Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Martva - 7 Maj 2010, 10:05
| Łupaszka napisał/a | | Film Pospieszalskiego jest świetny. Pokazuje emocje tych ludzi. |
Mówimy o tym filmie w którym wystąpił aktor i było podpowiadanie zza kadru? Taaaa.
Watzek - 7 Maj 2010, 10:45
Taaak, w ogóle w tym wszystkim brały udział setki tysięcy doskonale opłaconych statystów, a za każdym stał sufler.
Ludzie mówili z sensem lub bez, ale opowiadanie o manipulacji to gruba przesada. Tak już się składa, że ludzie miewają różne poglądy. Oczywiście w w takiej np. Korei Północnej albo na Kubie jest inaczej, ale to chyba nie najlepszy wzorzec?
Kiedy ktoś mówi to, co myślimy - bronimy go cytując Woltera (słynne "nie zgadzam się, ale..."). Kiedy ktoś mówi coś sprzecznego z naszymi poglądami - od razu widzimy w tym zagrożenie i chcemy mu zamknąć gębę. W imię demokracji, rzecz jasna.
mBiko - 7 Maj 2010, 10:49
Watzek, nie chodzi o to ile osób było pokazanych w tym filmie, ale jeżeli chociaż jedna była podstawiona, to automatycznie skreśla wiarygodność twórców, a film przestaje być dokumentem.
Watzek - 7 Maj 2010, 11:01
A ten aktor nie jest faktycznie posiadaczem jakichś hektarów? Bo taki Bałtroczyk jest rolnikiem spod Olsztyna.
O ile wiem, dokument powstał z ok. 60 godzin nagranego materiału. Jak przebiegał dobór i montaż - nie wiadomo. Przypuszczam, że wszystkie wypowiedzi były w podobnym tonie i duchu. A manipulacja na taką skalę byłaby niewykonalna.
Trzeba przyjąć do wiadomości, że istnieje duży rozrzut poglądów (słusznych albo nie) i nie szukać na siłę pretekstu, by deprecjonować te sprzeczne z naszymi. To jest pójście na łatwiznę.
Martva - 7 Maj 2010, 11:13
Jeśli facet jest aktorem, to nie wiadomo czy jego emocje i jego płacz były prawdziwe, i to budzi we mnie pewne wątpliwości.
Poza tym to jest ten fim gdzie dziennikarka podpowiadała zza kadru, czy cos innego?
Watzek - 7 Maj 2010, 11:18
I chyba mylimy reportaże Stankiewicz i Pospieszalskiego. Sam już mam teraz mętlik w głowie. Zresztą nie miałem siły oglądać tego wszystkiego w całości.
mBiko - 7 Maj 2010, 11:21
Watzek, pokaz mi, w którym miejscu deprecjonuje jakiekolwiek poglądy. Co najwyżej krytykuję metodę i to tylko w sensie ogólnym. Z braku informacji nie mogę rzetelnie ocenić tego konkretnego materiału.
Watzek - 7 Maj 2010, 11:37
Właściwie nie kierowałem tego do nikogo personalnie. Chodziło mi o ogólny ton - tu i wszędzie.
A już najdziwniejsze są wypowiedzi ludzi z Rady Etyki Mediów, których rola do tej pory polegała raczej na tym, by nie widzieć tego, co mało etyczne.
Z tego, co od ludzi oburzonych słyszałem na temat niektórych wypowiedzi w reportażu (bo sam, jak napisałem, widziałem tylko fragmenty), tam musiało dojść do ostrego ocenzurowania treści. Na ulicy ludzie nie wypowiadają się aż tak oględnie.
I to tyle, bo obowiązki wzywają. I to telefonicznie.
mad - 7 Maj 2010, 23:25
| Martva napisał/a | | Jeśli facet jest aktorem, to nie wiadomo czy jego emocje i jego płacz były prawdziwe, i to budzi we mnie pewne wątpliwości. |
Nie widziałem filmu, tym bardziej również nie oceniam. Ten facet naprawdę płakał? Sprawa jest prosta: jeśli to było wyreżyserowane, to film deprecjonuje, ale pamiętajmy, że aktor to tez człowiek i mógł to powiedzieć od serca. Jesteśmy w stanie dać głowę, że nie mówił tego od siebie? Czytałem jego wypowiedź i wynikało z niej, że po prostu on tam był, a emocje, które przekazał, były jego emocjami, a nie odegraniem roli.
W katastrofie zginął równiez aktor i aktorzy przychodzili do telewizji. Czy oni też wtedy grali? A może postanowili wykorzystać tragedię do budowy własnego wizerunku? Parę razy widziałem np. Olbrychskiego i do głowy by mi nie przeszło, żeby posądzić go o kreację siebie.
