jeszcze

Ostatnio kupilismy Niesamowite przygody Bolka i Lolka z wydawnictwa dragon, bardzo fajnie wydane, literacko na czwórkę.

No i mozna poprobowac Mikołajki

albo baśnie różnorakie

qbard - 22 Lutego 2009, 13:31

Dla dzieci to może muminki? Za moich czasów to był hit.
Witchma - 22 Lutego 2009, 13:38

Ja pamiętam "Przygody Koziołka Matołka" i "Ferdynada Wspaniałego" :)
Ozzborn - 22 Lutego 2009, 15:46

Dzieciaki znajomych zachwycają się książkami niejakiego Roalda Dahla, ja w dzieciństwie uwielbiałem Dzieci z Bulerbyn... ale chyba trzeba wyczuć czy to jeszcze nie za ciężkie lektury dla 4latków. I jeszcze mój dziecięcy absolutny namber łan. Seria Leśny ludek i... Tonego Wolfa to by się chyba nadało i dla maluchów. Tylko, że obecnie to unikat i w sklepie się raczej nie kupi.
banshee - 22 Lutego 2009, 15:50

dzięki wielgachne :D
xan4 - 22 Lutego 2009, 15:53

W latach '90, wydawnictwo Grafag wydawało wszystkie czeskie bajeczki na ładnym papierze i w twardych okładkach, moje pociechy wychowały się na tym (Rumcajs, Żwirek i Muchomorek, wszystkie kreciki)
Martva - 22 Lutego 2009, 16:00

Dla nieco starszej dziatwy - wątek na ZB
Godzilla - 22 Lutego 2009, 17:14

Zajrzyj na spis książek w "Cała Polska czyta dzieciom"
http://www.calapolskaczyt...ota/index.html.

Poza tym można jeszcze gdzie niegdzie na taniej książce dostać bajki z serii wydawanej kiedyś przez Wyborczą, rzucam linkę:
http://prenumerata.agora....jki-swiata.html
Edit: można zamówić całą kolekcję albo poszczególne tomy. Są nieźle opowiedziane i ładnie ilustrowane, nie kiczowato jak dla mnie, a z ilustracjami dla dzieci bywa tragedia.

Była kolekcja robiona przez "Politykę", część da się czytać już 4-latkowi, część jest dla dziatwy znacznie starszej:
http://www.calapolskaczyt...tyka_fundacja_2

Mogą być wiersze Brzechwy, Tuwima, Chotomskiej, Kerna, bajki z serii "Poczytaj mi mamo", książki z serii "Pan Kuleczka" Wojciecha Widłaka (przesympatyczne!), "Idzie niebo ciemną nocą" Ewy Szelburg-Zarembiny.

Poza tym możesz dać dziecku posłuchać bajek ze starych winylowych płyt - kto pamięta jakie wtedy były fajne bajki? Zobacz sobie:
www.bajki-grajki.pl
Kupa wspomnień, jeśli mogę się tak wyrazić :wink:

Witchma - 22 Lutego 2009, 17:43

Godzilla napisał/a
kto pamięta jakie wtedy były fajne bajki?

Ja pamiętam :D "Szelmostwa Lisa Witalisa" uwielbiałam wręcz :)

Godzilla - 22 Lutego 2009, 17:45

Och, tam jest cała lista przebojów. Czerwony Kapturek, Kot w Butach, Alibaba, Alicja w Krainie Czarów, Jacek i Placek, Król Bul, i nie wiem co jeszcze, tylko Bajek Pana Słonia się tam jeszcze nie doszukałam. Przestałam już to zbierać, bo po 50 płycie zapał mi się skończył... :wink:
Witchma - 22 Lutego 2009, 17:49

Jeszcze pamiętam bajki na kliszach... ech... aż się łezka w oku kręci. Nawet nie wiem, co się stało z naszym projektorem. Ale pamiętam, że potrafiłam pół dnia przesiedzieć oglądając te bajki :)
Godzilla - 22 Lutego 2009, 17:59

Zajrzałam na Zaginioną Bibliotekę. Nie chce mi się zakładać tam konta po to tylko aby napisać jeden post, ale Tapatiki akurat czytałam w całości, i bardzo mi się podobały. Części były takie:
Wyprawa Tapatików
Tapatiki na Ziemi
Tapatiki kontra Mandiable
Powrót Tapatików
o ile nic po latach nie pokręciłam. Miałam jednak wtedy sporo więcej niż 4 lata, pewnie około dziesięciu. Bardzo fajne książeczki.

Jeszcze trochę później dorwałam się do "Wzoru na diabelski ogon" Osieckiej. Też ładne historie.

Tu znalazłam duży wątek o książkach dla dzieci.

Anna Świrszczyńska - Przygody w Krainie Chryzantem, bardzo ładna bajka japońska, lubiłam ją.

Fidel-F2 - 22 Lutego 2009, 18:33

Było potem pojedyncze wydanie w dwóch tomach gdzie zamieszczone było wszystko o Tapatikach. Hit mojego późnego dzieciństwa, dla czterolatków zbyt dorosłe jednak.
Godzilla - 22 Lutego 2009, 18:41

Mam to wydanie, zaczęłam jednak od wcześniejszego. Dostałam "Tapatiki na Ziemi" jako pierwsze, a potem udało mi się jakimś cudem w bibliotece dostać "Wyprawę" i "Mandiable". "Powrót" doczytałam już w tym wydaniu i żałowałam że nie ma tam tych samych ilustracji co w poprzednim wydaniu.
Lynx - 22 Lutego 2009, 20:56

Ja Juniorowi czytam Pafnucego i Las Pafnucego J. Chmielewskiej. Lubi to. I Sceny z życia smoków B.Krupskiej. I P.Anthony'ego czytałam młodemu Smoka na piedestale.
xan4 - 22 Lutego 2009, 21:46

Lynx napisał/a
I Sceny z życia smoków B.Krupskiej.

R E W E L A C J A :!: :!: :!:

Fidel-F2 - 23 Lutego 2009, 05:30

spojrzałem na te Sceny na allegro, co za ceny :evil:
xan4 - 23 Lutego 2009, 08:55

Fidel-F2, powinienen znaleźć to na półce, jak chcesz to mogę pożyczyć.
Fidel-F2 - 23 Lutego 2009, 10:33

ja bym potrzebowal na dłużej, na jakieś 10lat, jak nie masz nic naprzeciw to dawaj na priva
xan4 - 23 Lutego 2009, 21:20

Fidel-F2, przepraszam za przedwczesną propozycję, ale jak wróciłem do domu i przetrząsnąłem biblioteczkę to smoków nie znalazłem, musiałem już pożyczyć na wieczne nieoddanie ...
joe_cool - 23 Lutego 2009, 21:30

a ja bardzo też lubiłam serię o Pożyczalskich, ale to sama czytałam, więc musiałam mieć więcej niż 4 lata :D chociaż serię "Poczytaj mi mamo" też łykałam sama, więc w sumie nie wiadomo ;)
qbard - 24 Lutego 2009, 16:53

Brombę polecam i wszystkie Wojtyszki dla dzieci.
Godzilla - 25 Lutego 2009, 11:00

Tajemnica szyfru Marabuta - Młody słuchał z wypiekami na buzi.
Ferdynand Wspaniały - pełen sukces, teraz w planach mamy Zbudź się Ferdynandzie.

Z tym że to literatura dla 7-latka tak z grubsza.

qbard - 25 Lutego 2009, 18:41

Jeszcze seria Przygód Baltazara Gąbki. To był kiedyś hit. No i na podstawie powstała bajka animowana.

Partner forum