Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Lynx - 6 Maj 2010, 07:12
Kiedy wół był ministrem i rządził rozsądnie,
Szły, prawda, rzeczy z wolna, ale szły porządnie.
I chyba najbardziej tego nam trzeba. Powoli i spokojnie ponaprawiać to, co zepsute w tym kraju a dopiero później budować i tworzyć nowe. A na to wszystko trzeba czasu. Jak wiadomo, z próżnego i Salomon nie naleje, dlatego najpierw trzeba odbudować gospodarkę, a raczej dać jej się samej odbudować, zwyczajnie wystarczy nie przeszkadzać. Dopiero później reformować niedochodowe sfery takie jak służba zdrowia czy szkolnictwo ( dziury bez dna).
I na pewno nie robić zbyt wiele zamieszania wokół własnych działań i ego.
To moje zdanie i niekoniecznie wszyscy muszą się z nim zgadzać.
BTW czy ktoś zauważył, jak żenująco spada poziom dyskusji gdy w gronie rozmówców pojawia się zwolennik PiS? Nie przemawiaja do mnie argumenty typu "bo wy...".
Jeśli poobserwować to, co działo się za rządów PiS, zauważyć można np. likwidację części zasiłków socjalnych, funduszu alimentacyjnego, zmiana przepisów, dzięki której wiele osób straciło możliwość otrzymania pomocy z OPS. Dotyczyły one osób rzeczywiście potrzebujących pomocy. Zwiększyły się natomiast uprawnienia i możliwości osób cierpiących na chorobę alkoholową, uzależnienia od leków i tp. (muszą gdzies mieszkać- ktoś za to płaci- OPS- zabieramy uprawnienia tym, którzy mają jakies dochody, np. wdowie z małymi dziećmi).
Po zmianie rządów, nie od razu, ale powoli ta sytuacja się zmienia. Opieka Socjalna zaczyna obejmować ludzi, którzy naprawdę tego potrzebują, zaczyna się polityka konsekwentnego postępowania w celu zmiany sytuacji klientów MOPSów, poprzez np. szkolenia czy pomoc w znalezieniu pracy. Także sytuacje z zasiłkami rodzinnymi. Pewne rzeczy wymagały zmiany ustawy, którą stworzono za rządó PiS i zatwierdzono. Dokładnie nie znam nr, ani wszystkich szczegółów, natomiast odczuwam skutki tych zmian. Mam jeszcze tylko nadzieję, że a zmieni się jeszcze polityka edukacyjna wobec osób niepełnosprawnych. Ale nie od razu Kraków zbudowano I na to przyjdzie czas.
Swoją szosą, miałam rację przewidując, że pan Jarosław Kaczyński poświęci się i dla dobra Narodu- tej nic nie wartej mierzwy- i będzie kandydował na prezydenta.
Gwynhwar - 6 Maj 2010, 08:34
http://media.wp.pl/kat,10...,wiadomosc.html
Interesujący artykuł, wywiad z córką Wassermanna.
Łupaszka - 6 Maj 2010, 11:28
| dalambert napisał/a | A Super Stacje to oglądali tam jeno Paradowska i Senyszyn , no i Pasent z Żakowskim królują |
Wojteczek Mazowiecki jest najlepszy Razem z Pacewiczem i Stasińskim walczą o moją prywatną laurkę Przyg ..... roku.
Za to obecnie mamy kraj mlekiem i miodem płynący. Każdemu sie lepiej żyje(Misiakowi, Zychowi, Rysiowi i kolegom z PO) Warto tez dodać, że inwigilowani i prześladowani są niezależni(bo nie są prorządowi) dziennikarze. Przy całkowitej ciszy głównego ośrodka medialnego.
Easy - 6 Maj 2010, 11:37
| Łupaszka napisał/a | | niezależni(bo nie są prorządowi) dziennikarze |
W przyrodzie nie występuje coś takiego jak niezależny dziennikarz.
Matrim - 6 Maj 2010, 11:40
| Easy napisał/a | | W przyrodzie nie występuje coś takiego jak niezależny dziennikarz. |
Występuje - niepraktykujący.
Easy - 6 Maj 2010, 11:42
| Matrim napisał/a | | Easy napisał/a | | W przyrodzie nie występuje coś takiego jak niezależny dziennikarz. |
Występuje - niepraktykujący. |
Ta, jasne, to takie samo cudo jak ktoś, kto nazywa samego siebie katolikiem, ale wierzącym-niepraktykującym.
Matrim - 6 Maj 2010, 11:50
Easy, to ironia była.
