To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Martva - 7 Maj 2010, 10:05

Łupaszka napisał/a
Film Pospieszalskiego jest świetny. Pokazuje emocje tych ludzi.

Mówimy o tym filmie w którym wystąpił aktor i było podpowiadanie zza kadru? Taaaa.

Watzek - 7 Maj 2010, 10:45

Taaak, w ogóle w tym wszystkim brały udział setki tysięcy doskonale opłaconych statystów, a za każdym stał sufler.
Ludzie mówili z sensem lub bez, ale opowiadanie o manipulacji to gruba przesada. Tak już się składa, że ludzie miewają różne poglądy. Oczywiście w w takiej np. Korei Północnej albo na Kubie jest inaczej, ale to chyba nie najlepszy wzorzec?
Kiedy ktoś mówi to, co myślimy - bronimy go cytując Woltera (słynne "nie zgadzam się, ale..."). Kiedy ktoś mówi coś sprzecznego z naszymi poglądami - od razu widzimy w tym zagrożenie i chcemy mu zamknąć gębę. W imię demokracji, rzecz jasna.

mBiko - 7 Maj 2010, 10:49

Watzek, nie chodzi o to ile osób było pokazanych w tym filmie, ale jeżeli chociaż jedna była podstawiona, to automatycznie skreśla wiarygodność twórców, a film przestaje być dokumentem.
Watzek - 7 Maj 2010, 11:01

A ten aktor nie jest faktycznie posiadaczem jakichś hektarów? Bo taki Bałtroczyk jest rolnikiem spod Olsztyna.
O ile wiem, dokument powstał z ok. 60 godzin nagranego materiału. Jak przebiegał dobór i montaż - nie wiadomo. Przypuszczam, że wszystkie wypowiedzi były w podobnym tonie i duchu. A manipulacja na taką skalę byłaby niewykonalna.
Trzeba przyjąć do wiadomości, że istnieje duży rozrzut poglądów (słusznych albo nie) i nie szukać na siłę pretekstu, by deprecjonować te sprzeczne z naszymi. To jest pójście na łatwiznę.

Martva - 7 Maj 2010, 11:13

Jeśli facet jest aktorem, to nie wiadomo czy jego emocje i jego płacz były prawdziwe, i to budzi we mnie pewne wątpliwości.
Poza tym to jest ten fim gdzie dziennikarka podpowiadała zza kadru, czy cos innego?

Watzek - 7 Maj 2010, 11:18

I chyba mylimy reportaże Stankiewicz i Pospieszalskiego. Sam już mam teraz mętlik w głowie. Zresztą nie miałem siły oglądać tego wszystkiego w całości.
mBiko - 7 Maj 2010, 11:21

Watzek, pokaz mi, w którym miejscu deprecjonuje jakiekolwiek poglądy. Co najwyżej krytykuję metodę i to tylko w sensie ogólnym. Z braku informacji nie mogę rzetelnie ocenić tego konkretnego materiału.
Watzek - 7 Maj 2010, 11:37

Właściwie nie kierowałem tego do nikogo personalnie. Chodziło mi o ogólny ton - tu i wszędzie.
A już najdziwniejsze są wypowiedzi ludzi z Rady Etyki Mediów, których rola do tej pory polegała raczej na tym, by nie widzieć tego, co mało etyczne.
Z tego, co od ludzi oburzonych słyszałem na temat niektórych wypowiedzi w reportażu (bo sam, jak napisałem, widziałem tylko fragmenty), tam musiało dojść do ostrego ocenzurowania treści. Na ulicy ludzie nie wypowiadają się aż tak oględnie.
I to tyle, bo obowiązki wzywają. I to telefonicznie.

mad - 7 Maj 2010, 23:25

Martva napisał/a
Jeśli facet jest aktorem, to nie wiadomo czy jego emocje i jego płacz były prawdziwe, i to budzi we mnie pewne wątpliwości.

Nie widziałem filmu, tym bardziej również nie oceniam. Ten facet naprawdę płakał? Sprawa jest prosta: jeśli to było wyreżyserowane, to film deprecjonuje, ale pamiętajmy, że aktor to tez człowiek i mógł to powiedzieć od serca. Jesteśmy w stanie dać głowę, że nie mówił tego od siebie? Czytałem jego wypowiedź i wynikało z niej, że po prostu on tam był, a emocje, które przekazał, były jego emocjami, a nie odegraniem roli.
W katastrofie zginął równiez aktor i aktorzy przychodzili do telewizji. Czy oni też wtedy grali? A może postanowili wykorzystać tragedię do budowy własnego wizerunku? Parę razy widziałem np. Olbrychskiego i do głowy by mi nie przeszło, żeby posądzić go o kreację siebie.

