To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Znalezione w sieci.

Duke - 31 Lipca 2006, 13:47

Pako - 31 Lipca 2006, 18:23

:lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :bravo :bravo :bravo
Więcej nie jestem w stanie napisać :D

dzejes - 1 Sierpnia 2006, 01:03

Cytat
Rafał
Ponadto nie przekonują mnie argumenty o szkodliwości estakady dla przyrody. W niemczech autobahny są prowadzone na przepięknych estakadach ponad rezerwatami i przyrodzie krzywda się nie dzieje. Ekologia w naszym wykonaniu to jest przegięcie pały szkodzące ... właśnie przyrodzie. Boję się, a właściwie jestem przekonany, że idzie o zwykłą mamonę. Nic więcej. Nic mniej.

Jak sobie wyobrażasz bezinwazyjne wpuszczenie betonowych podpór w bagno? Gdy przeczytałem jak ma iśc ta obwodnica przypomniał mi się fragment "Monty Pythona i świętego Graala":

- To jest bagno! I na tym bagnie zbudowałem zamek. Zatonął. Zbudowałem nastepny. Też zatonął. Jak i nastepny, i nastepny. Ten stoi!

elam - 1 Sierpnia 2006, 01:55

ktos moze mi wytlumaczyc, o co chodzi na 3ciej planszy tej gry ? cos sie tam pojawia po angielsku, ale za szybko znika, zebym mogla przeczytac... no i za cieplo jest .. a tu wstyd, 3 cia plansza juz od 15 minut wisi mi i wisi... :)
hrabek - 1 Sierpnia 2006, 08:18

Czytaj po jednym wyrazie i przesuwaj wzrok, naraz sie nie da przeczytac :)
Rafał - 1 Sierpnia 2006, 08:41

Cytat
dzejes: Jak sobie wyobrażasz bezinwazyjne wpuszczenie betonowych podpór w bagno?

Normalnie, na dnie morza też się paluje, nadbrzeża portów to najczęściej też pale, stawia się palownicę, ta wierci i betonuje pale, a górą w rusztowaniach ślizgowych przesuwa się przęsło. I cóż za straszne rzeczy. Przyroda się adaptuje i wykorzystuje działalność człowieka. Pierwszy raz czaplę siwą zobaczyłem na własne oczy w swojej okolicy na starym rozgrzebanym wysypisku śmieci - miała się dobrze, podciekowe stawy, okolica dzika i zarastająca - nie znalazła by lepiej.

dzejes - 1 Sierpnia 2006, 13:40

Cytat
Rafał
Normalnie, na dnie morza też się paluje, nadbrzeża portów to najczęściej też pale, stawia się palownicę, ta wierci i betonuje pale, a górą w rusztowaniach ślizgowych przesuwa się przęsło.

Po 1. Mam wrażenie, że jednak w morzu łatwiej to zrobić. Jak wjedziesz sprzętem na bagno? Takie rzeczy robi się chyba wpierw osuszając teren?
Po 2. Morskie stwory i potwory mogą po prostu uciec, przynajmniej większość.
Po 3. Tak naprawdę na tę obwodnicę nie ma jeszcze pieniędzy, bo Unia nie sfinansuje takiej budowy w strefie chronionej Natura 2000, także cała impreza może zakończyć się na jednym, wielkim ******
Po 4. W związku, że w ogóle na terenach Natura 2000 nie wolno przeprowadzać takich inwestycji - w połowie budowy może się okazać, że trzeba będzie ją rozbierać. Straty dla przyrody są, kasa w błoto (dosłownie), a drogi nie ma. AFAIR we Francji był właśnie taki przypadek. Zrujnowano unikalny obszar nie osiągając nic w zamian.
Po 5. Projektowana trasa omijająca obszar chroniony byłaby tańsza - gdyż budowa drogi na palach wbitych w bagno jest koszmarnie droga, do tego całość musiałaby być podgrzewana, gdyż nie można tam używać soli w zimie.

QED?