Mój profesor na UŚ mówił nam tak: "Polska to taki kraj, w którym jest 38 milionów politologów". Obstawiam, że połowa z nich ma zacięcie dziennikarskie. Najpewniej śledcze.
NURS - 6 Maj 2010, 12:23
A mnie zaciekawiło publikowane wszędzie zdjęcie stówy leżacej prawie przez miesiąc w wodzie i błocie, która wygląda zadziwiająco świeżo. Pomijając już fakt, że kręcący się po tamtym terenie masowo Ruscy nie skubnęliby pieniążka wartego kilkadziesiąt dolków. Ktoś tu kogos usiłuje zrobić w niezłego pip. Zwłaszcza, że podrzuca to organizator wycieczek w to miejsce http://piotrcybulski.salon24.pl/ Nie ma jak dobrze zrobiona kryptoreklama Ech, rzygac się chce...
Matrim - 6 Maj 2010, 12:36
Wczoraj wieczorem w TVN24 któryś z reporterów, którzy byli w Smoleńsku, ostrzegał przed pochopnymi ocenami, bo ten lasek przy lotnisku, to było jedno wielkie wysypisko śmieci dla okolicznych mieszkańców. Dziś gdzieś widziałem zdjęcie harcerzy, którzy znaleźli m. in. smoczek dziecięcy.
Łupaszka - 6 Maj 2010, 12:53
| Easy napisał/a | | Łupaszka napisał/a | | niezależni(bo nie są prorządowi) dziennikarze |
W przyrodzie nie występuje coś takiego jak niezależny dziennikarz. |
Rozwiń tezę? Znaczy, że każdy dziennikarz jest podpięty pod jakąś partie?
NURS - 6 Maj 2010, 13:35
Łupaszka, a znasz jakichś obiektywnych?
Idę o zakład, że odpowiadając podasz nazwiska tych, którzy głoszą tezy miłe twojemu uchu, których natychmiast ktoś uzna za stronniczych bo...
Gwynhwar - 6 Maj 2010, 14:47
NURS, a to?
http://media.wp.pl/kat,10...1a1de&_ticrsn=3
| Cytat | | W końcu widzimy najgorsze – spod ziemi wydobywa się ciemnoczerwona smuga. Krew? Tak! I bezkształtny fragment ciała, nieco większy od dłoni, cały w błocie. Potworny, charakterystyczny fetor rozwiewa wszelkie wątpliwości... To fragment ciała. Może ministra, może posłanki, albo senatora. |
NURS - 6 Maj 2010, 15:02
Gwyn Fakt żyje z tego, że sprzedaje ludziom fakty medialne. To bulwarówka. Jesli zaczniesz wierzyć we wszystko, co tam zostanie napisane, to musisz mieć świadomośc, ze twój kot jest szpiegiem obcej cywilizacji, a w bałtyku zyja potwory o jakich się fizjologom nie śniło.
A poważniej mówiąc, przy każdej katastrofie tego typu nie odnajduje sie 100% szczątków. Zapytaj Kruka, o Las Kabacki, po jakim czasie tam mozna było znaleźć szczątki. To nic dziwnego, i robienie z tego cyrku medialnego - masz 100-wę wrzuć ją na miesiąc w bagno, zobaczysz, jak bedzie wygladała - jest po prostu niesmaczne, zwłaszcza, ze robi to ktoś, kto organizuje takie wyjazdy.
Gwynhwar - 6 Maj 2010, 15:10
Ja nie mówię, że wierzę, bo nie wierzę. Chciałam jedynie zwrócić uwagę na cyrk
NURS - 6 Maj 2010, 15:12
Te media żyją cyrkiem, więc nie ma się co dziwić, ze beda to wykorzystywaly do maksimum. Najgorsze jest jednak to, ze tego typu prasa ma miliony odbiorców swięcie wierzacych w każdą wciskaną im bzdurę.