Ponieważ to delikatna materia, czuję się w obowiązku uwierzyć aktorowi. W takich sytuacjach po prostu nie wypada oskarżać kogoś o cynizm, wyrachowanie, pozę, grę.
Spróbuję zresztą gdzieś do tego filmu sie dokopać.

Watzek napisał/a
Trzeba przyjąć do wiadomości, że istnieje duży rozrzut poglądów (słusznych albo nie) i nie szukać na siłę pretekstu, by deprecjonować te sprzeczne z naszymi. To jest pójście na łatwiznę.

Dużo racji jest w tym stwierdzeniu. Szkoda.

Łupaszka - 7 Maj 2010, 23:27

Romek P. napisał/a
Łupaszka napisał/a
Film Pospieszalskiego jest świetny. Pokazuje emocje tych ludzi. Kogo miał Pospieszalski pytać o zdanie Palikota, Niesioloskiego czy Wajde? Skoro ich tam nie było.

No i zapytał. Jakiegoś warszawskiego aktora, który wypowiedział się jako rolnik spod Kielc.

Tylko na tyle Cię stać? ;P:

Udowodnij, że Pospieszalski wiedział, że pyta aktora? Udowodnij, że aktor plus 2 reżyserki były podstawione :D

Poza tym nie rozumiem tej pogardy dla rolników. Tą wypowiedzią pokazałeś swoją pogarde dla ludzi ze wsi. Nie ma co gratuluje - Inteligent roku 2010!

dalambert - 7 Maj 2010, 23:32

Martva napisał/a

w takim razie pan Olbrychski też nie wyrażał prawdziwych emocji wygłaszając prośbę co by nam ruskie wszystko wybaczyły - było nie było aktor...
Coś mi się wydaje, że odmawiając prawa jednemu aktorowi do wyrażania emocji , powinnaś się również oburzyć na całą wypowiedź pana O.
Tak po sprawiedliwości.
Albo uznać, że aktor tyż człowiek i swoje zdanie może mieć.

Agi - 7 Maj 2010, 23:37

Łupaszka napisał/a
Poza tym nie rozumiem tej pogardy dla rolników.

Łupaszka, Twoje stwierdzenie to co najmniej nadinterpretacja wypowiedzi Romka, a nawet insynuacja.
Mieszkam na wsi i jestem wyczulona na obraźliwe teksty pod naszym adresem, ale tekst Romka w żadnej mierze obraźliwy nie jest.

E.:
dalambert napisał/a
w takim razie pan Olbrychski też nie wyrażał prawdziwych emocji wygłaszając prośbę co by nam ruskie wszystko wybaczyły - było nie było aktor...

A wiesz, jakoś mam wątpliwości, czy nie było tu odegranej sceny.

dalambert - 7 Maj 2010, 23:43

Agi, słuchałem tej wypowiedzi, jak i polowy filmu / drugiej / i on sie nie wypowiadał jako "rolnik z pod Kielc" - o zawodzie nie było mowy, przynajmniej w tym fragmencie ktory widziałem.
ps. co do pana O. tyż mogę mieć wątpliwości- było nie było kabotyński występ z szablą w Zachęcie parę lat temu coś mówi o jego pomysłach na autokreację.

NURS - 7 Maj 2010, 23:45

Komentarzem do tej sytuacji może być fakt, że w dniach żałoby najwiekszym powodzeniem cieszyły się kanały tematyczne - te, na których nie było wielogodzinnych relacji z Krakowskiego Przedmieścia.
Piech - 7 Maj 2010, 23:46

mad napisał/a
Spróbuję zresztą gdzieś do tego filmu sie dokopać.

Obejrzeć można tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=H2wLORZsU0k

Agi - 7 Maj 2010, 23:47

dalambert napisał/a
Agi, słuchałem tej wypowiedzi, jak i polowy filmu / drugiej / i on sie nie wypowiadał jako rolnik z pod Kielc - o zawodzie nie było mowy, przynajmniej w tym fragmencie ktory widziałem.
ps. co do pana O. tyż mogę mieć wątpliwości- było nie było kabotyński występ z szablą w Zachęcie parę lat temu coś mówi o jego pomysłach na autokreację.

dalambert, ja się odniosłam tylko do stwierdzenia Łupaszki, że tekst Romka P. niżej cytowany jest obraźliwy dla mieszkańców wsi.

Romek P. napisał/a
No i zapytał. Jakiegoś warszawskiego aktora, który wypowiedział się jako rolnik spod Kielc.