Ponieważ to delikatna materia, czuję się w obowiązku uwierzyć aktorowi. W takich sytuacjach po prostu nie wypada oskarżać kogoś o cynizm, wyrachowanie, pozę, grę.
Spróbuję zresztą gdzieś do tego filmu sie dokopać.
| Watzek napisał/a | | Trzeba przyjąć do wiadomości, że istnieje duży rozrzut poglądów (słusznych albo nie) i nie szukać na siłę pretekstu, by deprecjonować te sprzeczne z naszymi. To jest pójście na łatwiznę. |
Dużo racji jest w tym stwierdzeniu. Szkoda.
Łupaszka - 7 Maj 2010, 23:27
| Romek P. napisał/a | | Łupaszka napisał/a | | Film Pospieszalskiego jest świetny. Pokazuje emocje tych ludzi. Kogo miał Pospieszalski pytać o zdanie Palikota, Niesioloskiego czy Wajde? Skoro ich tam nie było. |
No i zapytał. Jakiegoś warszawskiego aktora, który wypowiedział się jako rolnik spod Kielc. |
Tylko na tyle Cię stać?
Udowodnij, że Pospieszalski wiedział, że pyta aktora? Udowodnij, że aktor plus 2 reżyserki były podstawione
Poza tym nie rozumiem tej pogardy dla rolników. Tą wypowiedzią pokazałeś swoją pogarde dla ludzi ze wsi. Nie ma co gratuluje - Inteligent roku 2010!
dalambert - 7 Maj 2010, 23:32
| Martva napisał/a | | Jeśli facet jest aktorem, to nie wiadomo czy jego emocje i jego płacz były prawdziwe, i to budzi we mnie pewne wątpliwości. |
w takim razie pan Olbrychski też nie wyrażał prawdziwych emocji wygłaszając prośbę co by nam ruskie wszystko wybaczyły - było nie było aktor...
Coś mi się wydaje, że odmawiając prawa jednemu aktorowi do wyrażania emocji , powinnaś się również oburzyć na całą wypowiedź pana O.
Tak po sprawiedliwości.
Albo uznać, że aktor tyż człowiek i swoje zdanie może mieć.
Agi - 7 Maj 2010, 23:37
| Łupaszka napisał/a | | Poza tym nie rozumiem tej pogardy dla rolników. |
Łupaszka, Twoje stwierdzenie to co najmniej nadinterpretacja wypowiedzi Romka, a nawet insynuacja.
Mieszkam na wsi i jestem wyczulona na obraźliwe teksty pod naszym adresem, ale tekst Romka w żadnej mierze obraźliwy nie jest.
E.:
| dalambert napisał/a | | w takim razie pan Olbrychski też nie wyrażał prawdziwych emocji wygłaszając prośbę co by nam ruskie wszystko wybaczyły - było nie było aktor... |
A wiesz, jakoś mam wątpliwości, czy nie było tu odegranej sceny.
dalambert - 7 Maj 2010, 23:43
Agi, słuchałem tej wypowiedzi, jak i polowy filmu / drugiej / i on sie nie wypowiadał jako "rolnik z pod Kielc" - o zawodzie nie było mowy, przynajmniej w tym fragmencie ktory widziałem.
ps. co do pana O. tyż mogę mieć wątpliwości- było nie było kabotyński występ z szablą w Zachęcie parę lat temu coś mówi o jego pomysłach na autokreację.
NURS - 7 Maj 2010, 23:45
Komentarzem do tej sytuacji może być fakt, że w dniach żałoby najwiekszym powodzeniem cieszyły się kanały tematyczne - te, na których nie było wielogodzinnych relacji z Krakowskiego Przedmieścia.
Piech - 7 Maj 2010, 23:46
| mad napisał/a | | Spróbuję zresztą gdzieś do tego filmu sie dokopać. |
Obejrzeć można tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=H2wLORZsU0k
Agi - 7 Maj 2010, 23:47
| dalambert napisał/a | Agi, słuchałem tej wypowiedzi, jak i polowy filmu / drugiej / i on sie nie wypowiadał jako rolnik z pod Kielc - o zawodzie nie było mowy, przynajmniej w tym fragmencie ktory widziałem.
ps. co do pana O. tyż mogę mieć wątpliwości- było nie było kabotyński występ z szablą w Zachęcie parę lat temu coś mówi o jego pomysłach na autokreację. |
dalambert, ja się odniosłam tylko do stwierdzenia Łupaszki, że tekst Romka P. niżej cytowany jest obraźliwy dla mieszkańców wsi.
| Romek P. napisał/a | | No i zapytał. Jakiegoś warszawskiego aktora, który wypowiedział się jako rolnik spod Kielc. |
Na temat filmu nie wypowiadam się, albowiem po paru próbach dużym łukiem omijam tfurczość Pana Pospieszalskiego.
