Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2009, 14:14
Otóż właśnie. feralny por., zadaje.
A ja ten sam błąd popełniłem w ostatniej powieści. A tak się starałem dbać o szczegóły!
Rafał - 27 Sierpnia 2009, 14:15
No i brawo, prawdziwie edukacyjny ten quiz. Teraz sobie pokopię po necie i popatrzę na te przyłbice.
Kruku, nie migaj się, dziel się wkurzeniem.
Owoce kopania:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2512241 - hełm z zasłoną opuszczaną na twarz, używany w Europie w XIV–XVII w.; też: ruchoma zasłona w tym hełmie
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2009, 14:17
No przecież się podzieliłem.
Wyszedłem na idiotę... a tego nie lubię.
baranek - 27 Sierpnia 2009, 14:18
Kruku, najgorsze jest pierwsze 17 razy. potem się przywyka, wiem po sobie.
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2009, 14:22
Feralny do roboty bo się nam offtop robi!
Ten dopisek to poloniści dodali sankcjonując bardzo częsty błąd - marna to pociecha!
To tak jakbym panzer IV z panzer VI pomylił...
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 14:22
Błąd ten szczególnie utrwala powiedzenie " uchylić przyłbicy, lub podnieść przyłbicę"
A faktycznie Przyłbica to cały hełm z ruchomą zasłoną = jeden z popularniejszych typów to "psi pysk" - wszystkie Krzyżaki u Forda w "Krzyżakach" takie w bitwie miały.
Że się tak edukacyjnie wtrącę
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2009, 14:28
To teraz jesteś taki mundry. A gdzieś był jak babola sadzałem w tekście?
Rafał - 27 Sierpnia 2009, 14:29
Słownik języka polskiego dopuszcza też druga definicję, obejmującą samą część ruchomą - link powyżej tak, że Kruku Twój błąd jest względny
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 14:31
Kruk Siwy, wrodzona łagodność i piwo
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2009, 14:33
Chlip! Rafał, dzięki ale Kres mnie skarcił... i mimo wszystko zadaje por feralny
feralny por. - 27 Sierpnia 2009, 14:34
Było łatwo, no to teraz będzie trudno (chyba).
W jednym z odcinków "Latającego cyrku Monty Python'a" pojawiają się sceny (conajmniej dwókrotnie, a nawet trzykrotnie) z polskiego filmu, z jakiego?
Dla ułatwienia dodam, że na pweno wszyscy z was ten film przynajmniej raz widzieli.
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 14:36
'Krzyżacy" ?
feralny por. - 27 Sierpnia 2009, 14:36
Zgadłeś.
zadawaj
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 14:47
feralny por., Montego nie oglądałem. ale skoro o "Krzyżakach" mowa byla, a w filmie jest jedna z największych inscenizacji średniowiecznej bitwy to mi sie pomyślało, ze może trafię?
Kruczysko chciało o mundurach to proszę:
gwardia cesarza Wilusia pruskiego nosiła granatowe mundury, a w paradzie szpice na pikelhaubacch wymieniała na wspaniałe sztyce z białymi końskimi ogonami, cesarstwo szlak w 1918 trafił, a do dziś w jednym z państw świata taka gwardia identycznie umundurowana radośnie maszeruje i obcasami trzaska!
Gdzie to jest ?
dla ułatwienia dodam , że NIE w Europie
Iwan - 27 Sierpnia 2009, 17:15
to strzelam jak chętnych Wiedzących brak
Brazylia?
baranek - 27 Sierpnia 2009, 17:20
mnie się majaczy, że w Afryce gdzieś. ale to pewnie majaki tylko.
Zgaga - 27 Sierpnia 2009, 17:25
Albo gdzieś w Oceanii. Tam także Niemcy mieli swoje kolonie.
Adanedhel - 27 Sierpnia 2009, 21:01
Namibia? Tanganika? Burundi? Rwanda? Togo? To były ichnie kolonie, stawiam na jedną z nich.
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 23:09
Kolonie niemieckie to angole przejęli i oni je wypuszczali na "swoje" / *beep*, łapówkarstwo, rządy łobuzów i sowiecko chińscy doradcy/ więc gdzie tam miejsce na gwardie w mundurach paradnych a'la Wilchelm /
ale dla ułatwienia na pewnym kontynencie to cesarsko niemiecka pomoc wojskowa była bardzo chętnie przyjmowana i bardzo skuteczna/ to tak dla ułatwienia/
jak na razie nic
Szukajcie dalej
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2009, 23:11
A? Ameryka?
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 23:16
Kruk Siwy, A jak sądzisz ? Pewnie jeszcze Południowa, bo Północna to jeno Kanada i USA więc doradcy od Wilusia szukać tam czego nie mieli. A w Meksyku to tylko w filmach jako szwarc charaktery występują
towarzystwo globus się Wam kończy
Humbuk - 27 Sierpnia 2009, 23:23
Stawiam na Meksyk .
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2009, 23:24
Uch, Humbuk, czytaj ze zrozumieniem. A czy już się przywitałeś w bijalni?
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 23:25
Humbuk, taz jak byk napisałem, ze Niemcy w Meksyku to jeno w hollywodzkich kitach za szwarc charaktery robią
Czyli stanowcze NIE.
Tequilla - 28 Sierpnia 2009, 11:05
Japończyki mundury wzorowali na pruskich, ale to w XIX wieku było więc chyba trochę się pozmieniało...
Turcja? Iran? Tam się Niemce pchali z "pomocą".
Kruk Siwy - 28 Sierpnia 2009, 11:07
Marsz, marsz generale Pikaczju. O przepraszam Pinochet!
dalambert - 28 Sierpnia 2009, 11:48
Kruk Siwy, to Chile - w ostatniej ćwiartce XIX wieku kraje Ameryki Południowej opierały tworzenie swoich armi o pruskich instruktorów i pruskie wzory, że o dostawach sprzętu nie wspomnę. Szczególnie Chile, Peru, Ekwador, Argentyna .
Armia Chilijska była również mundurowana w oparciu o pruskie wzory i do dziś w paradzie Gwardia Prezydencka wygląda kropka w kropkę jak Gwardia Króla Pruskiego i Cesarza II Rzeszy!
Japończycy Tequilla, to ściągali wzory z całej Europy jak ich już kom. Perry otworzył, ale militarnie to głównie na angolach polegali.
Tak czy owak Kruku- ZADAJESZ
nureczka - 28 Sierpnia 2009, 22:14
To ja zadam, ja!
Za Kruka. Tak zostało ustalone rodzinnie.
Co to jest polska cyrylica?
dalambert - 29 Sierpnia 2009, 09:54
Różne ruskie próby stworzenia "cyrylicznego" zapisu języka polskiego, generalnie nie udane, zaczęło sie bodaj za cara Mikołaja / pierwszego/ tak m się prznajmniej przypomina
nureczka - 29 Sierpnia 2009, 10:33
On ci to był, Mikuś I.
Rzeczywiście, była to cyrlica "wzbogacona" o polskie znaki diakrytyczne.
dalambert zadajesz.
|
|
|