Na temat filmu nie wypowiadam się, albowiem po paru próbach dużym łukiem omijam tfurczość Pana Pospieszalskiego.
Odnośnie pana O. właśnie ten kabotyński występ, tudzież inne występy miałam na względzie.

dalambert - 7 Maj 2010, 23:50

Agi, a wiec aktor nie wypowiadał sie jako rolnik z pod Kielc- wypowiadał się jako człowiek, nie wiem jak się Romek P. tego rolnika dosłuchał. A co do
Agi napisał/a
albowiem po paru próbach dużym łukiem omijam tfurczość Pana Pospieszalskiego.

Wolna wola i skrzypce - to wolny kraj :D

Agi - 7 Maj 2010, 23:52

Przekręcasz cycatę :mrgreen:
W oryginale było: wola boska i skrzypce

dalambert - 7 Maj 2010, 23:53

Agi napisał/a
Przekręcasz cycatę

Tak tyz :mrgreen: piknie

Rafał - 8 Maj 2010, 02:24

Od dawna mi chodzi pomysł na ZUS:

1 - każdy Polak od pełnoletności płaci max.200 zł/mies na własne konto, dziedziczne.
Np.67 lat - 18 = 588 mies. składkowych x 200 zł= 117.600 tys. zł. Jak to podzielimy przez średni wiek dożycia na emeryturze 12 lat, to wychodzi nam emerytura w wysokości właśnie 816 zł dyskontowana do dzisiaj.
2 - każdy emeryt otrzymuje dokładnie taką samą emeryturę równą minimum socjalnemu (865 zł na 1 os lub 1429 na dwie)
3 - składka zdrowotna obowiązkowa dla min.koszyka świadczeń, ale konkretnie określonego i corocznie rozliczanego. Max 200 zł, czyli niewiele mniej niż jest teraz..
4 - ubezpieczenia emerytalne i zdrowotne dodatkowe preferencyjnie umieszczone w systemie podatkowym

Nic ponadto.

Dostałem właśnie prognozę emerytury z ZUS" 512 zł :evil:

NURS - 8 Maj 2010, 09:40

dalambert napisał/a
Agi, a wiec aktor nie wypowiadał sie jako rolnik z pod Kielc- wypowiadał się jako człowiek, nie wiem jak się Romek P. tego rolnika dosłuchał. A co do
Agi napisał/a
albowiem po paru próbach dużym łukiem omijam tfurczość Pana Pospieszalskiego.

Wolna wola i skrzypce - to wolny kraj :D

ale GW trzeba zamknąć i spalić :twisted:

dalambert - 8 Maj 2010, 10:26

NURS napisał/a
ale GW trzeba zamknąć i spalić

Skoro tak uważasz, to nie będę się spierał - było nie było jesteś autorytetem moralnym tego forum.

NURS - 8 Maj 2010, 10:30

Przez grzeczność nie zaprzeczę.
mBiko - 8 Maj 2010, 11:35

Nie w temacie.

dalambert, przypominam o moim PW.

dalambert - 8 Maj 2010, 12:10

mBiko, OK - odpisałem :D
jewgienij - 8 Maj 2010, 13:57

Już jedna aktorka dla PIS-u płakała przed kamerami, że ją pobili. :wink:
jewgienij - 8 Maj 2010, 21:09

Drzewiej jeszcze gorzej bywało :wink: :

http://www.youtube.com/watch?v=wAF4LbLb3Ew

Łupaszka - 9 Maj 2010, 10:14

http://blog.rp.pl/ziemkie...dze-co-czuje-1/

Jestem ciekaw czy teza RAZ sie sprawdzi. Czy PO sięgnie ostatecznie rynsztoka i w tym celu nie cofnie sie przed szydzeniem z umierającej matki, żeby tylko sprowokować Jarosława Kaczyńskiego.

Jeśli sie sprawdzi, to w tym będą przewodzić Bartoszewski, Wajda, Niesioł i Palikot.

Kostucha Drang - 10 Maj 2010, 14:56

Piszą tu, że Adam Michnik ( znany tez jako Autorytet Moralny ) udzielił poparcia Jarkowi Kaczyńskiemu.

Czyżby więc sojusz Euro-socjalistów z narodowymi- socjalistami ?!!!

http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_prasa.html

Niby niewiarygodne ale pamiętając casus Lepera mogę zaryzykować stwierdzenie, że Jarosławowi w zasadzie z każdym pod drodze ...

NURS - 10 Maj 2010, 15:19

Kostuś, no co ty, to efekt apelu, żeby każdy pod każdym się podpisywał. Sądzisz, ze Olechowski zrezygnował z wyborów? :twisted:

Partner forum