Easy - 6 Maj 2010, 15:48
| Łupaszka napisał/a | | Easy napisał/a | | Łupaszka napisał/a | | niezależni(bo nie są prorządowi) dziennikarze |
W przyrodzie nie występuje coś takiego jak niezależny dziennikarz. |
Rozwiń tezę? Znaczy, że każdy dziennikarz jest podpięty pod jakąś partie? |
Tak, każdy. Jeśli nie bezpośrednio pod partię, to przynajmniej pod jakieś środowisko.
mad - 6 Maj 2010, 17:30
| NURS napisał/a | | Fakt żyje z tego, że sprzedaje ludziom fakty medialne. To bulwarówka. Jesli zaczniesz wierzyć we wszystko, co tam zostanie napisane, to musisz mieć świadomośc, ze twój kot jest szpiegiem obcej cywilizacji, a w bałtyku zyja potwory o jakich się fizjologom nie śniło. |
Tak sobie przypomniałem o pierwszym chyba tego typu piśmie w RP. To był tygodnik "Skandale". To, co wypisuje "Fakt", to małe piwko jest. Chciałbym tak dla ciekawości zajrzeć do paru archiwalnych numerów tego "pisma".
NURS - 6 Maj 2010, 17:39
Tyle, ze tam wszystko było z kosmosu a Fakt udaje, jak Bild czy Sun (zauważcie zbieżność - wszystkie tytuły sa maksymalnie krótkie, zeby czytelnik o ilorazie odpowiadajacym odbiorcy mógł to spamiętać , że jest normalną gazetą.
Gustaw G.Garuga - 6 Maj 2010, 17:47
| Gwynhwar napisał/a | | W końcu widzimy najgorsze – spod ziemi wydobywa się ciemnoczerwona smuga. Krew? Tak! I bezkształtny fragment ciała, nieco większy od dłoni, cały w błocie. Potworny, charakterystyczny fetor rozwiewa wszelkie wątpliwości... To fragment ciała. Może ministra, może posłanki, albo senatora. |
ciało w stanie zaawansowanego rozkładu - 'potworny fetor' - a krew nadal czerwona?
Chal-Chenet - 6 Maj 2010, 17:48
A "Super Express"?
dalambert - 6 Maj 2010, 19:42
| Chal-Chenet napisał/a | | A Super Express? |
własność Agora
Agi - 6 Maj 2010, 20:20
| dalambert napisał/a | | Chal-Chenet napisał/a | | A Super Express? |
własność Agora |
Dalambercie, jak nie czytam ani Super Ekspresu, ani Faktu, tak swoim złośliwym tekstem zmobilizowałeś mnie do powiedzenia "sprawdzam":
http://www.se.pl/redakcja_gazety/:
| Cytat | Wydawca:
Murator S.A., Warszawa, al. Wyzwolenia 14. |
http://www.pkt.pl/murator...eeff510982.html
| Cytat | Zakres działalności:
MURATOR S.A. jest jednym z największych polskich wydawców, dużą i nowoczesną firmą z bogatym portfolio.
Wydaje 13 miesięczników, tematyczne wydawnictwa specjalne oraz informatory i katalogi. W grudniu 2007 r. przejmując dziennik \Super Express\ rozpoczął działalność na rynku prasy codziennej. MURATOR oprócz pism o tematyce budowlanej, architektonicznej i wnętrzarskiej, wydaje magazyny o zdrowiu, dla kobiet w ciąży oraz działa w segmencie pism podróżniczych, hobbystycznych i o sporcie. Zajmuje się również wydawaniem publikacji dla rolników.
(...)
MURATOR S.A. jest częścią grupy medialnej ZPR S.A., do której należą m.in. Grupa Radiowa Time (Radio Eska, Eska Rock, Radio WAWa,VOX FM) oraz firma marketingu interaktywnego IDMnet. |
Twierdzisz, że wydawnictwo Murator jest częścią Agory i skrzętnie to ukrywa?
dalambert - 6 Maj 2010, 20:54
Znaczy moje dane były z przed roku 2007.
Cóż też nie jestem na bieżąco w tych pisemkach.
Natomiast kto jest współwłaścicielem Muratora nie mam pojecia.
Agi - 6 Maj 2010, 21:00
W porządku, nie chcę się kłócić. Zirytowało mnie Twoje założenie a'priori, że wszystko co złe to Agora i GW. Nie jestem wielbicielką tego wydawnictwa, ale nie lubię manipulacji.
dalambert - 6 Maj 2010, 21:11
| Agi napisał/a | | Zirytowało mnie Twoje założenie a'priori, że wszystko co złe to Agora i GW |
Ależ nie wszystko , tylko połowa - reszta to masoni
Łupaszka - 6 Maj 2010, 22:11
| NURS napisał/a | Łupaszka, a znasz jakichś obiektywnych?
Idę o zakład, że odpowiadając podasz nazwiska tych, którzy głoszą tezy miłe twojemu uchu, których natychmiast ktoś uzna za stronniczych bo... |
np Bogdan Rymanowski z TVN - Obiektywny!!
