To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Piech - 2 Maj 2010, 13:52

A propos wywieszania flag. Na mojej ulicy ok. 1/3 mieszkańców, niespełna 20 domów, to potencjalni wywieszacze. Na wielu domach nie ma nawet do czego przeczepić flagi; inni mają możliwość, ale nie wywieszają z jakichś tam powodów lub całkiem bez powodu. Mniejsza o nich. Ta jedna trzecia wywieszających ujawniła się z okazji śmierci Jana Pawła II i niedawnej żałoby narodowej. Wczoraj, 1 maja, była jedna flaga. Ja nie wywiesiłem - 1 maja źle mi się kojarzy. Dziś naliczyłem trzy flagi. 2 maja mnie także nie rusza. Dzień flagi IMHO ustanowiono sztucznie (co by tu zrobić z 2 maja?). Być może reszta wywieszaczy szykuje się na jutrzejsze święto 3 maja. Ja także.
dzejes - 2 Maj 2010, 14:13

Żerań napisał/a
Gospodarka nie funkcjonuje w ten sposób, że wysokie podatki=duże wpływy do budżetu.

Owszem, funkcjonuje. Zaburzenia tego modelu (vide akcyza w Polsce) to domena podatków pośrednich. W przypadku podatków bezpośrednich efekt ten jest zdecydowanie mniejszy, z różnych powodów, jak choćby to, że zmiana domicylu jest zabawą na tyle kosztowną, że naprawdę niewielki odsetek podatników od podatku dochodowego od osób fizycznych stać na nią.

Wreszcie - w Polsce są obecnie dwa progi podatkowe. Drugi próg obejmuje naprawdę niewielki ułamek społeczeństwa, więc w rzeczywistości mamy już podatek liniowy.

Co do Wiki - jest tam mapka. W pierwszej chwili myślałem, że to mapka "kraje europejskie najciężej dotknięte kryzysem".

Natomiast moje pytanie było nieco szersze - pytam się ciebie, studenta, osobę, która w przyszłości chciałaby pewnie zdobyć jakąś sensowną pozycję materialną - jak z tym wszystkim łączysz popieranie systemu konserwującego stary układ, zdecydowanie utrudniającego startu młodszym pokoleniom. To mnie zawsze cholernie dziwi. Gdybyś był 50-latkiem zarabiającym 5*średnia krajowa, wówczas twoje poglądy byłyby koherentne, a tak...

A uwaga "Unie sfinansuje" jest wprost przecudownie naiwna. Unia nocą w piwnicy pieniądze drukuje, ie są to podatki uprzednio ściągnięte od Dzejesa?

NURS - 2 Maj 2010, 14:16

bogow napisał/a
Obecna flaga UE została zatwierdzona jeszcze w latach 80-tych.

Racja, sprawdziłem... to proroctwo było samospełniające :-)

Piechu, na kukurydzach, w których mieszka ok 800 rodzin wisi kilka flag, to samob ylo podczas żałoby. Wtedy naliczyłem ich 6.

Aerion - 5 Maj 2010, 11:17

Matrim napisał/a
dzejes napisał/a
Publiczne radio od dawna pozostaje w dyspozycji sił patriotycznych

Z nieszczęśliwą Trójką włącznie

Dawno nie zaglądałem, nadrabiam zaległości i dopiero teraz zauważyłem.
O co chodfzi z tą Trójką? co chwilę gdzieś czytam o jakichś mitycznych związkach tego radia z PiS-em, a kiedy ich słucham, to nie zauważam, by ktoś tam ujawniał takie czy inne preferencje. Rozmawiają ze wszystkimi i każdemu potrafią zadać niewygodne poytanie. Więc o co chodzi?

Easy - 5 Maj 2010, 11:25

Dyrektor radia pewnie głosuje na PiS, a w tym kraju to największa zbrodnia.
dalambert - 5 Maj 2010, 11:28

Aerion napisał/a
. Więc o co chodzi?

nowa dyrekcja pojechała nienaruszalnym mamutm po kasie - to i wrzask co "uni wredne PiSowce som" i dawaj o obrone GWu prosić- ale już przeszło :P

Martva - 5 Maj 2010, 11:33

Włączyłam sobie ostatnio po południu Trójkę w kuchni i dobry kwadrans dzwonili słuchacze zniesmaczeni właśnie zakończoną audycją. Niestety (stety?) samej audycji nie słyszałam, ale myślę że to było cos więcej niż lecenie mamutom po kasie (?) Strzyczkowski wił się jak piskorz, żeby nie powiedzieć że mają rację i udawał że nic nie wie i nic nie słyszał, biedak.
Trójka to zawsze było fajne, wyważone, inteligenckie i sympatyczne radio, wsadzanie do niego polityki nie do końca dobrze mu zrobi, starzy słuchacze sie odwrócą, a potencjalni nowi mają już chyba własne nisze.