Godzilla - 1 Sierpnia 2006, 13:47

Podgrzewana, akurat. Pan Wiesiu z panem Zdzisiem posolą wszystko hurtem, albo będzie po prostu nieodśnieżone. A co, łopatą ten śnieg będą zgarniać?
Rafał - 1 Sierpnia 2006, 13:59

Ech, logika, zaufania nie mam do tych różnych projektów Natura i innych, bo poznałem mechanizmy od podszewki. Jestem nadzwyczaj ostrożny gdy słyszę cokolwiek zaczynającego się na "eko..." i włącza mi się agresor. W banalny sposób można szantażować każdą większą inwestycję, jeszcze łatwiej można z każdego jednego terenu zrobić obszar chroniony, instytucja zatwierdzająca szczególny charakter obszaru najczęściej nie fatyguje się na oględziny terenu, poprzestając na zapoznaniu się z papierami dołączonymi do wniosku, a co jak co, ale papiery to można stworzyć przeróżne.
elam - 1 Sierpnia 2006, 14:20

nie wiem, o co chodzi w tej 3ciej planszy, nie moge przeczytac, nie znam angielskiego :( yyyy...
Słowik - 1 Sierpnia 2006, 14:34

Napis rzecze: Stop being so negative !
Co w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, co 'przestań być taka negatywna' :mrgreen:

EDIT: w kodzie stronki zaś (View > Source code) widnieje zielona linijka:
<!-- read the whole url -->
Co znaczy, żeby przyjrzeć się dokładnie adresowi stronki.

Selithira - 1 Sierpnia 2006, 14:35

Ja umiem przeczytać w całości ten napis, ale nie wiem, o co w tym chodzi :oops: Jak go wykorzystać :oops:
Selithira - 1 Sierpnia 2006, 15:05

Już rozumiem :D Faktycznie: Stop being so NEGATIVE... :)
Pako - 1 Sierpnia 2006, 15:25

to jest nawet proste... ja zostałem wisieć na planszy 4. Nijak się hasła nie umiem doszukać.
GAndrel - 1 Sierpnia 2006, 15:32

Look in the dark... ;)

Ciągle na 11 :(

Słowik - 1 Sierpnia 2006, 15:41

Ja męcze 14, jakbyście chcieli jakieś wskazówki, to służę, ale teraz wychodzę, wpadnę tu wieczorkiem :)
elam - 1 Sierpnia 2006, 16:05

negative... no i co? mam "plusa" nacisnac ?? nic sie nie dzieje...
jejku, jaka ja glupia jestem :) a podobno QI powyzej przecietnej... :)

Selithira - 1 Sierpnia 2006, 16:10

elam - szukaj w pasku z adresem, znajdź coś "negatywnego" i zastąp "pozytywnym" :)

A ja poproszę o jakąś wskazówkę, jak znaleźć hasło na 4 planszy :)

elam - 1 Sierpnia 2006, 16:24

a kombinowalam juz tak.. antonimem "false" jest "true", nie? ja slabo z angielskim stoje :)
no dobra, juz cicho siedze i nie przyznaje sie, jaki ziemniak ze mnie :D

joe_cool - 2 Sierpnia 2006, 12:26

a mogę jakąś wskazówkę na temat wrong source code z levela szóstego? pliiiz? :mrgreen:
Słowik - 2 Sierpnia 2006, 13:18

Salithira, poszukaj najciemniejszej części obrazka, a jak trzeba, to sobie rozjaśnij to i owo, to i tobie się rozjaśni :)
joe_cool, przyjrzyj się dokładnie stronce na dole.

joe_cool - 2 Sierpnia 2006, 21:06

no dobra, liczby już mam, teraz niech mi z tego jakieś sensowne login i hasło wyjdą :mrgreen:
EDIT - dobra, mam! ło dżizas... zobaczymy, jak będzie dalej :D

Urbaniuk - 2 Sierpnia 2006, 22:25

Swoją drogą koledzy z konkurencji to ich chyba nie lubią:
http://zestriddle.fanzine.pl/zest_riddle/zero.htm :twisted:

Słowik - 3 Sierpnia 2006, 11:37

Ło matko i córko, jeszcze jedna :shock:
Ale będę twardy i pozostanę przy oryginale :)

GAndrel - 3 Sierpnia 2006, 11:38

Też dobre. :) Utknąłem na 3.
Duke - 3 Sierpnia 2006, 15:04

Teraz dla relaksu mały konkursik: Co ptrafi ten kotek?

Urbaniuk - 3 Sierpnia 2006, 16:14

Z tzw. "ekologami" nie chcę mieć nic wspólnego, ale byłem jestem i będę proekologiczny:

http://wiadomosci.onet.pl/1365711,16,item.html :bravo

Agi - 3 Sierpnia 2006, 20:30

Proponuję wykazać się dbałością o naturę i zwiększyć konsumpcję złotego płynu :mrgreen:
Agi - 3 Sierpnia 2006, 20:32

Dareko ten słodki kotek jest zupełnie jak mój Rudy, a on potrafił podskoczyć na 2 metry i chwycić gołębia w locie :twisted:
Agi - 4 Sierpnia 2006, 15:41

Polecam ten link:
http://www.humorek.com.pl/c1/s/11.htm
Czy on też liczył w SETI :?: :mrgreen:

Partner forum