Ale co ja będę Ci NURS tłumaczył Bo jesteś zarażony pewnym wirusem na M
Anonymous - 7 Maj 2010, 00:25
uuu, trochę postów mam do nadrobienia...W sumie to kwestie podatku liniowego i niezależności dziennikarzy są warte wpisu na blogasku, ale jedna rzecz mnie nurtuje. Naprawdę oczekujecie od publicystów niezależności? W USA i Wielkiej Brytanii dziennikarze, gazety, telewizje śmiało są przypisywane przez wyborców do konkretnych ideologii. IMO to zdrowy objaw; inna rzecz, że nie wolno przeginać. Film Pospieszalskiego, czy ostatnie niedopuszczenie Komorowskiego do wywiadu są po prostu obrzydliwe. Jeszcze gorsze jest zaangażowanie się Kościoła Katolickiego w politykę i wspieranie jednej partii przez niektórych hierarchów. To podważa autorytet KK i odrzuca wiernych. Na przykład mnie.
NURS - 7 Maj 2010, 00:33
| Łupaszka napisał/a |
np Bogdan Rymanowski z TVN - Obiektywny!!
Ale co ja będę Ci NURS tłumaczył Bo jesteś zarażony pewnym wirusem na M |
Tylko nie mów tego głośno przy znajomych -znaczy o tym, że w TuskVN pracują obiektywni dziennikarze, bo cie jeszcze wyklucza z Kacz-klux-klanu
Wczoraj robiłem badania, nie jestem zarażony żadnym wirusem. tak na marginesie.
Łupaszka - 7 Maj 2010, 09:19
| Żerań napisał/a | | uuu, trochę postów mam do nadrobienia...W sumie to kwestie podatku liniowego i niezależności dziennikarzy są warte wpisu na blogasku, ale jedna rzecz mnie nurtuje. Naprawdę oczekujecie od publicystów niezależności? W USA i Wielkiej Brytanii dziennikarze, gazety, telewizje śmiało są przypisywane przez wyborców do konkretnych ideologii. IMO to zdrowy objaw; inna rzecz, że nie wolno przeginać. Film Pospieszalskiego, czy ostatnie niedopuszczenie Komorowskiego do wywiadu są po prostu obrzydliwe. Jeszcze gorsze jest zaangażowanie się Kościoła Katolickiego w politykę i wspieranie jednej partii przez niektórych hierarchów. To podważa autorytet KK i odrzuca wiernych. Na przykład mnie. |
PO pierwsze - mylisz dziennikarzy propagandowych(popierających daną partii i w tym celu gotowi sa kłamać opinii publicznej.) Np GW i TVN nie pokazały pijanego Kwasa zataczającego sie pod pomnikami bohaterów narodowych w Charkowie.
Kolejna gruba dziennikarzy, to sa dziennikarze mający swoje poglądy np konserwatywno-wolnorynkowe. Ale w ich mienianiu najważniejsza jest rzetelna informacja na temat najważniejszych wydarzeń w kraju.
Przypisywanie konkretnych dziennikarzy pod konkretne partie jest dobre tylko dla propagandystów w stylu Lis czy Olejnik lub redakcja GW(Na youtubie pełno przykładów manipulacji L>O>GW)
Film Pospieszalskiego jest świetny. Pokazuje emocje tych ludzi. Kogo miał Pospieszalski pytać o zdanie Palikota, Niesioloskiego czy Wajde? Skoro ich tam nie było.
Jest to kolejny film po "Towarzyszu Generalne" i "Trzech kumpli" który wywołał furie Salonu IIIRP, bo w bardzo znacznym stopniu podważył rzeczywistość medialną. Od 5 lat Salon pisze od władz tvp o wyrzucenie Pospieszalskiego z pracy.
Jeśli chodzi o Komorowskiego, to TVP chciała, żeby jako osoba zastępująca głowę państwa wygłosił Orędzie do Narodu. Taka jest prawda, ale widać środki przekazu z których korzystasz nie poinformowały Cię o tej ważniej informacji. Czyli zmanipulowali wydarzenie po przez sianie pół prawdy.
Romek P. - 7 Maj 2010, 09:39
| Łupaszka napisał/a | | Film Pospieszalskiego jest świetny. Pokazuje emocje tych ludzi. Kogo miał Pospieszalski pytać o zdanie Palikota, Niesioloskiego czy Wajde? Skoro ich tam nie było. |
No i zapytał. Jakiegoś warszawskiego aktora, który wypowiedział się jako rolnik spod Kielc.
|
|
|