Agi - 5 Maj 2010, 11:35

Mam inne zdanie w sprawie "Trójki" niż dalambert i Easy.
Zmieniła się, przynajmniej w części linia programowa radia. Czas antenowy m.in. między 15-tą a 16-tą został oddany zaangażowanym ideowo publicystom. Przyro mi z tego powodu, bo zawsze sobie słuchałam Trójki wracając z pracy, a teraz muszę szukać innych stacji, a że RMF-u i Radia Zet nie słucham z uwagi na żenujący poziom, mam pewien dyskomfort.

Edyta: Dla wyjaśnienia dodam, że nie mam nic przeciwko dyskusjom na teamaty religijne prowadzonym często w "Klubie Trójki".

Aerion - 5 Maj 2010, 11:47

Audycja między 15 a 16 (rzadko słucham o tej porze, ale jednak czasem) może drażnić. Jednak goście są z różnych opcji.
aniol - 5 Maj 2010, 11:59

dzejes napisał/a
Żerań napisał/a
(dajcie mi, kurna, podatek liniowy!)

Jak to ci się łączy z deklarowaną chęcią uczestniczenia w darmowych kursach samoobrony? Serio pytam, skoro niskie podatki, to skąd pieniądze?

no ba! przeciez taki naprzyklad ja z checia bedzie poswiecal swoj czas i wiedze na prowadzenie takowych kursow za "Bog zaplac"

zwlaszcza majac w perspektywie, w razie sprzeciwu otrzymanie etykietki sekciarza albo bandziora (mieszkancy Krakowa byc moze pamietaja wyglupy radnej Bobuli {w tej chwili poslanki} min w temacie klubow sportow walki - to ta pani od likwidowania pomnika Dzoka pod Wawelem - zgadnijcie z jakiego ugrupowania owa dama sie wywodzi?)

Matrim - 5 Maj 2010, 12:02

Miedzy 15 a 16 w Trójce, to nic. Między 8 a 9 rano jest ciekawiej. Rozmowa komentatorów: pan Semka i pan Sakiewicz, a prowadzi pan Karnowski. I gdzie tu różne opinie?
dalambert - 5 Maj 2010, 12:04

Matrim napisał/a
I gdzie tu różne opinie?
w RMF ;P: :?: i GWuuuu.
Matrim - 5 Maj 2010, 12:07

dalambert, rzekłbyś: "w Internecie" i miałbyś rację ;)
Easy - 5 Maj 2010, 12:09

Matrim napisał/a
Miedzy 15 a 16 w Trójce, to nic. Między 8 a 9 rano jest ciekawiej. Rozmowa komentatorów: pan Semka i pan Sakiewicz, a prowadzi pan Karnowski. I gdzie tu różne opinie?

A jak Żakowski zaprasza do swoich audycji w TOK FM wyłącznie swoich kumpli, to to jest O.K?

No ale wiadomo, przecież Żakowski to swój człowiek, rzetelny i niezależny dziennikarz, nie to, co te prawicowe oszołomy.

Matrim - 5 Maj 2010, 12:11

Easy napisał/a
A jak Żakowski zaprasza do swoich audycji w TOK FM wyłącznie swoich kumpli, to to jest O.K?

Tyle tylko, że TOK Fm nie jest radiem publicznym.

Easy - 5 Maj 2010, 12:13

A jak Żakowski w TVP Info, w swoim programie autorskim zaprasza ziomali z Wyborczej i Polityki, to jest O.K?

Czyli jednak w publicznej jest pluralizm.

Matrim - 5 Maj 2010, 12:15

Easy, a niech im ta bydzie.
Gustaw G.Garuga - 5 Maj 2010, 12:18

Easy napisał/a

akurat wołek z lisem czasem się pożrą, i to ostro. ale masz rację - piątkowa 'godzina komentatorów' jest mało urozmaicona. na szczęście w inne dni masz publicystów takich jak janke czy semka. więc tok fm aż takie grzeszne nie jest.

ps. przepraszam za małe litery, ale mam kłopoty z klawiaturą.