Odnośnie pana O. właśnie ten kabotyński występ, tudzież inne występy miałam na względzie.
dalambert - 7 Maj 2010, 23:50
Agi, a wiec aktor nie wypowiadał sie jako rolnik z pod Kielc- wypowiadał się jako człowiek, nie wiem jak się Romek P. tego rolnika dosłuchał. A co do
| Agi napisał/a | | albowiem po paru próbach dużym łukiem omijam tfurczość Pana Pospieszalskiego. |
Wolna wola i skrzypce - to wolny kraj
Agi - 7 Maj 2010, 23:52
Przekręcasz cycatę
W oryginale było: wola boska i skrzypce
dalambert - 7 Maj 2010, 23:53
| Agi napisał/a | | Przekręcasz cycatę |
Tak tyz piknie
Rafał - 8 Maj 2010, 02:24
Od dawna mi chodzi pomysł na ZUS:
1 - każdy Polak od pełnoletności płaci max.200 zł/mies na własne konto, dziedziczne.
Np.67 lat - 18 = 588 mies. składkowych x 200 zł= 117.600 tys. zł. Jak to podzielimy przez średni wiek dożycia na emeryturze 12 lat, to wychodzi nam emerytura w wysokości właśnie 816 zł dyskontowana do dzisiaj.
2 - każdy emeryt otrzymuje dokładnie taką samą emeryturę równą minimum socjalnemu (865 zł na 1 os lub 1429 na dwie)
3 - składka zdrowotna obowiązkowa dla min.koszyka świadczeń, ale konkretnie określonego i corocznie rozliczanego. Max 200 zł, czyli niewiele mniej niż jest teraz..
4 - ubezpieczenia emerytalne i zdrowotne dodatkowe preferencyjnie umieszczone w systemie podatkowym
Nic ponadto.
Dostałem właśnie prognozę emerytury z ZUS" 512 zł
NURS - 8 Maj 2010, 09:40
| dalambert napisał/a | Agi, a wiec aktor nie wypowiadał sie jako rolnik z pod Kielc- wypowiadał się jako człowiek, nie wiem jak się Romek P. tego rolnika dosłuchał. A co do
| Agi napisał/a | | albowiem po paru próbach dużym łukiem omijam tfurczość Pana Pospieszalskiego. |
Wolna wola i skrzypce - to wolny kraj |
ale GW trzeba zamknąć i spalić
dalambert - 8 Maj 2010, 10:26
| NURS napisał/a | | ale GW trzeba zamknąć i spalić |
Skoro tak uważasz, to nie będę się spierał - było nie było jesteś autorytetem moralnym tego forum.
NURS - 8 Maj 2010, 10:30
Przez grzeczność nie zaprzeczę.
mBiko - 8 Maj 2010, 11:35
Nie w temacie.
dalambert, przypominam o moim PW.
dalambert - 8 Maj 2010, 12:10
mBiko, OK - odpisałem
jewgienij - 8 Maj 2010, 13:57
Już jedna aktorka dla PIS-u płakała przed kamerami, że ją pobili.
jewgienij - 8 Maj 2010, 21:09
Drzewiej jeszcze gorzej bywało :
http://www.youtube.com/watch?v=wAF4LbLb3Ew
Łupaszka - 9 Maj 2010, 10:14
http://blog.rp.pl/ziemkie...dze-co-czuje-1/
Jestem ciekaw czy teza RAZ sie sprawdzi. Czy PO sięgnie ostatecznie rynsztoka i w tym celu nie cofnie sie przed szydzeniem z umierającej matki, żeby tylko sprowokować Jarosława Kaczyńskiego.
Jeśli sie sprawdzi, to w tym będą przewodzić Bartoszewski, Wajda, Niesioł i Palikot.
Kostucha Drang - 10 Maj 2010, 14:56
Piszą tu, że Adam Michnik ( znany tez jako Autorytet Moralny ) udzielił poparcia Jarkowi Kaczyńskiemu.
Czyżby więc sojusz Euro-socjalistów z narodowymi- socjalistami ?!!!
http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_prasa.html
Niby niewiarygodne ale pamiętając casus Lepera mogę zaryzykować stwierdzenie, że Jarosławowi w zasadzie z każdym pod drodze ...
NURS - 10 Maj 2010, 15:19
Kostuś, no co ty, to efekt apelu, żeby każdy pod każdym się podpisywał. Sądzisz, ze Olechowski zrezygnował z wyborów?
|
|
|