Agi - 5 Maj 2010, 12:33

Aerion napisał/a
Audycja między 15 a 16 (rzadko słucham o tej porze, ale jednak czasem) może drażnić. Jednak goście są z różnych opcji.
Mnie nie chodzi o opcję, tylko ideowe zaangażowanie.
Matrim napisał/a

Między 7 a 15 nie słucham radia, bo w pracy nie mam, więc nie będę się wypowiadać.

Łupaszka - 5 Maj 2010, 14:32

Easy napisał/a
A jak Żakowski w TVP Info, w swoim programie autorskim zaprasza ziomali z Wyborczej i Polityki, to jest O.K?

Czyli jednak w publicznej jest pluralizm.

Jak Żakowski ma program w TVP INFo, to znaczy, że pracuje dla PIS. Oprócz LISa to kolejny Pisowski funkcjonariusz z pisowskiej telewizji jak powiada mój idol Wojciech Mazowiecki z Niepisowskiej telewizji :wink:

NURS - 5 Maj 2010, 14:45

Pewnie Łupasza nigdy nie słyszałeś powiedzenia: kwiatek do kożucha :-)
Żakowski jest jak Niemice z NRD, ten, co już w 33 rozwalał nazizm od środka. BTW to komu przypadlo TVN Info. Bo oficjalnie PiS ma !, LSD 2, a to może jszcze przystawkowe jest.

Agi - 5 Maj 2010, 14:49

NURS napisał/a
BTW to komu przypadlo TVN Info. Bo oficjalnie PiS ma !, LSD 2, a to może jszcze przystawkowe jest.

TVP Info obie wyżej wymienione siły zgodnie współpracują :twisted:

Easy - 5 Maj 2010, 14:50

I tylko biedny PSL nie ma własnej telewizji.
dalambert - 5 Maj 2010, 14:58

A Super Stacje to oglądali tam jeno Paradowska i Senyszyn , no i Pasent z Żakowskim królują :mrgreen:
Agi - 5 Maj 2010, 15:02

Easy napisał/a

Za to ma własną Straż Pożarną

NURS - 5 Maj 2010, 15:03

dalambert napisał/a
A Super Stacje to oglądali tam jeno Paradowska i Senyszyn , no i Pasent z Żakowskim królują :mrgreen:

Hmm. poleciłeś, zajrzałem a tam Semka się caluje na zizji z jakims na irokeza obciętym

robert70r. - 5 Maj 2010, 15:26

Agi napisał/a
Easy napisał/a

Za to ma własną Straż Pożarną

... i pierwszego :) sikawkowego... :wink:

Agi - 5 Maj 2010, 19:45

Wracając jeszcze do Trójki, dziś prowadzący audycję Trójka po trzeciej Stanisław Janecki zaskoczył mnie pozytywnie. Zaprosił prof. Henryka Domańskiego, dyrektora Instytutu Filozofii i Socjologii Państwowej Akademii Nauk, prof. Antoniego Dudka, politologa i historyka z Instytutu Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Mariusza Cieślika, dziennikarza, pisarz i scenarzystę oraz Roberta Leszczyński, dziennikarza i DJ.
Panowie w sposób bardzo wyważony i merytoryczny dyskutowali na temat "Czy Polacy potrafią ze sobą rozmawiać?" Rzecz dotyczyła między innymi internetu, agresji w sieci i umiejętności słuchania.
Bardzo miła odmiana po pyskusjach na tematy ideologiczno - polityczne. Doceniam.
Nasunęło mnie się żartobliwe pytanie: Czyżby "duch Trójki" złagodził obyczaje pana Redaktora? Do tej pory raczej nie kojarzył mnie się z łagodnością.

Dla zainteresowanych: http://www.polskieradio.p...ojkaPoTrzeciej/

merula - 5 Maj 2010, 20:41

Leszczyński jest tam chyba stałym gościem. Drugim bywa Krzesimir Dębski.
Agi - 5 Maj 2010, 20:44

merula napisał/a
Leszczyński jest tam chyba stałym gościem. Drugim bywa Krzesimir Dębski.

Krzesimir Dębski bywa w inne dni tygodnia.

Partner forum